Як (не) написати гарну книгу. Шкідливі поради

Як (не) написати гарну книгу. Флешмоб шкідливих порад або крик душі автора, який і читач водночас.

Нещодавно на Букнет був цікавий блог від Оленки Блашкун про шкідливі поради авторам. З її легкої руки я приймаю цю естафету. Але не скільки як автор, а скоріше як читач, який на букнет давно і дуже багато читає. 

5NvFxtzcuaRA7ZiDCR_t5TiZWlBr90HVbTbWLJxu9lbn8paTwpvrDB8MAP4gpRmX0e81m-GlGn6ZTaiB4doLR3J9YI8oN8NKNTOavLcC7XYl0d8EXH1ZrdUiiGgnhBbC7HGNp1GpXnj-U9PXQHygV-jC2Uq1TWB6AVoFbFdk_cL47e1I3_dEiQinbHfyWg

Власне, читаю повністю я не все, бо деякі книги важко осилити далі першого розділу. А траплялись і такі, що й першого-другого абзацу годі було продертися) І ось, крик душі мене-читача вилився в кілька шкідливих порад. 

***

Увага! Звертаємо увагу на означення "шкідливі") 

***

Правило перше: тематика і фактчекінг (перевірка фактів).

Обов'язково беріть тему, в якій ви ні в зуб ногою. І пишіть, що в  голову прийшло.  Тільки так на вас чекає успішний успіх. Якщо тема знайома - не вийде анічогісінько))

Материнство і вагітність? Популярна тема. Героїня народжує на третьому місяці трійко-п'ятірко здорових мільярдеринят? Прекрасно! Точно "зайде")

Герой заводить мотоцикл? Нехай пхає ключ не в замок запалювання, а в кермо мотоцикла. А що, хіба воно не так заводиться?? 

Лікар лікує апендицит аскорбінкою? То й що, це ж художній твір, а не меджурнал. 

***

Порада 2. Жанри.

Історичний роман? А чого б не підселити... дракона? Чим не історичний персонаж? 

Фантастика? Ммм, опишемо, як фантастично герої люблять одне одного. І на цьому фантастики досить. Те саме і з екшном чи бойовиком. 

Вбивства, розслідування море крові. Хай це буде любовний роман. А чому б і ні? 

Вагітна незаймана героїня і владний багатий мільйонер? Нє, ну це точно фентезі) 

Багато еротичних сцен і головний герой - гарячий мужчина років сорока? Однозначно це - підліткова проза!

***

Порада 3. Місце дії. 

Всім нам хочеться екзотики. Тому переселяємо героїв в Австралію, наприклад. Коали і все таке, чому б ні? Ви взагалі бачили щось романтичніше і екзотичніше за маму кенгуру з кенгурятком? Але хай там іде сніг, бо героїні подобається шапочки з помпоном. 

А десь в Норвегії, куди героїв селимо заради північної екзотики і гарного слова "фіорди", нехай буде як мінімум +30 круглий рік. А що, я автор, я так бачу. І кенгуру, хай там бігає багато гарних кенгуру, бо екзотики і іноземного колориту забагато не буває!

Якщо ж герої студенти, то обов'язково хай вчаться в Кембриджі чи Гарварді. Не розмінюйтесь на дрібниці!! А якщо шлюб там реєструють в нашому, українському РАЦСІ - ну то й що. Хіба рацси не в усьому світі однакові? Серйозно не однакові?? 

***

Порада 4. Міфічні створіння в книзі. 

Якщо пишемо фентезі і використовуємо персонажів слов'янської, грецької чи скандинавської міфології, не зазирайте в довідники чи хоча б підручник з зарубіжної літератури, де ця тема вивчається. Вигадуємо своє, фантазуємо, автори ми, чи ні, врешті решт?

Водяники живуть посеред поля, русалки чоловічої статі в квартирі, а домовики-жіночки в лісі? Прекрасно! 

Вампіри засмагають на сонечку і їдять часниковий суп на святій воді зварений? Ідеально! Ми ж письменники з гарною фантазією, чи хто? А той фактчекінг - то зайва трата часу.

***

Порада 5. Грамотність.

Тут багато не писатиму. Ми всі помиляємось. Навіть в друкованій книзі після трьох редакторів можуть бути помилки. 

Але... Коли відкриваєш книгу, а там: "Багатій мельйонер Річерд поспешав на зустреч з прикрасною Анаббель. Його машина їхала в гору".

якось воно далі й не читається. 

Та ж історія з невичитаними перекладами, п'ятихвилинна вичитка котрих, позбавила б отаких "пекельних борошен" в них:

"Тігран мовою облизав губи і взяв в руки цибулю зі стрілами. Була весна і перші нирки вже розпустились на деревах". 

Ну, і, розділові, знаки, не, забувайте, про, них, будь, ласка))

***

Порада 6. Початок книги. З темою-жанром-місцем дії розібрались, переходимо до початку. 

Всі ми знаємо, що в часи мережевої літератури і величезного вибору книг, читаючи перші  абзаци (іноді навіть перші речення) читач вже вирішує, залишиться він, чи піде "полювати" на цікаву історію далі.  Але ми не шукаєм легких шляхів! Давайте почнемо книгу з опису природи. 

Сторінок на пять. 

Детально описуємо кожну травинку і комашку, що по ній повзе. Чим більше це не стосується сюжету книги, тим детальніше треба описувати. 

Примітка: нічого не маю проти описів природи. Особливо, якщо автор це вміє. Але не на кожній сторінці і тільки для розкриття сюжету, а не щоб було. 

Ще давайте зробимо на дві сторінки присвяту і епіграф. Теж гарно. Зацитуємо фізику для сьомого класу, Біблію, Омара Хаяма і Джейсона Стетхема. Останнього - маст хев, без нього успіху не бачити, як власних вух.

***

Порада 7. Сюжет. Тут вааажко... Якщо нема свого, можна взяти самий ходовий. І видати за свій. Або взагалі з іншого сайту топову книгу своїми словами переписати. Переказ в школі писали? Ото так само треба! Тоді точно успіх прийде такий, що ого-го-го!

***

Порада 8. Імена. Використуйте найвигадливіші імена. Такі, щоб читач по хвилини три тільки його прочитати і вимовити намагався. Побільше приголосних в складі. Особливо, для принцес. Нехай їх звуть типу Берзтендремира а її принца Аргрідронт фон Пкніхтельдшвецн із країни Сартранапалокьйольд. Імена, що читаються відразу - для слабаків! Імена, що читач може запам'ятати з першого разу - для слабаків в квадраті. Будьмо ж оригінальними!

***

Ну от, поки наче все. Діліться своїми шкідливими порадами в коментах, думаю, в кожного знайдеться, що додати)

18 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Анна Шторм
17.01.2023, 16:40:56

Щиро дякую. (Не) користуйтесь))

avatar
Буяна Іррай
17.01.2023, 16:35:53

Це божественно! Поради топчик!)

avatar
Драч Марія
17.01.2023, 11:42:11

побігла шукати цитати Джейсона Стетхема)))))

Показати 18 відповідей

Олена Блашкун, Все ж таки краще традиційний варіант) Хоч і міжвидовий)))

avatar
Олена Блашкун
16.01.2023, 20:22:53

Я так і не прочитала імена =)))

А взагалі ти загнула! Скажи ще, що такий закон існує, що не можна чужі книжки переписувати! Якщо в інтернеті-то всьо можна!

Показати 6 відповідей
Олена Блашкун
17.01.2023, 12:03:16

Рома Аріведерчі, 100%! сидиш потім, комплексуєш. Хоча ні - спокушаєш) Треба ж і собі таке розповісти)) Точно таке.

avatar
MargFed
17.01.2023, 08:53:53

Дякую за нирки на гілках, запам'ятаю і десь застосую, якраз пишу фантастику: білки людожери були, м'ясоїдна ялинка була, кібердоакон був. А нирок не було, не порядок. Вся дивина то моє.
Ба саме я автор який поєднує не поєднуємоє це в мене вампіри сусідять з кіборгами. Але то не зовсім кіборг, а техноїд і він вжагалі з паралельної реальності майбутнього впав, але то деталі. Він в мене навіть с водяником счепились і відом довік, що вони його в камінь запхали, щоб не вимахувався. Та є теж вампіри що можуть бути на сонці та то висщі вампіри в них є спеціальні засоби для того, засмагати вони не можуть але гуляти в иіньочку під сонцем це можна. Був ще механічний дракон. Тож в мене, мабуть, твори то нові глави до подібного посту ?

Показати 9 відповідей
Анна Шторм
17.01.2023, 10:44:10

Дмитро Євтушенко, Дивилась фільм) А в книзі то дійсно в рамках сжету. Так як колись читала " Механічний апельсин" Берджіса, там перекладачі навмисно наділили героїв таким собі суржико-сленгом.

І ще одна порада:
Завжди починайте зі сцени, коли зранку головному герою/героїні погано (нудить/хитає/темніє в очах і т.п.) після вечірки/балу/дня народження/корпоративу (допишіть своє)... Це круто! Читач ду-у-уже співчуватиме й продовжить читати далі.?

Показати 4 відповіді

MargFed, З бійки теж можна. Та все ж краще "з бодуна" ))))) та про цей початок всі критики пишуть! Класика! Як не треба починати книгу.
А бійка це вже оригінально навіть))))

avatar
Кейтрін Шкроб
17.01.2023, 00:25:34

«Цибуля з стрілами» - це взагалі. Ото підняли настрій. Чекаю від вас блог №2 на цю тему.

Анна Шторм
17.01.2023, 00:37:23

Кейтрін Шкроб, Дякую) Рада, що повеселила) Я подумаю про другу частину))

avatar
Софія Вітерець
16.01.2023, 23:24:16

Ой, моя улюблена друга порада))) Ну як же в історичному романі без абсолютно вигаданих героїв, де наче й розповідають про якийсь історичний період, але постійно скакають між роками та ще і герої поводяться та розмовляють так, наче живуть в двадцять першому столітті, а не в якомусь п'ятнадцятому)
А імена дійсно непогані - завжди могла прочитати будь-яке за секунду, а на ваші пішло як мінімум десять))) Дякую за чудове невеличке випробування та такі неймовірні шкідливі поради)))))

Анна Шторм
17.01.2023, 00:12:07

Софія Вітерець, Дякую за теплий відгук) Рада, що змогла трішки відволікти і розважити)

Імена,візьму на олівець. Може таки десь використаю

Показати 28 відповідей
Анна Шторм
16.01.2023, 22:42:34

Дмитро Євтушенко, ))

avatar
Рома Аріведерчі
16.01.2023, 21:19:29

А найкраще для успішного успіху починати історію з часів царя Гороха та настрою автора. Тут читач одразу бачить, що йому не раді й аффтар говорить сам із собою про своє. Якщо читач попався впертий і не хоче тікати, тре додати якихось пісеньок , від яких тащився дідусь царя Гороха, мемуарів про те, як воно колись все було і натикати якомога більше посилань на довідники й словники. Тоді читач зрозуміє, що автор пише для розумово альтернативних і забанених в Гуглі. І з відчуттям глибокої поваги до тонкого внутрішнього світу автора піде геть. Якщо і це не допомогло,тре додати по епітету до кожного іменника, краще по два. Тоді успішний успіх нарешті настане. І ніхто не заважатиме вільному польоту авторської підсвідомості над гніздечком читацької уваги. Взагалі підсвідомість аффтара дуже важлива, якщо її не тицяти читачеві в ніс, як той бідося здогадається,що митцеві чхати на читача. І він пише заради терапевтичного ефекту - для себе?

Показати 6 відповідей
Рома Аріведерчі
16.01.2023, 21:46:09

Анна Шторм, Саме так )))

avatar
Мілана Кім
16.01.2023, 20:18:10

Щиро дякую за цікавий та розважальний блог!
Останнім часом тут важко знайти щось цікаве.
Щодо порад... я вас розумію, бо коли облизують губи мовою це справді пекельні борошна і жалібні труси.

Показати 12 відповідей
Анна Шторм
16.01.2023, 21:46:01

Олена Блашкун, Як тільки назбирається ще - напишу) І від тебе продовження чекаю)

avatar
Ганна Зюман
16.01.2023, 20:33:15

Дивовижні поради, особливо сподобалося про сюжет і знання матчастини. Дякую (/^-^(^ ^*)/ ♡

Показати 3 відповіді
Ганна Зюман
16.01.2023, 21:05:07

Рома Аріведерчі, точно-точно :)))

А мені сподобалася порада про цибулю зі стрілами та нирками) Можна зробити швиденько якийсь салат)))

Показати 26 відповідей
Єва Райн
16.01.2023, 21:01:10

Ліля Ваніль, Я тепер знаю, по що завтра піду в магазин))

avatar
Ніна Роса
16.01.2023, 20:42:11

Дуже смачно, дякую! )))))
А я особо "полюбляю" модний прийом задля "відкорму" тексту дріжджами від першої особи з поділом точек зору від героя та героїні, коли двічі переказуються ті ж самі події ;))) Нехай читач вивчить їх напам'ять - у кінці автор обов'язково спитає з усією прискіпливістю!

Показати 2 відповіді
Ніна Роса
16.01.2023, 20:48:06

Анна Шторм, Ну, можуть і більше. В мене просто нерви слабкі ;)

avatar
Ліка Радош
16.01.2023, 20:29:56

Я намагалась прочитати імена в останньму пункті, та ти таки не поскупилась на приголосні?

Показати 2 відповіді

Анна Шторм, А я якось легко їх прочитав) Траплялись і складніші) Тут головне, коли такі читаєш, треба гарчати, тоді легко читаються) Ось тільки вони не запам'ятовуються, взагалі ніяк)

avatar
Рома Аріведерчі
16.01.2023, 20:25:13

"Тігран мовою облизав губи і взяв в руки цибулю зі стрілами. Була весна і перші нирки вже розпустились на деревах". - зе бест )))

Анна Шторм
16.01.2023, 20:28:15

Рома Аріведерчі, Просто бест. Майбутній бест))

avatar
Каміла Дані
16.01.2023, 20:25:15

Анно чудовий блог. Дякую❤️

Анна Шторм
16.01.2023, 20:27:56

Каміла Дані, Дякую) ❤️❤️❤️

avatar
Roksi Royz
16.01.2023, 20:15:54

Цікаво)))

Анна Шторм
16.01.2023, 20:20:48

Roksi Royz, Дякую)

Інші блоги
Зізнання автора і пропозиція!!!
Привіт мої любі читачі та колеги-письменники! Сьогодні я до вас з одним зізнанням та пропозицією завітала. От у читачів буває Нечитун. Страшний то звір. Знаю і по собі. А в авторів що? Неписун?)) Ну якщо коротко, то до
Мавчине різноманіття)))
Ну що, читаєте «Мавчине кохання»? Подобається?) А я хочу поділитися з вами варіантами обкладинок, які мені видавав ШІ, поки не згенерував хоч щось більш-менш прийнятне. Думаєте, чого я так довго з публікацією тягнула?
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Школа Букнета та нейромережі
Вітання, колеги та коліжанки, читачі та читачки! Сьогодні ми з вами поговоримо про використання нейромереж для створення артів та Школу Букнет. Наразі я військовослужбовець однієї з механізованих бригад і немав часу,для
Суперові новини)
Вітаю, мої найкращі! Спішу повідомити вам гарні новини й трішки зарядити позитивом)) Лише сьогодні діє знижка на книгу «Вітер змін». Історія з гумором та активним протистоянням)) Вона поцупила його валізу, а він…
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше