Писати фентезі може будь-який дурень!

Писати фентезі може будь-який дурень!

Саме такі слова мені кинув в обличчя письменник зі стажем, що довгі роки писав у стилі реалізму та філософії. На його думку, обраний мною жанр – нічим не обмежений, події для нього можна брати «з неба», й не обов’язково бути усебічно розвиненим, адже багато елементів можна придумати самому. За його логікою, це дитячі забави, несерйозна література, котра до вподоби людям із нешироким кругозором, безсенсова писанина, що не приносить читачеві жодної користі.

Чути все це було не надто приємно. Як ви розумієте, в мене щодо цього зовсім інші судження. Щонайперше, жанр фентезі, у моєму розумінні, – це простір для польоту фантазії, місце, де можна відпочити від реального світу та зануритись у щось надзвичайне, незвичне, дивне; це спосіб утілення мрій, фантазій, думок, бажань… Це відсутність тематичних кордонів і можливість поєднувати між собою одразу декілька жанрів; ніщо не заважає на тлі фантастичних подій описати свою філософію, «вдягнути» сувору реальність в обгортку магічної атмосфери; я маю можливість створювати цілі світи зі своїми законами, расами, культурою, історією…

Задля написання цікавого контенту я вивчаю міфологію, часто читаю різноманітні статті в інтернеті, аби ввести у власний текст всього кілька речень на їх основі – і це чудово збагачує мій мозок різного роду інформацією. Хіба це не можна назвати розвитком? Мої герої також переживають різні життєві ситуації, зіштовхуються із важкою політикою, змовами, зрадами, пізнають силу кохання... Хіба це не той самий реалізм, лише приправлений капелькою магії? Піджанром у моїх творах часто виступає детектив, де надзвичайно важко створити дійсно хороший злочин і правильно й логічно його розв’язати. Хіба це завдання на «раз плюнути»?

Можливо, у чомусь я не права, проте займаю стійку позицію в тому, що кожен повинен тримати свою думку при собі, якщо вона виразно негативна. «На колір і смак…» як то кажуть. Пам’ятаймо про авторську толерантність!

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Filli Whiterose
22.08.2022, 19:08:08

Ех, як багато людей які просто можуть захейтити до тебе за якусь дрібницю. Мені більше сумно не те що вони пишуть, а те що таких багато. Якщо ти робиш не так як йому до вподоби - то вже поганий. + знецінюють чужі проблеми. Якщо книга хороша (в незалежності від жанру) то на неї витратилось багато роботи. І це не просто писання, а продумування персонажів, редагування, перечитування, зародження ідеї і ще багато чого. Який сенс писати хейт якщо легше просто пролистнути? Чому є так багато фанатиків "висловити свою думку"? Ніколи не розуміла.

Анна Мавченко
22.08.2022, 20:10:28

Filli Whiterose, Люди не люблять, коли є хтось за них розумніший, успішніший чи талановитіший. Банальна заздрість чи вузькі погляди на ту чи ту ситуацію спонукають їх до цього брудного хейту.

avatar
Оксана Зіентек
22.08.2022, 18:53:03

Ваш колега лукавить. Щоб "придумати самому багато елементів" і отримати при цьому пристойний результат, треба бути всебічно розвиненим. Інакше - ніяк.

Анна Мавченко
22.08.2022, 20:08:09

Оксана Зіентек, На жаль, не всі це розуміють.

Чи мало що він своїм язиком ляпає... Треба було спитати, чи він так каже, бо бачить, що його твори до Ваших не дотягують? Ото б, подивитись на його обличчя :)

Анна Мавченко
22.08.2022, 20:07:04

Ольга Іваненко (Ольга Джонс), Я, чисто з поваги, промовчала. Навіть не зізналась йому, що пишу щось окрім поезії. Не хотіла вислуховувати непотрібну критику.

avatar
Наталія Ковган
22.08.2022, 13:49:24

Мені одного разу сказали, що фентезі то не жанр. Мовляв, самі придумали й тішимося. Я скажу так: скажіть це Толкіну. Людині, яка свого часу змінила історію літератури, саме завдяки своїм працям.

Показати 2 відповіді
Сакуура
22.08.2022, 18:12:08

Анна Мавченко, Додам від себе ще Робін Хобб, Берндон Сандерсон, Террі Гудакаінд

avatar
Тетяна Гуркало
22.08.2022, 15:44:18

Нагадали як я вивчала саморобні пневматичні рушниці — по типу насос, пластикова труба, пластикова пляшка замість балона, стріляє так собі, але ж стріляє — тому що герою треба було збити крилату тварюку, якій приземлитись заважав щит і той же щит заважав збити її за допомогою магії. Це про "не обов’язково бути усебічно розвиненим".

А так, є люди, які вважають, що все, що не класика — не література, ну і далі по тексту вашого знайомого. Нехай з ними подискутує.

Показати 2 відповіді
Тетяна Гуркало
22.08.2022, 17:36:11

Анна Мавченко, герої і сюжет заводять авторів в дуже дивні місця))

avatar
Бодісон
22.08.2022, 13:25:45

Я колись напишу філософську працю про комплекси. Якщо буде не важко, збережи контакт того ПИСЬМЕННИКА, а потім відправ. Я обов'язково дам примірник;)

Анна Мавченко
22.08.2022, 14:11:32

Бодісон, Він живе поруч і, підозрюю, інтернет літературу не читає (людині за 70). Публікується винятково на бумазі.

avatar
Ія Торн
22.08.2022, 13:51:14

Хто ображає письменників фентезі, в того маленький мозок, нудне обличчя й некрасивий одяг)

Анна Мавченко
22.08.2022, 14:05:39

Вальда Л Ската, Підтримую!

avatar
Софія Вітерець
22.08.2022, 13:04:05

Мені казали дещо інше. Типу фентезі - це дурні казочки, які нікому не цікаві й навіщо я взагалі пишу)))
При тому всьому на той момент у мене було з десяток книг приблизно у семи жанрах) Але всі ж вважають, що вони розумніші - прочитали одну книгу (якщо взагалі це робили) і можуть сказати власну думку)

Показати 2 відповіді
Софія Вітерець
22.08.2022, 13:18:40

Анна Мавченко, Згодна з вами))))
Справді, Букнет - це місце, де стільки гарних книг, що хочеться насолодитися ними, але не знаходиш достатньо часу)

avatar
Рома Аріведерчі
22.08.2022, 12:44:05

Писати взагалі може будь-який дурень, бо всі ходили в школу й уміють писати ))) Реаліст? Просто вийди на балкон, запиши на диктофон життя сусідів і роздрукуй. Це ж кожен зможе. Філософ? Відкрий філософську енциклопедію на рандомній статті й перепиши під її концепцію казку про курочку рябу або історію сусідів. І от тобі філософське фентезі або реалістично-філософська розповідь. Ти фантаст? Відкриваєш журнал Сайнс, береш звідти рандомну статтю й додаєш історію колобка або сусідів. І все заверті...

Анна Мавченко
22.08.2022, 12:58:16

Рома Аріведерчі, Абсолютно влучно сказано)) Реалісти та фантасти можуть будувати свої історії на тлі реального світу та речей, що в ньому існують або тільки в перспективі створення (не маю нічого проти цього, просто викриваю факт). У той час як фентезі письменники для збереження оригінальності свого твору змушені вигадувати все з нуля.

avatar
Марія Євтушенко
22.08.2022, 12:33:10

У таких випадках вихід лише один - застрелити таку людину з дулі)))) Тому що такі категоричні та всезнаючі чують лише себе, і це просто такий спосіб самоствердження за чужий рахунок.
Не звертайте увагу! Світи, що створюють письменники, чи то є фентезі, чи то сучасний любовний роман, неповторні! Людина, яка має глибину душі і широкий світогляд знайде сенс навіть у купі сміття. Людина, що жадає знань здібна вчитися на кожному своєму кроці. Чим ми наповненні, те й шукаємо, як бджола шукає мед, а муха відходи життєдіяльності.
А Ви творіть! ❤️ ❤️ ❤️

Анна Мавченко
22.08.2022, 12:51:16

Марія Євтушенко, Які мудрі та влучні слова! Дякую вам)))
Я ніколи не сприймала близько до серця настільки критично-негативну критику від людей, бо розумію, що в деяких занадто вузький кругозір. Але одна річ, коли таке тобі говорить пересічна недалека людина, а зовсім інша - коли досвідчений колега, в якого хочеться взяти пораду. Хоча тепер я розумію, що наше з ним літературне сприйняття та жанрова орієнтація - діаметрально протилежні.

avatar
Мері Малфо
22.08.2022, 12:33:33

Видно, що автор не розуміє, що таке фентезі. Тому що саме цей жанр розкриває багатогранні світи. А вислів, фентезі - звичайнісінькі казочки, звучить безглуздо. Сам жанр різнобічний і охоплює багато, чого. Особливо мені подобається темне фентезі.
Колись і мені, таке казали. Добре, що стала розподіляти пріоритети й не зважати не таких людей.

Анна Мавченко
22.08.2022, 12:40:36

Мері Малфо, Ооо, теж люблю темне фентезі, особливо з елементами міфології. Воно має чарівну атмосферу містики та загадковості.

Мені якось одногрупники склала, що в мої 20 в ігри соромно заліпати, бо це роблять або діти або розумово відсталі. Тому категоричним людей краще не слухати, це просто проекція злості.
Люди які мені казали про ігри, додавали що треба шукати дівчину й працювати, але і те і те у мене була, при тому що і того і того у них не було.

Анна Мавченко
22.08.2022, 12:14:20

Віталій Партицький, Дратують люди, котрі "знають, як краще". Не можуть усі бути однотипними, і я поважаю тих, хто захищає свої інтереси. Не всі ігри - низькоінтелектуальні та дитячі, як і далеко не все фентезі - звичайнісінькі казочки.

avatar
Інна Камікадз
22.08.2022, 11:10:01

Насмішив мене ваш письменник зі стажем. А ще як згадати Толкіна та Роугінг, то дурнем виглядає він)

Показати 4 відповіді
Інна Камікадз
22.08.2022, 12:02:06

Анна Мавченко, тоді погодьтеся, якщо не читав гарне фентезі, то судити не може. Справді начитана та мудра людина спочатку дослідить тему, а вже потім зробить висновки.

avatar
Ліна Алекс
22.08.2022, 11:06:29

Я не згодна з тим письменником. Нормальне фентезі, продумане і цікаве, з певною логікою світу і пов'язаними подіями, набагато важче написати, ніж щось у жанрі реалізму. Принаймні мені завжди важче писати фентезі, тому що я так само, як і ви, завжди вивчаю якомога більше супутньої інформації, щоб зробити твір цікавим і непересічним.

Анна Мавченко
22.08.2022, 11:43:46

Ліна Алекс, Погоджуюсь із вами на всі 100! Гадаю, до уваги цей чоловік брав твори класичної літератури, де дійсно мало цікавого, як на мене. От сучасне фентезі (він його точно не читав!) - це щось дійсно неймовірне й геніальне. Тільки завдяки цьому жанру взагалі зацікавилась літературою.

Інші блоги
Факти про сновидіння, яких ви не знали
Вітаю. Оскільки моя передплатна книга "Грішна одержимість" тісно пов'язана з темою сну й ви, читачі, активно спілкуєтеся на цю тему. Навіть багато хто зізнався, що йому особисто снилися пророчі сни! Я вирішила розвивати
Спілкування
Ітак всім привіт хотілося б поспілкуватися з авторами на одну тему. Як вам в голову приходить ця чи інша історія, можливо це спонтанно, або ж ви сидете та роздумуєте над тематикою нової книги, а може надихаєтесь іншою книгою,
І я б хотів дітей найближчими роками...
Вітаю, мої любі Натхненники!!! Літо, Греція, море та багато емоцій!!! “Красунчик з Олімпу” — Ми дорослі люди. Кохаємо одне одного. І я б хотів дітей найближчими роками. Це може бути через рік, а може бути через
Челенж #факти_про_автора
Привіт всім, я хочу доєднатись до челенджу Анни Стоун. Розповісти про себе та й взагалі просто поговорити. Факти про мене: Я немаю псевдоніму на Букнет. Вікторія Грош моє справжнє ім’я (хоча повинно б було бути Вікторія
Нова книга та єдина знижка на передплату
Я натхненна вашою увагою до моїх книг! Тому рада презентувати новинку на болючу тему зради. Анотація до книги "Зрада. Почати знову" - І що тепер? - Отже, він не збирається нічого заперечувати. Щось усередині мене
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше