Поговоримо про піджанри: фантастика

 

Нещодавно ось тут ми спробували визначити, що таке літературний жанр, які особливості деяких жанрів та найпоширеніші помилки авторів при виборі того чи іншого жанру для свого твору.

А тепер хотілось би розібрати конкретні піджанри, знову ж таки, щоб не плутатися в них. Почну з того, що для мене самої є найближчим — а саме, фантастики та фентезі.

Сучасні літературознавці, власне, визначають фентезі не як окремий жанр, а як піджанр фантастики. Але поскільки на сайті вони розділені, то будемо виходити з цього.

Отже, жанри фантастичної літератури — це усі напрямки літератури, що описують надприродне,  розкривають фантастичні теми та сюжети і містять певні фантастичні елементи. Різновидів фантастичної літератури є не просто багато, їх дуже багато)) Я назву тільки найпоширеніші, а характеризувати і наводити приклади буду лише на  ті, що в нас на сайті  виділені  в окремі піджанри. 

Тверда наукова фантастика та таймпанк або кіберпанк, еволюційна та біологічна фантастика, філософська і соціальна фантастика, утопія і антиутопія,  мистецька і релігійна фантастика, фантастичний детектив, психологічна, гостросюжетна та феміністична фантастика, фантастичний трилер, сатирична, абсурдистська, гумористична фантастика, романи-катастрофи та постапокаліптика, пригодницька та воєнна фантастика, мелодраматична та любовна фантастика, еротична фантастика, наукове фентезі, урбаністичне та міське фентезі, історичне, героїчне фентезі та казкова фантастика, міфологічна й епічна фантастика, фантастика жахів та темне фентезі, містика й окультна фантастика,  готична проза та крутійський роман, магічний реалізм і сюрреалізм, романи про вигадані країни і загублені світи, спортивна та політична фантастика, альтернативна історія, дитяча фантастика та фентезі, фантастична драматургія та поезія… я навіть перелічувати втомилася, а це ж іще й не всі різновиди фантастики, існуючі на сьогоднішній день.

Добре, краще розберемо піджанри, найпопулярніші на Букнет. 

Любовна фантастика — ну, гадаю, особливого пояснення цей термін не потребує. Головною його  особливістю  є наявність однієї чи кількох любовних ліній, а дія відбувається в якомусь фантастичному світі чи фантастичних обставинах. Наприклад, “Дружина мандрівника у часі” Одрі Ніффінджер, “Лід” Анни Каван. Є й еротична фантастика, наприклад, “Плоть” Філіпа Хосе Фармера, “Срібний металевий коханець” Теніт Лі, “Діти Твіра” Фелікса Димова.

Бойова або воєнна фантастика — цей жанр виник у 20-му столітті, на піку холодної війни. У центрі уваги авторів цих творів знаходилися війни, битви, а також політика. Частина цих творів мала антивоєнне спрямування. Різниця від класичної військової літератури у тому, що автори описують війни майбутнього, або ті, які відбуваються у фантастичних світах. Отже, якщо у вашому творі присутні кілька епізодів бійки між героями, а сама книга про любов — буде помилкою, коли ви віднесете її до бойової фантастики! Класичними придставниками жанру є “Зоряний десант” Роберта Хайнлайна, “Король-провидець” Кристофера Банча, “Сталевий Пацюк” Гаррі Гаррісона.

Наукова фантастика — найчастіше саме цей жанр асоціюється в читачів із власне поняттям фантастики. Він містить фантастичні допущення  в області науки, змальовує вигадані технології і наукові відкриття, контакти з нелюдським розумом, можливе майбутнє чи альтернативний хід історії, а також вплив цих допущень на  суспільство і особистість. Засновником цього жанру вважають французького письменника Жуля Верна. Що цікаво, в українській літературі термін “фантастика” вперше вжила Леся Українка. І в її творчості теж є риси фантастики чи фентезі ( наприклад, у “Лісовій пісні”). Однак, я відволіклася від жанру наукової фантастики, тому повернуся до неї та приведу приклади кількох її представників:  це Жуль Верн, Артур Конан Дойль, Герберт Веллс, Олександр Бєляєв, Артур Кларк, Айзек Азімов, Рей Бредбері та ще багато інших добре відомих усім нам авторів. Тепер про помилки наших авторів : наукова фантастика — це те, що теоретично є можливим у майбутньому ( кажучи простими словами). Багато творів класиків, у яких ішлося про явища, для них фантастичні, наприклад політ у космос, телебачення чи мобільний зв'язок — нині вже стали реальністю. Тому, якщо у ваших творах є магія, магічні академії, супергерої, якісь непояснювані законами природи світи — то в науковій фантастиці таким історіям не місце. 

Постапокаліпсис — піджанр наукової фантастики, у якому дія відбувається  у світі після якої-небудь глобальної катастрофи. Це може бути світова війна із застосуванням ядерної, хімічної або біологічної зброї, вторгнення іншопланетян,  повстання машин, падіння астероїда, пандемія чи будь-яка інша халепа)) Засновником цього жанру вважають Мері Шеллі з її оповіданням “Остання людина”, та найбільшої популярності він набув у другій половині 20 століття. Серед авторів, що писали у жанрі ПА — Герберт Веллс, брати Стругацькі, Роджер Желязни, Стівен Вінсент Бене, Річард Метісон та інші. 

Антиутопія — зображення небезпечних наслідків, пов’язаних з  експериментами над людством задля його “поліпшення”, певних, часто принадливих соціальних “ідеалів”, антитеза утопії. Вперше цей термін вжив британський філософ і економіст Джон Стюарт Мілль у 1868 році. В жанрі антиутопії творили Джонатан Свіфт, Жуль Верн, Герберт Веллс, Джордж Орвелл, Олдос Гакслі, Вільям Голдінг, Станіслав Лем, Рей Бредбері, Євген Замятін та багато інших письменників.

 

Яка ж різниця між фантастикою та фентезі?

Фентезі — жанр фантастики, який зазвичай використовує чари та інші надприродні явища як первинний елемент сюжету, тему чи місце подій книги. Багато творів в межах жанру відбувається в уявних світах, де магія і магічні істоти є загальноприйнятними. Фентезі, як правило, відрізняється від жанрів наукової фантастики і фантастики жахів тим, що автори її творів, як правило, уникають наукових і моторошних тем.

Я хотіла піджанри фентезі теж “втулити” у цей блог, але на нашому сайті представлені лише два, ще й не найбільш поширених із них — бойове та міське фентезі, а всього у фентезі багато піджанрів, і деякі з них дуже цікаві. Поскільки я є палкою прихильницею фентезі, то виділю розповідь  про всі його існуючі піджанри  ( а раптом вони теж будуть із часом виокремлені на Букнет?) у окремий блог, а ще торкнуся містики та жахів, котрі теж за класифікацією літературознавців є різновидами фантастики. 

 

Отже, далі буде))

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Ворожеска
17.05.2020, 21:20:28

Дякую за такий «розлогий» аналіз, зберігаю собі та чекаю на продовження.)))

Мар'яна Доля
17.05.2020, 21:49:30

Будь ласка! Постараюся з продовженням не затягувати))

avatar
Анна Ост
17.05.2020, 14:16:27

А я тепер остаточно заплуталась))) Можна для тих, хто в танку трохи роз'яснень?)) Якщо героїня живе у вигаданому світі і володіє магією, то це фентезі, так? (чари і місце подій як первинний елемент). А якщо це сучасна українка, яка раптом починає магічить чи спілкуватися із дивними істотами, це фантастика?( ну нехай любовна чи пригодницька, але саме фантастика?)

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
17.05.2020, 15:29:38

Вже скоро))

avatar
Крися
16.05.2020, 15:22:23

Я б бажала, щоб було пригодницька фантастика чи щось про пригоди

Мар'яна Доля
16.05.2020, 16:30:26

Так, ми всі дуже цього хочемо, щоб був новий жанр - чи окремо пригодницький роман, чи піджанри пригодницького фентезі та фантастики.

Жанрова належність – то значною мірою умовність, більшою мірою маркетингова.
Високочолому академіку прилюдно захоплюватися фентезі не комільфо, а от бойовою-героїчно-соціально-утопічною фантастикою про світи робіків, космітів, чорні діри… ніби й ОК.
Так звана космічна фантастика – це чисте фентезі. Замість големів – роботи-кібоги, замість атефактів – надтехнологічні вироби. Ті ж роялі в кущах, ті ж суворі герої, які рятують всіх і все не зважаючи на бажання самих рятованих, ті ж королі-правителі в ролі імператорів чи президентів галактичних союзів-імперій.
В чому притягальність фентезі – цих казок для дорослих?
Насамперед тим, що там, врешті-решт гівнюкам дають по рогах, а світлі є світлими.
Це так не схоже на наш світ, яким безроздільно правлять неуцтво, хтивість та жадоба.:--)

Мар'яна Доля
16.05.2020, 16:29:02

Дуже влучно сказано)) Бо я не раз спостерігала, як чоловіки скептично відгукуються про жінок, що читають "казочки", а потім самі вмикають якусь комп'ютерну "стрілялку" про роботів або сталкерів - і все, випадають із життя)) У всіх іноді виникає потреба побути дітьми))

avatar
Іван Дурський
16.05.2020, 12:17:23

Інформативний блог. Дякую!

Мар'яна Доля
16.05.2020, 12:31:03

Іван Дурський, І вам дякую, що прочитали!

avatar
Тетяна Юр'єва
16.05.2020, 11:37:45

Дуже цікаво! Чекаємо на продовження блогу!

Мар'яна Доля
16.05.2020, 11:48:00

Тетяна Юр'єва, Дякую! Скоро буде))

avatar
Ярина Мартин
16.05.2020, 10:53:43

Інформативно і доступно! Дякую)

Мар'яна Доля
16.05.2020, 11:01:21

Ярина Мартин, Спасибі! Буду й про інші жанри писати. як знайду вільну хвилинку))

avatar
Інка Вікторова
16.05.2020, 10:40:42

Чудово пояснили) Дякую! Є над чим задуматися.

Мар'яна Доля
16.05.2020, 10:43:33

Інка Вікторова, Дякую!

avatar
Ірина Ярошенко
16.05.2020, 10:15:57

Дуже цікаво, докладно і зрозуміло. Дійсно, шкода, що на порталі небагато піджанрів, що іноді доводиться сушити голову над тим, куди його поставити. Але з розвитком платформи і збільшенням кількості книг, думаю, їх додадуть. Тому наша задача - писати багато, різного, і якісного!

Показати 2 відповіді
Ірина Ярошенко
16.05.2020, 10:20:33

Мар'яна Доля, Все, пішла писати, надихнувшись)

Інші блоги
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Пограємо в слова. частина 2
Правила ті ж ви мені слово я вам твір з невеличким ускладненням вкажіть жанри які хочете своїх історій .
Парад білявок
Слава Україні! Вперше за свої майже сорок рочків (майже!) я стикнулася із стереотипом щодо білявок. А всього-то пішла купити мишку до компа, бо вони вилітають у мене дуже швидко, причім нема
Візуалізація до новинки
Друзі, у кого не грузилися візуали Лізи та Макса з моєї новинки НЕБЛИЗЬКІ , копіюю їх сюди А хто пропустив новинку, забігайте, буде цікаво та як завжди, дуже емоційно Аннотація: - Доню, подзвони мені одразу, як
Сексуалізація драконів або що я пропустив?..
Шановне панство, одразу скажу - проблему прискіпливо не вивчав, навіть не гуглив. Бо здалося, що це якось краще буде запитати у місцевих. Особливо в "старожилів". Але чому серед творів БН я бачу так багато сюжетів про
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше