Русизми! Як з цим боротись...

Вітаю)) Напевно найбільша моя проблема в написанні книг – це русизми. А все через те, що багато книг, які я читаю не є в українському перекладі, іноді читаю на іноземній мові, але навіть більшість тих самих електронних словників, в яких я шукаю переклад, на російській мові. Навіть редагуючи кілька разів свої книги, я все рівно можу не помічати русизми. Тому зараз планую знову читати саме українську літературу і українських авторів.

Можливо, є книги, які б ви мені хотіли порадити?

Мені здається масова русифікація, яка присутня в українській літературі вже дуже довгий час, все таки дає про себе знати. Найкращий спосіб боротись з цим, слухати та читати інформацію тільки українською. Хоча це також важко, адже зазвичай та інформація, яка мені потрібна написана російською мовою. Чи зіштовхувались ви з тим, що коли шукаєте потрібний матеріал, то важко знайти його українською мовою?

Здебільшого, це провина українців також. Я ніколи не мала нічого проти тих, хто розмовляє російською і для кого ця мова ближча, але все таки, зважаючи на такий час, потрібно відмовлятись від чогось і намагатись розмовляти державною мовою. Можливо, через декілька років все ж українська мова займе своє почесне місце в нашій країні і ми більше не будемо зіштовхуватись з русизмами.

Цікаво почути вашу думку щодо цього всього)))

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Буяна Іррай
15.06.2022, 11:23:59

Накинулися на вас))) Мені здається, що деякі автори живуть у іншому світі. Посил вашого блогу абсолютно вірний. Я з Тернопільщини, тут українська на першому місці. ВНЗ закінчила у Чернівцях, а там російською чтокав кожен 2-ий. (Сусідня обл.) Мої однолітки (дівки шо вирватися зі села, так їх називаю), або перейшли на рос., або сплюндрували мову суржиком. На мене 4 роки навчання теж вплинули. Мовлення стало бруднішим, хоча це швидко виправила. Отож, проблема є! Але винні у цій проблемі ми. Бо фільм швидше озвучать москальською, музику співатимуть українці рос, бо так збільшиться аудиторія. І так увесь медіапростір. Був поштовх у 14, але слабкий і не надто переконливий. Одиниці зробили якісь висновки. А далі війна, переселенці, здраствуйте. Прийшло одне загублене до міської ради і давай чтокать. Прошу перейти на українську, бо не розумію. В результаті та погань прирівняла моє прохання з фашизмом та нацизмом. І така людина буде підтримувати нашу культуру? Тому ті, хто написав вам, що не бачать проблему - сліпі. Проблема є. Але складнощі не у розв'язанні, а в менталітеті панове.

Показати 5 відповідей
Daniella
15.06.2022, 13:02:18

Буяна Іррай, Героям слава!

avatar
Ліка Радош
13.06.2022, 16:32:13

Як на мене, це проблема всіх українців. Я живу на заході України, навчалася в школі, в якій викладали виключно українською, моє оточення говорить українською... але русизми в моїй мові повсюди... і так, більшість літератури я читала російською мовою, це попри те, що саму російську літературу я не люблю, звичайно, для форми прочитала кілька книг класиків, що вони їх там такими вважають, не пішло... не розуміла, що там такого надзвичайного... але всі книги в перекладі були російською мовою, дійшло до того, що читати російською мене було легше ніж рідною, якою я говорю кожен день... а чому не так, коли межі повністю стерті - топові українські канали тільки новини українською показують, весь розважальний контент був російською... щоб знайти мультик, аби дитина подивилась українською треба в рази заморочитись... і я не погоджуюся з тим, що українського хорошого контенту мало, просто його треба викопувати з нетрів російського непотребу...

Показати 6 відповідей
Тейлор Грін
15.06.2022, 12:16:12

Alesia, Серія "Локвуд і компанія" вже сто років була на ринку, коли українською ледве переклали 2 частини. Я навіть не знаю, чи зараз є всі 5 книг українською. Хочеться читати новинки разом з усіма - купуй російською. І це не єдиний випадок. Коли вже всі кому не лінь обговорили Лі Бардуго, навіть вийшов серіал, аж тоді з'явилася перша книга трилогії "Тінь і кістка". А для книжкових блогерів важливо - бути в тренді, говорити про нове.
Проблема №2: виховання. Якщо в моїй сім'ї мама скуповувала в КСД любовні романи російською та Донцову, то звідки на полицях взятися українському контенту? Якщо оточуючі не бачать нічого поганого в російському, то чого б то мені про це задумуватись?
В 2010-х найпопулярнішою платформою для авторів був фікбук. Українських платформ для творчості я не пригадую. Писати в стіл чи російською?
Навіть зараз багато хто зі старших людей каже "Читати російською легше". На заході України. І чи всі тут спілкуються, як Фаріон? Недавно почула "Як можна продовжувати говорити російською?! Це ж брєд!". "Брєд"?
До чого я веду. У кожного своя історія боротьби. З народження, з 2014, з 24.02.22. І кожна - заслуговує на підтримку, а не зверхнього фиркання.

Почитайте братів Капранових, вони пишуть трушною українською, за одно нові слова можна вивчити. Бо бачив вам в коментарях порадили словники читати, але то як за англійською - вчи хоч 11 років школи але поки не будеш використовувати то все марно

Daniella
15.06.2022, 11:36:27

Віталій Партицький, Дуже дякую за пораду, обов‘язково на днях почну читати)

avatar
Софія Вітерець
14.06.2022, 15:46:09

Останніми роками, на жаль, перебуваю не в українськомовному оточенні. Звісно, не всі навколо розмовляють мовою агресора, але все ж дуже багато таких. На жаль, всі чомусь гадають, що це "круто". Ну принаймні мої однолітки.
Знаєте, нещодавно приїхала з-за кордону й там, хоч як це не плачевно, було більше тих, хто розмовляли українською, ніж до 24 лютого.
Проте зараз думки людей значно змінилися. Є дуже багато тих, хто міг і слова українською не сказати, а зараз розмовляє так чисто...)
Особисто мені, навчаючись на спеціальності, яка з'явилася досить нещодавно, надзвичайно складно знаходити джерела для вивчення саме рідною мовою. В основному їх ще просто немає або ж вони взагалі для іншої спеціальності були створені й мені не підходять. Тож доводиться читати те, що є.
Проте тут спрацьовує одна річ. Я можу прочитати текст, запам'ятати і о диво, розумію, що неначе читала українською) Навіть почасти просто перевіряю, може все ж то була українська)
Можливо, через це, можливо, ще чомусь, але ніколи не допускаю русизмів у власній творчості. Звісно, в розмові може щось проскочити, але випадково і одразу ж виправляюся.
Також постійно читаю й українськомовні книги.)

Показати 3 відповіді

Софія Вітерець, Як мені це знайомо. Вчилась на медичного психолога. Яку б інформацію треба б будо знайти вся без виключень була російською. Навіть один предмет нам викладали російською, бо ж інформації такої українською зовсім не було. Та й до 2019 року спілкувалась тільки російською, бо виросла в оточенні, де тільки розмовляють російською. А як переїхала в іншу країну, почала з чоловіком розмовляти виключно українською.

avatar
Устина Цаль
14.06.2022, 13:31:35

Якщо вже про це заговорили, то НЕ русизми, а РОСІЯНІЗМИ) А загалом інформації українською зараз цілком достатньо, просто шукати треба (нічого не дивлюся, не слухаю і не читаю російською з 14-го року, й нітрохи не скаржуся). Проблема хіба що в тому, що далеко не вся та інформація написана дійсно правильною українською без росіянізмів.
Але ще важливо. Читати, слухати та дивитися українською, щоб позбутися росіянізмів, дійсно мало. Дієво лише одне - просто взяти і вивчити мову. Не за шкільною програмою (хоча це залежить, коли ви школу закінчували), а трохи глибше - зараз є чимало словників, книг про стилістику і т.д. Та хоча б правопис 2019 року перечитати.

Показати 3 відповіді
Daniella
14.06.2022, 14:24:43

Устина Цаль, Я погоджуюсь з вами, хто захоче вивчити мову, той знайде спосіб. Просто насправді, коли шукаю потрібну інформацію, не масштабну, то важко знайти саме українською, не спорю, що вона є, просто посидіти над тим таки потрібно. Я теж тепер планую відмовитись від всього російського, фільми я давно дивлюсь тільки в оригіналі або українською, музику так само слухаю тільки нашу, а ось з книжками трохи інша проблема, хоча теж планую припиняти читати в російському перекладі.

avatar
Анна Пахомова
14.06.2022, 09:50:13

Чом би не скористатися онлайн редакторами? Вони чудово вишукують блохи русизмів в тексті і пропонують кілька варіантів заміни.
П.с. не розумію чому на вас накинулись, не зважайте, все ок. Писати книги теж робота, тонна теорії не замінить години практики

Daniella
14.06.2022, 10:41:53

Анна Пахомова, Якщо чесно, то я не звертаю уваги, здається, більшість авторів вважають, що пишуть ідеально і ніколи не помиляються, але це таке, хай буде)))

avatar
Інна Камікадз
13.06.2022, 17:39:57

Без образ. Ви серйозно?! Інформаційного поля українською повно. Якісної української літератури повно. Хто хоче, той знайде. Я повністю відмовилася від усього кацапського ще 2014. Ви шукаєте проблеми там, де її немає.

Показати 2 відповіді
Інна Камікадз
14.06.2022, 07:18:32

Alesia, А то тяжка справа)) Я знаю, бо постійно шукаю:)

avatar
Бодісон
13.06.2022, 16:16:34

Як я розумію цю проблему з пошуком інформації.. гуглиш українською, а воно тобі все одно видає рос результати. Зараз бачу як багато сайтів, які публікували інфу руснявою, потроху викатують статті українською, з русизмами, але все ж))) блогери на ЮТ те ж саме. Ніколи не думав, що деякі з них українці, а потім бац, а виявляється. Тому продовжую дещо дивитися російською від українців. Як на мене важливо давати зрозуміти, що я не проти, але хотілося б, щоб перейшли. Тому в коментах завжди пишу: "Ну шо? Коли перейдеш на українську?;)".
Мені подобається ідея багатонаціональної України, коли на темношкірих не будуть коситися в метро, бо дивина та й годі це шо африканець? Це афроукраїнець, бляха муха!!!)))

Показати 5 відповідей
Ліна Алекс
14.06.2022, 00:18:08

Daniella, Українськомовного контенту зараз хоч греблю гати. Можливо, ви просто не там шукаєте.

avatar
Лео Нур
13.06.2022, 23:34:51

Знаєте тут захопився темою фантастики, досить таки технічна тема( планети , космiчні кораблі) i по цiй темi якихось проблем з українськомовною літературою немає. Хоча визнаю що на російськiй більше, але особливо не напружуючись можна знайти. Я сам під Харковом живу, навчався там , в російськомовному тоді ще мiстi, але жодних проблем з українськомовною літературою не мав. Якщо вже так треба , раджу серію "Історія України в романах". Я сам по нiй дефекти русизму виправляв=-)

avatar
Рома Аріведерчі
13.06.2022, 16:41:06

"багато книг, які я читаю не є в українському перекладі"? Ну вибачте. Це не русизм, але теж на українську не дуже схоже. "Мені здається масова русифікація, яка присутня в українській літературі вже дуже довгий час, все таки дає про себе знати. " А мені здається,що люди, які вчили мову 11 років і здавали іспити з неї, не можуть на це скаржитись. Як і на те, що не навчилися користуватися пунктуацією. Вона дуже подібна до російської, сюрприз. Вас ніхто не русифікував, теж сюрприз. "Здебільшого, це провина українців також." Вам здається. "Можливо, через декілька років все ж українська мова займе своє почесне місце в нашій країні " а зараз у неї яке місце? Це державна мова, вона обов'язкова при навчанні й офіційному спілкуванні. Більшого для вас держава не зробить. Вчіть матчастину, читайте українською, а не тільки пишіть. І буде вам щастя, повірте. А краще перевірте. Ні в якому разі не засуджую спроби користуватися мовою тих, хто недосконало нею володіє. Але й засуджувати когось до вашого невміння абсолютно непричетного не варто.

Показати 2 відповіді
Рома Аріведерчі
13.06.2022, 17:29:39

Daniella, "які не є в українському перекладі," знову - це з якої мови переклад? Точно не з російської. І не на українську. І ви знову про якусь провину. Але просто порівняйте - у нас з вами однаковий доступ і до видань, і до інету. А от ступінь володіння рідною мовою - зовсім різний. Що ніби натякає. Як натякає на те, що таке 190 балів з рідної мови. "Досить великий" - це який? Вам відомі статистичні дані? Їх динаміка? Явно ні. І від чийогось бажання не змінюється те, що українська - державна мова, обов'язкова для офіційного використання. А не в побуті. Як ви що не можете назвати - то ваше бачення, а не факт. Як і ваша думка про те, що ви добре володієте українською. Не треба мене вітати. Вивчіть рідну мову замість того, щоб звинувачувати когось у тому, що вони її не знають. Бо це ніякий не привід знижувати планку для себе. " і не звинуваючую в своїх русизмах нікого, я знаю, що в цьому є і моя вина." На цьому прикладі добре видно, що ваша як письменника проблема - не в русизмах. А в умінні сформулювати й грамотно викласти свої думки. До речі фахівці твердять - більшість з того, що неосвічені люди вважають русизмами, зовсім не русизми.

avatar
Тейлор Грін
13.06.2022, 16:16:21

Замість "доводилося" вилазить "приходилося", і ти його помічаєш лише коли хтось ткне пальцем, або коли перечитуєш через півроку.
"Вилиці" - "скули" якого чорта.
Хоч бери, пиши на стікерах та ліпи на лоба, щоб не забувати.

Daniella
13.06.2022, 17:23:17

Тейлор Грін (Taylor Green), О так, дуже знайомо мені. Тому зазвичай пишу книжки з відкритим перекладачем.(((

avatar
Кирило Олейнич
13.06.2022, 16:18:52

Нагальна проблема, правду кажете. Це саме через вплив російського інфопростору і недостатню якість нашого, українського. З початку війни багато хто відмовився від російської, але так, знаєте, трошки показово. До того ж, є проблема у цій відмові - відсутність вітчизняних альтернатив, хоча наша мова не гірше за будь-яку іншу у світі (навіть краще деяких).

Daniella
13.06.2022, 17:22:46

Кирило Олейнич, Я дуже люблю українську мову і вважаю, що в країні потрібно спілкуватись державною мовою, можливо, якщо б українці непоказово переходили на українську, а по-справжньому, то і ситуація з русифікацією поступово б вирішувалась.

avatar
Ліна Алекс
13.06.2022, 16:33:04

Моя викладачка української рекомендувала для поповнення словникового запасу читати... словники. Ось так. Ви не позбудетеся русизмів, читаючи російською. Якщо стоїть мета вдосконалити власну мову - повний перехід на все українське. Якщо ж просто певні слова вам дошкуляють, майте під рукою завжди кілька словників: перекладний, тлумачний, синонімів. В мережі це просто.

Daniella
13.06.2022, 17:17:48

Ліна Алекс, Дуже гарна порада, дякую вам))

avatar
Тейлор Грін
13.06.2022, 16:11:13

Мій мозок постійно забуває слово "скроня". Я не знаю, як в нього так виходить, але після того, як вбиваю "висок" в гугл перекладач і така: "Ну, все, тепер точно запам'ятаю!", через п'ять хвилин "Він торкнувся її....е-е-е-е" *мозок поза зоною досяжності, зателефонуйте пізніше* АААААААААААААААААААА
Слів немає, ну просто немає слів...

Інші блоги
Збір завершено! Результати розіграшу
Дякуємо всім, хто долучився до збору! Ціль, зазначену у банці, було досягнуто менш ніж за 12 годин. Завдяки вам вдалося зібрати більшу суму, а це означає, що підрозділ БПЛА автора Тараса Мельника отримає більше відеопередавачів! Раді
Книга буде Безкоштовною!!!
Вітаю, любі Натхненники!!! В мене хороша новина!!! Книга "Наша дахозносна весна" була і буде безкоштовною!!! Запрошую до неординарної книги Коли ти дізнаєшся, що твій наречений вже одружений, виникає
Новини щодо Еліс Хейл!)
Вітаю, любі читачі та автори Букнет! Я завершила вже третю частину Еліс Хейл!) Дуже рада цьому. На цей раз історія хоч і найбільша, але не занадто велика. Тож на короткий вечір за філіжанкою кавусі підійде;) Хто ще не
Розділ вийде пізніше ❤️ 
Вибачте, але у вашої письменниці барахлить чарівна паличка. Тому новий розділ вийде після опівночі. Всіх люблю і дякую за розуміння❤️
Продовження книги та невеликий анонс!
Всім привіт! Сьогодні рівно половина травня і хоча дні досить холодні, але вже скоро літо. Незламні українці незважаючи ні на що, радіють життю, знаходять радість у простих митях. Наразі у вашого автора продовжується
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше