Письменники проти ШІ: ваша думка

І ось ми вступили в еру, коли робот за секунду може вам наклепати реферат, розібрати помилки, допомогти з дипломом, написати статтю та невелику казку.

Були цікаві випадки коли в перші місяці, відомі журнали, куди письменники - початківці могли відправити свої твори, просто закрились на деякий час, бо не могли впоратись з напливом текстів які згенерував ШІ

Колеги, хотілось почути вашу думку, вплине це на наше ремесло, чи по троху збирати речі і займатись тим, де ШІ ще нема? :) Чи просто хайп над новим інструментом, який скоро згасне, а люди заспокоять нерви? І чи справді правильно, що як би не генерував ШІ текст, з душою і зворотами які може написати лише людина, він не впорається і такі старомодні письменники як ми будемо завжди в моді і  це на нас не вплине? Цікаво хто як думає

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Вів Жарні
24.05.2023, 14:09:10

Вчора читала статейку про фантаста, що за 9 місяці наштампував 97 «книг» на 2000-5000 слів і успішно продає їх на Амазоні. На тому ж сайті вже зареєстровано 200 книжок в написанні яких заявлена участь ШІ. (А в скількох не заявлено?)
На АОЗ прямим текстом сказано, що тексти які викладаються там, використовуються «для навчання ШІ» і там же дозволено викладати тексти ним/із ним написані.
Доки воно вчиться небезпека мінімальна, а от років через 5ть… самі здогадайтеся, що ми матимемо, і кому це буде вигідно.

avatar
Дарія Селищева
24.05.2023, 13:17:04

Книга - це один з видів діалогу, і шукаючи собі, що почитати, я насамперед шукаю з ким поговорити, про що послухати. Коли людина пише, то оброблює свій власний досвід і може через, наприклад, казку або сай-фай розповісти про актуальні проблеми, передати своє бачення. ШІ цього не може - там немає досвіду, тому що немає самосвідомості. Проте є цензура. Якби в ШІ була самосвідомість (що поки що залишається мрією), мені було б цікаво прочитати їхні книги. А так - це усього лише ще один з інструментів, яким ще й треба навчитися користуватися так, щоб він не ставав препоною між автором і читачем

avatar
Валера Дорович
01.04.2023, 09:03:03

Думаю, поки читачами будуть люди, буде потреба у верифікованих людських авторах. Щойно читачів замінить ШІ - все, "пиши пропало"! :)))

Показати 6 відповідей
Валера Дорович
07.04.2023, 14:18:01

Володимир Сіверський, Проблеми з розумінням? Розумію :) Я ще здивувався, коли ви запитали, чи розумію я сам, що написав у своєму коментарі :))) Як на мене все зрозуміло: читання художньої літератури я вважаю здебільшого розвагою, а ще, крім "натуралістичної" свідомості, вважаю цілком можливою появу синтетичної свідомості, якій буде по-приколу читати книжки. Ну не збагнули цього простого "потоку свідомості" і не збагнули, не приймайте близько до серця :)

avatar
Єва Ромік
07.04.2023, 13:56:00

Та дурниці це все. Не бійтеся, ніхто вас не замінить. :):):)

Показати 3 відповіді

Єва Ромік, Вдалося викрутитися) Зараховано))))

avatar
Крися
04.04.2023, 23:00:02

Зараз такий час, що усе швидко змінюється. Я колись писала про фантастику, де літають мотоцикли та людина. А на днях вже бачила відео, де хвилину літає авто на повітряній подушці та у Великобританії розробили рюкзак, який допомогає людині літати. Хоча над крилами вони ще працюють. Я також читала, що Ілон Маск звертається до влади, бо ШІ може бути небезпечною. Може він правий, а фільм "Термінатор" також може бути нашою реальністю. Усе може бути. Може ШІ буде писати та малювати. Я пишу, бо іноді не можу не писати. Це мої історії. Я знаю є читачі, яким подобаються мої твори. Творча людина створює свої світи. А писати чи ні кожен вирішує сам :)

avatar
Рома Аріведерчі
31.03.2023, 16:28:48

А що, про самотність в мережі й те, як смарти замінили людей писати стало не модно? Уже до всіх дійшло, що то було іпсо, і ніхто нікого не замінив? Тепер з ШІ почалося те саме. Якісь луддити, їйбо. Ші - не конкурент, а інструмент. Про душу - то в церкву. А якщо автор пише так, як і Ші, то нехай може чимсь іншим займеться?

Автомобілі та паровози витиснули коней та волів. Мазутні пароплави та танкери - багатопалубні фрегати та галери. Друкарський станок знищив переписників манукриптів, винайдення пороху та вибухівки призвело до зникнення майстрів з виготовлення луків чи арбалетів. Ми усі колись вимремо, як мамонти. Не буде авторів, живописців, інженерів... Буде лише ШІ, що пануватиме над усим, ніби Дух Божий над твердю Землі. Тож пишіть скоренько. Бо у вас залишилось років із 5-6... :)

Показати 10 відповідей
Оксана Зіентек
31.03.2023, 12:07:42

Володимир Сіверський, Ну й на здоров'я :-)))

avatar
Мартін Штарк
30.03.2023, 10:05:55

ШІ не здатний навіть сторінку художнього тексту написати. Рано панікувати) Колись, пам'ятаю, так фотографи переживали, але все гаразд. Вони мають роботу попри те, що ми самі можемо робити фото. ШІ це не про якість. Це про набір слів.

Показати 2 відповіді
Оксана Зіентек
31.03.2023, 10:59:49

Єгор Скріверра, Власне. І про театри, яким прогнозували зникнення після появи телебачення.

avatar
Кейтрін Шкроб
31.03.2023, 00:59:37

Я думаю, що з часом буде багато текстів не від руки людини, і вони коштуватимуть значно дешевше, що читачів приваблюватиме, а хто з письменників зможе писати круті неординарні тексти і «пробитись» понад тим, що написано за допомогою ШІ, то дійсно гарно зароблятиме й зробить непогану літературну кар‘єру, можливо й залишить слід в історії. І щоб отак «пробитись» то треба буде писати дуже щось неймовірно захопливе, незвичне + активно піарити свою творчість.

avatar
Maria Lutaevska
30.03.2023, 14:56:15

Я сумніваюся, що штучний інтелект зараз конкуруватиме з письменником, який може вигадати щось нове і цікаве)) Письмо — це творчість. Кожен проявляється в цій справі по-своєму. ШІ зараз, звичайно, популярний і думаю він буде популярний ще дуже довгий час) Навіть якщо він почне створювати більш досконалі тексти, ніж створює зараз, письменникам навряд треба хвилюватися. Бо якщо читачу цікава ідея твору, цікавий сюжет, класні герої... Він буде читати книгу яка сподобалася і не зважатиме хто її написав ШІ чи реальна людина) Головне, завжди мати хороші ідеї і писати цікаво) Тоді читачі будуть з вами, тому що ви класний і текст у вас класний) До того ж, з письменником можливе спілкування, обговорення його творчості, з ШІ такого не буде.

Показати 5 відповідей

Maria Lutaevska, Найжахливіші результати роботи ШІ полягають в тому, що якість вихідного продукту - художній текст, музика, живописна картинка, можливо, інженерна розробка - буде значно гіршого гатунку, аніж те, що вийшло безпосередньо із людського мозку. Отже, знижуватиметься загальна якість продукту. як такого. Це позначиться на смаках спочиважа. Якщо сотні чи тисячі різних неосвічених гастарбайтерів (таджиків. вьєтнамців, кацапів чи еритрейців) заповнять мережу справжнім цунамі штучних творів (тексти, музика, картинки), то споживачі просто не здаті будуть все це споживати. Особисто я пишу художні твори виключно заради власного задоволенння. Тому я апріорі не маю конкурентів. Але якщо автори трудяться заради заробітку, то вони неодмінно отримають серйозних конкурентів. Як результат: неабияк знизиться якість творчих робіт. Знизиться різень смаку. Що далі? Спробуйте спрогнозувати... Шекспір, Сервантес, Толстой, Тютюнник, Пашковський і т.д. ридатимуть кривавими сльозами.

avatar
Софія Вітерець
30.03.2023, 16:29:37

ШІ - це просто дитяча іграшка, яка не в змозі навіть наполовину так само повноцінно замінити людину у будь-якій сфері діяльності) Поки робота над його розробкою ще кипить і тому самому чату ШІ ще довго розвиватися)
Спершу всі так кинулися до нього, наче це якийсь скарб, який здатен набагато швидше виконати якусь роботу. Але ні. Це зовсім не так. Навпаки ці текстики, як на мене, жахливі) Хіба лише, якщо запитувати англійською, то видасть щось більш-менш путнє. А відповіді на питання - то взагалі сміх та й годі)))
Тому років на двадцять поки ще можете видихнути й далі писати) Хоча якщо ви задумуєтеся над тим, чи варто кинути письменницьку справу через якісь текстики, то це вже інше питання) Можливо, ви просто хочете це "кинути"?

Єгор Скріверра
30.03.2023, 21:58:55

Софія Вітерець, Певно що ні))) Я став письменником, бо пишу для себе. Ще з дитинства хотів, щоб історії закінчувались так як я хочу, а щоб історії не валялися на полиці, я ділюся ними з читачами. Я вже дослідив можливості ШІ, тому вирішив запитати, що про цю розробку думають інші)))
А стосовно "кинути", то психологічний фактор не варто додумувати на основі маленької кількості інформації, повірте мені)))) До того ж, куди кидати, як я тільки цього року зареєструвався тут)))

avatar
Гном Гномович
30.03.2023, 21:10:58

ШІ, логічно, не володіє ні емоціями, ні особистим досвідом, він генерує тексти на основі даних, що зберігаються десь там на серверах. Треба віддати належне розробникам, які в змозі написати алгоритми, які ці дані обробляють. Чим більше цих даних, тим якіснішими стають відповіді. Якщо завантажити на ці сервери всі книжки світу, він їх опрацює і, можливо, дотримуючись правильно поставлених інструкцій, зможе написати щось справді цікаве. Але так як зараз... Він здатен впоратися з текстом, який має логічне підґрунтя, реальну суттєву основу, але коли ти просиш його написати щось нешаблонне, нестандартне, неправдоподібне, тобто по суті будь-який художній твір, максимум його можливостей - це видати щось середнє між адекватністю і тупістю.
Крім того, я думаю, що вчити ШІ писати книжки будуть в останню чергу. Є достатня кількість набагато важливіших, перспективніших і прибутковіших сфер, де ШІ може бути задіяний.

Я якось попросив ШІ написати дитячу казку) Вийшла досить цікавою та простою, але шаблонною. ШІ не може вигадати щось нове, лише використовувати те, що вже існує. В історії з'явилася якась "чарівна феєрична істота" яка допомогла героям казки)
Думаю ще дуже рано панікувати, що ШІ може написати щось унікальне та неповторне.

avatar
Єва Райн
30.03.2023, 10:18:55

З появою фотоапарату живопис же не зник? Навіть мистецтво фотографії окремою галуззю розвивається)

Інші блоги
невеликий Етеншн
Так, Мисливець не є популярним твором, та в своєму розумінні він трошки покривається пилом на діджітал полицяї Букнету. Але так чи інакше - якщо ви людина яка має психіатрічні захворювання ( а саме: тривожні та панічні
18+? Сюжетні кліше чи класика? Читачам і авторам!
Вітаю, мої високоповажні читачі! Нещодавно я почула думку, що книга без 18+ (а тим паче фентезі) не цікава. Спершу я не взяла цього до уваги, бо сама не є фанаткою таких сцен, хоча романтику обожнюю. Але потім вже інша людина висловила
Отже, про мій шлях
Я дуже часто переглядаючи блоги Букнету стикаюся з тим, що багато авторів, що написали лише кілька оповідань або однин-два романи скаржуться на те, як їм важко і ніхто їх не читає. На днях побачила блог дівчини, яка тільки-тільки
Пропозиція для всіх письменників-початківці
Добрий день, любі письменники-початківці Booknet! Cьогодні я звертаюся до вас з вельми приємною та, як на мене, цікавою пропозицією. Тож будьте уважними і дочитайте до кінця.Можливо, це допоможе Вам як письменникам! Усі
"Запеклий шлюб". Розслідування продовжується!
Шановні мої читачі! Фентезі та детектив "Запеклий шлюб" надійшов у передплату! Анотація: Вона сподівалася на щасливий шлюб, але її нареченого вбито. І саме її звинувачують у злочині. Жінка таємно винаймає
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше