Помилки, ви мої помилки

 

На цей лонгрід надихнула й ситуація з одним автором у ФБ (ну напевно всі здогадаються, про кого йде мова), і сьогоднішній пост стосовно помилок у творах. Зараз висловлю свою думку, за що вигребу від обох сторін дискусії)) Приготували каміння, лайку та образи? Тож, почнемо!

З одного боку, на кожен товар свій покупець, і якщо люди готові платити гроші комерційним авторам за книгу, де купа помилок – це їх особиста справа, значить, їх це влаштовує. Тим більше, що вони (читачі), можливо й не знають, як правильно пишеться те чи інше слово. Тому їм норм. А читати ніхто нікого не змушує, кожен сам вибирає.

Якщо ж когось, хто купив книгу, не влаштовують помилки, то він має повне право звернутися до автора та вимагати повернення грошей.

З іншого боку, давайте уявімо ситуацію. Приходите ви в ресторан, замовляєте картоплю з м’ясом і овочевий салат. Підходить офіціант з великою мисякою, в яку накидав і картоплю, і м'ясо, і салат, і все різними шматками, одні – недосмажені, інші – підгорілі. Все це перемішано, як недоїдки. А офіціант кидає це вам на стіл і каже «та й так схаваєш!». Які будуть ваші враження?

А тепер висновок. Для мене автори, які не вичитують тексти, проявляють цим зневагу до своєї аудиторії. Так, є поняття творчості, є брак часу, звісно. Але публікація твору, де помилка на помилці – це зневага, «та й так схаваєте». І не має значення, комерційні вони, не комерційні, беруть гроші за книги чи ні.

Проте, публічно тицяти носом у помилки – теж вважаю недоречним. Можна просто не читати той твір або того автора в принципі. Якщо аудиторія почне тікати від автора, і ніхто не буде читати його книжки, то він сам здогадається, що щось пішло не так. Закон ринку – продається лише якісний товар, а інші виробники або прогорають, або починають підтягувати свою продукцію до певних стандартів якості.

П.С. В цьому пості мова йдеться не про випадково пропущені помилки, які є у всіх (так, і в мене теж, бо я ні разу не філолог, а за твори на укрмові отримував 3 бали з натяжкою). І не про хибодруки, які теж у всіх зустрічаються. Мова саме про помилки, на які автор, прямо кажучи, забив, проігнорував, ніколи вичитувати, бо треба книгу викласти, щоб аудиторія не втекла до конкурента.

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Кейтлін
06.08.2021, 11:49:54

Ви як завжди влучно. Ще до початку букнетівської дискусії, була у мене думка написати свій лайфхак, як виправити пропущені чи замінені букви, неправильно вжиті відмінки і форми, коли очі не можуть їх помітити. Але з усім цим кіпішем, притримаю коней, а то ще мене потягнуть "на стрелку")))

Показати 8 відповідей
Кейтлін
06.08.2021, 19:01:01

Богдан Государський, Вговорили) Читайте)

avatar
Марі Керімей
06.08.2021, 15:18:01

Ой, як ти влучно, але сподіваюсь не про мою душу. Але хай і так, ти цілком правий. І я так розумію каменями нікому кидатись? Ну й зась. Оооо... А про того цікавого письменника і я знаю. Я йому навіть пояснення писала, ледь не цілі п'єси. Хм... До автора не дійшло і він обрав пасивне ставлення. Слава богу не до мене. Я ж обрала розумну і правильну стратегію, але є тут такі, які попали під розстріл.

Показати 6 відповідей
Марі Керімей
06.08.2021, 16:09:23

Богдан Государський, Щиро дякую))

avatar
Камелія Лем
06.08.2021, 10:27:35

Ой, сподіваюсь, Ви не написали це через мене? (Тут має бути зніяковілий смайлик)

Показати 4 відповіді
Камелія Лем
06.08.2021, 14:03:34

Богдан Государський, Так, це нікуди не годиться. Я от зараз перечитую своє дЄтище і знаходжу помилки. Мене аж пересмикує, бо як я могла так помилитися (тут теж має бути смайлик). Їх не дуже багато, але все одно не розумію себе...

avatar
Ана Пест
06.08.2021, 01:20:42

Маєте рацію! Сама не люблю текстів, що рясно пістрявіють помилками. І не важливо, платні чи бекоштовні, все одно неприємно. Безкоштовні можна полишити читати будь-якої миті, а от з платними інакше. Гроші начебто невликі, але чомусь відчуваєш себе ошуканим.(((
Також маю до цього гастрономічну асоціацію: коли в ресторані подають вишукану і гарно сервіровану страву, а потім виявляється, що вона зроблена з гнилої картоплі, тухлого м'яса, чи прогірклої олії. Задоволення мало.(((
Стосовно якості перших безкоштовних глав платних творів - то також не показник. Одного разу купила твір, бо сподобалося, що написаний він чудовою грамотною мовою. Але що трапилося з автором через пів книги, я не зрозуміла: текст, здавалося, пропустили крізь гугл-перекладач! В цей момент я відчула, що мене обдурили.) Книгу дочитала, але гіркий осад лишився.
Тепер купую лише ті твори, в якості яких буду стовідсотково упевнена, прочитавши інші твори цих авторів.)

Показати 6 відповідей
Ана Пест
06.08.2021, 12:03:44

Мар, О!!! Виявляється, деякі автори таке практикують! Навіть не думала, що автор може бути таким відверто підступним!( Мало поваги до таких людей, які бажають отримати плату за неякісний продукт, не прикладаючи сил до його поліпшення. Це мені нагадало ситуацію: у нас на центральній вулиці стоїть чоловік з баяном, співає. Зовсім не старий, руки-ноги на місці, проте ані грати, ані співати він не вміє абсолютно. Він просто, як дитина, тисне на будь-які кнопки та співає, не в ритм, те, що в голову прийде. Але все одно підходить до перехожих і вимагає гроші за свою "творчість": "Дай пару гривень для музиканта! Тєбє шо, жалко?" Йому жодного разу грошей не поклала, не люблю нахаб. А от тим, хто стояв далі і грав справжню музику й душею співав, а не хапав перехожих за руки, щоб привернути до себе увагу, давала гроші з легким серцем.)

avatar
Кейтрін Шкроб
06.08.2021, 00:57:17

Дуже лаконічно пояснили на прикладі картоплі. Не погодяться тільки ті, кому байдуже на граматику. Вважаю, що мати цікаву ідею абсолютно не достатньо, а треба ще подумати про якість написання.

Показати 2 відповіді
Кейтрін Шкроб
06.08.2021, 01:49:08

Богдан Государський, Не кожний може генерувати цікаві ідеї та якісно писати одночасно. Тож автор має гарно попрацювати, що його сприймали як справжнього письменника) Хоча навіть в цьому випадку від критики не втекти.

avatar
Холод Влада
05.08.2021, 22:47:15

Продається цікавий товар, а не лише якісний граматично =)

Показати 5 відповідей
Ана Пест
06.08.2021, 01:42:51

Холод Влада, На пару помилок в розділі, я також не зважаю)))) Я захоплююсь тими, хто пише багато і швидко, бо я так не можу.)))) Але зустрічаються такі твори, де автор навіть не витрачає час, щоб перечитати розділ перед тим, як викласти. От у таких текстах найчастіше і є найбільша кількість помилок, хиб, неузгоджених слів, русизмів, неправильно побудованих речень. Коли автор намагається якнайшвидше викласти новий розділ, щоб не випасти з графіка, він проявляє повагу до читача, який цієї проди чекає. Але він зовсім не задумується, чи легко це буде читати. А от це вже не повага. Я такого автора не читатиму, навіть, якщо сюжет буде цікавим, а інтрига багатообіцяючою. Я просто знайду інший твір, іншого автора.)))

avatar
Рома Аріведерчі
05.08.2021, 23:06:59

Ви саму суть ухопили. Одна поправка: якщо їжу оплачують не до подачі, а після, і можна не платити за неї, якщо не подобається, то нехай подають, як хочуть. Особисто мені однаково, чи поважає мене той, до чийого товару я прицінююсь. Не однаково тільки чи це те. що мені треба і чи вистачить грошей. Не дітей мені з продавцем хрестити. І йому зі мною теж Знайдеться той, хто заплатить - ну на здоров'я.
Тут інше цікаво - кількість тих, хто платить за не вичитане і не платить за вичитане, що знаходиться на одному ресурсі.
От де загадка Сфінкса.
Особисто мене вона притягує, як магнітом, до невичитаних популярних творів. І до вичитаних непопулярних теж, але не так сильно :)

Показати 15 відповідей
Рома Аріведерчі
06.08.2021, 00:06:28

Мар, Ви абсолютно праві. Можна пробувати чужі прийоми, деконструкцію штампів, іронічне прочитання. Але ламати себе під чужий стиль немає сенсу. Він неорганічний і нікому не зайде, ні новим читачам, ні старим.

avatar
Лана Іссан
05.08.2021, 23:35:31

Дуже гарно все сказано. Повністю згодна з вами. А відносно платних книг, є ж такий нюанс, як безкоштовний початок. Помилок зазвичай приблизно однаково, що на початку, так і далі по тексту. Якщо починаєш читати і бачиш, що море помилок, то, чи варто купувати, щоб потім мучитися і сваритися з автором? Краще вже купити іншу книгу, де грамотніше написано. Хіба, ні? А, якщо байдуже до граматики, то й нема проблеми. Дякую вам, що заохочуєте до вдосконалення. Дуже мудро ви сказали про те, що закон ринку працює. І, хто хоче справді втримати увагу читачів, рано, чи пізно змушений вчитися, виправлятися, або шукати інше заняття. Успіхів.

Показати 2 відповіді
Лана Іссан
05.08.2021, 23:50:58

Богдан Государський, Дуже дякую.

avatar
Іра Тіхонова
05.08.2021, 23:38:28

Правильно Ви сказали, цитую: " читати ніхто не змушує, кожен сам вибирає", я погоджуюся на всі 100)) А щодо творів комерційних авторів, то дається ж можливість прочитати перші розділи й зрозуміти, чи хочеш придбати книгу, чи ну його з тими помилками.)

Іра Тіхонова, До речі так, є безкоштовна частина, щоб оцінити твір)

avatar
Каміла Дані
05.08.2021, 22:48:56

Сьогодні це топ тема! Ви знаєте Богдане, я перед пудлікацією вичитую текст не менше чотирьох разів і через декілька днів знову можу заглядути до тексту і знайти, щось типу Я ЗАЧЕКАТИ, коли має бути Я ЗАЧЕКАВ! І що поробиш...

Показати 4 відповіді

Тетяна Котило, Дякую за відгук)

avatar
Мар'яна Доля
05.08.2021, 23:02:54

Згодна з вами! А ще зустрічаю іноді таке - автор спеціально пише книгу з помилками. У соцмережах він може спілкуватися бездоганною літературною мовою, а відкриваєш книгу - і бачиш суржик, неузгоджені між собою відмінки, занадто штамповані звороти. Можливо, так роблять, щоб не відлякати невибагливого читача?

Показати 5 відповідей
Мар'яна Доля
05.08.2021, 23:17:28

Богдан Государський, Так, популярний.

avatar
Аделіна Янг
05.08.2021, 22:46:21

Дуже гарний блог! Ти молодець!

Показати 3 відповіді

Аделіна Янг, Згоден! Я так само роблю, не подобається - не читаю. Якщо автор сам прохає у блозі, щоб йому вказували на помилки, то можу, особистим повідомленням у ФБ. Але не на публіці.

Інші блоги
Подарунки за мою першу 1000!
Ще раз мої вітання! Як й обіцяла - принесла подарунки читачам! Гуляти - так гуляти!))) t75tjvUC ВБИВЦЯ ІЛЮЗІЙ PpIYMRRB СТИХІЙНЕ ЛИХО Hv8hneiP ЧОРНИЙ ДІАМАНТ КОРОНИ Приємного всім читання!
Приємні знижки на мої історії)
Доброго ранку, сонечки))) Напередодні Дня слов’янської писемності і культури (яке, до речі, вже завтра!) пропоную вам поринути у світ веселих, драйвових та безмежно романтичних історій) На кожну з цих книжок сьогодні
"Погляд на зорі" ✨️ | Рецензія
Дисклеймер Читання ― штука суб’єктивна Книга «Погляд на зорі» від Володимира Забудського прочитана мною в рамках Марафону від Тетяни Гищак, хоча в списку бажанок була вже давно. Сміливо
Моя перша 1000!
Вітаю всіх! Нарешті я досягла своєї першої тисячі)) Дякую всім своїм друзям й читачам за неймовірну підтримку! Ви всі найкращі! А ввечері будуть подарунки, бо авторка трохи на роботі й технічно не може це зробити зараз))
Нова історія
Блог Вітаю, любі мої читачі та читачки! Хочу представити новинку «Таємні лабіринти ельфійського кохання» Ця історія буде про кохання. Але чи нове, чи старе відремонтоване – поки не розповідатиму. Скажу лише,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше