"Чоловіча" та "жіноча" література - правда чи міф?

Зважаючи на досить цікаву дискусію, яка була розпочата в групі "Автори LitNet" у ФБ, хотілося б дізнатися. що ви, шановні автори та читачі, думаєте з приводу спрямованості тих чи інших жанрів на  цільову аудиторію певної статі? Ну, наприклад, існує стереотип, що жіноцтво віддає перевагу любовним та історичним романам, а чоловікам більше подобаються бойовики, фантастика, детективи... Не одна авторка минулих років брала собі чоловічий псевдонім саме через те, що читачі-чоловіки інакше б її твори не читали. І навпаки, при обговореніі одного більше "чоловічого" твору в іншій літературній групі я зіткнулася з думкою, яку підтримало багато представників сильної статі - що автор, буцімто, ввів любовну лінію тільки для того, щоб залучити до своєї ЦА і жінок, це тільки маркетинговий хід, без якого твір був би кращим. Коротше кажучи, чоловікам про кохання читати не комільфо))

Знову ж таки, зі спілкування з  чоловічою компанією - скептичне ставлення, якщо в книзі  фантастичного чи фенезійного спрямування головна героїня - жінка, тут же починаються натяки на Мері Сью і все таке))

Я знаю, що в нас на ЛітНеті дуже дружня компанія, де гендерних проблем наче немає, але все ж було б цікаво дізнатися - от у глибині душі проскакують такі думки, про які йшлося вище, чи ні? І взагалі, як ви визначаєте свою цільову аудиторію, чи вживаєте якихось заходів, аби розширити її і на представників чи представниць протилежної статі?

25 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Дмитро Чорнота
10.11.2019, 10:31:12

Якщо автор досить досвідчений, то, як правило, він розмірковує над тим, якою буде цільова аудиторія у його твору. Це може вплинути на кількість читачів, і як наслідок, на прибуток. Думаю, на це потрібно звертати увагу.

Показати 8 відповідей
avatar
10.11.2019, 19:46:39

Dmytro Chornota, відомі істини))

avatar
Ален Д. Волкер
28.10.2019, 11:09:53

Заберіть любовну лінію з любовного роману і нічого не залишиться. Це доволі шаблонний жанр де наперед знаєш що буде. Візьміть Мартіна, відкиньте інтриги, любовні лінії в "Грі престолів" і отримаєте унікальний світ з детальними картами, історіями сімей і окремих континентів. В любовних романів цього немає. Так, безсумнівно, в плані почуттів вони на висоті, проте все замикається в круг любові, трикутників й хто кого "чпокне" на наступній сторінці. Звичайно, що подібне можна приписати й до фантастики/фентезі. Масові вбивства, порятунок світу, магія і так далі, проте на фоні чудового світу й шаблон виглядає унікальним. Я чисто для експерименту вирішив переглянути деякі твори любовного жанру й вони мене ніскільки не вразили. В них не відчувається душі, особливо переклади з рос. Їх інакше не опишеш, як "вологі" фантазії про гарем тупих чоловіків, які покликані задовольняти еротичні фантазії авторок. Поки що в суто українських авторок з цим все не так печально, проте, якщо поставлять на конвеєр, то скотяться в цю ж прірву. Можна ж придумати захопливу історію і додати в неї любовну лінію, проте всі йдуть легким шляхом через що й таке відношення до цього жанру.

Показати 46 відповідей
avatar
10.11.2019, 16:28:29

Мар'яна Доля, ага) про щось же треба сперечатися)))

avatar
Serhii Osadchyi
10.11.2019, 15:36:20

Якщо зайти на головну цього сайту - здається, що автори (і читачі) здебільшого жінки.

Мар'яна Доля
10.11.2019, 16:10:28

Serhii Osadchyi, Та так і є)) Але чоловіків теж вистачає.

avatar
Віктор Полянко
31.10.2019, 21:30:17

Дуже цікава тема! Я теж над цим замислювався і минулого року тут на літнеті провів собі невеличкий експеримент. Я створив ще один екаунт, де публікував твори від імені дівчини. Стиль, жанри (фантастика, гумор, пригоди) у нас подібні, але при цьому моя двійник набирала більше лайків, хоч я й приділяв їй менше уваги. Мабуть це тому, що більшість читачів ресурсу таки дівчата)

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
31.10.2019, 21:51:40

Віктор Полянко, Практично готовий сюжет для якоїсь пригодницької історії))

avatar
Мар'яна Доля
30.10.2019, 08:12:55

Коментар видалено

avatar
Ирен Нерри
29.10.2019, 20:06:27

Так чи інакше книги дуже часто орієнтуются на певну аудиторію як за статтю, так і віком.
Романтичні книги почала читати десь в старших класах школи, і то небагато. Швидко набридла одноманітність. В масі прочитаних мною книг більшість складає різна фантастика і пригоди, та навіть "Мовчання ягнят". Сама хоч і пишу більш романтичні історії (щоб там не казали, їх все таки легше вигадувати), але намагаюсь, щоб було різноманіття, а не одні рожеві соплі. XD

avatar
Алекс
29.10.2019, 14:02:39

"Не одна авторка минулих років брала собі чоловічий псевдонім саме через те, що читачі-чоловіки інакше б її твори не читали"
За власним досвідом:
Не один сучасний автор брав собі жіночий псевдонім саме через те, що читачі-жінки інакше б його твори не читали.
Наприклад, мені кілька разів доводилося перетворюватись на Олександру))

Показати 2 відповіді
Алекс
29.10.2019, 15:17:55

Мар'яна Доля, дві книги були видані, отже, хід трохи допомогав))

Так сталося, що у мене більше друзів чоловіків. Вони, хоч і не всі, проте читають мої твори. Декому подобається, навіть наважилися тут на сайті залишити коментарі та нагороди, інші (більша частина) читають, а потім люблять висказувати враження "в очі". Комусь подобається, комусь "не дуже", тому що "з надривом описую почуття". Для цих останніх спробувала з їх порадами написати щось "більш чоловіче". Під час написання своєї останньої книги ламала себе, намагалася "мислити як чоловік". Та мені здається нічого не вийшло. Ми дійсно різні, з різних планет. І це добре. Хоча сама у літературі читаю як жіночі твори, так і чоловічі. Все залежить від настрою.

Мар'яна Доля
28.10.2019, 21:53:12

Надія Голубицька, Я до такого ж висновку дійшла, багато в чому завдяки цій дискусії. Було дуже корисно побачити різні погляди на проблему. Вирішила, писати треба те, до чого лежить душа, а там уже читачі самі вирішать, будуть вони моєю цільовою аудиторією чи ні. Все одно "объять необъятное" не вийде.

avatar
Tory_Chameleon
28.10.2019, 14:46:38

Почитала дискусію... Ой бідаааа мені))) В мене про кохання, а сексу нема, а як є, то завуальовано під красиве "її сукня впала біля ліжка" і все - занавіс (за кількома виключеннями, які по відівертості й близько не були біля еротичного роману).
Це виходить, що мої твори жінки не читають, бо нема "вічного двигуна", а чоловіки - бо пов'язує всі події кохання?))) Блін, а я то думаю, як заплутати історію, в які цікаві обставини закинути героїв, яких сімейних таємниць додати... а виявляється треба просто щоб всі регулярно займалися сексом. Ех, печаль...

Показати 4 відповіді

Ірина Ярошенко, Ну, і мене приймайте))

avatar
Moonraise Darkness
28.10.2019, 19:49:23

Люди дуже різні, відповідно різняться і літературні вподобання. Може й існує якась статистика, проте стереотипи в суспільстві не завжди правдиві. Траплялося спілкуватися і з чоловіками, і з жінками, що зовсім не відповідають вищезгаданим стереотипам.

Як на мою думку, то це безглуздо змінювати сюжет книги лише задля розширення цільової аудиторії і здобуття більшої популярності. Ліпше витратити більше часу і сил на вдосконалення якості написання.
Якщо автор пише про те, що йому дійсно подобається і те, що вважає важливим і вартим уваги, то обов*язково знайдуться читачі, котрі оцінять і зрозуміють саме його твори, незалежно від від віку, статі, національності чи інших характеристик письменника, котрі не повинні ніяким чином впливати на об*єктивну оцінку його творчості.

Мар'яна Доля
28.10.2019, 19:55:42

Moonrise Darkness, Дуже гарно написали, погоджуюся з вами!

avatar
Ірина Калашник
28.10.2019, 18:52:49

Я б сказала, що фантастика досить чоловічий жанр. Там поки жінка на другорядних ролях, як героїня і як письменниця. Вся хороша фантастика, яка мені потрапляла на очі була писана чоловіками для чоловіків.
А любовні романи - то занадто поширений жанр. Не думаю, що там гендерна нерівність така вже й суттєва. Навіть серед класиків жанру є чоловіки та жінки.
Інша річ, що часом жінкам доводилося брати чоловічі псевдоніми. Але ті часи в минулому. Та й, як би не старалась жінка, вона ніколи не писатиме, як чоловік.

avatar
Alex Ant
27.10.2019, 18:47:45

Одна справа читати, Остін чи Бронте інша справа, коли роман це бразильський серіал з еротичним підтекстом, в якому постають чоловіки з фентезі)) скажімо так, прочитав я на хвилі хайпу половину 50-ть відтінків, а саме багато творів такого плану на літнеті (не за жанром, а за формою/ідеєю), чесно кажучи там явно книга для жінок і то я б сказав з певними смаками)) Тому, звісно є поділ, подивіться навіть на літнеті стату, наприклад в коментарях, усюди представниці прекрасної половини людства.

Є певні смаки у жінок і чоловіків, завдання автора знайти баланс.

Показати 29 відповідей
Алиса Ольгич
28.10.2019, 16:40:52

Alex Ant, Так, проблема з популяризацією глобальна, на жаль. І жінки більше полюбляють читати, це правда. Хоча, можливо з часом все зміниться.

avatar
софа
28.10.2019, 11:23:12

Чесно, мені дуже смішно, коли чоловіки намагаються довести, що вони справді чоловіки, а жінки, що вони в усьому рівні чоловікам. Природа створила нас різними, надавши різні хромосоми. Навіщо виправдовуватись, що вам щось подобається, або казати, що інші обмежені, бо читають не наукові або психологічні речі? На мою думку, це - обмеження свободи, своєї чи чужої.

Показати 3 відповіді
Ален Д. Волкер
28.10.2019, 14:15:01

софа, це природно і це потрібно робити, інакше створюється інформаційний вакуум. Ніби всі згодні й всім все подобається) А щодо загальної картини, то це як етап в житті, його потрібно просто пережити й тоді подивишся на все під зовсім іншим кутом)

avatar
Крися
28.10.2019, 11:38:00

.Добрий день! А деякі чоловіки беруть собі жіночі "імена", наприклад, Сідні Шелдон.
Мені книга або подобається, або ні. А хто автор жінка чи чоловік - це не так важливо.

avatar
SiBiMol
28.10.2019, 11:10:26

В мене є певні книги, і серіали які я полюбляю тільки за романтичну лінію. Але більшість я читаю інші книги.

Можу пояснити чому я в цілому не люблю романтичні романи. Тому що більшість з них тупі! Ну реально читати як хтось не може обрати між двома, або більше людьми цілий роман я не можу фізично!!

Мені настільки бридко від думки як хтось бавиться почуттями інших, і настільки не відповідально відноситися до обрання шлюбного партнера, що я просто не можу про це читати.

І більшість жіночих романів, або любовні романи мають оцю проблему. Через це я не вважаю це серйозною літературою. Це особиста думка. Я знаю що не всі жіночі романи змальовують оцю ситуацію, але на жаль більшість так.

А так я абсолютно однаково ставлюся до Авторів і Авторок. І є багато улюблених письменниць.

avatar
Ворожеска
27.10.2019, 20:24:18

Думаю, що ігнорувати поняття цільової аудиторії не варто, але ж не за таким поділом)))
Жінки теж можуть суворо закочувати очі, коли любові в тесті забагато, а сенсу замало. А чоловіки в свою чергу теж бувають інфантильними. (Тут в коментарях так весело тему жіночих романів обговорюють, то я туди ж))))
Однак все зведеться до подобається/не подобається. Насильницьки милим не будеш))) Не бачу ніякого сенсу приплітати сюди гендер, якщо це не нішева література (та й то - нішева в абсолюті).

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
27.10.2019, 20:57:31

Ворожеска, О, дякую за роз'яснення! Таки доведеться коригувати жанр збірочки, бо тоді не дуже підходить їй "жіночий" роман

avatar
КТГорошко
27.10.2019, 19:14:24

Вєчна тєма))
В сухому залишку завжди залишиться одне: чи гарна книга?
Урсула ле Ґуін стала класикою фентезі бо писала фентезі - ось й все. Те, про що Ви питаєте я б назвав жіночий роман з елементами фентезі, жіночий роман з елементами детективу й т.д. - саме цього на Літнеті вистачає. Тому й не дивно, що такий поділ існував й буде існувати завжди.

Показати 6 відповідей
КТГорошко
27.10.2019, 20:22:07

Ворожеска, Ви мене переоцінюєте (повільно червоніє)))

ну, я наприклад, це не люблю літпрг, головний героїв чоловіків, фантастику та бойовики. Детективи люблю. Можливо, через те що я жінка, може просто в мене смаки такі)) хто зна)

avatar
Стефанія Лін
27.10.2019, 19:39:20

Скажу так, в мене саме мої вподобання тоді більше чоловічі, хоч і не без нахилу в жіночі) Я люблю фантастику, але щоб там була любовна лінія. До прикладу приведу кіберпанк, "Видоизменённый углерод", автор Річард Морган здається, вже й не пам'ятаю,так ось, що роман, що серіал зайшов)) Ще й дуже) А по суті це чоловіча книга, точніше серія книг))

Вважаю, що гендерну нерівність вводять суто чоловіки через скептичне ставлення до авторів-жінок, особливо якщо вони мовляв лізуть на їх територію)) Жінки до чоловіків-авторів котрі пишуть любовні романи ставляться значно простіше) Не розумію таку поведінку чоловіків, думаю, що бояться конкуренції або їх просто бісить жінка у цьому плані))) Тому що знаю жінок авторів яких прийняли як авторів чоловічих романів дуже мало, точніше бачила хвалу на їх книги у чол жанрі)))

avatar
Эльга Кроу
27.10.2019, 18:12:34

Ви правильно зауважили, що авторки беруть чоловічі псевдоніми, щоб чоловіки читали їх твори. І чоловіки дійсно читають і часто хвалять такі твори. Звідки висновок - питання не у гендері, а у стереотипах у суспільстві.

Показати 4 відповіді
Мар'яна Доля
27.10.2019, 19:10:08

София Чайка, Дякую, треба послухати!

avatar
Tory_Chameleon
27.10.2019, 18:38:28

Чоловіки теж люблять читати про кохання - це точно;) Інша справа, що не всі представники сильної статі визнають це (як же це, щоб всі дізналися, що оте "жіноче-сопливе" читає). Декому більше заходить бойовичок, декому любофф, а ще дехто і те, і те любить в рівній мірі. Це не питання статі. Це питання стереотипу. Ну, і смаків, звісно)))

Мар'яна Доля
27.10.2019, 18:45:43

Tory_Chameleon, Я теж подумала, що, може, просто не хочуть зізнаватися у тому))

Інші блоги
-20% на "Невірного" + старт передплати
Всім привіт! Сьогодні запустила продажі передплати за мінімальною ціною для найвідданіших читачів. "Другий шанс" Евеліна: На додачу до зради чоловіка і розлучення я ще й зустріла колишнього. Своє перше кохання,
Пиріжечки остигають, встигни зʼїсти - 20%!
У відомій казці Маша казала пиріжечок не їсти, а ми що? Ми зробимо по-своєму! Знижка-пиріжечок на Альтернативний свайп :)))
"Всеодно тебе кохаю" продовження
Доброго дня, з завтрашнього дня о девятій годині ранку, будуть виходити глави. Першу главу я трішки скорегувала, так як вона мені взагалі не сподобалась надіюсь, що нова версія сподобається Вам. Всім гарного дня та настрою.
Tiktok, Reels, Shorts. Весняна акція для авторів
Публікуйте промовідео про власні твори у TikTok, Instagram Reels, Facebook Reels, YouTube Shorts - вигравайте рекламу на Букнет! Цієї весни щомісяця 10 переможців акції будуть отримувати по 500 переходів за банером на будь-який свій
Анонс новинки.
Пограємо в любов - Альона, у мене до тебе пропозиція. Я пропоную тобі зобразити мою наречену перед моїми. І так,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше