Взірці Кіберпанку

Захотілося трохи поділитися думками про такий жанр як Кіберпанк. Я сам є давнім його шанувальником, люблю його дивитися, читати, малювати й, навіть, намагаюся писати.

І, в принципі, як шанувальник істинного Кіберпанку, можу сказати, що зараз практично неможливо зустріти гідний твір в цьому жанрі, який дійсно відповідав би його канонам.

Багато хто з сучасних авторів (як і я) ліпить на свої оповідання тег "кіберпанк", особливо не додержуючись його дійсної стилістики, лише використовуючи неглибокий шар з опису футуристичних технологій у відповідних декораціях. Але, такі твори – це не Кіберпанк, а лише фантастика у доброму її визначенні.

Чому я вважаю, що дійсний істинний Кіберпанк лишився у минулому? Тому що зараз мало хто заморочується передачею в своїх творах його фундаментального постулату, його лозунгу, або девізу: "high tech, low life".

Так, зараз багато творів з "high tech", а от щодо "low life", то майже жоден з сучасних творів не передає відчуття того відчаю, незахищеності (життя, гідності, майна, технології), депресії, безвихіддя та неминучості, що мають бути притаманні жанрові.

До стилістики сучасних творів також є певні питання. Кіберпанку властиві елементи нуару, що відповідає загальній атмосфері похмурості та небезпеки. Сірі та темні тони, постійний дощ, недосяжні вогні хмарочосів, смог і дим з тисяч  вихлопних труб, мають вимальовувати картинку світу про який цікаво читати, але в якому не хотілося б опинитися насправді. Натомість, опис технологічно досконалого світу, стерильної чистоти й сяючого сонця в небі, складає в читача зовсім інші враження та настрій. Знову ж таки, це, наче, і не погано, але – це не Кіберпанк.

Ну, й стали вже класичними такі елементи жанру, його обов’язкові елементи, як:

-транснаціональні корпорації (дзайбацу), що поводяться як хижі паразити;

-герой-одинак, або невелика групка людей з самісінького низу харчової піраміди, що протистояють дзайбацу, причому роблять це не з якихось там благородних спонукань, а суто випадково або вимушено;

-акцент на розвитку, проміж іншого, саме IT-технологій, що, в свою чергу, надає потужного поштовху в розвитку кіберзлочинності.

Спираючись саме на такі маркери, я вивів для себе, і – для Вас, якщо воно буде Вам цікаво, невеликий перелік книжок, аніме, фільмів та комп’ютерних ігор, які, на мою ОСОБИСТУ суб’єктивну думку, повністю відповідають параметрам справжнього Кіберпанку. Відповідно, в цьому переліку будуть лише ті твори, з якими я познайомився особисто. Отже:

  1. Твори неперевершеного митця, людини, яка визнана творцем жанру – Уїльяма Гібсона. Його збірка «Кіберпростір», куди увійшли оповідання «Нейромансер», «Граф Нуль», «Мона Ліза Овердрайв», а також багато інших, коротких і не дуже творів, задали тон та технічний рівень для всіх майбутніх послідовників.
  2. Сучасниками Гібсона були й інші автори, хто підхопив ідею, і з ким він навіть працював в соавторстві, та, як на мене, їх твори далеко не завжди відповідають класичним канонам. Але, не згадати їх в цьому переліку, звісно, не можна: Брюс Стерлінг (особливо сподобався його "Велосипедний майстер"), Брюс Бетке (перший, хто, власне, й використав термін «кіберпанк»), Ніл Стівенсон.

Але, окремо від Гібсона, хотілося б згадати більш сучасного автора Мела Одома, і його твір – «Межа смерті». Саме тут я знайшов все те, що створює «справжній Кіберпанк», але вже в трохи більш модерновій обгортці.

  1. До речі, окремо від визнаних метрів літератури, був приємно здивований, коли знайшов для себе саме тут, на Букнеті, автора, який зміг належним чином передати той самий "low life" у своєму творі – Валерія Калінова, і його твір «Кривавий Титан».
  2. Тепер, щодо аніме. Взагалі, японці несамовито захопилися новим жанром, як тільки він з’явився, і встигли наклепати надзвичайну кількість аніме і манги, яка, щоправда, в переважній більшості експлуатує окремі елементи Кіберпанку або поєднує їх з іншими жанрами. І все ж, є картина, яка свого часу вразила мене і досі залишається улюбленою: «Привид у броні». Також, гарним сіквелом вийшов «Привид у броні: Невинні», а от будь-які перезапуски або серіальні версії дивитися вкрай не рекомендую! І ще більш не рекомендую дивитися кіно адаптацію.
  3. Як вже згадав про кіно, то, мабуть, найкращім примірником буде «Нірвана», з Крістофером Ламбертом в головній ролі. Картина не може похвалитися надмірним бюджетом, але в ній, дійсно, точно і правильно показані всі ті аспекти, що я згадував вище, і вона дійсно варта уваги шанувальника жанру.
  4. Далі, «Джоні Мнемонік», з молодим на той час, Кіану Рівзом. Ця картина є певною адаптацією творів самого Гібсона, і хоча має притаманні жанру елементи (тут є і злі японці-корпорати, і кібер-модифікований фанатик, і віртуальна реальність, і хакерське підпілля), в прокаті кіно провалилося. Насправді, фільм, дійсно, здається трохи незграбним, з фрагментованим сюжетом і трохи незрозумілим, але все це – суто на мій смак.
  5. І ще один нетиповий примірник: «Дивні дні». Прекрасно переданий той самий "low life", на фоні якого розгортається детективний трилер, з Райфом Файнсем в головній ролі.
  6. Окремо хотілося б спинитися на стрічці «Той, що біжить по лезу». Картина не є класичним кіберпанком, але визнана іконою в графічній візуалізації його елементів. Кажуть, ніби сам Гібсон був просто враженим, наскільки цей фільм точно і влучно передав на екрані атмосферу світу, який письменник намагався відтворити на сторінках своїх творів. І це при тому, що письменник жодним чином не приймав участі в роботі над стрічкою.
  7. Ігри. Першим кандидатом в перелік мені відразу пригадався «Синдикат» (гра друга, яка створена у вигляді FPS). Це просто таки концентрований Кіберпанк, в якому Ви, як агент корпорації здійснюєте збройні напади на співробітників конкуруючих установ та влаштовуєте диверсії на їх об’єктах. До речі, зовнішність персонажів змодельована з реальних (відомих і не дуже) акторів, які їх і озвучили.
  8. Звичайно ж, в цьому переліку є і «Deus Ex», куди ж без нього. Інтриги, заколоти і stealth – ось своєрідна візитівка цієї гри. Загалом, розповідати про неї, мабуть, зайво))
  9. І, хто б там що не думав і не вважав, а найяскравішим і найгучнішим представником ігрової індустрії в жанрі я вважаю саме «Кіберпанк 2077». Проект, який має міцний фундамент в вигляді настолки з глибоким беком, купою прописаних історій і рул-буків, а ще – крутезний сюжет і харизматичних героїв! У цієї гри надмірна кількість хейтерів, чиї претензії, як на мене, в більшості своїй необґрунтовані та взагалі незрозумілі. Але, знову ж таки, у кожного свій смак.

Ось такий вийшов перелік. Власне, на кожному з пунктів можна зупинитися набагато детальніше, але тексту і так вже вийшло забагато, і я здивуюся, якщо Ви дісталися до цього самого рядка. Якщо Вам було цікаво – я радий. А якщо ні, то Ви, мабуть, вже давно зайнялися чимось більш для Вам приємним)) Але, якщо Ви все ще тут, можна й посперечатися з приводу поверхневого аналізу жанру або його властивостей, так само як і згадати інших представників жанру))) Окремо буду вдячний за обговорення саме книжкових зразків Кіберпанку! Як буде бажання – не стримуйте себе в коментарях)

18 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Наталка Черешня
04.12.2023, 17:12:53

А взагалі цікаво, чому з класиків ви не згадуєте ні Філіпа К. Діка, ні Суенвіка?
Власне, свого часу я закохалася в "Дочку залізного дракона", потім в "Помутніння" - підшивки старих журналів то лав форева - і лише потім вже допалася до Гібсона

Павло Тульський
04.12.2023, 22:55:25

Наталка Черешня, Бо, у цьому блозі я висловлював свою думку щодо класичного Кіберапнку, саме так, як я його бачив. Більш того, деякі приклади я міг не зазначити, просто тому, що не був з ними знайомий.

avatar
Рома Аріведерчі
04.12.2023, 12:21:39

Цей жанр дійсно неможливо зустріти. Бо це не жанр, а літературний напрям у фантастиці, який мав свої передумови й логічно завершив існування ще в минулому тисячолітті. Тому що те, чого боялися його автори, не сталося. Або сталося не так, як вони боялися.
Народився кіберпанк з жаху перед глобалізацією, стандартизацією, новими технологіями й успіхами медицини у сфері трансплантації. Тепер тільки параноїки бояться сотових, комуняки ведуть про пропагандон про злі корпорації, а медицина продовжує активне життя мільйонам людей.
Корпорації замість всіх загнобити стеляться перед індивідуальністю і зберігають платоспроможність на високому рівні. Бо хто ж у них купуватиме високі технології, якщо вони розведуть бідність і злочинність, як в тру кіберпанку?
Тобто зараз нема ґрунту для лякалок в олдстилі. Небезпеки для людства є. Науково обґрунтовані. Це і глобальне потепління і глобальні війни. Але аж ніяк не високі технології й повальна бідність серед них. Тобто це уже не кіберпанк. А скоріше пре і постапокаліпсис. Сумно, але факт - кіберпанку в гарних зразках уже не існує. Є лише стилізація і гарні гри. Але то таке саме, як і ігри в динозаврів. Не актуально і не страшно.

Показати 24 відповіді
Павло Тульський
04.12.2023, 22:49:34

Валера Дорович, Щодо протистояння - погоджуся цілком. Щодо посткіберпанку - мм...ні. Посткіберпанк - то більше про позитив та райдужність, ніж про похмурість і відчай. А я гадаю, що і зараз можна видати добротний і класичний Кіберпанк. Не зазіхаю, ажніяк, на роль відтворювача, але певен, що багато авторів на це здатні.
Сплав декількох жанрів, по своїй суті, може бути цікавим, але, скажу чесно: для мене, це як розбавляти випивку льодом. І якщо Ви вже питаєте мене, то мені все ж таки дуже важливо, в якій обгортці буде завернуте те саме протистояння.
Але, це й нормально. Я не буду перекнувати Вас у перевагах класичного Кіберпаннку, або класичного Кіберпанку на сучасний лад. У Вас чудові вподобання, і кожен з нас ладен насолоджуватися власним граалем

avatar
Форті
03.12.2023, 21:28:20

Дякую. Я, чомусь, взірцем Кіберпанку вважала Філіпа К.Діка. Але насправді ніколи не замислювалася над жанровими тонкощами, бо взагалі не люблю одноманіття. "Рамки" жанру - це все-таки рамки. Тому Кіберпанк і помер, мабуть, (я й цього не знала), бо якщо за ті вузенькі рамки не виходити - отримуєш пережований сюжет, який вже десь, колись, у когось читав або бачив. Просто книга /фільм або подобаються, або ні. Наскільки точно вона відповідає заявленим критеріям, то вже таке... Не дарма ж аби уникнути "кризи жанру" і розширити коло читачів, з часом будь-який жанр втрачає свою "чистокровність" і змішується з іншими.
Але ви дали дуже точну відповідь на моє запитання ще більш ніж за рік до того, як я його поставила. Тож зняття мого роману з конкурсу Кіберпанку - цілком правомірне та неупереджене)). Хоча в анотації я тоді окремо приписала, що Кіберпанк в моєму романі в стадії зародження. Нічого ж не з'являється відразу повально - воно має з'явитися, розвитися і померти. Але моя хитрість не пройшла))
Перепрошую, що про себе, але саме тому й питала, бо потрібна була думка, хоч трошки авторитетніша за власну:)

Показати 7 відповідей
Павло Тульський
04.12.2023, 20:14:26

Форті, От у цьому і проблема)) Мені легше написати історію повністю, і вже потім, поступово її викладати. Це, якщо є якісь часові рамки. Бо, не завжди є можливість або час писати проду вчасно. До того ж, я ще й людина настрою. То ж, якщо я й подамся на конкурс то тільки с готовою історією

avatar
Інна Камікадз
04.12.2023, 12:54:03

ДЯКУЮ! Я здивована, що не побачила ваш допис раніше. Тут подібне зустрічається вкрай рідко

Показати 3 відповіді
Павло Тульський
04.12.2023, 19:29:01

Інна Камікадз, Що ж, я радий, що Ви завітали зараз)

avatar
Наталка Черешня
03.12.2023, 22:34:31

"Той, що біжить по лезу" знято по роману Філіпа К. Діка, а не Гібсона

Показати 7 відповідей
Павло Тульський
04.12.2023, 16:28:18

Наталка Черешня, Мені дійсно дуже приємно отримати такий коментар та оцінку. Дякую!

avatar
Аніка Балеон
04.12.2023, 12:56:09

Дуже змістовний блог. Цікаво було почитати та взяти собі на замітку деякі рекомендації)) Добре, що хтось підняв його у гору. Зараз вже розумію, що моя історія на конкурс Кіберпанку об'єктивно має лше деякі його елементи(( Та раз вже почала то треба завершити свій недокіберпанк))

Павло Тульський
04.12.2023, 13:09:15

Аніка Балеон, Будь-яку історію слід завершати. Ви ж несете відповідальність за своїх персонажів)

avatar
Анна Несторова
04.12.2023, 05:24:41

Фільми у жанрі кіберпанк дуже надихають і є одними з улюблених. Наразі знайомлюсь з "Нейромантом" й хоч деякі нюанси не подобаються, бо я б так не робила (щодо вживання певних речовин ітд), але є розуміння, що без цього там нікуди й часто кіберпанк йде поряд з антиутопією.

Павло Тульський
04.12.2023, 12:41:43

Анна Несторова, "Нейромант" Гібсона - то класика!) Були чутки щодо його екранізації, та, здається, поки не справдилися

avatar
Оксана Усенко
03.12.2023, 22:58:23

О, дякую за розгорнуті пояснення і особливо за приклади творів, фільмів. Виявляється я багато з цього не читала, тож тепер маю непоганий перелік на майбутнє. З фільмами ситуація трохи краща :) Задумалася над тим, чи можна описати в яскравих тонах тяжке життя, як елемент кіберпанку:))

Показати 3 відповіді
Павло Тульський
04.12.2023, 12:13:14

Оксана Усенко, Та й самому цікаво:)

avatar
Dark Overlord
04.12.2023, 10:43:35

Було дуже цікаво! Дякую! =)

Павло Тульський
04.12.2023, 12:12:38

Dark Overlord, Прошу) Радий, що завітали!)

avatar
Оскар Бласт
04.12.2023, 11:19:47

Дуже сподобався блог. Дякую, пане Павле. Моя книга "Морочист" взагалі перша у мене в цьому жанрі. Одразу ж відмітив, що кіберпанк і Літрпг - зовсім різні речі! Але то таке. Раз Букнет приймає таке - писатиму.
Дуууже важко писати кіберпанк, дотримуючись канонів, хоч і орієнтовних.
Щиро вдячний за ваш ґрунтовний огляд!

Павло Тульський
04.12.2023, 12:12:01

Оскар Бласт, Прошу) Радий, що блог Вам сподобався) Трохи згодом планую оновити перелік прикладів

avatar
Єва Райн
04.12.2023, 11:05:52

Коментар видалено

avatar
Василь Бундзяк
03.12.2023, 22:38:58

Цікава характеристика стилю Кіберпанк. Доволі розгорнуто й по суті.

Показати 5 відповідей
Павло Тульський
03.12.2023, 23:35:42

Василь Бундзяк, Навзаєм!

avatar
Анні Ксандр
03.12.2023, 23:23:39

Кіберпанк для мене новий жанр))) Але Джоні Мнемонік то один з перших, кого з цього жанру я побачила на екрані))) Дякую за блог, дізналась дещо нове))

Павло Тульський
03.12.2023, 23:32:22

Анні Ксандр, Прошу) Радий, що знайшли для себе цікаве

avatar
Мар'яна Доля
03.12.2023, 22:36:49

Цікаво, дізналася багато нового, і взяла на замітку що почитати)

Павло Тульський
03.12.2023, 22:51:04

Мар, Привіт) Радий, що сподобалося)

avatar
Рома Аріведерчі
01.09.2022, 20:29:45

Кіберпанк вмер ще до старої Матриці, перепрошую, якщо хтось цього не знав. Він був породженням страху міленіалів перед збоєм компутерів (не сталося), жаху перед досягненнями тогочасної медицини (тепер усі із задоволенням ними користуються) і страхом знеособлення (тепер смішно згадати, а справді ж боялися). Ну і загонами щодо глобалізації. Смішно ще раз. Героєм був панк - тобто особина, що кладе з прибором на суспільні інтереси, бажає пристосуватись і якось вижити у світі фу яких корпорацій, які нащось розвели бідність (а кому продавати благА, і нафіфга воно корпораціям - автори не розкрили й досі). Ніхто там не хотів нічого мінять.
Тобто уже Матриця стилізувала кіберпанк, але мала іншу направленість - там рятували світ. А панкували не з власної волі, а щоб було естетичніше)))
Власне такою стилізацією є і гра Кіберпанк. Оскільки зайшла масово - до речі тру-кіберпанк - він виключно нішове й елітарне для свого часу явище, і на масовість не претендував.
Ігри - як комерційний продукт - кіберпанком не можуть бути за визначенням. Такий собі косплей. Рольовики пересіли за копми.
До речі ні разу не осуджую. Але кіберпанк і однойменна гра - це різне.

Показати 13 відповідей
Рома Аріведерчі
01.09.2022, 22:52:42

Павло Тульський, І така теорія є. І вона вкладається в концепцію жаху перед майбутнім як часткове в ціле. І звісно Японія тоді уособлювала і прорив у майбутнє. І саме її естетика надихала авторів тру-кіберпанку, вони про це й писали. І якудза Бо то екзотичне й не дуже відоме тодішнім читачам. І протиставлення японського колективізму у вакуумі західному індивідуалізму. І саме любов визначного автора - то не теорія, а факт. Він цю естетику вніс в літературу. І що? Справа в тому, що тоді це було естетично й ідеологічно виправдане.А з плином часу, коли страх пройшов, то уже тільки оболонка. Зараз людство боїться іншого. Ну і викормстовує в моді минулі тренди. Як моя улюблена чорна шапочка із зірочкою. За нею , в голові, немає ідеї експорту революції. І граючи в Кіберпанк, беруть ту естетику. Але не бояться того, чого справді боялося людство в минулому столітті. Власне - тисячолітті.
А зараз велфер, чави, політкоректність - повна протилежність тим страшилкам. І воно очікує свого автора. Новатора, не епігона.

Про Гібсона цікаво! Не пишаюсь тим, що мій досвід у вивченні його писемності слабенький, але я наздожену.
Особливо цікаві спогади про ігроіндустрію... На моєму прикладі скажу, що "Cyberpunk 2077" - за останню декаду - найкращий зразок кіберпанкового кіберпанку з мізерними соціальними умовами та притаманними науково фантастичними досягненнями.
Ну, і дуже здивувався, коли згадали і про мене у блозі. Ще й з позитивної сторони.

Павло Тульський
01.09.2022, 20:27:07

Валерій Калінов (Demolition), Дякую за Ваш час, і радий, що знайшли для себе щось цікаве!) Щодо згади про Ваш твір, то я й раніше висловлював свої враження, тож, написав як є, то дійсно цікава робота.

avatar
Єва Райн
31.08.2022, 00:03:49

Цікаві роздуми і жанр. Досі я його не читала, після блогу захотілось) А от нуар любила в старих детективах. Та й досі люблю, але читати, а не писати. Хоча...

Показати 2 відповіді
Павло Тульський
31.08.2022, 00:17:50

Єва Райн, Дякую за увагу!) Якщо починати знайомитися з Кіберпанком, то особисто я радив би читати саме Гібсона.

avatar
Лео Нур
30.08.2022, 23:47:08

Така ж справа в нуарi. П'яний герой в плаци, який вештається дождливим містом - вже "нуар"

Павло Тульський
31.08.2022, 00:07:27

Лео Нур, )))

Інші блоги
"Красень і чудо…ва дівчина” в передплаті!
Вітаю, любі читачі і читачки! Вчора роман “Красень і чудова дівчина” пішов у передплату і подарував мені приємну несподіванку❤️ Наразі це книга #2 у переліку моїх найбільш продаваних за перший день передплати! Більше
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Моя новинка у флешмобі "Одягни монстра"
Привіт, любі мої! Давненько не писала я блоги, виправляюся, бо маю для вас новину! Зачиталася я фентезійним флешмобом "Одягни монстра", і не витримала моя душа. Отже, зустрічайте! Веселий бонус до вашого улюбленого
Прода та мрія на вихідні
Повертаюся до вас з новою главою Мідь та Золото . Наступна глава вже запланована на 11.05. Скоріш би вихідні. Мрію поспати трохи довше ніж п'ять годин. А ви як? Прикріплюю шматочок з нової глави Раптом його тіло
Відгук на книгу "Гравці", автор Юлій Череп
Вітаю. Сьогодні буде відгук на книгу "Гравці", автор Юлій Череп. Відгук написаний у рамках безстрокового марафону. Це моя перша рецензія/відгук, тому сподіваюся що вона відповідає всім правилам марафону. Жанр:
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше