"Чемодания" кримінальна тінь перемоги.

 Сьогоднi 9 травня , черговий спалах "Победобесия" на болотах.   Сьогоднiшня розповідь не про це , а про неприглядну сторону "Победителей - осовободителей" 

 Дана історія бере свій початок в 1944 роцi. Радянськi вiйська перейшли кордон, i просування армії різко сповільнилося. Європа. Більше міст, вони ближче один до одного. Армія не мала масового досвiду ведення вуличних боїв. 

 До того ж бойовий дух в частинах рiзко впав. "Родина" залишилася по заду. В багатьох сім'ї лишилися в постраждалих війною домівках. Німців з землі вигнали. Чого в тих окопах сидіти?

 Радянська пропаганда закликала "йти на помащь, окупированим фашистами народам".  Допомагало це слабо. Більшостi солдатам , румуни, чехи , болгари були до лампочки. Гинути ,аби комусь там допомагати, коли в тебе в дома біс зна що коїться, не хотілося. Інтернаціонал, основа комунізму, тріщав по швах. 

 Кремль намагався підняти солдат, ввiвши систему масових нагород. Але бажаючих за нагородний пістолет в кишені, іменний годинник на руці,  чи якусь цацку на грудях лiсти під кулі багато не знаходилося. Хоча  такi й були. Але масово положення на фронтi не виправили. 

 Треба було щось вирішувати, ато американці ще чого доброго Берлiн візьмуть. I було прийнято рішення - дозволити мародерство. Важливий момент - по первах росіяни корчили з себе захисників поневолених народiв.

  Фронтовим частинам заборонялося чіпати місцевих.  Все аби комуністи на місцях, могли створити образ дружнього "старшого брата". Але коли вибір став між симпатіями людей , i гаслом "ми Гітлера закопали" , було вибрано друге. I понеслося. 

 В січні 1945 року , начальник військової контррозвідки СМЕРШ доповідав Сталіну, про наступний факт - під час захоплення міст , вiд 25 % до 50 % особового складу частин, просто пiд час бою розбрідаються в пошуках трофеїв. 

Сталіна це дещо засмутило. По факту в 1944- 45-тому  йшли вперед  не "За Родину за Сталина" , а за набитий трофеями речмішок. Але головне що йшли.  Ось як цi події згадує Олександр Солженіцин у своїй поемі "Прускi ночi": 
   
В кой бы дом искать добычи?
Где богаче? Где верней?
Ванька в дверь прикладом тычет.

 Сам же термін "Чемодания" виник в перши дні після перемоги. Грабунок мирного населення набув промислових масштабів. Мародерство, яке гордо називали "трофейною лихоманкою" охопило всю армію.  Як згадував той же Солженіцин:

 " Навiть останній занюханий штабний писар , ніколи на фронтi не бувавший ,не бажав сидіти в сторонi. З пістолетом в руках, чи автоматом на плечі, відчуваючи себе героєм, вривався в домівки німців, забираючи все що сподобається". Власне кажучи , за такi вислови , "которие клевещут на воина освободителя " вiн i загримів в ГУТАБ.  

 Та що там про тиловиків казати . Легендарний знiмок "Возгружения знамени победи" цензура взагалі хотіла заборонити. 

Возможно, это изображение Бранденбургские ворота и текст

 

 Олексій Ковальов , на постановочному знiмку встановлює прапор перемоги. Його підтримує Абдул Iсмаiлов. В якого годинники на обох руках. Це для союзу годинник трофейний, i питань ніяких нема. Але знiмок готувався на експорт. В цивілізованому свiтi такi речi не віталися. Довелося в ручну, голкою вицарапувати зображення другого годинника. 

 В один речовий мiшок все не спакуєш, тому забирали в нiмцiй валізи, в якi складували награбоване добро. Вiд цього й назва . "Чемодан " на російськiй валіза. Маршал Жуков, про факти масового мародерства, грабунку , відвертого розбою відзивався так : 
" Кожний солдат має право забрати в німців все що захоче. Ми маємо , поки нiмцi ошелешені результатами вiйни, вивести все найцінніше". 

 Кожен солдат , мав право вивести все ,що мiг втягнути на собі. Лейтенантам давався для цих потреб велосипед. Капітан чи майор отримував для вивозу трофеїв мотоцикл. Підполковник - полковники легковий автомобіль. Генералітет - вантажівку.  

 До того ж кожен мiг послати до дому посилку , до десяти кілограм вагою. Але цим користувалися не так часто. Нi для кого не було секретом, що на почтi посилки відкривали , вигрібали саме цінне , набиваючи для ваги відвертим сміттям. 

 Армія з цим явищем не хотіла боротися. Навпаки маючи дозвіл з верху, всіляко заохочувала. А доблесні чекісти не могли. Бо самi були в долi. Тут показовий приклад з начальником НКВС  радянської окупаційної зони Німеччини,   генералом Iваном Сiровим.  

 По приїзду на місце служби, цей кадр зайняв особняк міністра пропаганди Геббельса. В підвалах , при обстеженні приміщення , було знайдено заначка колишнього власника - 80 мільйонів рейхсмарок. 

 Сiров розпорядився закупити на них товари, для оперативних потреб. Тут треба пояснити момент - відразу після вiйни, постало питання про заміни рейхсмарки на iншу валюту. Аби позбавитися вiд символа нацизму. Всі , хто мав на руках гроші, хотiв їх збути , поки вони ще в ходу.  Так що тут генерал діяв , згідно обстановці, i нічого кримінального тут не було. 

 От тiльки вiн мав відзвітувати що , в якiй кількостi, було закуплено на дані кошти. А чекiський генерал цього не зробив. Взяв значну суму, кудись витратив, а не звітував.  Все б йому зізшло з рук, головний чекіст окупованої Німеччини. Але Жуков , по своїм каналам , дізнався про цю справу, вiн напряг військову прокуратуру. 

 Фішка була в тому, що прокуратура з трибуналом , були в його юрисдикції, i мали право проводити перевірки навiть в відношенні чекістів. До того ж сам генерал, свято вiрячи у свою безкарність, не підчистив сліди. Документи на цю "заначку Геббельса" знайшлися доволі швидко. 

 Але ніякого суду чи слідства не було. Зарвавшогося генерала відправили в Москву, де перевели в мiлiцiю. Сам же ж Жуков, в обмін на те , щоб справа не мала хід,  отримав повний контроль над залізницею, яку раніше контролювало НКВС. Тепер військові, могли не заморочуватися з декларація, а гнати повним ходом вкрадене майно.
 

 
 
Тільки офіційно СРСР вивезло з Німеччини - 400 тисяч залізничних вагонів; 2 000 заводів; 340 тисяч станків; 200 тисяч електромоторів; 1,5 мільйони голiв худоби; 2 мiльони тон зерна, картоплi , овочів; 20 мiльонiв лiтрiв спирту; 60 тисяч роялей; 460 тисяч радіоприймачів; 160 тисяч коврiв; 900 тисяч предметів  меблів ; 260 тисяч настiльних годинників; 1, 5 мільйонів чоловічих та жіночих пальто; 1 мільйон головних уборів та пар взуття. 

  Ось така вона , тінь перемоги. Сьогоднішні росіяни , виносячи унітази з будівель,  продовжують традиції "дедов воевавших" . 

7 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Рома Аріведерчі
07.05.2023, 22:06:55

Дякую за цікаву історію про історію.

Лео Нур
07.05.2023, 22:15:11

Рома Аріведерчі, Радий що сподобалося))

avatar
Мак Карсегі
07.05.2023, 11:41:34

Варвари, вони і є варвари. Я вже писав, роки минають, проходять століття, а росіяни ментально не міняються. Цивілізація не для них. "Понятия і гопничество" Ось чим живе росія.
А про станки і заводи – це істина. А потім б'ються в груди і кричать, що Сталін розвинув країну.
Не може розвиватись жодна країна, якщо злочинці, лінтяї і голосракі захопили владу, а всю інтелігенцію і працьовитий народ, або пересадили, або вбили. Мало того країна не допускала прояву індивідуальності. Всі одинакові. Маємо результат – всі (або тотальна більшість) відбиті придурки, або ті, від кого нічого не залежить.
Дякую за, як завжди, пізнавальний допис.

Показати 2 відповіді
Мак Карсегі
07.05.2023, 22:02:32

Лео Нур, Плюс я завжди виділяю абсолютний цинізм.

avatar
Павло Тульський
07.05.2023, 11:01:11

в росіянців, взагалі, з історичними фото халепа на халепі виходить. Якось вони були опубліковали низку фотографій, які, демонстрували бравих червоноармійців. От тільки були там нюанси.... Як то, зображені солдати, чомусь тримали в руках автомати Томпсона, і форма в них була аж ніяк не радянська... На іншому фото, де було зображено екіпаж бомбардувальника - пілотів із зосередженими суворими обличчями (явний та щирий образ воїна-червоноармійця), взагалі виявився з архіву люфтваффе... Схожа історія з фото захисників Брестської фортеці, яку розмістили на площі Оренбургу...там взагалі треш...на фото неозброєним оком видно, що для фотографа позують солдати вермахта

Між іншим, підкидаю Вам ідейку - можна запиляти окремий блог з такими от "ляпами" від недороблених пропаганд...истів із історичними фото часів Другої Світової)

Показати 6 відповідей
Лео Нур
07.05.2023, 21:50:54

Іра Сітковська, Ну а де в Мордорi щасливi дiти?

Проектуючи оце все в найближче (я впевнений) майбутнє, ми матимемо нагоду помародерить.
Але ми не станемо користуватись такою нагодою. Бо:
1.Ми інші
2.Огидно в них щось брати

Лео Нур
07.05.2023, 21:47:03

Білопілець Сумний, 3. Що з них взяти? Що взяти з тих, хто унiтази тягне)))

avatar
Іра Сітковська
07.05.2023, 09:16:42

Дуже цікаво!
Та й здається ту першість встановлення прапору теж підрихтували!
Тому що першим не міг в очах СССР та світу бути українець...

Лео Нур
07.05.2023, 21:43:25

Іра Сітковська, Радянський союз. Росія перша у всьому.

avatar
Олеся Глазунова
07.05.2023, 08:51:31

На жаль, історія циклічна...
Дякую за цікавий блог.

Лео Нур
07.05.2023, 21:41:54

Alesia, На жаль так((

avatar
Рудий Лепрекон
07.05.2023, 09:15:01

Але ж сьогодні тільки 7ме...))
Дякую за черговий цікавий блог)

Лео Нур
07.05.2023, 21:41:23

Рудий Лепрекон, автор жива людина Я на вчора дещо перебрав, на стільки що з ранку думав що сьогодні дев'яте травня;)

Інші блоги
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Осінь, гайда в гори!
Привіт, мої любі! У нас похолодало, шорти та футболки Майська вже сховала. Настав час теплих пледів, ароматних глінтвейнів та затишних вечорів. Сподіваюся, що ці вечори незабаром такими будуть. А ще хочеться у гори.
Нова книга та вибір обкладинки
Любі читачі! Вже зовсім скоро я представлю вам свій новий твір. Це містичний хорор під назвою "Страшилки для Еванджеліни". Історія про
Меми для гарного настрою
Маю гарний настрій, тож вирішила поділитися ним із вами створивши трохи мемів) *ці меми несуть виключно розважальний характер та не мають на миті образити когось
Останні розділи "Єті" та нова історія
Вітаю! Історія Софії та Етьєна добігає кінця. Лишилося кілька емоційних та щасливих розділів. Хто любить читати завершені твори, запрошую до роману "ЯК Я ЗАКОХАЛАСЯ В ЄТІ". Ніжна та весела історія, яка подарує незабутні
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше