Взірці Кіберпанку 2.0 (доповнення)

 Неочікувано, блог із роздумами про Кіберпанк, написаний ще у 2022 році, нещодавно отримав другий подих (https://booknet.ua/blogs/post/347530). Там були наведені так звані взірці жанру у кіно, іграх та літературі, які спали мені на думку під час написання, і які, тою чи іншою мірою, відповідали моїм переконанням щодо відповідності його канонам.

Перечитавши наведений перелік, я усвідомив, що його можна і потрібно оновити, чи доповнити, оскільки з тої пори мені трапилися нові цікаві проекти або пригадалися старі:)

То ж, продовжуємо розглядати взірці Кіберпанку:

  1. «Трон», «Трон: Спадок», «Трон: Повстання».

Фантастичні кінострічки про пригоди звичайної людини…всередині комп’ютера. За сюжетом, людину-програміста (до того ж хакера), оцифровує проминем лазера і переносить до так званої Сітки – віртуального світу, де всі написані людьми програми набувають звичної нам людської подоби, виконують свої функції у віртуальних містах, та до всього, й мають властиві людям прояви власних характерів.

Оригінальна стрічка «Трон», 1982 року (у головній ролі Джефф Бріджес), незважаючи на вкрай нетиповий антураж, має більшість притаманних Кіберпанку рис:  тут є Корпорація (ENCOM), є злий ШІ (програма Майстер-контроль), є простий собі парубок ігровий геній і хакер (Флінн), є кіберпростір (Сітка). Кіборгів і всіляких імплантів немає, але всередині Сітки яких тільки не зустрінеш програм, з різноманітним функціоналом і зброєю, а також технічними девайсами. Втім, аби називатися повноцінним Кіберпанком, франшизі не вистачило самого головного постулату жанру – тої самої фундаментальної формули «high tech low life».

Хай віднесення до жанру є й вельми суперечливим, та все ж фільм мав революційну на дату виходу комп’ютерну графіку, а його візуальний стиль досі залишається своєрідною візитівкою кіберфантастики.

«Трон: Спадок», 2010 року (у головних ролях Джефф Бріджес, Гаррет Хедлунд, Олівія Вайлд) продовжує сюжет першого фільму, але з більшим розмахом (хоча, й з меншим сенсом). Смертельно небезпечні змагання і бійки на дисках набувають нової динаміки, а карколомні перегони на світлових байках стають ще більш видовищними.

Багато кому із глядачів другого фільму не сподобалася «сиропна» зовнішність актора Гаррета Хедлунда, то ж, для таких вибагливих поціновувачів можу порекомендувати «Трон: Повстання», 2012 року. Це 3D-анімований серіал, що містить 19 серій, і який продовжує сюжет фільмів. Герої серіалу виконані у доволі гротескному але безумовно граційному стилі, до того ж, авторами ретельно збережена неонова естетика Сітки.

Франшиза відмітилася також і в ігровій індустрії. У 2002 році вийшов «ТРОН 2.0», комп’ютерна гра у жанрі FPS. Початково передбачалося, що напрацьовані ідеї мали лягти в основну наступного за оригінальною стрічкою фільму, однак пізніше вони були адаптовані під ігровий сценарій. До речі, «Трон: Спадок» ігнорує сюжетну гілку комп’ютерної гри.

На останок цікаво буде згадати, що наразі циркулюють чутки про зйомки наступного фільму («Трон: Арес»), із Джаредом Лето у головній ролі.

  1. Джеймс Сваллоу «Ефект Ікара», «Чорне Світло», «Жорстка Лінія», «Палий Ангел».

Джеймс Сваллоу відомий тим, що полюбляє писати у міжавторських циклах по відомих всесвітах. Так, наприклад, він суттєво відмітився низкою книг та оповідань у похмурому грімдарку «Warhammer 40`000», працював у проектах по «Star Trek» і «Stargate SG-1», і навіть писав романи по серіалу «Dr Who» (а ну, чи є тут олди?)).

Не оминув автор своєю увагою й всесвіт «Deus Ex».

Події першої книги, «Ефект Ікара», що опублікована у 2011 році, відбуваються незадовго до сюжету гри «Deus Ex: Human Revolution». Фанатам гри ця книга буде цікава ще й тим, що в ній дієвими персонажами є найманці групи «Тирани», ті самі, із ким бився Адам Дженсен у «Human Revolution».

Книга друга, «Чорне Світло» була опублікована у 2016 році. Книга описує пригоди суворого та незворушного Адама Дженсена після Панхеі.

Також, автор написав дві короткі повісті. Одна, «Палий Ангел», опублікована у 2014 році, розповідає історію Фаріди Малік, до того, як дівчина стала корпоративним пілотом SARIF INDUSTRIES. Друга, «Жорстка Лінія», опублікована у 2016 році, присвячена пригодам Александри Веги.

  1. «Ghostrunner», комп’ютерна гра у жанрі FPS/Action, 2020 року випуску.

У світі «Ghostrunner» події відбуваються, переважно, всередині колосальної структури, циклопічної вежі Дхарма-Сіті, яка увібрала у себе рештки людства після глобальної катастрофи.
На нижніх рівнях Вежі панують беззаконня, угруповання жорстоких банд, населення потерпає від голоду, нестачі медикаментів та чистої води.

Головний герой гри, «Примарний Бігун» № 74, для друзів – Джек, є штучно вирощеною людиною і високотехнологічним кіборгом. Члени революційного руху знайшли Джека пошматованим і фактично мертвим серед уламків на нижніх рівнях Вежі, вилікували і полагодили його тіло. Із таким серйозним гравцем, як «Примарний Бігун», рух опору отримує шанс здобути перемогу в утопічному прагненні рівних прав та свобод для мешканців Дхарма-Сіті.

У грі є кіборги, зловісний ШІ (Архітектор), кіберпростір (тут він зветься Кіберпустка), а також інтрига щодо минулого персонажів і втрачені спогади самого Джека. Ігровий процес заточений на швидкість, паркур і безперервний драйв. «Ghostrunner» є яскравим прикладом класичного Кіберпанку, причому у вельми екзотичній обгортці.

  1. Erleen Nord, «Головорізи закону».

Між іншим, цю книгу я теж знайшов тут, на Букнеті. Знову ж таки, влучний приклад того, що не всі автори забули жанр, і можна віднайти цікаві історії, хай навіть і на самвидав сайтах.

Героїнею історії є дівчина на ім’я Ірина Крюгер, найманка і корпоративний солдат. Оговтавшись від серйозного поранення, дівчина вирішує залишити нескінчені війни і податися до ремесла мисливців за головами.

Автор не робить вираженого акценту на канонах жанру, натомість концентруючи увагу читача на внутрішніх переживаннях і демонах самої героїні. При цьому, атмосфера Кіберпанку передана яскраво і переконливо.

Я був просто у захваті від цієї історії, втім не буду спойлерити сюжет, а наполегливо порекомендую до прочитання всім поціновувачам жанру.

 

Дякую всім, хто дістався цього рядка. Як не дивно, це ще не все, що можна розглянути, однак поточне доповнення вже видається доволі об’ємним, то ж, кому видалося цікавим – очікуйте на доповнення 3.0 :)

8 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Наталка Черешня
08.01.2024, 22:32:54

А де це ви зникли?

Показати 11 відповідей
Наталка Черешня
09.01.2024, 20:40:30

Павло Тульський, Свята вже усьо, виколупуйтеся з барлогу))

avatar
Mesua ferrea
09.12.2023, 11:57:36

О, дякую. "Трон. Спадок" я вже подивилася. Про третю частину не чула. Треба пошукати. Ще, наче кажуть фільм "Першому гравцю приготуватися" типовий для цього жанру. Так?

Показати 7 відповідей
Павло Тульський
21.12.2023, 17:18:15

Наталка Черешня, Так, дякую)

avatar
Alesia
09.12.2023, 08:24:38

Дякую за рекомендації.
Чекаю твір і від Вас ;)

Показати 11 відповідей
Alesia
21.12.2023, 15:53:48

Павло Тульський, Дуууже цікавий твір. Я із задоволенням прочитала.
Там мала бути ще й друга частина про сестру головної героїні. Бодісону реально класно вдалося перенести антураж кіберпанку на територію України та приправити українськими локаціями.

avatar
Оксана Усенко
08.12.2023, 23:41:23

Зацікавили варіантом прикладу кіберпанку на Букнеті. Треба при нагоді ознайомитися:)

Показати 8 відповідей
Наталка Черешня
10.12.2023, 13:19:47

Оксана Усенко, Та ні, ви не вередливі, все так і є.
Букнет заточений на СЛР та любовне фентезі, читацька аудиторія підібралася відповідна, що логічно. А через специфіку формування топів та віджетів, для того, щоб знайти хорошого нерозкрученого автора, треба витратити купу часу, якого немає.

Нажаль нічого з вищенаведеного не читав, навіть жодного Трона не дивився, але додама від себе, що у фільма "Трон: Спадок" дуже крутий саундтрек від Duft Punk. Періодично слухаю його.

Павло Тульський
10.12.2023, 09:52:23

Костянтин Козловський, Музика, дійсно, крута. Дякую, що підказали хто виконавець, й собі качну

avatar
Форті
09.12.2023, 22:48:47

Цікаво. Є ще гра, яка так і називається Cyberpunk... Мабуть, вона вже точно має бути 100-відсотково жанровою?))

Показати 2 відповіді
Форті
10.12.2023, 07:48:25

Павло Тульський, так, про нього... А я вже забула))

avatar
Олеся Мрійниця
09.12.2023, 12:21:01

Дякую за неведені приклади цього жанру. Цікава інформація. Прочитаю "Головорізів закону", оскільки, бачу, ви на цьому піджанрі добре розумієтесь.

Павло Тульський
09.12.2023, 12:25:48

Олеся Мрійниця, Дякую за Вашу увагу і високу оцінку

avatar
Наталка Черешня
09.12.2023, 11:50:53

Це з вашої подачі я зараз читаю Флешбек Сіммонса?

Павло Тульський
09.12.2023, 12:23:49

Наталка Черешня, Ні, якщо не помилаюся, про цю книгу згадував Валера Дорович у гілці коментарів під попереднім блогом:)

Інші блоги
Візуалізація: Деміен, кронпринц Дракосу
Всім тихої ночі! Додаю візуалізацію до 32-33 глав: Деміен Фаранір Третій, перший кронпринц Дракосу І він же в істинній подобі
З перемогою нас)
Знаєте, як мені сьогодні хочеться привітатися з вами? )) З перемогою всіх нас! Ось так=) Так ...сьогодні ще не настала перемога у нашій війні, але все ж 9 травня ми святкували перемогу у другій світовій( хоча тепер наче
Відгук на книгу "Уляна Коваленко".
Прочитала книгу Віки Лукашук "Уляна Коваленко" https://booknet.ua/out?url=https://booknet.ua/book/ulyana-kovalenko-b413846 в рамках марафонуТетяни Гищак. Ділюся враженнями. Книга має всього 18 сторінок тому читається швидко. Написана в жанрі
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
"Кохання з минулого Життя"
Про книгу Ця зустріч вибила ґрунт з-під ніг. Світ ніби перекинувся. Лише один погляд у вічі, його в неї. І все стало іншим. Вони впізнали одне одного. Будь то не було століття між ними. Будь то це не було в минулому… Такому
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше