Як зробити (літературну) кар'єру на Літнеті.

 

Звичайно, треба трішки вміти писати. Але це не головне. Писати багато хто хоч трішки вміє.
Головне в літературі, як і в інших художніх галузях - не майстерність, а реклама, імідж, ім'я.
Один художник малює і красиво і цікаво, а продаються його картини за копійки.
Інший вмокне в відро з фарбою віник, проведе по стіні - і от картина за 46 мільйонів доларів.
Чи інший приклад. Авторка Гарі Потера писала першу книжку 5 років і жодне видавництво не бралось її видавати.
А коли мала вже ім'я, то пекла книжки як млинці і вони розлітались за великі гроші.
Отже, головне - реклама, в нашому випадку рейтинг.
Що потрібно для рейтингу? Лайки.
Отже, питання зводиться до того, як набрати побільше лайків.
Основний метод тут - підключення товаришів, друзів, знайомих. Вони реєструються, пишуть вам похвальний коментар і лайкають ваш твір.
Читати його їм не обов'язково. Можна обійтись такими універсальними коментарями як: "клас", "супер", "сподобалось", "прочитав на одному диханні", "цікаво"...
А можна й не перевантажувати знайомих писанням коментарів, достатньо хай лайкнуть.

А якщо в товариша є екаунт на фейсбуці чи в іншій мережі, то він може дати вам 2 бали, помістивши там посилання на ваш твір. Є тут твори, в яких кількість балів більша за кількість переглядів.
Але множина знайомих обмежена. Тому автору потрібно трудитись і на сайті.
Писати іншим авторам похвальні коментарі, лайкати тих, в кого малий рейтинг. Вони не конкуренти, а у відповідь теж лайкнуть.
Читати їхні твори теж не обов'язково. Навіть шкідливо, бо коли прочитаєш, то важче буде  писати їм похвальні коментарі. А це - головне.
Не бійтесь перестаратись, перегнути в похвалі, автори не об'єктивні до своїх творів і всяка похвала не здасться їм надмірною. А зате збільшує шанс взаємного лайку.
Якщо берете участь в конкурсі, то виставляйте на сайті лише один твір, який і повинні лайкати. Бо як виставите багато, то "розплачуватись" можуть, лайкаючи ваші  інші, не конкурсні,  малорейтингові твори.
Якщо відомо, що переможців буде близько десяти, то є смисл обєднуватись в групи взаємної підтримки, хвалити одні одних, записувати в прихильники лайкати... Це зразу дозволить випередити неорганізованих претендентів.
Це те, що на поверхні. Старожили, напевне, можуть добавити ще методів, але можуть і не захотіти ділитись секретами успіху. 
Тож думайте над цим. Замість тратити час на сюжети та літературні образи.

 

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Марта Грейс
09.11.2018, 18:43:18

За кожним популярним автором стоїть титанічна праця, протягом може й навіть десятків років. Джоан Роулінг не друкували не тому, що вона ніхто, а тому що вона 5 років шліфувала свою майстерність. І це не єдиний випадок, здається Марк Твен 10 років писав у шухляду, живучи у повних злиднях. І цей список можна продовжувати до бескінечності. Тому думати що ти відразу напишеш книгу і вона стане бестселлером - помилка. Але виключення є, такі як Анна Тодд. Так що мріяти потрібно:)
Чому деяким творами цікавляться а іншими ні? Не секрет що жіноча аудиторія рулить світом. Це вам скаже будь-який маркетологом, жінкам все потрібно, вони все читають, і все дивляться. Всі реклами розраховані на них, навіть політичні. Тому якщо хочете успіху, треба пробивати чуттєве жіноче серце, шукайте те, що їм цікаво. І не здавайтесь, кожен хто хоче стати письменником обов`язково ним стане, це я чула від одного редактора видавництва. Читайте, розвивайтесь. І ви обов`язково напишете свій шедевр. Не пишіть заради лайків, пишіть тому, бо вам є що сказати. Те що, я почала читати з топового (жіночі романи) не викликали у мене сумніву, що їх оцінки необругрунтованні.

Показати 2 відповіді
Анатоль
10.11.2018, 06:07:25

Марта Грейс, "Не пишіть заради лайків, пишіть тому, бо вам є що сказати."

Амінь.

avatar
Анатоль
22.04.2018, 18:00:59

Вирішив експериментально перевірити, чи можна лайкати свої твори.
(Підозрював, що можна, але соромно було пробувати).
Та істина важливіша сорому. Тож лайкнув "Люди сьомого дня". (Хороша казочка, а чомусь ніхто не звернув на неї уваги).
Працює! Ще й пропонує додатковий бал за посилання в соцмережі.
Тобто техніка дозволяє починати свої твори зразу з рейтингу 2.
(В кого й совість таке дозволяє, то, думаю, користуються цим).

Показати 5 відповідей
avatar
08.11.2018, 21:30:12

Анатоль, схвалюю. цілком слушно лайкнути свій твір. нащо відмовляти собі в маленькій приємності. як то кажуть полюби себе сам, як любиш ближніх чи навпаки)

avatar
Алекс
08.11.2018, 14:08:37

Я от лайкнув навіть заблокований твір))

Показати 3 відповіді
Анатоль
08.11.2018, 15:37:06


Алекс
, Це правильно. Повинна ж бути якась чоловіча солідарність.
Хоча б в романах для чоловіків.

avatar
Буяна Іррай
08.11.2018, 14:41:15

Знаєте, всі тут складають цілий план, як бліцкригом стати популярним. Або, із сарказмом натякають, що рейтингові твори не заслужено у топі, адже є набагато кращі, а вони не такі популярні. Та яка різниця? Тут пишуть, що хочуть адекватної оцінки творчості, а не "сам собі накрутив", тоді у чому ж проблема? Бо хтось не в топі? Бо рейтинговий твір не дає? Тут ви помиляєтесь. Хіба, ніхто не помічав, що у топ завжди пролазить якась новинка, де мізерні прочитання і зірочки? Моя книга, спершу пожила 3, 4 місяці тільки на 30 додавань, тому й писати часто не хотілося, та з часом кількість додавань, прочитань росте. Просто на все потрібен ЧАС. Так, це довго і нудно, і можна пришвидшити процес, як саме, вище описано. Та, кому це не довподоби, хто вважає це не правильним, шахрайством, як хочете називайте, їм потрібно просто почекати, поки твір набере свою популярність.
Але й не потрібно гнатися за нею. Адже, якщо твір малорейтенговий, це не означає що поганий. Просто користувачам САЙТУ не цікавий(не людям, а користувачам сайту). ЧОМУ? Бо як помітили, фентезі у нас із найпопулярніших жанрів, а далі любовні романи, з цього виплиє, яка аудиторія тут у більшості, і яких творів хоче.

Мені цей сайт цікавий тим, що є можливість зрозуміти, що саме читають люди, які теми, напрямки, жанри популярні. Саме тому і виставляю різні твори. Лайкати свої твори не буду, друзів не проситиму. Дурити себе не хочу. Мені важлива об'єктивна картинка того, що я роблю. Насамперед, щоби зрозуміти: чи варто цим займатись взагалі, чи це марна праця? І потім: що таке справжня белетристика? Як саме її писати? В якому жанрі і обсязі? Мушу визнати, читачі читають дещо не те, що мені хотілося б. Тож зараз відбувається процес внутрішнього переосмислення літературних цінностей і особистих цілей...

Показати 3 відповіді
Вячеслав Третяк
08.11.2018, 14:09:18


Анатоль
, Правильно!

avatar
Вячеслав Третяк
08.11.2018, 14:05:27

Анатоль, це просто супер! Почитав і смачно поржав! Добре, що я навіть сину заборонив лайкати! Та він ще навіть і не читав мій твір! І жоден з моїх знайомих поки що не насолоджується моїм опусом! Так що я маю більш-менш об'єктивну картину про мої літературні здібності!
Але ж це нівелює усі зусилля... Так кого читати? На кого рівнятися? У кого вчитися? Може, варто створити окрему спільноту, в якій підказувати один одному, що варто читати?

avatar
Ольга Торська
07.05.2018, 20:01:31

ага,реклама завжди і всюди грає велику роль...то мова йде не тільки про талант, але й вміння його показати людям))

avatar
Анатоль
26.04.2018, 16:17:37

А є взагалі шедеври. 16 переглядів і рейтинг 48.
Кожен перегляд три бали приносив.

https://litnet.com/book/raduga-nastroeniya-b70496

avatar
Рудий Кіт
14.04.2018, 07:31:53

наболіле?))

Показати 13 відповідей
Роман Мтт
18.04.2018, 21:12:16

Рудий Кіт, Я не проти, щоб бути знаменитим і все таке супутнє, як писали на одному конкурсі недавно: дороге бухло, власна машина, наркотіки, порнозвьозди готовлять тобі жрать - це все нормально насправді. І хай буде - аби люди до чогось прагнули і ставали кращі, щоб їх цінували.

Але ж це самвидавівські сайти - вони дуже суб'єктивні насправді. Я на одному ресурсі в сидів - не хотів лізти, і раптом сам не побачив як вже був вплутаний в окремі угруповування - це відбувається автоматично, хочеш того чи ні. :))) Там війни цілі були: хто і за кого, чому "за" і "проти". Пішов звідти місяці за чотири, хоча мене там і читали, і в збірки якісь їхні потрапляв, бо кожна публікація виливалася в якесь обговорення, що завжди справно перетікало в срач. І що для того було треба, як думаєте? 1-2 місцевих тролі.

Я і сам потім там народ почав тролити - капєц мені було, ледве відгавкався :))) Орав з цього десь місяць, а потім набридло - і закинув той сайт :))))

avatar
Лавра Ольгів
17.04.2018, 20:38:31

Ага! Так от що означав ваш коментар під моїм " Стилетом"!
А я, як добропорядна дівчина, прочитала вашу " Душу".
Більш не читатиму нічого.
Розчарування.

Показати 5 відповідей
Лавра Ольгів
18.04.2018, 11:24:27

Анатоль, І я подумала, і вирішила публікувати не лише війну.
Тепер в мене ще блуд і Євангеліє від Єви

avatar
Сестри Сіденко
15.04.2018, 20:57:30

До речі, дякуємо за слушні поради) ви дуже спостережливий)

Показати 4 відповіді
Сестри Сіденко
17.04.2018, 19:18:52

Анатоль, нам здається, коли реклама ненав'язлива та невимушена, залишає право вибору) шахрайство такого права не дає...

avatar
Роман Мтт
17.04.2018, 12:29:10

Ці ігри "в розкрутку творів" вже проходив колись на російських ресурсах, років 5 тому. Малоцікаво, якщо чесно. Щось все рідше сюди заходжу: можу сам лайки своїм текстам ставити - от і все, що змінилося на сайті за два місяці, але це теж - нецікаво. Поширити вдруге в Фб - не можу чомусь, скільки не тицяй - тільки коли сайт сам запропонує. Читачам треба реєструватися - це відлякало від сайту більшість моїх знайомих, при чому реальних і зацікавлених (їх небагато, але вони не захотіли реєструватися - читають на серверах, де нема реєстрації, бо ті реєстрації всіх трохи підзадовбали...)

Анатоль
17.04.2018, 16:17:32

Роман Мтт, З недоліків сайту відмічу ще таке:
Нема списку авторів (алфавітного чи .рейтингового).
Поки книг не багато, то можна їх список передивитись послідовно.
А коли побільшає, то буде незручно ритись.

Не погоджусь з думкою щодо Дж. Роуллінг. Вона не просто писала 5 років першу книгу. Вона продумувала усю серїю, увесь цикл творів про хлопчика-сироту, переписувала... А те дорого вартує. Щобільше сил вкладаєш у текст, то більша його якість. Я один зі своїх творів писав 20 років, кілька разів повністю переписував увесь текст, міняв сюжет, героїв. А інші писав за кілька місяців...

Показати 2 відповіді

Анатоль, Починати завжди важко. Найкращий приклад - роман Д.Лондона "Мартин Іден". Як кажуть американці: "Спочатку зроби собі ім'я, а потім ім'я працюватиме на тебе". :-) :-)

Добрий вечір! Знаєте, мені свого часу дуже допомогло читання за обміном на російській платформі. Це коли набирається 50 творів різних арторів, і дається час на прочитання хоча б першої глави. Потрібно залишити відгук, вказуючи, що сподобалося, а що ні, свої враження і зауваження, якщо є. Лайкати не обов`язково, лише якщо сподобалося. Так от, я таким чином поповнила свою бібліотеку цікавими творами, ну і зі мною познайомилися, комусь сподобалося. Дякуючи зауваженням, виправила сюжетні ляпи і помилки. Правда були і жорсткі коментарі, треба і до цього звикати, усім не можна подобатися

Показати 2 відповіді

Анатоль, У мене нажаль обмаль часу, не можу багато читати. А такі обміни мене трошки дісциплінували, якщо підписалася. повинна знайти час і уважно почитати, щоб залишити відгук

Інші блоги
Розділ 18. Бурхливий ранок. Візуалізація ♥♥♥
Не пройшло й сто років, як "Пори року. Зникнення Зими" поповнилися новим розділом. "Бурхливий ранок" вже можна читати! Спершу я думала, що цей розділ буде охоплювати собою більший проміжок часу ―
Вітання зі святом. Найближчі плани і анонси)
Вітаю, мої любі! ❤️ По-перше, хочу привітати всіх з прийдешнім Святом Великодня та побажати тихих та теплих днів з близькими, якщо є така можливість!❤️❤️❤️ По-друге, хочу вам трохи про плани та майбутні
Проєкт "Босорка". Книга-печворк
Зібралися разом автори, головним чином з Букнета, але також з інших ресурсів, і почали писати колективний твір про босорку – карпатську відьму, чаклунку, нечисту силу, міфологічну істоту, чи то живу, чи то померлий дух,
Автори за які найдивніші речі вас хейтили?
Я почну, тут навіть не за книгу, хтось взнав, що я атеїстка. якмені тоді прилетіло. А ще за те що книга не відбувалась так як думав авітор коментаря.
Паперова книга "Гальшка Острозька" у подарунок.
Вітаю усіх! Пропоную усім бажаючим у подарунок мою книжку "Гальшка Острозька", видану у минулому році у видавництві КСД. Видавництво вже продало увесь наклад. Дещо ще залишилося у магазинах, але, сподіваюся, теж скоро
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше