Розгроми орків. Стібуся над величчю Кремля

 В наших  сусідів , з якими нам в край не поталанило, панує думка "ми не програли жодної вiйни". Ага, щас. Сьогодні , у 200- тий день відкритої навали орків, я наведу приклади зворотного. А їх буде... Словом вмощуйтеся зручніше, це на довго. 

 Вигнання заснувальника . 
 Перша поразка була ще не  Москви, але привела до  її заснування. Жив собі князь Юрій Долгорукий. Правив деякий час в Києві. Хотілось йому правити одноосібно "Я сказав - ви виконуєте". Киянам ,такий собі Янукович середніх вiкiв не сподобався, i вони його вигнали. Тікав вiн далеко, аж в болота сучасної Москви (Болотона плаща не з проста такою названа. То реально було болото), яку в 1147 назвав іменем ріки яка там протiкала. 

 До речi росіяни забувають уточнити один момент - рiку "Москва" нарекли фінські племена , яки там деякий час проживали. В переклади це означає "Каламутна".  

  Перше попелище
 На своєму шляху до Києва, хана Батия занесло в кромішні болота під Москвою. Історики досі до пуття не можуть взяти, що вiн там забув. На той час Москва "большая деревня". Будинки - одноповерхові , єдиний двоповерховий в князя. Доріг нема, торгівля з сусідами слабка, а про каміні будинки ніхто й не чув. Брати з майбутньої столиці було рішуче нічого, тож Батий спалив її до тла. За це ми маємо бути йому вдячні. 

Кримський смерч 
 Росіяни дуже не люблять згадувати свою історію в 1200 - 1300 та й 1400 не надто люблять. Що в принципi то й зрозуміло. В цей час Москва , була частиною спочатку Золотої, потім Великої орди. Їх князі ,служили хановi, брали участь у грабіжницьких походах і  придушенні постань.  

 Після того як орда остаточно розпалася, спробували кинути виклик Кримському ханству. Відповіддю став похід 1521 року, який вiйшов в історію як "Кримський смерч". Спаливши Москву , татари обклали їх даниною, i змусили царя Василія III, батька Івана Грозного, привселюдно визнати себе васалом хана. 

 Похід по дань. 
 Кримське ханство дуже скоро переконалося в "особой духовности" своїх данників. Якщо з ними домовилися - такого то числа , платимете стільки то стільки то , це не означає що так i буде. 

 Новий цар Іван Грозний, заявив такий "ми платить не будемо". Хан Девлет Ґерая, натхненний девізом "можем повторить" зібрав військо i в 1571 році взяв , i повторив. Вкотре спаливши Москву, що в кримських татар починало набувати рис, національного виду спорту. 

Хід королем 
  Іван Грозний, як пізніше Петро перший, марив ідеєю виходу до моря. До Чорного дорога була закрита, а от в Прибалтиці дещо накльовувалося. Була в його час така країна - Лiвонiя. Сьогодні це Латвія з Естонією. Король помер, прямих нащадків не мав, тож сусіди стали ділити королівство. 

 I тут Iван Грозний вирішує зробити, знайомий нам хід - поставити на Лiвонiю свого короля, який попроси допомоги у Москви. Яку звісно ж з радістю нададуть. План, на жаль дієвий. Але Іван Грозний помилився в одному - в 1570 році ним було короновано в Москвi такого собі герцога Магнуса, чим розгнівав папу Римського. Коронувати мiг вiн, i тільки вiн. Справа йшла до "Східного (або ще називають Московського ) хрестового походу" який що правда не відбувся. Не зуміли вони домовитися, хто його очолюватиме. 

 Бачачи куди йде діло, Іван Грозний закрива свою "ЛНР зразку 1570-х". А в 1583 році, відкупаючись вiд потенційних Хрестоносців, йде лишаючи їм захоплені землі. 

 Козаки Москву беруть. 
 Після смертi Івана Грозного, в Московії починається період так званої "Смути". Щось схоже на нашу "Руїну", після смерті Богдана Хмельницького.  Зараз, хочу аби ви відчули національну гордість - 1605, 1608 рiк. Козаки штурмом беруть Москву. 

 1610, найпринизливіший в історії Росії. Державний переворот, козаки, разом з військами Станислава Жолкевського приймають без боя здану Москву. Везуть колишнього царя Василія Шуйського до Варшави. Де вiн, буквально на колінах повзає, визнаючи владу Польського короля. 

 1618 рiк. Петро Сагайдачний розбиває війська москалів, i підходить до цього Мордору. Те що польська шляхта  продалася, за вигiднi для себе торгові угоди i штурму не відбулося, це вже не до козаків питання.

 Невдалий реванш 
  В 1632 - 34 роках Московія, дещо оклигавши від принижень  i розгромiв, захотіла взяти реванш. На їх шляху , як багато разів встав Смоленськ. Але спочатку армія під містом потрапила в оточення козаків, через декілька років москалів розгромили i в 1634 році був підписаний черговий мир. Вкотре москаль пообіцяв що  більше не будуть, i в котре не виконав. 

 Чудо під Чудновом. 
 Не минуло й сотню літ , як москалі забули про свої обіцянки , i в 1660 році знову поперли на Україну. Дійшовши до правобережжя, московська орда  була оточена i розбита польським , татарським i українськими військами  в битвi під Чудновим. 

 Прутський провал. 
 1711 рiк. Відомий в нашiй історії як рiк поразки походу Пилипа Орлика. I це дійсно було так, проте з однiею оговiркою . Після розбиття козацьких  військ під Білою церквою Петро Перший вирішую закріпити успіх , i добити ворога. Зібравши військо вторгся на територію Османської імперії. 

 Полководець з царя вийшов м'яко кажучи кепський. Вiн не те що вiйну не виграв, сам ледь до полону не потрапив. Відкупаючись , за звичним для росіян сценарієм, вiд переможців Петро "Величніше нікуди" вiдае Азов , продає туркам весь флот , i визнав так звану "Ханську Україну" - українську державу , на землях Оттоманської порти. 

Шведський реванш
 Наші підручники з історії , розписують перемоги росіян у вiйнi 1709 року. Проте не розповідають як Шведи взяли реванш. Близь міста  Роченсальм, нині Фінляндія, з 9 по 10 липня 1790 року Шведи потопили 60 російських кораблів, захопили 22, чим фактично знищили весь Балтійський флот Петра I. 

 Цікавий історичний факт - після цієї битви, залишки флоту відвели в Кронштадт, база моряків на балтійському морi, де він згнив за пару років. Росіянами була зібрана комісія по цьому фактові. Цілий флот згнив , це навiть для росіян перегиб. Як виявилося кораблі будували цілий рiк, не зважаючи на мороз доші чи сніг, з сирих дощок. Інженери заявили що взагалі було диво що вiн так довго простояв. 

 Бородинський неадекват
 Похід наполеона в Росії, де вони, хоча по кiнцi виграли, але добряче вигрібали. Особливо під Бородiном. Про цей бiй , як i про Кутузова написано багато, я ж хочу внести одну деталь - після бою , коли його війська стали відходити Кутузов зізвав своїх генералів в ставку ... i поздоровив з перемогою. 

 Генералам, довелося переконувати , свого вiдiрваного вiд реальностi командувача , що вони програли. Пора тiкати , готуватися Москву палити. Для історичної справедливости скажу - вогнепальне поранення в голову , двiчi в одне й теж саме око, без слідно не минає.
 

Кримське фіаско 
 Легендарна  Кри́мська війна́ 1853—1856 років. Вiйна в якiй задунайські козаки прославилися стримуючи російську навалу ( кому цікаво , в моєму попереднім дописиПеремоги України над Росією більш докладно ) а Росія втратила чорноморський флот, право його відбудовувати , i всі укріплення на узбережжі. 
 

Останній млинець, також буває комом. 
 1877 - 78 рiк. Остання російсько - турецька вiйна, яку росіяни називають своєю перемогою. Забуваючи ,що тоді запросто могла повторитися Кримська вiйна.  

 Росіяни завжди марили , i по нині марять Босфором. Вони хочуть мати вихід до Середземного моря. Для цього ж в 1877 році , знову пішли вiйною на Туреччину. Знову ж там застряли, до поки Європа не зібрала війська.  

 Небезпека росіян , поляга в тому, що вони нi нi , та прислухаються до здорового глузду. Олександр II не побажав доводити діло до розгрому , i пішов на мирову. По факту,  Росії дала ця перемога лише Болгарію i Румунію. Дві формально незалежних країни, якi повисли додатковим тягарем на i так порожній казні. Основна ціль вiйни - вихід до Середземномор'я , досягнута не була. 

Жовторосія
 Розгром росіян в російсько - японськiй вiйнi відомий всім. Але чогось не уточнюється цікавий момент - під якою маркою вони зайшли на далекий схід. В один прекрасний день в 1898 році , в прикордоннiй з Росією зонi китайці i корейці раптом дізналися, що вони виявляється росіяни. Походять вiд козаків, втіклих каторжників, чи переселенців з Росії. А отже просто згорають вiд бажання возз'єднатися з Росією. 

 Місцеві, такiй батьківщині, м'яко кажучи, здивувалися. Нi там у них були козаки, біглi каторжники, переселенці. Але не в таких масштабах , щоб сказати що вони прямо так вже від них походять. Але здоровий глузд i банальна логіка , в новоспечений "отчизне" нікого не цікавили. 

 Треба сказати японці,  під кордонами яких вся ця Жовторосiя відбувалася,  довго терпіли цi художества. Але в 1903 році , їх терпінню прийшов край. Вони стали натякати росіянам, аби згортали все це дiло. Але цар Микола II не побачив загрози в тих, кого називав "макаки". Як результат - розгромлена армія, потоплений флот, революція в країнi. 

 "Впервые в мире, аналогов в нигде нет"
 Росіяни люблять цю фразу, якщо треба щось з своїх новинок прорекламувати. Але по відношенню до першої світової війні ,1914 - 1918 роках  підходить як найкраще. Те що вiйну програли - буває. Революція сталася, царя стратили - трапляються. Але укласти мир,  посутi капітулювати, тим хто програв вiйну - такого історія ще не знала. 

Берлiнська комуна
 1920 рiк , в Німеччинi  планувався більшовистський переворот, з встановленням комуністичного режиму. Це б дозволило Кремлю мати канал в Європу  i застиснути в лещата Польщу. Але все просрали виконавцi.

 Невелика передісторія. Спочатку формування Червоної армії, своїх розвідувальних структур в неї не було. Що багато в чому , пояснює провали на фронтах. Коли командування арміі подавало запит в ЧК, на той момент монополістом в даннiй сфери, про сили противника на такiй то ділянці  їх просто ігнорували. Чекістам, якi генерала хотіли пристрелити, було не до армii. Але ситуація на фронтах була критичною, i Феліксу Дзержинському , довелося поступитися своїми амбіціями , i дати військовим свою розвідку. 

 I справи пішли. Почали надходити оперативні данні про склад військ, кількість. До того ж агенти військової розвідки стали проникати за кордон. Потрапивши в Німеччину, вони оцінили обстановку, i доповіли що там ситуація сприяє  для перевороту. 

 Але тут втрутився "залізний Фенікс". Главу ЧК стали бiсити успіхи конкурентів, i вiн домігся передачу цієї операції своєму відомству. Що прирекло її на провал. Бо коли таким ділом , як державний переворот, займаються тi , чий потолок з нагана в потилицю вистрілити, по iншому просто бути не могло. 
Кому цікаво про першу фінську перемогу над росіянами - Перший фiнський облом

Диво на Вiслi
 1920 рiк. Червона армія преться в Польщу, підступає до Варшави. Фелiк Дзержинський , начищав Наган , аби власноруч розстріляти "  подлеця Пілсудського"  а за одно з главою i весь Польський уряд. Проте росіян було зупинено i розбито. 

Гілянська Республіка
 Тi ж самi двадцяті роки. Більшовики хотіли захопити Іран, створивши таку собі Гілянську республіку в 1920 році. Але вже в сердинi 1921 її прикрили. 

Афганський облом Сталіна
1929 рiк . До влади в радянському союзi тільки но прийшов Сталін. Як i будь-якому новоспеченому монархові, як його не назви - цар, імператор, секретар партії, або ж президент федерації - йому була необхідна перемога. Конче були потрібні лаври завойовника. I тут взору кривавого диктатора ,потрапив  Афганістан. Кому цікаво детальніше - в мене є окрема статтяАфганський облом Сталіна

 Іспанський варіант
 1936 - 39 рiк. Радянський союз i Німеччина стали ділити  Iспанию. Тут хочу просто сказати парочку моментів, до міфові про російську розвiдку, яка все знає , баче , про все вiдае. Вiйна почалася з фашистського перевороту, про який радянська розвідка знати нічого не знала. Бачачи що в місцевих Фашистів справи йдуть не дуже, Адольф Гітлер перекинув в Іспанію війська. Про що також розвідка завчасно не дізналася. Робота звісно, на відмінно. 

Фінська компанія

 1940 рiк . Сталін всією своєю міццю навалився на Фінляндію, але зазнає розгрому. Детальніше в моїй книзі.Коктель для Молотова Тільки попереджаю вона мала бути з ілюстраціями, але тут ця річ не довговічна. 

Іранська криза
 В часи другої світової вiйни , Іран займав особливе місце. Аби не допустити туди німців , його окупували британські i радянські війська, закріпивши таким чином свій союз. По умовах договору за один рiк i один місяць окупаційні війська мали забратися з Ірану.

 Британці , чин по чину , так i зробили. А от Сталін нехотiв . Вiн став реанімувати "Радянську Іранську республіку" нібито люди , зазнав благ комунізму, самi хочуть до Росії. Але вчорашні союзники, в доволі жорсткій формі,  сказали Сталіну що так справи не роблять. Підписався - виконуй. Бо ти ж цими своїми іграми , загальний авторитет підриваєш. I Сталін відступив. 

Майже третя світова
 Коре́йська війна́ 1950—1953 років , по масштабах поступалася хiба що Другiй свiтовiй. В Кореї , прямо зіткнулися вiльний демократичний свiт, i радянський табір, Прямо, без прикрас i не домовок , заявили що вороги один одному. Тут треба сказати , що цю вiйну нiхто не виграв. Формально Пивнична i Південна Кореї i до сьогодні в стани вiйни. 
 

Карибська криза. 
1962 рiк. Свiт на порозі ядерної катастрофи. Хрущов , погрожує показати "Кузькину мать", але на "червону кнопку " натиснути не наважуються i лишає Американські береги в спокої. 

Місячна гонка
 Протистояння Холодної вiйни перенеслося в космос. Виведення ракет ,супутників, людей на орбіту був безпечнішим шляхом показати в кого ракети краще , не бомблячи один одного. Радянський союз , хотів тут поставити крапку, закріпивши свої перемоги в космічній галузі висадкою людини на місяць  в 1968 році . Але не вийшло. 

 Причина тут проста - смерть Сергія Королева. Людини, на якiй трималася вся космічна програма СРСР. Причому що характерно його спочатку били за "несвоєчасність ідей підкорення космосу", а потім за це ж нагородили. Без нього ніхто не зумiв досягнути зірок. 

Афганістан
 Остання битва Холодної війни. Те, що починалося як "Маленькая победоносная война" затягнуло i знищило iмперiю зла. 

Україна 
 Закінчити цей допис хочу на патріотичній ноті. Ще у 2014 році, було зірвано план кремля по захопленню всієї України. Тоді москалі стали діяти по плану "Б " "Новоросія" плануючи захопити весь південь нашої країни. Але i тут не склалося, i довелося задовільнятися тим, що вдалося вiджати. 
 Найкраще чотирнадцятий рiк , характеризував реконструктор - терорист Стрєлков - Гіркін заявивши : 
"На Украине ми имеем полный провал" не додати не відняти. 
 

Сьогодні кожен з нас, на своєму мiсці , щодня зриває задуми цієї московської нечисті.

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Рома Аріведерчі
24.02.2023, 20:16:34

Гарний список.

Лео Нур
24.02.2023, 20:17:56

Рома Аріведерчі, Сам радий. Маю ще другу частину

avatar
Olga Babinets
17.09.2022, 01:04:03

То ніякі не розгроми і поразки, а "жести доброї волі" орки робили.

Лео Нур
17.09.2022, 01:09:57

Olga Babinets, "жести доброї волі" орки робили Менi зараз просто цікаво, що ви на увазі маєте? Втечи пиджав хвіст з Куби, чи може просрану Місячну гонку.

avatar
Лоре Лея
12.09.2022, 21:48:18

ох, із яким же задоволенням мною щойно було прочитано цей блог від початку і до завершення) не останній це провал рашистів, це факт) дай Боже, розгромити їх раз і назавжди, аби навіть думки не було соватись у нашу сторону... Дякую, Лео, як завжди цікаво та надихаюче)

Показати 3 відповіді

Лео Нур, Анекдотах.)

avatar
Юлія Міхаліна
13.09.2022, 08:25:35

Дякую за блог! Зажди приємно читати про провали орків, враховуючи, що зараз ми є живими свідками їхнього чергового та, впевнена, вже остаточного розгрому))

Показати 2 відповіді
Юлія Міхаліна
13.09.2022, 21:16:27

Лео Нур, Дякую) Підписалася на Вас, щоб нічого не пропустити))

avatar
Наталія Ковган
12.09.2022, 20:43:21

Шкода, що до них не доходять елеметарні речі. Ніколи не зізнаються, що вони у лайні, а перемогами не уміють користуватися, навіть якщо вони є.
Інколи питаю себе, чому нам так не пощастило з сусідами. Все зло від них.

Лео Нур
13.09.2022, 21:10:17

Наталія Ковган, Повністю з вами згідний. Тому раджу, як би це зараз непатріотично не звучало, прочитати Глуховського . В "Метро 2035" а особливо в відносно новий "Пост" вiн про це прямим текстом каже.

avatar
Павло Тульський
12.09.2022, 21:50:53

Дякую за цікаві деталі! Про Іран, навіть, і не знав.

Лео Нур
13.09.2022, 21:05:42

Павло Тульський, Добре що дізналися щось нове)

avatar
Мак Карсегі
13.09.2022, 00:02:48

Ви – молодоць. Хороша робота. До речі, вітаю зі звільненням Вашої (і нашої) рідної Харківщини.

Лео Нур
13.09.2022, 21:04:34

Мак Карсегі, Дякую. Це дійсно свято для всіх нас. Як звільнення вiд орків Святогірська))

Мене ще веселить, що вони розганають меседж, буцімто це лише відступ, як колись у 1915му відступала Російська імперія.
Але гумор в тому, що за результатами війни руснявська імперія не лише програла війну, але й розпалась як держава xD

Лео Нур
13.09.2022, 21:03:09

Станіслав Войтюк, Розвалилась не xD а "В напрямi російського військового корабля")))

avatar
Олена Блашкун
13.09.2022, 07:21:54

Інтелектуальний стьоб-то взагалі твоє)
Дякую, було цікаво)

Показати 2 відповіді
Олена Блашкун
13.09.2022, 20:58:40

Лео Нур, Та да)))
Але кожен блог дійсно дуже цікавий)

avatar
Сана Елінс
13.09.2022, 11:47:20

Дякую! Деяких історичних моментів не знала. Написано з долею гумору, за це окреме спасибі.

Лео Нур
13.09.2022, 20:51:07

Сана Елінс, Радий що сподобалося) Підписуйтеся в мене багато цікавого

avatar
Рома Аріведерчі
12.09.2022, 20:04:17

Як сказав один герой одного руського письменника: "Где наша не пропадала... да везде пропадала" )))

Лео Нур
12.09.2022, 20:26:32

Рома Аріведерчі, Це точно)

avatar
Єва Райн
12.09.2022, 20:02:33

Дякую за такий детальний екскурс в історію! Так, орки не те що не вміють вигравати - вони не вміють достойно програвати.

Лео Нур
12.09.2022, 20:26:19

Єва Райн, Рад що сподобалося)

Інші блоги
Маленьке опитування
Любі друзі, у мене до вас невелике опитування. Так, як ваша активність доволі низька хочу спитати, які книги ви б хотіли у мене почитати) Ідей в мене багато, тому маю можливість втілити їх в життя. Дуже сподіваюся на вашу
візуал і новини)
Вітаю, мої дорогі читачі! А в моїй новинці "Спогади Варденгарда Остена" вирують вогняні пристрасті! Наш славнозвісний маг вже дорослий хлопчик і хоча його бентежить вада, проте вродливі стихійниці звертають увагу
Скоро фінал
Вітаю вас, мої любі. Якось час так пролетів... Нещодавно я тільки ж стартувала зі своєю " Я тебе не зраджу ". А вже за кілька глав потрібно буде відпускати наших Макса та Дашу. Ця історія більш легка виходить
Письменниця радіє
Друзі, читаю ваші коментарі і на душі стає тепліше. Дякую за такі гарні слова, уявити важко на скільки вони важливі для мене. Після такого і день стає кращим і писати хочеться ще більше. Зовсім скоро буду відновлювати пуб
Повернення Другої частини "Примари"!
Вітаю друзі! Маю гарні новини! Перерву закінчено! Анонсую вихід другої частини "Детективного бюро "Примара" 03.06.2024!! Третє червня - понеділок. Сподіваюсь нова частина, а саме - пролог та перша глава, зроблять вам
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше