Про біль комерційного автора

Вітаю вас, мої вірні шанувальники й гості! Доки моя нова книга в процесі написання, я маю час на роздуми щодо її статусу: безкоштовна чи платна. Так вже сталося, що я людина марнославана й жадібна до уваги. Мені хочеться, щоб мої творіння побачило якомога більше людей, саме тому я щоразу вагаюся над тим, чи варто відкривати підписку, бо знаю напевне, що тоді активність читачів упаде. Мене тішать цифри на моїх "первістках", але серце болить за останні творіння. Інколи мені здається, що проблема в сюжеті (не заперечую того факту, що він може бути просто нецікавим), а інколи більше схиляюся до того, що люди просто не готові платити тоді, коли можуть вибрати безкоштовний твір з-поміж сотень інших. І це пригнічує.

Я рівно рік ігнорувала комерційний статус, бо переймалася рейтингами своїх книг. І коли наважилася ризикнути — зіштовхнулася зі своїм страхом наживо. Цифри в обох випадках (наразі в мене два платних твори) впали майже вчетверо, а то й більше. Я розчарувалася. Не раз думала знову почати писати безкоштовно, але розумію, що це несправедливо відносно мене.

Я вкладаю незмірну кількість часу й сил на створення своїх світів: довго виношую ідеї, годинами пишу, годинами редагую, годинами створюю ілюстрації, багато читаю, щоб надихатися, шукаю корисну для сюжету інформацію, граюся з картами й словами, переживаю за якість тексту... Це справедливо, що натомість мені хочеться мати бодай якусь винагороду.

Наприклад, зараз я пишу стабільно по 4-5 годин на день (ігноруючи справді важливі справи, бо не хочу довгої перерви на сайті), далі книгу чекає вичитка (на кожні 4-5 сторінок формату А-4 я витрачаю ще 1-2 години на редагування, щоб текст не колов очі рясними помилками), опісля гратимуся з ШІ, створюючи ілюстрації. Мапа до нової книги змінювалася вже 5 разів (і, певна, теперішній варіант — не кінцевий). Паралельно з цим досліджую ще скандинавську, кельтську й англійську міфології, бо хочу наповнити сюжет місцями, артефактами й істотами, маловідомими читачу. Насичую й урізноманітнюю книгу, як тільки можу, щоб не повторюватися, щоб бути унікальною й пропонувати людям гідні історії.

Я відповідальний автор і щиро стараюся для своїх читачів. Розвиваюся, вдосконалюю техніки, жертвую сном (а інколи й їжею), бо хочу дивувати людей, дарувати їм справжні дивовижні емоції. Та коли всі ці старання не винагородженні належною увагою — хочеться сумувати. Через це постає питання: залишити книгу безкоштовною й подарувати їй змогу знайти якомога більше своїх шанувальників чи відкрити підписку й отримати бодай якусь крихту винагороди за вкладені сили?

Щодо цього питання в мене вже назріло одне суперечливе рішення, але поки не можу ним поділитися. Щойно напишу бодай сімдесят відсотків книги — знову проситиму поради. А поки чекаю вашої думки щодо окресленої проблеми.

13 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Наталія Ковган
06.04.2024, 21:30:04

Яку ж класну тему ви підняли! Це реально біль, без перебільшень. Але ще варто додати те, що продажі залежать від багатьох факторів і не тільки від того, наскільки книга цікава. Наскільки я знаю, популярні автори непогано заробляють. Я особисто з такими спілкувалася. Проте дехто дає платну рекламу, інші умудряються без реклами. Кому як пощастить і хто як пише. Знову ж таки, даючи платну рекламу, не факт, що вона виправдає себе, що також ризик.
До чого я веду. Кожне відкриття передплати дійсно являється ризиком. Але якщо вже вирішили продавати за гроші, треба триматися такої позиції. Бо у мене, наприклад, обкладинки і банери також не безкоштовні.

Показати 3 відповіді
Анна Мавченко
06.04.2024, 22:31:13

Наталія Ковган, У мене ціль прозаїчна – отримати визнання як письменниці й написати багато ХОРОШИХ книг, за які потім буде не соромно)) А обкладинки допомагає робити ШІ, інколи редагую в піксарті, чи канві. Так, забирає багато нервів і часу, але поки немає іншого вибору.

avatar
Олег Говда
06.04.2024, 19:29:25

Вітаю) Все про що ви кажете не є винятком, а закономірність. Я вже понад 30 років у літературі і з них більше десяти в електронці. Купує книги в кращому випадку 10% від безкоштовного загалу. У всіх авторів, без винятку. Заявивши про себе як про комерційного автора ви змінюєте аудиторію. Ті, хто хоче безкоштовного чтива і не заплатить за жодних обставин навіть за найкрутіший бестселер, підуть з вашої сторінки... Але! Перше - з вами залишаться найвідданіші читачі, які вважають вашу роботу гідною оплати. А це, погодьтеся, приємно. Знати, що такі люди є і їх не одиниці. Друге - до цього, вже вашого пула, згодом підтягнуться і інші. Які ще про вас не знають. І, бачачи, що ваші книги купують, теж ризикнуть і, можливо, стануть вашими пошановувачами. І той сніжний ком вже не зупинити. Так, наростати ця лавина буде, на жаль, повільно... та, повірте, не мине і року, максимум двох, як кількість тих, хто готовий підтримати автора гривнею і цим підтвердити ваш талан і фаховість, стане чи не більше, ніж ті, які зараз пішли де інде шукати халяви. Тож, успіхів, натхнення і терпіння. Все буде гараз... Головне - пишіть. Багато, швидко і цікаво)

Анна Мавченко
06.04.2024, 21:08:49

Олег Говда, Дякую за Вашу думку! Писати я люблю, але цей трикутник складається з непоєднуваних сторін: якщо багато і швидко, то неякісно(= нецікаво); якщо цікаво і швидко, то небагато; якщо ж багато і цікаво, то вже точно швидко не вийде)) Перевірено. Але я стараюся, як можу.

avatar
Лада Короп
06.04.2024, 21:01:48

Вітаю. Думаю це парадокс свого роду. Багато хто шукає безкоштовний сир, як то кажуть...
У мене теж сама ситуація. Я вже налякалася, що в мене одної така ситуація. Але я мушу продовжувати писати хоча б заради тих декілька читачів, які не пожаліли часу та грошей
і купили мою книгу. Вам бажаю натхнення та побільше вдячних читачів.

Показати 2 відповіді
Лада Короп
06.04.2024, 21:03:48

Анна Мавченко, Дякую)

В мене наразі лише одна книга продається на сайті. Відповідно, коли я підкрила першу передплату і побачила, що ще вчора розділ читало 300 людей, а сьогодні вже 30, то ледь не плакала. Коли отримала статистику за перший день передплати від адмінів, думала, що книги це не моє. Бо ж, виходить, що вони не настільки хороші, щоб за них заплатили. І лише тепер, коли я бачу по 5 переглядів книги за день по всі розділах в сукупності, думаю, що вже звикла до такого) На жаль і така сторона медалі комерційного автора-початківця))
Це ні в якому разі не скарги, я просто поділилась досвідом, що раптом, якщо ви думаєте, що все погано, пам'ятайте, через це можуть проходити і багато авторів разом з вами)))
А вам, пані авторко, я бажаю знайти свою читацьку аудиторію, яка буде читати ваші книги не залежно від того платні вони чи безкоштовні)

Показати 6 відповідей

Анна Мавченко, Головне продовжувати, а вже як за довго писати то другорядне))

avatar
Галинка
06.04.2024, 16:21:40

Це нормально, що автор хоче отримувати винагороду за свої книги, просто наберіться терпіння. Дехто купює книги, коли вони завершені, інші - в процесі написання. Пишіть блоги, щоб нові читачі вас бачили, а там і в книги заглянуть, і купляти почнуть. Я читачка, не автор, але це порада з особистого досвіду, як я почала читати багатьох авторів. На акцію з промо не встигла на жаль, це теж працює для залучання читачів. Успіху вам і наполегливості !)

Анна Мавченко
06.04.2024, 16:57:13

Галинка, Щиро дякую за Вашу думку! Я обов’язково тішитиму промокодами в майбутньому іще, лиш придумаю, як це краще робити))

avatar
Тома Глубокова
05.04.2024, 00:38:29

Пам'ятаю свою першу передплату...) Гадала куплять максимум 100 екземплярів і на тому кінець, але...) Гадаю, що наша праця не безкоштовна. Ти ж своїми руцями пишеш, відтворюєш та багато вкладаєш в свої книги. Тому і віддача повинна бути.
Що до показників. Не треба зосереджуватись на них. Знайдіть свої проблеми, подивіться як пишуть більш успішні автори. Самвидав далеченько не звичайнісінька худ.література, тут важливо ще знати як почати, яку обкладинку зробити, та до чого привести перед самою передплатою.
Головне, не здаватись)

Показати 3 відповіді
Анна Мавченко
05.04.2024, 17:02:16

Тома Глубокова, Якщо маєте таке бажання і час)

avatar
Елена
05.04.2024, 12:43:06

Доброго дня! Я хочу написати свою думку і досвід як читача. Відразу скажу, що кожна праця повинна бути оплачена, а особливо творча праця, яка потребує не тільки часу, а ще й таланту і натхнення! Однак на рахунок передплати твору під час написання не можу сказати однозначно. По перше, невеликими кусочками читати дуже важко (і чим захопливіший твір, тим важче). По друге, деякі автори (до Вас це не відноситься) починають викладати твір, набирають читачів, відкривають передплату.... а опісля починають викладати проди по пару сторінок раз в тиждень, а то і рідше...Читачеві, який оплатив, таке дуже неприємно (я для себе по деяких авторах зробила конкретні висновки). Є ще одна категорія платних авторів, які пишуть часто і вчасно, але при цьому втрачають якість творів, замінюючи її кількістю.... Оплативши такий твір під час викладки, потім теж отримуєш розчарування. Так що однозначної відповіді на Ваше запитання немає. Можна робити платним твір після його повної викладки...або робити платною другу частину (так теж деякі автори практикують)....Також деколи дарують читачам промокоди ( у Вас, до речі, ніколи такого не зустрічала) ... А в кінцевому варіанті вирішувати тільки Вам!

Анна Мавченко
05.04.2024, 12:57:09

Елена, Дякую за Вашу думку! Розумію Вас як читача й воліла б сама продавати вже готовий твір, однак є правила Букнету, які вимагають спершу відкрити підписку — проти них я піти не можу. Саме тому, щоб не було затримки з продовженням і проблем із якістю, я не починаю публікувати роман, якщо більша його частина ще не написана. Варіант із циклом цікавий — зараз над цим роздумую знову. А щодо промокодів — усе попереду, бо я ще з ними не розібралася))

avatar
Лара
04.04.2024, 23:41:46

Ви автор-Вам видніше...Але у кожного автора свій стиль, мова, інтрига, захопливість і це проглядається у кожній його книзі. А є автори, чиї книгиі не хочеться читати після перших 5 -10 сторінок.

Анна Мавченко
04.04.2024, 23:57:11

Лара, Розумію)) Не раз зіштовхувалася з таким, зважаючи на те, що я вимогливий читач.

avatar
Тетяна Калинова
04.04.2024, 22:48:18

Доброго вечора. По цій самій причині, я боюсь ризикнути і поставити передплату на книгу. Реально готова працювати заради кількості читачів і коментарів, але теж вважаю , що це несправедливо. Наче сама себе знецінюю. Та все ж наважитись не можу. Ще три історії тому хотіла спробувати , та щось мене постійно зупиняє . На хочеться втрачати своїх читачів. Так що, мене теж цікавить це питання.

Показати 3 відповіді
Анна Мавченко
04.04.2024, 23:36:27

Тетяна Калинова, Дякую, це взаємно! Хай там як, навіть маленька винагорода тішить.

avatar
Лара
04.04.2024, 23:18:00

Я дуже люблю читати і вважаю, що кожна праця повинна бути оплачуваною! Тому обов'язково брати передплату! Коли я підписуюсь на нового автора, я переглядаю всі його твори, які є на букнеті і починаю з безкоштовних, а потім із задоволенням оплачую наступні твори.

Анна Мавченко
04.04.2024, 23:29:22

Лара, Колись діяла за Вашим принципом. Але безкоштовними здебільшого залишаються перші творіння, а вони часто є "першою пробою пера", тобто можуть бути далекими за якістю від нових книг))

avatar
Анна Печененко
04.04.2024, 22:54:10

Вітаю :)
Відкривати передплату, ваші праці гідні винагороди!!! ❤️

Анна Мавченко
04.04.2024, 23:27:12

Анна Печененко, Щиро дякую! Грієте серденько))

avatar
Оксана Гнатенко
04.04.2024, 22:24:16

Вітаю)
Для мене це ще питання якості/кількості читачів. Чи щось типу, коли вам просто пишуть «дякую за книгу» чи інший подібний відгук або ж більш розгорнутий та обґрунтований коментар.
Вважаю, що потрібно брати кошти за свою творчу роботу. 50-70 грн це ж просто лате в кавʼярні. То можливо, хай вас читають більш свідомі читачі ніж шукачі безкоштовного контенту.

Анна Мавченко
04.04.2024, 23:23:31

Оксана Гнатенко, Теж про це думала. Я намагаюся ставити низькі ціни, щоби вгодити обом сторонам. Перша передплата коштувала 39 грн — найменше з усіх можливих. А коли почала продавати книги — зробила акцію. Намагаюся йти назустріч аудиторії, та це не сильно реабілітує рейтинги((

avatar
Євгенія Вітьман
04.04.2024, 22:21:41

Написання книги – дуже кропітка робота. І це правда, що хочеться отримати винагороду. Наразі, важко знайти ідеальний баланс, але преше що прийшло в голову, це спробувати зробити рекламу з посиланням на ваші книжки. Знаю, що в фейсбуці можна це зробити, але це платно. Також є рекламний аккаунт в інстаграмі. Та з усім цим треба розбиратися. Крім цього, можна спробувати відправити ваші твори різним видавництвам, можливо ваші книги прийдуться їм до смаку) З моїми такого не траплялося, на жаль) Бажаю вам удачі!

Анна Мавченко
04.04.2024, 23:20:08

Євгенія Вітьман, Видавати свої романи я поки не планую. Здається, наче вони "не гідні" цього. Я порівнюю їх із першою (другою, третьою...) пробою пера й просто пишу далі. Але, певна, згодом обов'язково друкуватимуся, бо це моя дитяча мрія. Щодо соцмереж, то я пробувала всі безкоштовні способи. З платними поки не ризикую, бо букнетівський досвід показав, що витрати не завжди виправдані. А ціни в тому ж інстаграмі однаково кусаються.

Інші блоги
Таємниці відкриті, але залежність залишилась)
Вітаю, мої любі! Рада повідомити вам, що першу книгу циклу "Кохання Дорошів" - "Таємниця Адама" завершено і вона доступна у повному обсязі! Хто чекав цього моменту - можете сміливо поринути в цю захопливу,
Щось цікаве
Я зовсім скоро допишу книжку "Перехрестя долі: ланцюг спокуси", саме зараз я працюю над фіналом. Саме в моєму телеграм каналі я опублікую анонс, і вже потім буду викладати частини по вихідним. Це ще не кінець...
Письменниця нагадує
А я нагадаю, що в мене є телеграм канал "Нічні нотатки", де ви зможете слідкувати за моєю творчістю, читати мої думки, в прямому сенсі, бачити анонси, там я публікую до книжок і віршів фото та колажі. Ще багато чого цікавого,
Новинка. (не) закохані
Привіт, мої любі! Скучила за вами шалено! Готувала новинку до викладки пізніше, та так вже кортіло порадувати постійних читачів, які дуже підтримують в непрості часи. Ви — моя розрада! Дякую вам! І у вдячність дарую дуже
Вдячність, подарунки | Збільшення читацької родини
Вітаю, мої прекрасні вогняні! Зараз кількість підписників на моїй авторській сторінці перетнула 2000 і я дуже вдячна за вашу любов до моєї творчості. Маю зізнатися: ви і слугуєте натхненням на наступні історії, ви мій
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше