Чи варто продавати книги?

Сьогодні по дорозі на роботу почув гру вуличного гітариста. Ві чудово вправлявся з гітарою, думаю, що професійно займається і досить давно. Не знаю, чи є в консерваторії клас гітари, але якщо є, то за віком він цілком підходив під статус студента консерваторії. І от виникло питання. Він справжній музикант, чи музикант той, на кого будут продавати квитки у філармонію чи Палац Україна? Хот кращий співак, той хто збирає стадіони, чи той хто безкоштовно співає на вулиці?

Немає, мабуть, поняття "кращий". Питання у сприйнятті митця людьми: той, хто вуличний музика не може бути кращим, ніж того на кого продають квитки. Смішно, особливо, якщо ви знаєте рівень музичних гастролерів по райцентрах та й обласних центрах. До речі, я особиство пям'ятаю як Ігор Завадський грав у переході навпроти київського ЦУМу. Безособисто до його персони, ця людина збирала концерти по усьому світу, але чи розуміли це ті, хто проходив через перехід.

До чого це я? У літературі, як у будь-якому мистецтві. Свій рівень зрозумієш тоді, коли запропонуєш читачу заплатити за книгу. Це критерій. Хоча треба памятати, що не завжди професійніший твір буде продаватись більше. Тут як із шабашниками-музиками, що гастролюють по країні з репертуаром 90-х і краще заробляють, ніж ті хто інвестує в альбоми, звук... Однак, поки ти не зробиш крок, то не дізнаєшся, чи готовий твій читач платити вартість кави за твій твір, чи ні.

UPD. Вирішив додати інформацію про платоспроможний попит українців (дехто думає, що вони не готові купувати електронні книжки). У російській версії Літнету за 10 місяців 2019 року куплено понад 500 тис. екземплярів покупцями з України.

16 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Мар'яна Доля
30.10.2019, 16:58:52

З одного боку, наче й хотілося б своєю творчістю заробляти гроші, а з іншого - неодноразово читала і в блогах на сайті, і у групі в ФБ думку читачів, що вони книги купувати не хочуть, тому що не бачать сенсу платити за те, що можна отримати безплатно. Мовляв, на Літнеті багато таких самих, але безкоштовних книг. Тому й виникає побоювання, що платну книгу обходитимуть стороною. Такий уже в нас менталітет. Хіба вже улюбленого автора можуть підтримувати.

Показати 14 відповідей
Мар'яна Доля
12.11.2019, 10:49:07

Марко Войт, Це дійсно вселяє надію))

avatar
Ворожеска
03.11.2019, 23:58:46

Як читач, принтримуюся принципу, що робота автора повинна бути оплачена за умови, що зачепив сюжет/манера написання/загальна ідея. Чомусь на цьому ресурсі поки маю ситуацію, що подобаються в основному автори, які поки не мають комерційного кабінету. Або це лише така ситуація у тих жанрах, які мені до душі) тому просто нагороджую. Від деяких типів нагород і автор ж отримує гроші.
До чого ця вся полеміка? Шановні автори, ви витрачаєте на свої творіння достатньо сил, емоцій та й взагалі себе. Якщо ви вже виробили власний стиль і вирішили, що маєте час на ось це все, то чому б і ні. Люди суттєво інакше ставляться до того, за що вони заплатили, в порівнянні з чимось безкоштовним. Хоча я до цих пір не можу до кінця зрозуміти чому у нас фільми/музика/книги вважаються чимось, що повинно бути безкоштовним. Це як прийти в магазин і сказати, що дайте мені буханку хліба, але платити я не буду. А за тією хлібиною стоїть праця багатьох людей...
Виробляйте стиль, визначайтеся із жанром (чи жанрами) - і вперед) Ризики є, але ніколи не дізнаєшся що буде, поки не спробуєш)))
На мою думку, адекватна комерціалізація власних творів змусить автора ставитися до цього серйозніше та і стимулюватиме

Показати 2 відповіді
Марко Войт
12.11.2019, 10:00:38

Ворожеска, Тут і додати нічого - повністю з Вамі згідний.

avatar
Дмитро Чорнота
09.11.2019, 20:04:22

Будь-яка праця повинна винагороджуватись. Про що мова? Інша справа, що в нашій країні дуже слабка підтримка, особливо на старті. Та й не на старті теж. Десь читав, що лише топові письменники України можуть дозволити собі жити заробляючи написанням книг. Решта як мінімум беруть "халтури" у вигляді перекладів, написання статей і т.п.
Загалом, на мою думку, талановитих багато, а в переході чи на сцені - питання маркетингу. Якщо зорі зійдуться і хтось почне "розкручувати", то і продажі підуть, і популярність, і гроші. Просто цим повинен займатись не сам автор. Для цього є продюсери, продюсерські центри. Це їх робота. Автор повинен творити, це його робота і не думати про матеріальну сторону, а інша людина (продюсер чи як вам завгодно) повинен з цієї творчості робити гроші. Кожен повинен займатись своєю справою. Інша річ, коли продюсер вказує як, коли і про що має писати автор. Тоді це вже не творчість, а щоу-бізнес.

Показати 4 відповіді
Сергій Невідомий admin
11.11.2019, 22:20:26

Dmytro Chornota, В ідеальному світі усі письменники пишуть цікаві і розумні книжки.

avatar
Ана Пест
31.10.2019, 01:04:34

Коли Джоан Роулінг, будучі всесвітньовідомою авторкою Гарі Поттера з мільйонними гонорарами, написала кримінальний роман і видала його під чоловічим псевдонімом, книга знайшла свого читача, отримала кілька позитивних відгуків та пару премій. Та коли таємниця псевдоніму була розкрита, продажі підскочили вкількасот разів. А скільки наразі відомих письменників отримало відмови від видавництв. Пишіть, публікуйте, видавайте, продавайте, рекламуйте - все у ваших руках.

Показати 2 відповіді
Крися
04.11.2019, 13:01:45

Ана Пест, Це так :) Але є ще початок її слави, коли у неї було не все гаразд, коли за копійки вона продала свій твір, який писала років 3 чи більше. Коли грошей не вистачало на їжу. А вже потім прийшла слава та гроші. Так само з Донцовою. Якщо хтось продає, має гарний прибуток, то це добре.

avatar
Волошка
02.11.2019, 12:28:18

Я новачок у цій справі.... просто нещодавно звхотілося писати... Ви говорите про статистику і погану купівлю, а я радію кожному перегляду свого викладеного шматочка. Якщо ви пишете заради грошей то вже не мистецтво, а БІЗНЕС.
Про музику... Я обожнюю, як співає моя сосідка.... але я не готова платити їй за це гроші...
Якось так. Пробачте якщо когось образила.

Показати 5 відповідей
Марина Комарова
04.11.2019, 10:46:18

Волошка, Скажіть, а картини, що продають на аукціонах за мільйони євро, то не є мистецтвом?)

avatar
Ірина Калашник
01.11.2019, 21:43:46

Книга має продаватись. А хороша книга продаватись просто зобов'язана.
Книга, по-суті, це такий же контент, як і інші. Вона має бути актуальною, піднімати хоч якусь проблематику, або розважати по повній програмі.
Автори, як і вуличні музиканти, теж бувають різні. Хтось тихо грає на вулиці. А хтось тихо просто не може.

avatar
Senja Aleksandra
31.10.2019, 16:35:57

"У російській версії Літнету за 10 місяців 2019 року куплено понад 500 тис. екземплярів покупцями з України." А де можна подивитися статистику? Чи вона закрита? І по жанрах, якщо можливо.

Показати 3 відповіді
Сергій Невідомий admin
01.11.2019, 11:34:35

Мар'яна Доля, По результатам 2019 року зробимо статистику

avatar
Tory_Chameleon
31.10.2019, 22:25:23

Якщо ти дійсно письменник душею й серцем, то заробляти своєю творчістю, як на мене, найзаповітніше з усього, що можна бажати;) Адже тоді з'явиться можливість в повній мірі присвятити себе цьому, а не виривати час у роботи, бо жити ж за щось треба... Тому вважаю, що коли вже існує шанс стати комерційним автором, то потрібно докласти для цього всі зусилля, по максимуму. Вийде чи ні, хтозна. Але я не хочу все життя жалкувати, що навіть не намагалася

avatar
Ирен Нерри
30.10.2019, 17:55:03

Мабуть, варто. Але наш читач не вирiзняэться щедрiстю. Ранiше вже згадували рiзнi причини. До того ж аудиторiя читачiв може бути неплатоспроможною.
Щоб справдi спонукати купувати, то маэ бути щось неймовiрне.
В нас кава вiд 8 грн, таких цiн на сайтi, мабуть, немаэ)))

avatar
Марина Комарова
30.10.2019, 15:00:29

Прочитала текст, знов хочу до Києва, щось так живу усе побачила після ваших слів.
Згада слова Роберта Гайнлайна, який говорив, що треба вийти з твором на ринок та тримати його там, поки не куплять)

avatar
Roksi Royz
30.10.2019, 14:44:25

Варто. За талант, яким би він не був(музикант, письменник, художник) - треба платити. Хоч, зараз платять і не за талант. Так, я би хотіла продавати свої книжки. Мрію про це, вже давно, а це років так десять, а то і більше. Але чомусь, як отой музика біля переходу. Завжди щось збиває, руйнує.

avatar
Ален Д. Волкер
30.10.2019, 14:33:13

Я вважаю, що комерція, то не тільки спосіб заробити. Це також шлях до вдосконалення. Як би автора не рекламували, піарили й підносили на уявний п'єдестал, проте насильно милий не будеш. Потрібна ще й відповідна історія, книга - називайте як хочете. Талановиті можуть одразу здобути популярність, оскільки перебувають з потенційними покупцями на потрібній хвилі, а іншим доводиться трохи попрацювати, щоб зрозуміти ринок. До чого це я? А все просто: і ті, і ті - зробили крок вперед. Наважилися піддати свої твори зовсім іншій критиці, ніж просто у вас не там кома стоїть. Читач - це потенційний покупець, який платить за час автора, своїм часом. І якщо покупець вважатиме, що віддає свій час задармо, то книга не знайде попиту. Зробіть одну книгу платною і зрозумієте чого вартий ваш час і куди слід рухатись. А коли зрозумієте, тоді вже можете платити редактору й займатись рекламою... Літнет чудово підходить для старту. Тут є вимоги, проте вони не такі суворі як у видавництв. Сайт заставляє постійно підтримувати певний ритм, навчитися бачити потреби читачів і враховуючи їх - створювати потрібний продукт. Головне не боятися експериментувати.

avatar
Гуйда Елена
30.10.2019, 13:57:21

Якщо письменник має змогу заробити талантом, то це чудово. А якщо ще й прожити на зароблене - то просто неймовірно! Страх провалу буде присутній завжди. Але не спробувавши - не злетиш!

Писати, щоб заробити на цьому — шлях в нікуди. Мене більше цікавить куди заведе історія. Тож для початку треба поставити ціль. В моєму випадку все просто. Я просуваю себе. Оплачую роботу дизайнера, редактора, набиваю руку, просуваю в FB. Все інше прийде з часом. Але, щоб заробити, то ні. Мене більше мотивує моє ім'я та прізвище на обкладинці.
З іншої сторони. Якщо робиш щось добре, то бери з цього гроші. Ось тільки коли це "добре" настане, невідомо :)

Сергій Невідомий admin
30.10.2019, 13:31:22

Анатолий Танцюра, Це просто страх.

avatar
Крися
30.10.2019, 12:31:30

Добрий день! Це кожен вирішує сам. Стосовно музики на вулиці. Є один випадок, коли на вулиці грав відомий американський музикант Джошуа Белл на скрипці Страдиварі. Він отримав 32 доллара. Ніхто його не впізнав. А так він збирав багато грошей на своїх концертах. Також хочу сказати тим, в кого не продаються книги, але були дуже успішними безкоштовними. Не треба думати, що книги погані. Ні, можливо в країні таке становище, що в людей немає грошей ( в тих, хто полюбляє ваші твори.) Творіть :)

Ірина Ярошенко
30.10.2019, 13:15:00

Крися, О, я теж про цей випадок з музикантом згадала!

Інші блоги
Відгук на книгу "Мережа Дім" Hanna Trunova!!!)
~Увага! Відгук є лише моєю особистою думкою. І читаючи книгу, кожен може зробити свої висновки~ Вітаю! Сьогодні хотіла б розповісти про книгу “Мережа Дім” автора Hanna Trunova. Анотація: Гуляючи
Моя Новинка - "Будинок у спадок"
Дорогі читачі! Я рада представити вам свою солодку, цікаву новинку! Сподіваюся, вам сподобається рішуча героїня та казкові головні герої: "Будинок у спадок" Анотація: Одного похмурого вечора до мене підійшов
Найсокровенніше | Чернетки #2
Поки розділ 20-й "Пір року. Зникнення Зими" пишеться в темпі равлика (забудьте мої слова, що це буде маленький розділ, ага...), поділюся з вами моїми каракулями =) Саме так виглядала чернетка першої зустрічі
Початок публікації "Неправильна Білосніжка"
Вітаннячко! А я до вас з новинкою сьогодні))) Третя книга з серії Горгона ось-ось почне виходити. Хто вже знайомий з іншими історіями цієї серії вже знають, що їх абсолютно спокійно можна читати незалежно одна від
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше