Проєкт "Босорка". Книга-печворк

Зібралися разом автори, головним чином з Букнета, але також з інших  ресурсів, і почали писати колективний твір про босорку – карпатську відьму, чаклунку, нечисту силу, міфологічну істоту, чи то живу, чи то померлий дух, яка може допомогти, а може й завдати шкоди...

Наша спільна босорка живе у Карпатах, недалеко від мальовничого селища під назвою Старі Мухомори. Чоловіки і жінки, молоді й не дуже, йдуть до неї, кожен зі своєю проблемою. І кожне таке звертання до босорки – окреме оповідання, написане різними авторами. У одних – це стара жінка, у інших – молодиця. Так вона така й є: чаклунка, яка змінюється залежно від обставин! Кожен бачить у ній щось своє, і отримує по заслугах.

Такий колективний твір називається «печворк» – тобто річ, складена з різноманітних клаптиків. Пам’ятаєте оті традиційні американські ковдрочки, пошиті з різнокольорових клаптиків, які гармонійно комбінуються між собою?! Ось це воно і є, тільки перенесене у літературу.

Ідея – популяризація українського фольклору з його чарівною, неповторною, містичною складовою частиною. Але є ще й мета! Створити печворк, над яким попрацювала найбільша кількість авторів і зареєструвати рекорд у Книзі рекордів Гіннеса. Амбіційно? А чом би й ні! ;)

Ще є час, щоб приєднатися до проєкту. Усі бажаючі можуть звернутися до пана S Batura, який являється автором ідеї і координатором проєкту. Звертайтеся до нього тут, на Букнеті. Або, ще краще, шукайте його в Інстаграмі під ім’ям " Батура Сергій (S.Batura)". Він вам усе пояснить.

***

А я хочу запросити читачів до оповідань, які вже написані і почали виставлятися.

(Список неповний і буде поповнюватися. Якщо я щось пропустила, то будь ласкаві, киньте посилання у коментах, і я додам).

Отже, книга-печворк «Босорка».

S. Batura "Босорка. Нерозділене кохання". Молоде подружжя відправляється до подружки в Карпати, однак все складається не так, як уявлялось... Катруся мріє розлучити пару та приворожити Богдана... Відьма та її надуті жаби, страшні змії і волохаті павуки спробують втілити мрію підступної жінки... І що з цього вийде?

Ірина Звонок, "Босорка. На чужому нещасті..." Чарівний світ Карпат. Там, у хатині посеред вікових смерек, живе босорка -- відьма, містичне сторіння, жінка з трьома душами, нечиста сила, здатна як шкодити, так і допомагати людям. До неї звертається міська жінка Ангеліна з проханням приворожити чоловіка, який одружений з іншою. Босорка виконує прохання жінки, але є, як то кажуть, нюанс...

Анна Стоун, "Ніколи не бреши темряві"    У мальовничих карпатських горах живе стара босорка. Ніхто вже пригадати не може скільки їй насправді років. Але усі знають - з цією відьмою жарти погано закінчуються. Люди з найвіддаленіших куточків України їхали до неї за допомогою.
Аліна, дівчина з Харкова, страждає від розриву з коханим та постійних проблем на роботі. Босорка, здається, її остання надія знайти шлях до щасливого майбутнього.
Олеся з Києва мріє стати відомою письменницею, але уся слава дістається більш молодій колезі. Вона ладна на все, щоб отримати бажане.

Оксана Усенко, "Спогади про юність босоркані".  Розповідь є частиною проєкту «колективний печворк» для Книги рекордів Гіннеса.

Павло Книжнов, "Босорка. Пророцтво". Археологічна експедиція розкопує унікальне стародавнє поховання, якому близько трьох тисяч років. Ця подія магічним чином позначається на сімейному житті археолога Зиновія та його дружини Марічки, бо їхній дванадцятирічний син Ізидор, будучи присутнім при розкопках, несподівано захворів на невідому хворобу. Сестра Марічки радить їй приїхати в Карпати та звернутися до місцевого мольфара. Марічка приїздить і вирішує, що його допомоги не досить і йде шукати босорку Євдокію, яка проживає поруч в селі Старі Мухомори. Який вибір зробить Марічка? Чи вдасться їй врятувати сина, коли виявиться, що і на неї саму відкрито полювання нечистю?

Ангеліна Александренко, "Зникнути у Карпатах. Босорка". Після того, як дружина зібрала речі і пішла нічого не сказавши, я не можу жити. Єдина бажання - це зникнути. Одного вечора, мої друзі увірвалися до мене додому, викрали мене та увезли в напрямку Карпат. Чи зможе ця поїздка поміняти моє життя на краще, давай дізнаємося разом.

Анастасія Біна, "Босорка. Сюди (не) можна їхати".   "— Що, Босорку не знаєте? — дівчина заперечно похитала головою. — Ну ви даєте! А нащо пертися тоді в таку глушину?"

Тетяна Олійник, "Босорка. Дар життя". Це оповідання є частиною проєкту «колективний печворк» для Книги рекордів Гіннеса.

Віталіна Весела, "Босорка. Захоплена тінями". Повернувшись з-за кордону, Софія підозрює чоловіка у зраді. Не знаючи що робити далі, по рекомендації подруги вона вирушає до босорки в Карпати щоб просити допомоги. Там, у пошуках істини вона потрапляє в страшні та моторошні руки тіней, які проводять її крізь усі спогади, і вказують на те, чого вона не помічала. Чи потрапить вона в пастку загадкової тіні? Чи знайде відповідь яку шукає? Та яке саме прийме рішення в кінці?

Andrii, "Босорка та Зно". Це історія про звичайного хлопця, на ім'я Іван що живе у Харкові, та прийшов час коли від нього потребують перших серйозних рішень, треба зробити перший крок в доросле життя.Тому він, як і будь-який інший школяр вимушений здавати ЗНО. Йому геть не хочеться ні готуватися, ні здавати, а від думок про те до якого вишу вступати голова обертом, тож він вирушає у Карпати за допомогою до відьми.

Травнева Зірка, "Босорка. Дар". Мирославі не щастить у житті, її двоюрідна сестра розповідає їй про босорку, до якої дівчина звертається радше з цікавості. Побачимо, що скаже їй босорка.

Iryna Shashkova-Zhuravel, "Відьма не з власної волі. Босорка". Використовуючи свої випадково набуті відьомські здібності, тридцятирічна жінка зазнає сильного емоційного вигорання, яке призводить до захворювання та втрати органу. Чим зможе допомогти нашій героїні відома карпатська ворожка, яку люди називають босоркою?

Дар Вогнів, "Босорка. Добрі наміри". Учень елітної гімназії просить у босорки допомогти бідній дівчині, що навчається разом з ним. От тільки прохання його дивне.

Олександр Гулій, "Босорка. Темна сторона чаклунства". Головний герой їде на західну Україну, аби зняти порчу, через яку він постійно потряпляє в ДТП. Візит до босорки повністю змінює його життя.

Юджина Корч, "Босорка та проклін панів". Юстина Семенівна в жаху знаходить в себе на порозі мертву мишу. Після скількох років скандалів з невісткою сумнівів що це магія не залишається.

Єгор Скріверра, "Босорка: "Заїка". Дівчина Оля, раптом стає заїкою. Жодні логопеди та психологи не допомагають, а останнім часом їй сниться один і той самий кошмар, як щось живе в ній. Тому батьки дізналися про те, що в Старих Мухоморах живе босорка і вирішили відвезти доньку до неї.

Венера Самвар, "Босорка. У пошуках душі". Щоб знайти втрачену родинну коштовність-оберіг, Антоніна, вона ж відома оперна співачка Меланія Арт, відправляється в Карпати до знаної відьми. Виконавши всі умови, які їй ставить мольфарка , дівчина знаходить не лише талісман...

Вадим Булава, "Босорка. У полоні верховини". Артем і повірити не міг, що на кульмінаційному моменті його життя, коли здавалося все вже є, і щастя не вже за горами, ситуація може кардинально змінитися. Врешті-решт так і сталося, адже дивний пристріт чи закляття, накладене на нього, зруйнувало все те, про що він мріяв...

Лаванда, "Босорка. Дослідження". Молодий юнак, на ім'я Богдан, через неприсутність на парах та невиконання програми погоджується зробити дослідження, аби не бути відрахованим з університету. Суть цього дослідження в поїздці до невеличкого села у Карпатах та збиранні інформації про міфологічну істоту. Далі - аналіз інформації, та висновок, як подібна тематика впливає на місцевих людей. В його випадку це босорка. Що чекає на юнака, під час цієї захопливої пригоди?

 

 

18 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Лаванда
06.05.2024, 18:10:03

я також беру участь) Буду вдячна, якщо додасте)

Показати 2 відповіді
Лаванда
07.05.2024, 13:30:44

Ірина Звонок, Дякую!)

avatar
Інна Камікадз
06.05.2024, 18:17:17

Класна ініціатива. Буду читати.

Ірина Звонок
07.05.2024, 11:52:02

Інна Камікадз, Будемо щиро раді. )

avatar
Вадим Булава
03.05.2024, 20:08:25

А тепер ще й я приєднався! Оцінюйте, підписуйтесь! Буду дуже вдячний!

Ірина Звонок
05.05.2024, 21:06:33

Вадим Булава, Чудово! Додала ваше оповідання до списку.

avatar
Дар Вогнів
30.04.2024, 08:08:02

Неймовірно цікавий досвід, дякую С.Батурі за таке починання. За власний витрачений час і неймовірні зусилля. Щоб творити щось нове, потрібна сміливість і снага. А от критикувати завжди легше.

Показати 12 відповідей
Дар Вогнів
03.05.2024, 19:34:25

Венера Савмар, Думаю, так)

avatar
Дар Вогнів
30.04.2024, 23:12:18

Що тут сказати, якби всі боялись тролів та тролинь... тролень? (не суть важливо), то нічого нового ніхто ніколи не пробував. Як то кажуть: тролені тролять, а віз їде далі.
А хтось колись тут казав, що Букнет - така дружня затишна спільнота... сумно.

Показати 8 відповідей
Венера Савмар
03.05.2024, 09:54:15

Дар Вогнів, Та я і не переймаюсь особливо, іноді прикро буває, але розумію, що людина недосконала. Тож творю незважаючи ні на що)

avatar
Іра Майська
02.05.2024, 12:31:16

Вітаю! Вчора побачила ваш блог про цей проект. Яка крута задумка. Які ви молодці усі! Планую теж приєднатися до вас. Але терміново потрібна запасна сімка для зв'язку)))

Показати 14 відповідей
Іра Майська
03.05.2024, 08:21:45

Alesia, Та я щось так ляпнула, а тепер згадую, може, говорив. А я наїхала))) тепер хоч би мені не прилетіло від нього ))) треба йти писати, щоб не ричав на мене, якщо що)))
Я з братом Дімки спілкуюся.

avatar
Рома Аріведерчі
29.04.2024, 22:59:19

Не маю наміру знецінювати такий амбітний задум. Але не розумію, до чого тут власне " популяризація українського фольклору з його чарівною, неповторною, містичною складовою частиною." - що в цьому саме "неповторного", якщо це не суто український фольклорний персонаж. І навіть скоріш не так щоб український. про це навіть вікіпедія в курсі, але чомусь не автори художніх текстів. "Босорка[1] (угор. boszorka, зх.-слов. bosorka), босорканя (угор. boszorka)[2], босорка (рум. bosorcoi) — міфологічний персонаж народів Карпат (угорців, румунів, слов'ян), відьма або чаклун з рисами вампіра. Слово має угорське походження, до угорської мови воно своєю чергою могло потрапити з тюркських мов (порівн. тюрк. basyrkan — «нічний жах»). До того. що печворк теж не має відношення до українського національного рукоділля присікуватись теж не хочеться. Але ж немає. Наша країна багатонаціональна і я поважаю всі народи, що входять до її складу. Але це майже так само, як писати про Дракулу, щоб показати унікальність українського фольклору. Вибачте. Успіху проєкту )

Показати 81 відповідь
Акіра Йєн
02.05.2024, 21:12:44

Alesia, дуже хочеться у це вірити. думка така, що вся справа у бажанні))

avatar
Вів Жарні
01.05.2024, 12:14:25

В Україні до мольфарів споконвіку ходили, а не до нечисті. У вашому проекті то в один бік перегиб, то в інший :/ Успіху, проте "сценарій" виглядає знову дивно.

Наталка Черешня
01.05.2024, 14:10:38

Вів Жарні, Як у вас оце "не до нечисті" поєднується з вашими книгами про лгбт?)))

avatar
Павло Книжнов
30.04.2024, 20:41:08

Так і чешуться руки ще один твір написати, та маю багато незавершених справ. Можливо, трохи згодом.

Показати 14 відповідей
S Batura
01.05.2024, 11:51:30

Павло Книжнов, ❤️

avatar
ІРИНА КОЗАЧЕНКО
29.04.2024, 22:35:22

Круто! Цікаво! Бажаю досягти рекорду!

Показати 3 відповіді
S Batura
30.04.2024, 22:57:50

ІРИНА КОЗАЧЕНКО, Дякуємо! :-)

avatar
Лада Короп
30.04.2024, 09:35:08

Вітаю, задумка дійсно цікава. Успіхів))))

Показати 3 відповіді
S Batura
30.04.2024, 22:57:29

Лада Короп, Вам теж успіху у творчих звершеннях!

avatar
Анні Ксандр
30.04.2024, 22:32:53

Цікавий буде досвід))) Але ще не встигаю додати свій варіант)) Обкладинка в процесі))

S Batura
30.04.2024, 22:56:41

Анні Ксандр, Щиро дякую за участь! :-)

avatar
S Batura
30.04.2024, 21:44:34

Дякую усім, хто підтримує креативних і сміливих авторів! Також дякую усім, хто долучається до дискусії, адже ви допомагаєте популяризації новаційного літературного напрямку!
Єдине прохання до тих, хто нестримується у персоналізованих висловленнях, нікого не ображайте.
І не звинувачуйте у тому, про що не знаєте, і чого не розумієте. Адже безпідставні звинувачення, наприклад, у плагіаті - це порушення честі і гідності особи. Самі розумієте. Чиніть, будь ласка, з іншими людьми так, як би ви хотіли, щоб вчинили з вами.
Я, наприклад, до усіх людей ставлюся з повагою.

Показати 4 відповіді
S Batura
30.04.2024, 22:39:09

Ірина Звонок, Дякую :-)

avatar
S Batura
30.04.2024, 10:14:24

Безмежна подяка Ірині за розміщення посту! А також за вклад у спільну роботу, яка вже дає плоди.
Читачі мають змогу читати оригінальні роботи, що додають фарб міфології.
Переконаний, що прийде час і результати спільної творчості стануть у нагоді тим, кого цікавить «таємнича» складова культури, а художнє її відображення авторами, вже зараз приносить естетичне задоволення.
:-)

Показати 5 відповідей
S Batura
30.04.2024, 19:28:48

Ірина Звонок, Дякую, щиро навзаєм!
Командна робота :-)
Гарного вам вечора!

avatar
Венера Савмар
30.04.2024, 00:52:47

Іринао які умови щодо написання?

Показати 3 відповіді
Ірина Звонок
30.04.2024, 19:19:18

Венера Савмар, Чудово! :)

avatar
Міланте Готем
30.04.2024, 18:02:20

Дякую за такий гайд, Я почитаю, потім ще свою кину, я ще поки пишу)

Ірина Звонок
30.04.2024, 18:50:20

Міланте Готем, Давайте! Чекаємо з нетерпінням!

avatar
Арія Вест
30.04.2024, 10:22:37

ваау, оце так цікавинка! Дуже круто!

Ірина Звонок
30.04.2024, 18:00:51

Арія Вест, Щиро дякую за підтримку!

avatar
Alesia
29.04.2024, 23:45:22

Хочу Вас підтримати, бо ідея дійсно цікава, щоб об'єднати авторів та створити цікавий спільний твір.
Але якось сумно, що працюючи в команді, автори Букнет пройшли повз цей блог ((.
Бажаю, щоб ніхто не "тягнув на себе ковдру" зшиту з клаптиків.
Хай задум вдасться !

Показати 4 відповіді
Ірина Звонок
30.04.2024, 17:57:36

Alesia, Дякую за підтримку і щире побажання успіху!

Інші блоги
Закохані та емоційні )
Вітаю, друзі! ) Принесла вам смаколик до Дня вишиванки ) Сьогодні протягом доби діє знижка 20% на запальну історію Мар’яни та Стаса. А ви вже знайомі з цією гарячою парочкою? Харизматичні та емоційні головні герої, протистояння
Переможці конкурсу "Кіберпанк на Букнет"
Друзі! Незважаючи на доволі непрості умови конкурсу «Кіберпанк на Букнет» читачі отримали понад 2 десятки цікавих творів напрямів Фантастика, Кіберпанк, ЛітРПГ. Раніше ми вже публікували перелік фіналістів конкурсу.
Уривочок з книги «алекс. Пристрасть після 40»
… — Я хочу стати твоїм, — цнотливо поцілував куточок її губ і міцно обійняв, — Хочу стати твоїм останнім... Натка стояла в обіймах чоловіка із заплющеними очима, потім розплющила і покатилися дві маленькі
Не пропустіть фінал!
Привіт, друзі! Наближається фінал Синього тюльпана. Але, тема наполегливих дівчат, які вдало та працьовито прямують до своєї мети, та справжніх чоловіків не прощається з Вами! То ж, не пропустіть фінал книги та слідкуйте
Нічні відвертості❤️
Привіт, мої любі❤️ Завтра о 6:00 ми довідаємося реакцію батьків на всі зміни, які відбулися з Кірою, а попереду на нас очікує ще одна мила сімейна сценка з люблячим старшим братиком❤️ Ця книга для мене особлива, адже я –
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше