Скупі читачі((((

Усім привіт! 

Зачастила я зі своїм блогом, проте маю нагальне питання. 

Останнім часом спостерігаю цікавий парадокс в статистиці (так, у авторів є така функція в кабінеті): кожен новий розділ (їх вже 31) моєї книги "Не для тебе мама квіточку ростила" читає в день її виходу близько 250 людей. Так, це не тисячі, але з такою кількістю постійних читачів я б могла монетизувати книгу. Та я цього не роблю.  

Питання: Чому з цих 250-ти стабільних читачів, лише 73 людини в якості вдячності поставили книзі зірочку? 

Якщо книга вам не подобається, то навіщо ви її читаєте? А якщо подобається, то чому так складно відзначити  зірочкою? 

Я, як і всі інші автори на порталі, вкладаю купу душевних та фізичних сил, часу та натхнення на те, щоби ділитися з читачами своєю творчістю. І я не розумію, чому цим читачам так складно відзначити книгу, яку вони постійно читають? Це ж їм не коштує рівно НІЧОГО! В той час, як автора відзнака дуже тішить та мотивує. 

Коротше кажучи, трохи неприємно спостерігати таку споживчу позицію " в одні ворота". 

Чому автори взагалі мають випрошувати ті нещасні зірочки, пишучи в оголошеннях на своїх сторінках та між розділами творів "Буду вдячна/ний за зірочку, це мене дуже мотивує"?!!! Невже це й так не зрозуміло? Невже треба пояснювати?! 

Чому ми маємо, неначе якісь злидні жебракувати та випрошувати? 

Шановні читачі, майте повагу до українських авторів, які відмовились від публікацій книг на російськомовних сайтах. Поважайте власних митців. Бо саме неповага до своїх та свого і призвела до війни. 

Коротше, ось такий сьогодні в мене настрій. Накипіло. Гадаю, не в мене одної. 

Всім дякую за увагу. 

А також дякую тим, хто не шкодує зірочок творам українських авторів на Букнет! 

З повагою до всіх, а також до себе та своєї творчості, Ірина Гранч. 

 

17 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Найрін Лурьє
07.07.2023, 14:12:38

згодно з Вами по всіх пунктах. І хочу додати від себе. Є такі читачі, які читають регулярно кожну опубліковану главу але після розділу ставлять лише одну зірочку і оцінка глави різко падає. Кожного разу прошу:"Висловлюйте не тільки добрі почуття але і що саме не подобається." А у відповідь тиша. Нерозумію навіщо читати якщо не цікаво або не довподоби, видалить і все. Ні, читають до кінця мовчки і ставлять нізкі оцінки. Вибачте також накипіло)))

avatar
Блакитноока
13.06.2023, 12:57:49

Мене теж цікавило це питання. Зрештою, люди різні, комусь шкода поставити зірочку, а хтось готовий писати відгуки під кожним розділом. Автор не може змусити читачів це робити, адже ніхто нікому нічого не повинен. Хоча, на мою думку, якщо людина розуміє вартість чужої праці, то обов'язково потішить письменника принаймні зірочкою.
Не сподобалося мені те, як ви написали про відмову авторів від публікацій своїх книг на російськомовних сайтах. Знаю багатьох людей, які писали і на Букнет, і там, а в 2022 перевзулися. З однієї сторони, це добре, а з іншої, я вважаю, що письменники — це здебільшого сформовані люди, які повинні мати свою позицію, а не грати на два фронти. Знайома з людьми, які принципово ще до 2022 писали лише тут чи на інших укр сайтах, хоча публікуючи свої книжки в рос інформаційному просторі мали б набагато більшу авдиторію. Я впевнена, що людям, які як ви написали, відмовились від публікацій книг на російськомовних сайтах, не потрібно наголошувати на цьому чи просити інших коментувати їхні книжки через це, адже це не є причиною для гордості. Ця функція повинна була бути в нас за замовчуванням.

Показати 2 відповіді
Ірина Гранч
13.06.2023, 13:43:07

Блакитноока, P.S.: для багатьох письменництво - це їхній хліб. Відмова писати на російськомовних порталах для таких людей дорівнює втраті єдиного заробітку. Тому, якими б не були причини, такі автори заслуговують на підтримку

avatar
Наталка Черешня
12.06.2023, 22:35:31

(печально)
Ви ще коментарі попросіть :)
На одному літфорумі була прикручена фіча, що читач може прочитати наступну главу лише якщо прокоментує попередню. Чим далі тим частіше згадую і думаю, що непогана була ідея.

Показати 7 відповідей
Ірина Гранч
13.06.2023, 13:15:39

Наталка Черешня, Цілком з Вами згодна! Як раз комусь і відписала про те, що люди часто не цінують те, що отримують безкоштовно

avatar
Фата Моргана
13.06.2023, 11:02:12

спірне питання, схоже на якусь повинність.Коли ти читач, то не розумієш, що дають ті зірочки?!
він -читач - приходить за читанням, а не за маркетингом
а якщо хтось не може поставити їх або не вважає потрібним?
і фіналочка - щодо пітдримки своїх.
якесь переведення стрілок і перекладання вини ....(
до речі, на цьому сайті є й ті, хто досі пише для рос сайтів і продає там книжки((

Показати 4 відповіді
Наталка Черешня
13.06.2023, 13:03:49

Фата Моргана, Дивно мені це читати.
Коли глядач приходить на спектакль, він же не лише гроші платить за квиток. Він в кінці ще й аплодує на знак вдячності акторам. Іноді навіть квіти приносить.
Або ж, якщо спектакль не сподобався, зашикує актора, чи навіть кидається на сцену яйцями й помідорами.
Ось ці зірочки й коментарі - це аналогічна взаємодія читача з автором.

avatar
Настя Безверха
12.06.2023, 21:46:44

Це дуже добре, що ви підняли цю тему. От я завжди ставлю зірочку, якщо книга мені подобається. І я показую свій інтерес, і автору приємно.

Показати 3 відповіді
Ірина Гранч
13.06.2023, 11:44:20

Настя Безверха, Вдячних Вам читачів!❤️

Ото лише дійшло про яку зірочку ви пишете.? Після кожної глави їх ліплю,а ще ж на початку є та зірочка. Дійсно іноді захоплююсь читанням,але гортаю назад і клацаю. То вже прошу пробачити таку необізнаність. Натхнення усім авторам. Пішла в архів додавати зірки усьому, що перечитала.

Показати 4 відповіді
Оля Пасічник
13.06.2023, 00:09:46

Kateryna Neznayko, Можна, лише на компі, коли в додатку на телефоні того зробити не виходить

avatar
Емілія Дзвінко
12.06.2023, 23:14:38

Письменник не може існувати без читача. Погодьтеся, писати самому для себе то зовсім не те, тож читач має право ставити або не ставити зірочки вам, а у вас можу бути свою думка про це. тут треба шукати компроміс )) Хочете більше зірочок - формуйте лояльне читацьке ком’юніті навколо себе, покажіть читачу, що вам треба, допоможіть виробити звичку коментування, ставлення зірочок і ще всіляких потрібних фішок для автора, можна ще подружитися з іншими авторами, які більш лояльні в цьому плані, бо самі стикаються з цим. Кожен автор робить це по-своєму. Моя думка - читач не скупий і він має право бути вимогливим чи примхливим. Так працює конкуренція та популярність. Я це кажу не лише як письменник та читач, а як людина з піару, яка стикається з подібними запитами часто) Сама схоплюю одиниці, хочу більше зірочок і всяке таке і мені не складно повтори в кінці розділу, що зірочки важливі мені як автору)

Показати 5 відповідей
Ірина Гранч
13.06.2023, 00:02:57

Емілія Дзвінко, ❤️

avatar
Kateryna Neznayko
12.06.2023, 23:19:15

Книгу ще не читала, але зірочку поставила. Чекаю, коли буде більше розділів, бо я дуже нетерпляча щодо оновлень) якщо книга буде платна, то відразу куплю, бо знаю, що ваша творчість заходить мені на всі 100)

Показати 2 відповіді
Ірина Гранч
12.06.2023, 23:37:11

Kateryna Neznayko, Упс, я з Вашого коментаря з питанням про зірочки до розділів подумала, що Ви не знаєте, як ставити зірочку))) Під кожним розділом також є зірочки. Проте вони ніяк не впливають на статистику. Ніхто, крім автора, не бачить Вашої оцінки. Ці зірочки для того, аби автор орієнтувався, який розділ сподобався читачам більше, а який менше. Хоча, насправді, ця оцінка не є обʼєктивною, адже хтось може виліпити одну зірочку замість пʼяти просто тому, що події в розділи розгорнулися не так, як читач сподівався))

avatar
Єва Райн
12.06.2023, 22:21:13

Пфф, доволилось бачити читачів, що писали: "забираю зірочку, бо книга стала платною")) Насправді, я б порадила попросити про підтримку книги зірочкою просто після чергової продочки. Читачі не скупі, вони іноді просто забувають)

Показати 9 відповідей
Ірина Гранч
12.06.2023, 23:04:22

Єва Райн, ❤️❤️

Привітики, крутіше всього коли читач перечитав всі твої твори і вдячно ліпить "одиничку" за кожну главу, котра щойно вийшла! Це ж треба стільки терпіння мати, змушувати себе читати, знущатися над своєю психікою, чекати продовження, щоб нарешті "винагородити")). Нажаль, як показала практика від книжки по ціні навіть горнятка кави дуже швидко відписуються, чи то скрута так вже вплинула... Але погоджуюся, часто письменництво це чистий ентузіазм не підкріпленний вдячністю. Наче найбільша дяка заключається вже в тому, що твою книжку обрали поміж сотні інших)).

Показати 3 відповіді
Ірина Гранч
12.06.2023, 22:59:54

Олександра Малінкова, Дякую!

Аналогічна ситуація. Перестала цим заморочуватися. Якщо регулярно читають, значить подобається) А зірочки - то на совісті читача. Раніше думала - не знають правил і традицій, тепер, коли й сама читаю, то знаю, що після декількох глав вискакує пропозиція відзначити та додати у бібліотеки. Чому це люди ігнорують при явному інтересі - загадка. Наша місія - писати))) Натхнення Вам і вдячних нежадібних читачів.

Показати 4 відповіді
Ірина Гранч
12.06.2023, 22:58:02

Ксенія Демиденко, О, тааак!)))))

avatar
Liuda Liuda
12.06.2023, 22:43:01

В книзі:"Стоп! Знято" перечитувала кожне оновлення по декілька разів! Це просто шедевр!

Ірина Гранч
12.06.2023, 22:54:09

Liuda Liuda, Щиро Вам дякую! Я не напрошуюся на похвалу))) Але якщо вона йде від Вашого серця, то мені це неймовірно приємно!

avatar
Елена Д
12.06.2023, 22:38:36

Був час коли я ставила зірочки тільки після того як дочитаю книгу до кінця) Але оскільки могла перенести в архів і забути за зірочку - то почала їх ставити в процесі)

Ірина Гранч
12.06.2023, 22:44:47

Елена Д, Дякую Вам! Творчі люди такі чутливі. Їм дуже приємно отримувати підтримку від читачів.

avatar
Liuda Liuda
12.06.2023, 22:40:41

Чесно кажучи я довго не розуміла нащо взагалі ті зірочки, тепер чітко слідкую, щоб не залишити улюблену книгу без відзнаки, хоч інколи так захоплюсь читанням, зо забуваю не тільки про зірочки, а що ще не їла ;) на букнеті багато хороших книг та класних авторів! Дякую Вам за Вашу роботу! Бажаю Вам натхнення та багато вдячних читачів!

Ірина Гранч
12.06.2023, 22:43:28

Liuda Liuda, Дякую Вам за те, що підтримуєте творчість авторів Букнет! За кожною книгою стоїть жива людина, якій це дуже приємно!

Дуже цікаве питання, от особисто я з тих людей, що ставлять зірочку, навіть коли книга не дуже сподобалася, нажаль і таке буває, але ж я книгу прочитала, тому однозначно зірочки ставлю завжди. Я вважаю, що всі автори заслуговують на винагороду за свій талант і працю, яку вклали в написання книги.

Ірина Гранч
12.06.2023, 22:24:16

Виктория Картавенко, Дякую за Ваш коментар, Вікторіє! Так, книги не завжди подобаються. Ніхто й не вимагає лицемірства у вигляді схвальних відгуків, якщо почуття від книги негативні. Та й не кожна людина взагалі відчуває в собі потребу спілкуватися в коментарях.
Але якщо ти щоразу повертаєшся до книги й продовжуєш її читати, значить, ця книга, заслужила на елементарну відзнаку, яка ні до чого читача не зобов'язує.

avatar
Анвіра Майко
12.06.2023, 21:43:31

Це дійсно дивно. Особисто я з тих читачів, що зразу ставлять вподобайку. Але підозрюю, що ще читають незареєстровані читачі, а вони не можуть натискати зірочку (чи можуть?)
Все буде добре! Зичу вам успіхів!

Ірина Гранч
12.06.2023, 22:08:31

Анвіра Майко, Дякую Вам! Не знаю точно щодо незареєстрованих читачів, а також щодо того, чи відображаються в статистиці їхні перегляди книги. Проте я трохи моніторила сторінки інших авторів, і здивувалася, що деякі платні книги (щоб стати платною, в книги має бути певна кількість постійних читачів) також часто мають мало зірочок. З цього роблю висновок, що далеко не всі, хто читає та купує книгу, її відзначають.
В будь-якому разі, дякую Вам за те, що підтримуєте та відзначаєте авторів!
І дякую за Ваш коментар!

avatar
Оля Пасічник
12.06.2023, 21:41:05

Іринко, і і мені це також кипить, хоч Я не автор. Дивуюсь, І думаю, сукупності немає меж , невже так важко поставити зірочку. А ще коли промики залишають, то так гребуть, навіть дякую не напишуть.

Ірина Гранч
12.06.2023, 22:02:16

Оля Пасічник, Дякую, Олічко за Вашу підтримку! Людська невдячність зустрічається усюди. Найчастіше я ставлюся до неї спокійно, особливо, коли ця невдячність стосується лише мене. Проте, коли спостерігаю загальну тенденцію (моніторила сторінки інших, більш популярних авторів) , змовчати не можу.

Інші блоги
Нова Книга - Нова Обкладинка
Доброго недільного дня, друзі. Розпочинаю роботу над новим текстом, умовна назва - Інквізитор. Події відбуваються у наші часи. Прошу допомоги в обранні обкладинки. Буду щиро вдячний.
Він зустрів її через сім років з дитиною!
Друзі, якщо ви відкладали книгу "Випадкова дочка мільйонера" на потім, то сьогодні на неї діє знижка і її можна купити по мінімальній ціні. Анотація до книги "Випадкова дочка мільйонера" Сім років тому
Нічого не заморожено, або я знов на зв'язку!
Привіт! Я випала з Букнету, здається, майже на дві місяці? Чи більше? Перепрошую за це. Але хочу наголосити: роботу не закинуто і всі твори будуть оновлюватися далі. Раніше я попереджала, що готуюся до літературних конкурсів,
"Букнет" рекомендує - я виконую!)
За порадою однієї із користувачок цього ресурсу, вирішив розміщати свої твори невеликими частинами. Тому моя збірка "Останній яблунівський тиранозавр" віднині буде виходити на сайті зручними, короткими фрагментами.
Семпер Фай скоро закінчиться...
Вітаю! Ну що? Пишу я значить Семпер Фай і з кожною главою, я все чіткіше і чіткіше бачу фінал. Я не буду розтянувати сюжет, адже він і так летить немов скажений. Тому думаю що пригоди Еві та Джейсона завершаться у наступному
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше