"Чому детектив?"

Іноді доводиться чути саме таке питання від людей, які ознайомилися із творами... "Чому саме детективи? Навіть у фантастичному сюжеті!"

Найпростіше було б сказати, що це просто, бо є улюблений жанр... Чи віджартуватися, процитувавши Дізраелі: "Коли я хочу прочитати добру книгу, я просто сідаю і пишу її". Ні в якому разі себе із ним не порівнюючи, просто для розуміння підходу: що люблю читати, те й пишу.

Але справа не тільки у цьому. Бо дехто з "серйозних критиків" та "любителів серйозної літератури" до детективу, як жанру (у меншій мірі - до фантастики) ставляться зневажливо. Як до чогось несерйозного, такого, що не може претендувати на звання "справжньої літератури". Між тим, я ніколи не погоджувався із такою точкою зору.

Може, тому, що завжди в усьому шукав логіку. (Через це, можливо, й обрав юридичну професію, серед іншого.) 

Вчився я у радянській, звичайно, школі. Вчили ми літературу як російську, так і українську. За тими програмами. Передбачених "ідеологічно виправданих" авторів. Але, звичайно, у російській літературі неможливо було оминути класиків, які, чи не  у більшості своїй, були дворянами... Ну так сталося у російській історії.

Чомусь у радянській школі уроки літератури розглядалися (навіть, якщо ніхто про це й не казав прямо), як засіб формування особистості. Але яку особистість може сформувати приклад Лєнского або "тургенівських баришень"? Моя точка зору: це орієнтування на емоції, як щось, найважливіше у житті, - може сформувати тільки непристосовану психологічно до сучасного життя особистість. Тим більше, що написано це, здебільшого, людьми, яким не доводилося щоденно заробляти собі на життя.

В українській літературі школярам давали таку собі суміш з "творів про кохання" та ідеологічно вивіреного "стогону народного" спочаьку у кріпацтві (Шевченко, заичайно), потім - під гнітом злих капіталістів... Знов-таки, шкільна програма апелювала до емоцій передусім. Хоча й дещо в іншому ключі. Ідеологічна мета раднської школи зрозуміла. Але щодо того, як може таке читання сформувати особистість...

(Взагалі, я проти примусу до читання тих чи інших творів. Врешті-решт, смаки в усіх різні. Але школа - то окрема тема...)

Так само відбувається й у різних жанрах сучасної прози. Різні жанри побудовані на апеляції передусім до емоцій. 

Детектив - чи не єдиний жанр, спрямований на логіку. А логіка - це те, чого так не вистачає у сучасному світі. (Частково це стосується й фантастики, але лише частково.) В якому б антуражі не розвивався детективний сюжет, головне - це, врешті-решт, мислення. Логіка. Краще за усе, коли читачеві даються факти, й він сам може якщо не перевершити персонажа, то, принаймні, погодитися із логічним висновком з цих фактів. Відчути, прочитавши останнє слово книги, що у намальованій автором картині кожен відомий факт став на своє місце. (Приклад: чому у мене у "Чорній справі" у кінці  виявляється, що батьки головного героя мешкають у Вінниці, де розгорталися події більш ніж двадцятирічної давнини? А тому, що головний герой говорить про те, що будинок, де відбувся злочин, тоді знаходився у престижному районі. А для цього він повинен знати місто. Зовсім не тільки для того, щоб підкреслити, що у героїв виявилося багато спільного! Тут теж логіка важливіша за емоції, якщо все це можна "вплести" до сюжету.)

Детектив - чи не єдиний жанр, який вчить думати. Неважливо, чи зміг читах розв'язати загадку швидше за героя. Головне, що по прочитанні сам приклад логічного мислення "осяде" у його голові. Може, колись знадобиться. Не сюжет із конкретними висновками, а сама навичка.

Хіба ж це не те, чого так не вистачає у сучасному світі (й в Україні зокрема, а може, в Україні особливо)?

Книга без детективного сюжету - може навчити емоціям (але, як правило, цього вчити не треба; емоції виникають у людини самі, не питаючи дозволу). Але рідко коли навчить думати. Це - моє глибоке переконання. Несприйняття цього жанру якраз викликане, серед іншого, й тим, що багато людей (навіть не дурних) бажають жити емоціями, а не розумом. Навіть якщо вони самі для себе цього й не формулюють. Вони просто думають, що "їм не подобається", не замислюючись, чому. А саме тому, що детектив, в силу самих особливостей жанру, змушує їх займатися тим, чим вони займатися не хочуть...

Тож, читайте і пишіть детективи. І думайте :)

7 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Зелена Криж
31.07.2019, 18:01:24

Згодна з браком логічного мислення в сучасному житті, а також у книжках!)) Обурююся розділенням самих ЖАНРІВ на серйозні та несерйозні. Конкретний твір, навіть детектив, може бути геть нелогічним, погано написаною бульварщиною, але це ж конкретний, окремий твір, а не ЖАНР. Щодо іншого: логіка та емоції (тобто голос серця та розуму) має не просто поєднуватися, а сперечатися, боротися та бути на рівних присутнім у творі, який "осяде" назавжди. Бо сама лише суха наукова, чи будь-яка інша логічна схема людині просто не западає до душі)) Читала, що є таке досліждення: якщо в будь-якому дуже спеціальному навчальному тексті немає 37% абсолютно несуттєвої "дурні, води, гумору, ліричних відступів" тощо, текст просто на засвоюється мозком! Не знаю, чи справда, але стає страшенно нудним, це точно!)) Тому саме художня література значно більше важить для становлення особистості і набуття життєвих навичок та принципів, ніж будь-які "сухі" пудручники чи правила. Але логічно закручені розслідвання дуже люблю и поважаю. Обома руками "за"!

Показати 12 відповідей
Trinn
02.08.2019, 20:37:41

Вадим Володарський, Ну... якщо так подивитись, то в такому разі серйозною літ-рою є тільки нон-фікшен.

avatar
Tory_Chameleon
31.07.2019, 21:28:23

Знаєте, я дуже люблю детективи. Точніше, хороші детективи, а не ширпотреб, що за двадцятку втюхують пачками (таке теж можна почитати від нудьги, але задоволення, як від чогось крутого, навряд отримаєш). І погоджуюся з тим, що цей жанр змушує людину логічно мислити. То є серйозна література, корисна для мозку.
Але...
Можливо, то я не так сприйняла, але мені чомусь здалося, що Ви намагаєтеся трішки "опустити" інші жанри. А з цим я не згодна. Будь-яка книга важлива і може чомусь навчити. Якщо вона цього не робить, то це лише вина автора, а не жанру.
До слова, хто сказав, що немає тих, кому потрібно повчитися емоціям і почуттям, зокрема, коханню?
Вміння думати - важлива опція, якої, на жаль, багато кому не вистачає. Та я не думаю, що людину можна вважати повноцінною, якщо вона як робот, лише логічні ланцюжки вибудовувати вміє. Кожному з нас треба навчитися встановлювати баланс між розумом і почуттями. А отже, і книги потрібні різні, щоб прокачувати і те, і інше)

Показати 5 відповідей

Tory_Chameleon, Логічно довести :) (Якби ще судді дослухалися...)

avatar
SiBiMol
31.07.2019, 22:57:04

Я тож за детектив і фантастику!!! Саме в цих жанрах і пишу. Але що до емоцій спірне питання. В нас часто виникають почуття, але ми можемо не розуміти, що з нами коїться і як нам діяти. Але книга може показати і сформулювати, в слова те що ми відчуваємо. Це є круто і може конкретно помогти.

Показати 3 відповіді

SiBiMol, Взагалі відмовитися неможливо. Але важливо, що є основним у книзі ... та у житті теж. А почуття різні. Власне кажучи, почуття якраз і є реакцією на ті чи інші об'єктивно існуючі події та явища. Але вони якраз і різні та індивідуальні у кожного.

avatar
Оксана Усенко
31.07.2019, 12:01:23

Згодна, що детективи змушують думати, але на мою думку будь який якісний твір має бути побудований логічно. Навіть фантастика, нехай там за основу й беруться фант. припущення. Логічність сюжету - це основа більшості гарних книг, те, що змушує читача повірити у написане, а не сміятися з чергового "роялю в кущах".

Показати 4 відповіді

Оксана Усенко, Це Ви мені, як практикуючому адвокату, можете не розповідати :)

avatar
Мар'яна Доля
31.07.2019, 11:44:21

Дуже гарно написали! Як поціновувач детективного жанру, повністю погоджуюся з вами. А ще хочу додати таке спостереження - чомусь вважається, що читати ( і писати) детективи більше пристало чоловікам, мовляв, це не жіноча справа. Пам'ятаю, як колись бібліотекарка, записуючи вибрані мною книги у формуляр, мені здивовано казала: "Що ти увесь час детективи і фантастику читаєш? Візьми краще щось про любов!" Ось такі гендерні стереотипи))

Показати 2 відповіді
Мар'яна Доля
31.07.2019, 13:58:57

Вадим Володарський, Це точно))

avatar
Trinn
31.07.2019, 12:25:55

Детектив - не серйозний жанр, ват? :)
А що, в такому разі серйозний. Якраз навпаки, хороший детектив поєднує і логіку і емоції, маніпулюючи емоціями читача автор може вміло направити його по хибній стежці, а потім зробити несподівану розв'язку, котра насправді буде дуже логічною. Це важко.
Література як така, повинна ставити перед читачем гострі питання, гострі соціальні питання. Повинна мати меседж який вона хоче донести до читача. Заставити задуматись, можливо не тільки над логічною загадкою злочину, а чимось більшим.

Інші блоги
Автори з боліт - чому наші люди їх читають?
Добрий день, Певно в мене сьогодні конфліктний день, але я щиро не можу збагнути наших читачів, які знаючи, що автор паралельно публікується на Рососії купують та читають їх твори? Вас не бомбить від цього? Мені одна
Мішок подарунків_)
Знижки на історії! Сім'я на спір Одного разу ВІН з'явився в моєму житті, морально розчавив, обдурив та залишив по собі на згадку дитину... Яка стала сенсом мого життя після цієї горезвісної зустрічі... А тепер він знову
Готові до шокуючих новин?)
Полетіли! Стільки знижок... вау!!! Я подаю на розлучення – Я хочу розлучення. Ти спав з іншою на нашому ліжку, - по щоках біжать гіркі сльози. - Це нічого не означає, Катю. Я не дозволю тобі зруйнувати сім'ю через мою
Академія Магічної Майстерності. Новий розділ
Щойно зʼявився новий, вже 7 розділ книги Академія Магічної Майстерності. Прокляття магії універсалів. Якщо вам здалось, що в магічній академії надто тихо. То ось - ось стане зрозуміло, що спокій, головних героїв не чекає,
Дотик весни. Спалах кохання. Знижка!
Привіт, мої любі! Сьогодні протягом доби діятиме знижка на весняну книгу ДОТИК ВЕСНИ. СПАЛАХ КОХАННЯ. тобто на роман, який розповідає про чарівний час весни. Про те, як чудово кохати саме тоді коли природа починає оживати,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше