Розгроми орків. Стьоб над величчю Кремля .Частина2

 Сьогодні рівно рiк з початку повномасштабної навали орків. Ми тримаємося, а в росіян з вуст "зливного бачка" Скабєєвою  "все по плану". Ну от я вирішив, в цей  день доповнити свій старий блог про поразки росiян   Розгроми орків. Стібуся над величчю Кремля    дечим новеньким. Словом вмощуйтеся зручніше, це на довго. 

 

Як британці російські кораблі топили. 

 Почну з війни Англії i Росії на передодні "Отечественнои войни" 1812 року. 25 червня 1807 році російський цар Олександр I заявив Наполеону "Я не навиджу Англію так само як i ви". Росіян приймають в антибританську коаліцію. Але й Англія не сиділа без діла. 

 В серпні того ж року Британська армія захопила Данію. Данія союзник Росії, але не Франції. По відношенню до Наполеона - нейтральна. Тоді Наполеон , з чистим сумлінням сказав "розбирайся сам".

 Почалися активні бойові дії. Війна йшла на морі, де росіяни були приречені з самого початку. 
 Флот то в них був, побудований ще Петром Першим. З сирих дощок, який просто згнивав на ходу. 
 "Якість" російського флоту, яскраво демонструє так звана "Лісабонська флотилія" 23 серпня 1808 року британцями, в порту Лісабона , було захоплено 10 російських кораблів. 

 Три з них було залишено в порту Лісабона. Цi посудини , кудись пливти просто не могли. Сiм кораблів , з горем пополам, привели в Англійський порт Портсмут. Де два з них просто згнили на якорi. 

 В такому ж дусі пройшла вся вiйна. Британці росіян топили де хотіли, коли хотіли. В Африці, в Середземному морi, на Балтиці взагалі флагман пустили на дно. 

 Проте вже в 1809 році пішла торгівля між Англією i Росією. А торгівля - дама тендітна. Не любе вона канонад.  Так що росiйскi посудини лишили в спокої. 
 

Секрет , почавший вiйну. 

 Як відомо  Наполеон напав на Росії. По офіційній версії - через порушення "Континентальної блокади". Їх активну торгівлю з британцями. Проте вирішальними стали данні добутi розвідкою. 

 Треба сказати що Наполеон довго терпів походеньки Олександра I. Торгівля з Англією почалася ще в 1809 році, а вiйна 1812 році. 

 Відверто кажучи, Наполеону в таку даль просто нехотiлося пхатися. До того ж масштаб торгівлі не задовільняли потреби обложеного острову. А повним ходом, гнати фактично контрабанду, росіяни все-таки побоювалися. 

 Але безкарність розбещує. Резидент в Петербурзі здобуває план нападу на Наполеона. Росіяни хотіли "віджати" Польщу, поки в нього загострення з Пруссію виникло. 

 Турецький розгром 

 Балканський півострів лихоманить черговою російсько - турецькою вiйною. Почалася вона в 1806 році. Тоді на прикордонних з росiею землях проріс сепаратизм. Турки самi придушити це кубло не могли. Любов Росії "завищать русскоговорящих" вiдома була вже тоді. 

В цей час Наполеон Бонапарт пропонує свою підтримку, якщо турки зважиться навести лад на своїй території. Почалася вiйна. Через два роки в 1808 роцi  , Наполеон цинічно кине Туреччину, заради примарного союзу з Росією. 

 В принципi вiйна могла завершитися перемогою росіян. Вони пройшли Румунію, вийшли до Балканських гiр. Але цар захотів собі Польщу. Новопризначеному 24 річному генералу Мiхельсону було велено утримувати позиції .  Бiльшість військ забрали , i перекинули в Білорусію. Молодий генерал розсудив - та що там цієї Туреччини лишилося, i пішов в атаку. 

 Як наслідок - росіяни тікали аж в Молдову. Там просування турецьких зупинити Кутузов. Проте перемоги підняли бойовий дух османів. До кордону підходили новi вiйска. I тут Наполеон напав на Россiю.

 Турки розсудили так - це ж що виходить , ми маємо воювати за француза, який нас кинув. Турків це не задовільнило, i вони пішли на переговори з росіянами. 

 Операція "Дошки" 

 1812 рік. Перед початком вiйни з Росією, Наполеон дає команду своїй розвідці - встановити точну кількість військ противника. Завдання було виконано , i вельми оригінальним чином.

 В той час карти для штабу друкували на станку. Для цього використовувалися спеціальні "гравіювальнi дошки". Працювало це як матриця, при друкуванні грошей. Дошку клали на папір, на який завчасно було нанесено шар фарби. Потім пресом вдавлювали , i на паперi з'являвся відтиск. 

 При друці грошей , використовується металеве клiше, тут же використали деревянi дошки. Причина одна - секретність. Дерево простіше спалити, чим метал розплавити. По інструкції так i мали зробити, але французськi розвідники їх викупили. 

 Тут ситуація взагалі анекдотична . Дошки для зниження віддали на кухню. Їх було аж цілих сто, так що чого дарма добру пропадати. Все одно їсти на чомусь варити треба. Французькі розвідники підійшли , подивилися i кажуть: 

" Дошки гарні. В господарствi знадобляться. Шкода на дрова". Ну їм i продали. 
 Коли зі штабу прийшов ад'ютант, взяти харч командуванню питає "Ви що , вже сотню дощок спалили?". Йому розказали що нi, знадобилися по господарству декому. В штабi відразу переполох. Почався справжній шпигунський бойовик. 

 Розвідника намагаються захопити. Вiн виривається . Забирає тi дошки, i тікає до кордону. За ним погоня. Французи оперативно влаштовують прикриття, роблять засідку на переслідувачів. Цим дають можливiть вивести дошки до Франції.

 Як результат - в Наполеона був повний розклад по російськiй армії. Міста дислокацій, укріплення, плюс, як бонус, на полях робилися помiтки , яка частина скільки людей має, скiльки зброї ,фуражу. Росіянам нічого не лишалося як відходити. 

 Смоленськ Бунтівна оборона. 

 Почалася вийна. Наполеон перейшов Немон, i стрімко рухався в глиб Росії. Після того, як було втрачено гравилювальнi дошки, росіяни почали відхід в глиб держави. Проте не те що рядовим солдатам, навiть вищому генералітету не було повідомлено про причини відступу. Ну не зізнаєшся ж, що в штабi iдiоти сидять. 

 Вище офіцерство, не знаючи про інформованість противника, форменим чином збунтувалося. Генерали зібрали раду, де вирішили дати супостату бiй. Командувача поставили перед фактом. 

 Билися вони довго. Аж цілих два дні. Першi сутички правда почалися ще 4 серпня, але коли 6 серпня Наполеон кинув на них всі сили, бойовий запал мигом згас. Після Смоленська де з 38 тисяч втратили 15 тисяч чоловік, топтали під Москву, i навiть не заїкалися про те що б дати бiй. 
 

Російська Африка. Звортнiй бiк "нас там нет"

 Кінець 1880 -х років. Більша частина свiту являється колоніями. Це вже не просто економічна база, це вже питання престижу. Чим більше в тебе колоній, чим далі вони від центру, тим ти крутіше. 

 Росія тут безнадійно відстала. Навiть Аляску продала, бо не могла утримувати території, якi вiд неї протокою відділені. Не кажучи уже про якісь заморські землі. 

 Але в той же час , їх формено стала жаба душити. В Англії є , Франція має, та навiть новостворені Німеччина з Італією розжилися, а у них пусто. Тому вирішили i собі територію захапати. 

 Ще в 1885 роцi , коли в Берлiнi розділили Африку, росіяни виторгували собі право місіонерської діяльностi. Мало того - зi збройним супроводом. Тут треба сказати, що місцеві, часто проявляли кулінарний інтерес , до приїхавши попiв. 

 I тут знаєте , молитви й хрести не дуже то й допомагали. А от озброєний загiн солдатів, то вже річ вагома. Та й під дулами гвинтівок, навернення до "істинного бога" якось веселіше йшло. 

 Почався етап пiдготовки. Мiсцем російської колонії було визначено форт Саггало. Це була покинута француська база, яка ще правда знаходилася в цілком прийнятному станi. Російські дипломати, викупили її в французів, як опорний пункт для своїх місіонерів. 

"Російські місіонери" складалися зі 150 козаків, під орудою "вiльного отамана" Миколи Ашинова. 14 січня 1889 року росіяни прибули в пункт призначення, i перейменували його в "Нову Москву" проголосили російською колонією. 

 Французи в шоцi. Що вони там роблять? Давай зв'язуватися з дипломатами, з'ясовувати що взагалі відбувається. Росіяни тягнули час як могли, але врешті вiдповiли крилатим вже "нас там нет". Французи вiдповiли  - "Тим краще". Росіяни, передчуваючи лихе, вiдпрали на допомогу військовий корабель з Одесi. Але вiн встиг вже о фіналу. 

 5 лютого 1889 року французи пiдiгнали морську ескадру, i спалили Москву. Шкода правда що нову. Прибулий російський корабель, забрав виживших i взяв курс на Росію . Де їх, за провал операції, заслали до Сибіру. 


 Ось такий вiн, новий список російських поразок. Сподіваюся вам сподобалося, тим паче що це ще далеко не кінець. 

1 коментар

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Єва Райн
24.02.2023, 18:42:49

Сподобалось, не те слово! Але ж це треба було опрацювати і зібрати в блог! Дякую за вашу працю!

Лео Нур
24.02.2023, 20:24:56

Єва Райн, Дякую що оцiнили)))

Інші блоги
Чорно-білий світ нуару
Читати за посиланням Дорогі читачі, оновлення книг буде майже щоденним, але особливу вашу увагу я хочу звернути на цю історію. Нуарний детектив, герої якого - свавільні та шалені - прийдеться до смаку тим, хто полюбляє
Свіженький шматочок! Змушена підкоритись
Зціплюю міцно зуби і рвучко відкриваю конверт. Нестримно рву папір пальцями, дістаю аркуш, на якому одна лише фраза: “Хочеш побачити свою дівку? Приходь сам” І вказана адреса. - Мене цікавить, яка сука вирішила так
Аудіокнига "Вільна"❤️
Привіт! У мене дуже гарні новини для любителів аудіокниг — мою "Вільну" озвучують! Прослухати перші розділи можна за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ. Слухайте та насолоджуйтеся❤️ Мої соцмережі: Телеграм Інстаграм Фейсбук
Опитування!
Всім привіт! Працюючи над новими розділами «Солодка цукерочка для боса», я усвідомила, що таємний шанувальник Мар'яни заслуговує на свою власну історію. Але тут виникає питання: чи варто розпочати цю оповідь
Новинка: "Недосконалі. Метаморфоза"!
Привіт, друзі! Любите магічний реалізм? Моя нова книжка, яка планується, як не надто об'ємна історія, розповідає саме таку історію. Елайза втратила мати та зір під час суворої метелі, що залишило її самотньою
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше