"Погляд на зорі" ✨️ | Рецензія

Дисклеймер

Читання ― штука суб’єктивна

 

Книга «Погляд на зорі» від Володимира Забудського прочитана мною в рамках Марафону від Тетяни Гищак, хоча в списку бажанок була вже давно.

 

Сміливо заявляю з ноги:

«Погляд на зорі» ― перлинка серед Букнет

♥♥♥

 

Якщо ви в пошуках якісних творів, то «Погляд на зорі» ― мій вам рекомендасьйон. Тут є все, що я так люблю в книгах:

 

✨️красивий стиль написання;

✨️грамотно прописаний текст (який це все-таки кайф для очей ― читати текст без помилок!);

✨️незвичайний сюжет з «ось-це-так-поворотами» на кожному кроці;

✨️добре продумані ― неідеалізовані ― персонажі (навіть другорядні);

✨️розлогі описи;

✨️інтрига, яка не губиться до фінальної крапки, а навпаки ― тільки посилюється, змушуючи шкіру покриватися сиротами, а волосся ― ставати дибом;

✨️і звісно ж ця книга змушує думати, постійно підкидаючи нову поживну їжу для мізків.

 

І нехай не лякає вас об’єм роботи (405 сторінок) та жанр (наукова фантастика), позаяк автор вміло подає складну інформацію: не вивалює тонну наукових фактів, а наводить її дозовано ― тоді, коли це дійсно необхідно. Тому людина, яка далека від точних наук, чи то пак я, не загубиться серед букв, не потоне в морі незнайомої інформації, а зможе все збагнути. До того ж людські емоції та переживання (психологічна складова) в погоні за сюжетом теж не забуті.

 

Видно, що була пророблена просто-таки грандіозна робота над текстом, що не може не викликати мій читацький захват!

♥♥♥

 

 

Сюжет

 

Події розгортаються у світі майбутнього. Перед нами 2120 рік ― вік технологій, де нейромережам, які зараз є страшилками від конспірологів, таки вдалося заполонити світ. А десь на фоні звучить інформація про перенаселення. Також червоною ниткою проходить думка, що людство не змінилося ні на краплю: як були найжорстокішими тваринами, так ними й залишаються. Висмоктують, мов ті паразити, всі поживні речовини з Землі, що вже навіть повстає реальна потреба в Землі-2. І доля приносить людству такий подарунок.

 

Навряд людство використає його з достоїнством…

(Аня-оптиміст, хехе)

 

Отже, історія розпочинається знайомством з видатним колись конструктором та вченим Домініком Купером. Був час, коли він витратив свої найкращі роки життя, працюючи над грандіозним проєктом «Піонер». Це космічний корабель на чолі зі штучним інтелектом, який мав би у відкритому космосі віднайти планету, де можливе життя. Проте сталося найжахливіше: корабель зник із радарів, розтрощивши притім всю роботу життя Купера. Проєкт із шумом закрили. Домінік Купер залишився на схилі літ забутий всіма. Одначе настала та мить, коли про нього згадали всі: і друзі, і вороги.

 

Пролог закінчується словами, які звучать як пронизливий акорд:

 

Вона справді існує, Доме. […] Земля-2.

 

Виявляється, що «Піонер», бувши протягом 20-ти років у відкритому космосі, залишився живий-здоровий. Окрім цього, йому вдалося віднайти Землю-2 ― планету, на якій можливе життя.

 

По ходу сюжету виясниться: для того щоб володіти інформацією ШІ «Піонера», потрібен чіп «Ліам». Якраз пошуки та боротьба за чіп ― важливі рушії сюжету, на які вміло нашаровуватимуться й інші теми.  

 

 

Декілька слів про персонажів

 

Домінік Купер хоч і відіграє важливу роль у сюжеті, одначе ще одним не менш важливим персонажем є Саша Тернер, яка з дитинства марила космосом, ― хоробра, відчайдушна, цілеспрямована та смілива героїня. Вряди-годи її сміливість граничила з божевіллям, чому теж є логічне пояснення. До слова, Саша теж науковець, її науковим вчителем колись був сам Домінік, а мама теж працювала над славнозвісним проєктом «Піонер» і по суті розробила «Ліам».

 

Однак приз моїх читацьких симпатій отримує найбільш загадковий персонаж ― Сай. Нехай він і не з’являвся на кожній сторінці, за що мені дуже сумно, йому таки вдалося завоювати моє читацьке серце. Адже він до біса харизматичний хлопець, зі страшною таємницею, яку так і хочеться розгадати. Не дивно, що Саша відразу зачарувалася ним. =)

 

Окремої уваги заслуговує також Рікардо Гізу, бразильський мільярдер. Харизматичний засранець ― от що я можу про нього сказати. Виявляється, його батько був засновником компанії «Тера Нова» (під покровительством якої, власне, і розроблявся проєкт «Піонер»), таким собі новим Ілоном Маском. Одначе провал проєкту він не зміг з честю пережити. А ще погруз по вуха в боргах в останніх спробах врятувати корабель, що тоне. З цими боргами довелося справлятися юному Рікардо Гізу. І він зумів повернути втрачене багатство та ім’я. Й так само марить про відродження проєкту та «Тера Нови». Але чи його мотиви достоту білі та пухнасті?

 

Взагалі, за нотки неоднозначності аплодую авторові стоячи.

Бо кожен персонаж не чисто хороший чи поганий.

Герої тут сірі, зі своїми тарганами та недоліками, а ще ―

мотивацією.

 

Більше про персонажів можна читати в блогах автора: про чарівну Марію (сестру Рікардо)самого амбітного Рікардо,  доктора Купера, звісно ж про Сашу Тернер та Сая, а ще про другорядних персонажів.  

 

 

Серед безліч виділених автором тем хочу окремо підкреслити тему

КЛОНУВАННЯ

 

Через сто років люди навчаться клонувати собі подібних. Однак ставлення до клонів, м’яко кажучи, буде несправедливим. Адже клони ― це лише біоматеріал, раби, які не мають душі. Цей момент мені перегукнувся з дуже непростою, навсправжки шокуючою антиутопією, читання якої протипоказане людям зі слабкою нервовою системою, ― «Маша або IV RАЙХ» Ярослава Мельника. Позаяк у цьому світі є «нижча» раса (стори) та «вища» (люди). До сторів відносяться, як до тварин: тримають у хлівах чи м’ясокомбінатах (так, їх їдять). І навіть думки не мають, що вони ― такі самі ЛЮДИ.

 

Прикро це визнавати, одначе слова з 8-го розділу «Погляду на зорі», мов ножем по серцю, правдиві:

 

Довбаний слиз — це все, що ми є.

 

Мінуси

 

Як бачите, я залишилася в непідробному захваті від читання. Це перша книга на Букнеті, з якою мені хочеться бігати за всіма з вигуками: «Ви ще досі це не прочитали? Як так, а? Ану бігом читати!».

 

У мене лише одна претензія: чому досі немає друкованої версії??? Адже дуже хочеться потримати в руках цю цеглинку та добряче з нею попрацювати: пообклеювати стікерами, повиділяти думки олівцем, пописати на полях. Цього мені під час читання ну дуже не вистачало.

 

Висновки

 

100 тисяч мільйонів з 10 Катавась

♥♥♥

 

Якщо ви шукаєте якісну літературу для читання, де очі відпочиватимуть, не спотикаючись об одруківки, «Погляд на зорі» чекає на вас. А якщо ви не читаєте космічну наукову фантастику, можливо, варто дати шанс цій книзі вам сподобатися? =)

 

P.S. Чи читатиму я продовження? Однозначно!

♥♥♥

P.P.S. Про мої книжкові «ТАК» ми дізналися.

А які ж мої книжкові «НІ»? Це можна проглянути тут:

AnnaPro_Книги 

Читайте хороші книги та бережіть себе

♥♥♥

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Ріна Март
30.05.2024, 17:06:27

З такими рецензіями хочеться стати до Вас у чергу і колядувати, поки не прочитаєте мій роман ))) Пишете надзвичайно розгорнуті, яскраві, насичені рецензії. Це не перша Ваша рецензія, з якою я ознайомилась, читала й негативну, тому підкуповує правдивість. І тим цінніше позитивні рецензії. Ця книга постійно зайнята на Марафоні, тому беру читати інші книги )))

Показати 2 відповіді
Ріна Март
30.05.2024, 20:47:02

Hanna Trunova, ❤️

Уже давно хочу прочитати цей твір, але відкладаю на потім. Зараз саме працюю над продовженням власної книги й ніяк не можу знайти часу на читання. Але "Погляд на зорі" - однозначно на першому місці в черзі. І сам залюбки поділився би своєю оцінкою твору, якби автор знову виклав книгу на марафон, одначе навряд чи зможу конкурувати з такою крутою рецензією)

Показати 3 відповіді
Hanna Trunova
28.05.2024, 23:41:47

Дмитро Цегельник, Ой, твір великий) тут мова йде про кілька ночей =)

avatar
Єва Ромік
28.05.2024, 22:40:39

Я ледве це не пропустила! Щоправда була зайнята невідкладними справами. Тож, хоч і не відразу, але хочу сказати - рецензія чудова. З вашою оцінкою книги цілком погоджуюсь.

Hanna Trunova
28.05.2024, 22:54:39

Єва Ромік, Дякую❤️ "Погляд на зорі" дійсно хороший твір.

avatar
Lexa T Kuro
24.05.2024, 21:14:06

Ти пишеш неймовірні блоги та дивовижні рецензії, ця прям ВАУ✨♥️ Дякую за пораду та такий розгорнутий відгук — додала до списку читання!) Тепер обов'язково ознайомлюся з твором Володимира:) Впевнена, йому є чим пишатися, як і тобі — ти робиш неймовірну роботу, якісну, гідну, корисну, цікаву ♥️

Ханночко, моя Сонячна, апладую тобі стоячи! Ти шикарна!♥️

Показати 8 відповідей
Hanna Trunova
24.05.2024, 22:13:00

Lexa T Kuro, Умгу...

avatar
Наталія костів
23.05.2024, 23:38:35

Неймовірна рецензія. Захотілось прочитати. Книгу дадола до бібліотеки

Hanna Trunova
23.05.2024, 23:45:10

Наталія костів, Дякую❤️ Рада, що книга зацікавила вас))

avatar
Eva Lukyanova
23.05.2024, 20:49:39

Дуже гарна рецензія, як завжди)) чуло ще й раніше, що ця книга для тебе найкраща на букнеті (мій Дім тихенько плаче в стороні)) Але це я так, жартую звісно..)) колись можливо, прочитаю, хоча й не дуже люблю фантастику)

Показати 11 відповідей
Hanna Trunova
23.05.2024, 22:55:54

Eva Lukyanova, За 3 місяці можна осилити все)

Мені бракує слів, аби описати свої емоції, коли я прочитав цю рецензію)))))))) От реально ви підняли мій настрій цим вечором із глибокого дна кудись до співочих пташок і залитих сонячними промінчиками білих хмаринок)))) Без перебільшення, отримати такий відгук - це, мабуть, найкраще, що може статися із автором. Ви повністю вилікували мою травму від вліпленої мені колись давно розгромної рецензії на одному російськомовному порталі. Хочеться цей відгук роздрукувати, повісити у красивій рамці на стіні і дивитися на нього щоразу, коли виникнуть сумніви, чи має сенс усе це письменництво. Я глибоко вражений тим, скільки уваги ви приділили моїй книзі (і це в перервах між власною активною творчою діяльністю) і яку величезну роботу проробили, аби підготувати цю чудову рецензію, детальну, структуровану, яскраву, водночас щиру і професійну, навіть із ілюстраціями (ще й якими влучними!)... Що й казати, мені надзвичайно пощастило, що ви обрали мою книгу на марафоні. Щиро бажаю, аби вам так само завжди щастило із рецензентами і читачами ваших творів.

Hanna Trunova
23.05.2024, 22:26:22

Володимир Забудський, Дякую(〃^ー^〃) Рада, що підняла вам настрій...)) Вам зараз це потрібно, як нікому іншому.

А рецензію можете роздрукувати) Дозволяю) Потіште моє его, хехе..)))

Обожнюю розбирати книги на запчастинки. Така моя місія..)) А ваша книга дійсно варта хвалебних од❤️ Від щирого серця це кажу. Не знаю, хто там насмілився розгромлювати такий продуманий текст... Можливо, є місця, де динаміка провисала (і ви самі це знаєте), одначе через це бомбить я не збираюся ;)))

Дякую вам за цю перлинку)) Чекайте на кавусю))) Незабаром прийду в гості до другої частини ❤️

avatar
Ален Стеллс
23.05.2024, 20:42:57

Вау, Ханно! Твоя рецензія то просто якийсь шедевр ! ❤ прочитавши її, я починаю розуміти, що і книга теж шедевер:)
Хоча, я з тих людей, яких лякають об'єми))
Катавасії привіт:)

Показати 9 відповідей
Hanna Trunova
23.05.2024, 22:19:50

Ален Стеллс, Люблю її всім серцем❤️

avatar
Віка Лукашук
23.05.2024, 20:52:53

Такий великий та деталізований відгук! А картинки сама робила?))) Дуже гарні(⁠^⁠._⁠.⁠^⁠)⁠ノ♥️

Hanna Trunova
23.05.2024, 20:56:53

Віка Лукашук, Дякую❤️ Під стать твору)))
Так, картинки допоміг зробити ШІ...))

avatar
Вікторія Франко
23.05.2024, 20:36:06

Неймовірно крута рецензія. Відразу ж додала твір до бібліотеки. Шалено хочеться з ним познайомитися))
Щиро бажаю успіхів та багато вдячних читачів обом авторам))

Hanna Trunova
23.05.2024, 20:42:12

Вікторія Франко, Дякую...) ♥♥♥
Твір вартий уваги)))

Шикарна рецензія на чудову книгу неймовірно талановитого автора! Теж уже давно відклала її собі, та все ніяк не доберуся. Після твоїх дифірамб читати хочеться ще більше!)))

Hanna Trunova
23.05.2024, 20:41:34

Тетяна Овчіннікова, Ти ще не прочитала??? Як так, а? Ану бігом читать! =)))))))))))
А якщо серйозно, книга варта витраченого часу))) Дякую ♥♥♥

Інші блоги
Моя історія. Рекомендація. Подарунки!!!
На самому початку своєї діяльності я зіткнулася з проблемою, яку, як би не намагалася, не могла подолати. Редагування й росіянізми! Це просто те, що більшість із нас об’єднує. У когось ці проблеми більш глобальні, а в когось
Знижка і щира радість за колегу!
Шановні мої читачі! Сьогодні діє знижка на одну з моїх найкращих книг - "ХИЖЕ СЕРЦЕ, АБО БУТИ ДОСТОЙНОЮ КОРОЛЯ". Це досить дивне і навіть жорстоке фентезі про кохання. Знижка діє тільки 16 червня протягом доби. ______________________ Це
Магія Кохання
У мене гарні новини! Тепер я беру участь у письменницькому флешмобі #фентезікохання! А саме моя книга - Кривава Повня. Ну з назви все зрозуміло, що там про кохання і таке інше, так? Але дійсно, як і у будь-якій моїй
Зв'язані не тільки помстою! Приємність)
Вітаю! Дорогі читачі, вкотре хочу відмітити, яку силу мають ваші коментарі. Ми могли сьогодні дочитати книгу і чекати іншу історію, але ми продовжуємо. Радо запрошую вас до другої частини дилогії! Наразі вони зв’язані
Моє незвичне Позасвіття зі знижкою
Вітаю всіх! Сьогодні діє знижка на моє ПОЗАСВІТТЯ. Чому незвичне? Тому, що в ньому зовсім не та героїня, котра здатна гори звернути заради мети. В неї навіть мети немає. Проста дівчина, надломлена життям. Проте, як виявилось,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше