Зроби мені добре, або як писати еротичні сцени.

Коли до мене прийшла ідея книги “Зваблення як зброя”, я довго вагалась, починати писати її чи ні. До цього ніколи не писала еротику, але кортіло спробувати. Боялася, що не вийде, що буде відразливо чи недостатньо відверто. Та все ж сіла і почала писати, паралельно підглядаючи у інших авторів. Читала також поради інших про те, як писати “ці” сцени. Багато чого почерпнула для себе і намагалась використати у своєму творі. Тепер хочу поділитися висновками, які вдалось зробити. 

 

  1. Першим ділом, що хочу сказати – не плутайте інтимні сцени і дешеве порно. Так, грань іноді буває дуже тонка, але вона є. Порно в словах переслідує лише одну ціль – усамітнитися десь у ванній кімнаті. Любовні ж сцени у любовному романі повинні розкривати героїв не гірше ніж будь-які інші сцени у творі.
  2. Насолоджуйтесь тим, що пишете. Якщо любовна сцена навіть в автора викликає огиду, уявіть як буде читачам.
  3. Як, власне, описувати процес? Наткнулась на гарне відео, де подані кілька видів опису:
  • Метафоричний опис. Іноді за розсипом цих метафор можна навіть не зрозуміти, що читаєш любовну сцену. Точно не мій варіант, бо не вмію так завуальовано писати. Мені більше довподоби, коли речі називають своїми іменами.
  • фізичний опис. Якщо ви не боїтеся конкретних слів - цей варіант ваш. Та не захоплюйтесь. Надмірність описів частин тіла та того як і куди вони рухаються може викликати не збудження, а зівоту. Не перетворюйте еротичну сцену на параграф підручника з анатомії. Чи гумореску, коли ви самі того підручника не читали. Основна ціль – передати задоволення від процесу. 
  • емоціональний. Замість того, щоб зосередитись на діях, зверніть увагу на емоції, які відчувають герої під час занять коханням. Правда, як на мене, то слід володіти неабиякою вправністю, щоб розуміти всі відтінки почуттів та ще й добре їх передати. Постійно тримати в голові те, що відчуває кожен з героїв, як реагує на той чи інший дотик. Це досить складно. Та для ніжної романтичної історії саме воно!
  • пів на пів. Як на мене, то це ідеальний варіант. Трохи описів того, що відбувається, трохи занурення у голову героїв щоб пояснити чому відбувається так, а не інакше. Іноді важко втримати баланс, чергуючи фізичні дії та реакцію на них, але результат того вартий!
  • немає опису, все відбувається “за дверима”. Якщо ж відчуваєте, що не зможете гарно написати інтимну сцену, а по сюжету вона необхідна, то можна схитрувати. Показати як між героями пробігає іскра (поцілунком чи палкими обіймами), завести їх в порожню кімнату і зачинити за ними двері. А розповідь продовжити з того моменту, як задоволені та розтріпані герої вийдуть з тієї кімнати. Або ж взагалі на ранок.
  • Було чи ні? Схоже до попереднього, але навіть більш невинно. Автор дає лише натяки, що можуть трактуватись по-різному. Читачеві залишається лише здогадуватись, було в героїв щось чи ні.
  1. Поговоримо про сам процес. Ось кілька деталей, які допоможуть зробити опис глибшим та цікавішим.
  • Не зосереджуватись на геніталіях. Руки можуть принести не менше задоволення. Він ніжно погладив її по спині чи торкнувся подушечкою великого пальця її губ. Вона ж може провести нігтями по його грудях аж до низу живота. Відчуття від дотиків можуть бути навіть більш збуджуючими за сам процес.
  • Звуки. Як би там не було, а люди під час занять коханням стогнуть. А коли дуже добре то й звуки відповідні.
  • Працюйте з одягом. Це може бути напівпрозорий мереживний пенюар, через який просвічується шкіра, сукня, що облягає вигини фігури. А напіврозстібнута чоловіча сорочка взагалі робить дива. Мокре від дощу вбрання також дуже збуджує уяву. Одяг - це як завіса, за яку хочеться заглянути. Під час самого процесу також про нього не забувайте. Він не може просто зникнути з тіла (хіба якщо ви пишете фентезі про мага) Пара повільно знімає його один з одного чи шматує в пориві пристрасті? А може терпіння не вистачило і вони зняли лише половину?
  • Діалоги. Вони можуть як все зруйнувати, так і зробити сцену незабутньою. 
  • Почуття мають відповідати діям. Думайте про це, коли пишете і нехай персонажі підтверджують свої наміри стосовно другої половини діями. Якщо це романтична сцена – більше погладжувань і ніжності. Якщо сцена пристрасна – нехай він зариється руками в її волосся, а вона, допустимо, помне його сідниці.
  • Позиція – це важливо. Дайте читачам зрозуміти як все відбувається.

4.Таймінг. Інтимні сцени у творі мають бути вчасними. І доречним. Персонажі мають дійти до цього. Пережити напруження, усвідомити значимість своєї другої половини. Якщо ж це зв'язок на одну ніч, він також має бути доречним. Бажання скинути напругу, розслабитись чи, навпаки, пережити щось хвилююче. Опишіть чого прагнуть ваші герої і дайте їм це. Або ж ні. Але тоді жанр буде трохи іншим)

5. Не спішіть. Інтимність - це не лише проникнення. Дозвольте персонажам насолодитись прелюдією. Посмакувати деталі.

 

Хоч в мене зараз і полетять гнилі помідори, мушу сказати декілька слів про те як не варто писати.

  • Примус. Коли один партнер не згідний з тим, що відбувається, це зовсім не еротично. Часто навіть буває, що автор приписує жертві збудження. Воно й зовсім виглядає неприродно. Як можна бути збудженою, коли якийсь амбал, хай навіть з кубиками на животі, притиснув тебе до стінки. І вже зовсім неприродно виглядає, коли жінка кричить “не займай мене”, а вже наступної миті тане в його руках. Насилля все одно залишається насиллям. Не треба його романтизувати. І не треба тут говорити про домінантних чоловіків. Це трохи інше.
  • Невдало вжиті слова. Зайчики, котики, та інші зменшувально-пестливі слова. Всі ці сюсі-пусі однозначно вбивають еротичний настрій. Навпаки, грубі вирази типу “морда”, а не обличчя, чи “задниця” замість сідниці. Це звучить пошло і “здешевлює” книгу. Також сюди можна віднести недоречні метафори і порівняння від яких стає смішно. “Він стис її диньки і захотів дістатись до яблучка”, – хіба що ви пишете про Едемський сад. “Живіт скрутило так, наче я об’їлась оселедця і запила його молоком”, – замість пристрасті змушує мене думати про зовсім інше.
  • Штампи. Заїжджені фрази, які давно вже всім набили оскомину на зубах. “Твердий як камінь”, “Нефритовий стержень”, “Свідомість розпалася на тисячі дрібних осколків”, “Гаряча як вогонь”. А ще соски, що стоять торчком, мурашки по тілу від дотику, ну і славнозвісні кубики.
  • Описуючи позиції, автори інколи так захоплюються, що неможливо зрозуміти де чия нога чи рука. Краще уважно стежити за частинами тіла, щоб раптом не з’явилось зайвої.

Що ж, у мене все. Сподіваюся, блог стане комусь в нагоді. Якщо є зауваження чи доповнення, залишайте в коментарях.

А ще буду дуже рада, якщо підпишитесь на мою сторінку.

Аріка Сант

 

10 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Юлія Вовк
01.02.2024, 19:49:07

Дякую вам за корисну інформацію. Я якраз думаю про те, щоб написати свій перший любовно - еротичний роман.

avatar
Устина Цаль
19.07.2021, 13:20:59

О, за пункт "невдало вжиті слова" - браво! Особливо мене вбивають різні "пелюстки" і "стержні". Як на мене, якщо вже писати еротику, то краще або називати речі (і органи) своїми іменами, але домішувати туди емоцій/метафор, щоб читалися не як порно (у своїх перших двох книгах 18+ я так і робила), або писати більш метафорично, не називаючи інтимних частин тіла взагалі, але даючи зрозуміти, що відбувається (теж так спробувала, і гадаю, книга від цього не програла).
А Ваш допис дуже корисний, гарно розклади все по пунктах)

Аріка Сант
19.07.2021, 14:15:04

Устина Цаль, В любовних романах 90х років, особливо історичних, таке часто мені траплялось. А, враховуючи, що читала їх, коли мала років 14-16, справді не до кінця розуміла, що до чого і де є той загадковий бутончик))) Тож, краще вже прямо)

Дякую за рекомендацію. Було цікаво почитати. Візьму собі на замітку ці всі поради :)

Аріка Сант
19.07.2021, 00:51:43

Rouce, Буду рада, якщо згодяться)

avatar
Рома Аріведерчі
18.07.2021, 21:48:37

Багато з цих рекомендацій можна сміливо застосовувати при описі бійок, там теж забувають, скільки рук або патронів у героїв :)
Щодо всього іншого , то бар'єр між можна і не можна - тільки художня достовірність. Зірочки замість обсценної лексики - то як фіговий листок. Нічого не прикриває, але повинен довести, що автор дуже культурний. Ні в якому разі це не заклик вставляти матюччя туди, де йому немає художнього виправдання, вживати обсценну лексику в еротичних або будь-яких інших творах, побуті й т.п.
Просто якщо є позначка про обмеження, то вона там не просто так стоїть.Це попередження для читачів про те, може трапитись в тексті.
І ще - якщо в автора достатньо самоіронії, то можна й нефритовий жезл, і всі 14 кубиків, і що завгодно :)

Показати 2 відповіді
Рома Аріведерчі
18.07.2021, 23:27:48

Аріка Сант, Це точно. Дуже відчутно :)
І ще ті, хто в побуті вживає матюки - вони не так часто пишуть книги. Письменники зазвичай у повсякденному житті взагалі не матюкаються, бо вони культурні люди й відчувають. що в реалі не можна поставити позначку 18+.
Хоча є люди, що зробили матюки своєю творчою фішкою - як Подерв'янський. Але і він дуже чітко відокремлює художній текст від нонфікшну або інтерв'ю :)

avatar
Аврора Лимонова
18.07.2021, 22:28:56

Дякую, що поділилися порадами)) Обов'язково почитаю, бо ця тема теж корисна для письменника не менше, ніж інші. Як Ви влучно зауважили, такі сцени теж мають впливати на сюжет чи відкривати героїв, як особистість. Стосовно цього мені сподобалася фраза "Секс - це теж спілкування". Мені доводилося писати інтимні сцени. Не відверті, а саме 16+. Але навіть тоді першу таку сцену десь два тижні готувала, бо читала статті з порадами авторам та приклади. Тільки тоді зрозуміла, що гарні еротичні сцени - це кропітка справа. Але воно того варте, бо так можна відкрити персонажів з ще одного боку.
А от з прикладів моя улюблена сцена написана Сапковьким у книзі "Відьмак". Написано дуже круто, та ще з гумором)) Незвичне, однак майстерно зроблене поєднання. В інтернеті є уривок. Раджу всім, кого цікавлять яскраві інтимні сцени. Я читала з посмішкою))

Аріка Сант
18.07.2021, 22:47:36

Аврора Лимонова, Влучна фраза, заберу собі в копілочку) "Відьмака" читала поки дві частини, тож, напевно, ще не добралась до ьієї за яку ви говорите. Хоча та, що в другій частині теж класно написана.

avatar
Мар'яна Доля
18.07.2021, 18:15:52

Дуже гарно все розклали по поличках! Я сама творів "для дорослих" не пишу, хоча в моїх романах є досить відверті сцени, бо ж зовсім без них нецікаво. Але мені більш подобається описувати інтимні стосунки через почуття та емоції героїв, а не прямо описувати процес. Хоча талановито написані еротичні романи читаю з задоволенням, ваш теж мені сподобався.

Показати 2 відповіді
Мар'яна Доля
18.07.2021, 20:13:10

Аріка Сант, Дякую! Дуже рада, бо часом сумніваюся, чи достовірно виходить))

avatar
Каміла Дані
18.07.2021, 16:35:28

Я люблю писати еротика, не знаю, це вже на суд читача чи в мене порно чи еротика але скажу чисто свою думку! Особисто для мене в романі мають бути дві речі : 1. Еротика і 2. Матюки. Так, можливо це не правильно чи по дитячому але якщо в СРЛ немає цих двох речей особисто мені нудно читати. Що поробиш в кожного свої таракани в голові))) мої такі )))). А щодо писати то так це важко, але воно того варте!

Показати 3 відповіді
Аріка Сант
18.07.2021, 16:58:33

Каміла Дані, Ви щойно дали пораду, про яку я забула написати))) Писати так, як відчуваш.

avatar
Марта Кречет
18.07.2021, 15:48:10

Не люблю еротику, але коли в книжці гармонійно поєднано еротика, пригоди, магія, це дуже цікаво.

Показати 2 відповіді
Марта Кречет
18.07.2021, 16:51:01

Аріка Сант, )

avatar
Ліна Алекс
18.07.2021, 15:54:55

Слушні поради, багатьом не завадять. Я маю тільки одну книгу з відвертими описами, і, чесно кажучи, це був експеримент, який повторювати не хочеться. Надаю перевагу завуальованим описам і зосередженості на емоційний стороні.

Аріка Сант
18.07.2021, 16:11:05

Ліна Алекс, Дякую! Думаю, що якщо гарно написано, то немає значення, відверті описи чи завуальованість з емоціями. Кожен твір добре грає по-своєму і знайде свого читача)

avatar
Ірина Кузьменко
18.07.2021, 15:41:13

Сама еротику не люблю писати, як кажуть «не моє», хоча й декілька постільних сцен писала, але більше звертала увагу на емоції та почуття героїв)
Проте на платформі знайшла своїх авторів у цьому жанрі)))
Просто деякі думають, що еротику легко написати, «однією лівою»..., але дуже помиляються. Можна написати так, що читачу сподобається, а інколи можна й написати/описати такі сцени так, що гидко становиться, так що тут також варто розуміти, що переходити межу краще не варто....
Але, і тут кожному своє!

Натхнення Вам й бажаю знайти своїх читачів))))

Аріка Сант
18.07.2021, 16:03:36

Ірина Кузьменко, Погоджуюсь, що є певна межа, яку краще не перетинати. Але у кожного вона своя. Декому підходить опис "однією лівою" і побільше деталей, декого нудить від такого. Я ж дуже не люблю, коли еротика перетворюється на пошлість. Навіщо, коли все можна зробити гарно) Дякую за побажання і навзаєм!

Інші блоги
❤❤❤ Остання знижка на передплату! ❤❤❤
Любі мої читачі! Ми продовжуємо слідкувати за пригодами невгамовної Бріани Стіллер, і саме сьогодні буде діяти остання знижка 10% на передплату "Право на щастя" Спішіть придбати по найнижчій ціні. Анотація:
Таємниць стає все більше! Ви з нами?(спойлер)
Отже, котики, готові проводити власне розслідування?! ;-) ❤️ Та ще й зануритися у вир таких буремних почуттів, від яких наші серця будуть калатати, немов шалені? ;-) Історія “Тіні мого кохання” — набирає обертів! Герої
Знижка на бажання❤️
Вітаю, мої любі! Давненько я не робила знижки на цю неймовірну історію. Книгу «Нездійсненні бажання» протягом цієї доби можна придбати за зниженою ціною, але ваші враження після прочитання однозначно будуть незабутніми,
Ще трішки буктрейлерів і невеликий спойлер
1. Трейлер до книги Мій (не) ідеальний хлопець 2. Трейлер до моєї Новинки Також невеликий спойлер до цієї книги. Звісно, якщо це взагалі можна вважати спойлером. P.S. Чомусь завжди здається,
Моя дитина!
Я виклала нову книгу! Її перший чоловік приймає його дитину і не шкодує про це! Женею хочуть заволодіти інші і навіть брат Радіона! Обіцяю ця книга буде на 100 сторінок! І головне вона буде Безкоштовна! Найцікавіші пригоди
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше