Про оцінки глав і критику: поради новачкам

 

 

Несподівано воскрес мій блог про те, заважають чи допомагають авторам оцінки, який я писала, коли прийшла на Букнет. Це була перша моя публікація в мережі взагалі, і я нервувала щодо всього. Тоді ця страшна 1 на роман, який відважилася виставити, сприйнялася, мов трагедія.   

 

Пройшло півроку, бібліотек книжка набрала вже під 2500 і одиниці летять на неї щоденно. Оскільки обговорення блогу було активним, бачу, що тема багатьох авторів досі хвилює. Досвідчені все й самі знають, а новеньким хочу сказати те, що і сама б хотіла засвоїти з першого разу:

ЗАБИЙТЕ

Ага, ось так просто і прямо на все.

Я навіть не буду казати, що без коментаря неможливо здогадатися, чому людина поставила вам цю кляту одиницю. Ви не в школі, щоб вас оцінювали, це ваша творчість, якою ви ділитеся. Не подобається – читати ви не змушуєте.

Якщо ще й безкоштовно публікуєтеся – то не очікуйте вдячності, щоб не розчаровуватися. Це дуже болісний урок, який я сама пройшла. Віддача від читачів мінімальна, багатьом лінь навіть зірочку клацнути за ваші безсонні місяці чи написати коротке «дякую», хоча це нічого їм не коштує.

Зате з’являється відчуття несправедливості, втрата віри у власні сили, думки: «я безталанна/ий». Негативні коментарі взагалі можуть зруйнувати все бажання писати. О, вони обов’язково будуть, коли у вас почне щось виходити, повірте. І забийте на них))

Кажу на своєму досвіді: з часом з’являться ваші читачі, потрібно просто працювати. Ви будете чекати кожен відгук від них, як подарунок на Миколайчика, бо знатимете, що вони дійсно прочитали й їм подобається ваша творчість))

Пам’ятайте – ви творите заради них, а не випадкових хейтерів. Бачите, що критичний коментар ніяк не аргументований – видаляйте й блокуйте. Я такий мазохіст, що люблю вступати в дискусії, але нікому більше цього не раджу.

Відкрию секрет полішинеля – хейтери можуть взагалі не читати ваш твір, або продивитися його «по діагоналі» й просто лити негатив. Ходять чутки, що цим полюбляють балуватися інші автори, які створили собі ліві акаунти й хочуть відвернути читачів від вашого твору через заздрість. Я не знаю, наскільки це правда, але від всієї душі раджу не витрачати час. Поки ви доводите, що не верблюд, цілком встигли б написати декілька сторінок.

Ну от чесно, ви ж не будете реально виправляти роман, тому що одній читачці не сподобався вчинок героя? Хтось відмітив неправдоподібну мотивацію? Просто подякуйте за аргументований коментар і не повторюйте цю помилку в наступному творі.

Вам потрібно вдосконалюватися в нових романах, а не перероблювати старі безкінечно. Я писала першу свою книжку в мільйон знаків 2 роки, а з другою, ще більшою, впоралася за 4 місяці. Часу більше в мене не стало, навіть навпаки. Просто набила руку й перестала переписувати фрази по сто разів. Результатом я задоволена. Якщо спитати читачів, сумніваюся, що вони відрізнять главу, яку переписувала 7 разів від тієї, що опублікована в день написання))

З часом ваші навички будуть зростати, тож це нормально – знаходити недоліки в старих роботах. Порадійте, як виріс ваш рівень, і залиште ті книжки в спокої (я не про орфографічні помилки, їх якраз потрібно виправляти). У вас же є купа історії, які ви хочете розповісти, вкладайте сили в них!

Звісно, відверто поганий роман краще видалити й не лякати людей, але суворим до себе бути не потрібно. Те, що ви взагалі пишете, а не витрачаєте час на відпочинок, розваги, ютубчик – вже саме по собі варте поваги. Вам є, чим пишатися!

Тому даю другу пораду, яку усвідомила, тільки коли читачка написала мені, що неввічливо казати, що книжка безкоштовна й її неаргументований хейт б’є в самий центр мого сердечка.

ПЕРЕСТАНЬТЕ ЗНЕЦІНЮВАТИ СВОЮ ПРАЦЮ

Якщо це для вас просто хобі, до якого ви повертаєтеся раз на місяць – одна справа. Але не отримувати віддачі, вкладаючи щоденно час та душу – прямий шлях до вигорання. Ага, це я теж знаю по собі. Доросла тітка, що ревіла тиждень від поганого коментаря, а потім взяла й відкрила комерційний кабінет.

Любі, тепер я кажу з усією впевненістю: кращий захист від критики це продані книжки. О, одиниці прилітають, як і негативні відгуки, але ви бачите, скільки мовчазних читачів у вас насправді, і це неймовірно мотивує! Бо люди рідко коментують книжки, хіба що після закінчення, тому для авторів вдячність гривнею – єдина, яку ми частіше всього бачимо.

Не знаю, чи так можна, але відкрию свою особисту статистику. На моїй книжці, що була в передплаті й зараз продається, зірок приблизно вдвічі менше, ніж продажів і прочитань до останньої глави. Я кажу не про оцінки за главу, а саме зірку на книжці, яка ставиться один раз. 

Тобто кожен другий читач, який купив роман, не тицьнув пальцем в зірочку, хоча я неодноразово просила й нагадувала про це, виставляючи проди. Що вже казати про безкоштовні. Це не добре й не погано, люди просто такі. Порада актуальна і тут, забийте))  

Відкрити комерційний кабінет не так складно, як думаєте – виставляйтеся щоденно оновлення в 3,5-5 к знаків й буде вам щастя. Мені особисто виявилося простіше виставляти готову книжку по главі щодня, ніж реально писати процесник, тому після завершення предоплатного роману взяла паузу, щоб потім знову публікувати нову історію регулярно.

Тож якщо ви тільки на шляху до відкриття кк – рекомендую спочатку дописати роман, а потім починати щоденно викладати. За декілька місяців з нуля отримаєте статус самі, з рекламою ще швидше. Але ось в ній поки розібратися часу в мене не було, тут я дилетант абсолютний))

Якщо комусь хочеться більш детально дізнатися, як вийти на комерцію новачкам, можу поділитися досвідом в іншому блозі, бо тут і так розійшлася. Порушую власне правило, але в мене перший вихідний за два тижні, тож можу собі дозволити такий відпочинок)))

 

15 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Віра
27.12.2023, 19:15:42

Я початківець і для мене дуже важлива думка читача. Я намагаюсь писати книгу, яка не відноситься до розважального стилю, а навпаки щось, що змусить людей задуматись і переоцінити своє життя. Так це амбітно, але мені дуже потрібні відгуки, щоб розуміти чи заходить написане мною читачеві. А їх нажаль мало та й статистика слабенька(. Стосовно статті, то відчувається, що писала людина досвідчена і мудра. Дякую за пораду.

Ірина Скрипник
12.04.2024, 13:33:51

Віра, Я б теж хотіла отримувати більше відгуків щодо своїх робіт. Обміняємось рецензіями?

avatar
Олена Вета
12.04.2024, 12:58:24

Дякую. Було дуже корисно. Сьогодні тільки з таким зіткнулася. Я новачок, не знаю чи добре пишу, роблю це для себе і для тих хто вже зберіг книгу для читання . До цього ставили пʼятірки , четвірки та рідко трійки. А сьогодні дуже здивувалася , бо по всім 16 главам поставили одиницю і не полінувалися зайти ще на другий твір який має тільки 4 глави( почала щоб ідею не втратити, але писати буду пізніше), і теж 1, все це сталося за ніч. Я розумію що це одна і таж людина.
Враження склалося, що другий твір вирішили просто за компанію оцінити, час же в людини є. Якось так.
З тим , що ви написали я повністю погоджуюся. Треба менше нервувати, а більше отримувати задоволення від власного твору. Бо все ж перший хто оцінює книгу, це сам автор. І якщо йому подобається , це вже добре. Задовільнити всіх читачів не вийде, у всіх різні смаки.

avatar
Фата Моргана
28.12.2023, 09:48:01

Цікаво)

avatar
Валерія Серпень
27.12.2023, 23:58:53

Дякую, що поділилися досвідом. Я спочатку теж дуже переймалася тим, що читачі не залишають коментарів під творами. А потім згадала себе - я стільки років читала і лише тицяла на зірочку. Сама боялася написати свою думку під історією. Це ж слова треба підібрати так, щоб вони сплелися у думку, а не стали просто набором. А потім почала сама писати і відсутність зворотнього звʼязку дуже засмучувала. Банальне "Дякую" сприймалося як щось надзвичайне. А от реальної оцінки своєї роботи отримати не вдавалося. Потім познайомилася з іншими авторами, які підтримали порадами, допомогли впоратись з помилками і постійно підбадьорювали. Дуже радію тому, що познайомилася з такими людьми. А за критикою ходжу на різні конкурси короткої прози в різних жанрах, хоча й там негативу вистачає.
Успіхів вам у вашій творчості!!!

avatar
Інна Турянська
27.12.2023, 20:21:43

Дякую)) особисто мені було корисно❤

avatar
Олеся Мрійниця
27.12.2023, 19:19:37

Оце вам підняли давній блог. Я ще не знала про існування сайту букнет, коли ви цей блог писали. Рекомендації цікаві. Дякую) Успіху!

avatar
Іра Сітковська
25.03.2023, 18:55:34

Не коментувати читачі можуть з причини наприклад щоб зайвий раз не світитися! Якщо під своїм ім'ям! Щоб менше народу знали про їх уподобання)))
А от я люблю, особливо дискусії з автором!)) Зворотній зв'язок!
Плюс ділитися думками з іншими читачами! Клуб за інтересами!

Показати 4 відповіді
Іра Сітковська
25.03.2023, 19:41:31

Уляна Скіденко, Або просто книги читають і купують , цього достатньо...)
Хоча звісно це забирає час та сили , коментарі! Як ще плюс книгу писати..)

avatar
Лана Іссан
25.03.2023, 17:29:37

Дякую вам за багато по-правді мудрих думок, які виклали в цьому дописі. Не зациклюватися на неконструктивній критиці, оцінках, чи малій кількості похвали — єдине правильне в даних реаліях. Інакше легко можна знеохотитися і втратити натхнення. Я вже теж починаю звикати з тим, що читачі часто мовчазні, або деколи не так сприймають щось, як я сподівалася. Головне, щоб мені подобалося, щоб було від серця. А тоді і людям більше подобається.
Я теж помітила, що, як не дивно, але безкоштовні твори, або подаровані промо менше цінуються, ніж куплені книги. Більшість навіть слова потім не напишуть. Та, що вдієш, переживемо. )))
Успіхів вам. І всім, хто наважився перебороти власні страхи й лінь і таки почав писати і публікувати свої твори.

Показати 2 відповіді
Лана Іссан
25.03.2023, 20:00:49

Уляна Скіденко, Так, вибір невеликий. )))
Успіхів.

avatar
Рома Аріведерчі
25.03.2023, 19:17:37

Емм, мої вибачення. За якою формулою ви визначаєте, яку саме кількість зірочок відмітив читач?
Може я не дружу з арифметикою, але здогадатись з сумарної оцінки розділу, хто що поставив, не можу )

Уляна Скіденко
25.03.2023, 19:30:59

Рома Аріведерчі, Я дуже дотошна людина, і роблю скріншоти щотижня. Привчилася після конкурсу, бо не могла зрозуміти, щого раптом на моїй першій безплатній книжці оцінки середні за розділи стали наближатися з 4.5 до 3 так різко. А статистика нормально по місяцям не дозволяла подивитися. Зараз все вирівнялася, тому я зробила свої висновки про цей сплеск.
А взагалі коли прода виходила, я перші місяці сиділа годину мінімум й чекала оцінок й коментарів)) Тому бачила, хто що ставить в режимі онлайн. Недавно на фіналі книжки зробила так само, побачила штуки 4 одиниці й посивіла ще більше. З часом, знову ж таки, бал вирівнявся. Сенсу їх дивитися немає, але інколи туркає)))

avatar
Іра Сітковська
25.03.2023, 18:52:29

Дякую за цей крик душі! Ваші думки цікаво читати,. Я всі блоги перечитала))

Уляна Скіденко
25.03.2023, 19:04:23

Іра Сітковська, Я дуже рідко пишу блоги, але тут нагадування в першу чергу собі. Буду повертатися, коли стане складно, і бачити, що я не одна така))

avatar
Каміла Дані
25.03.2023, 17:55:17

Вибачте, а ви вважаєте себе досвідченим автором?
Я наприклад вважаю себе новачком.
Відкрию вам великий секрет: не кожному атору підходять Ваші поради. Ми всі різні і це нормально. Кожен має пройти свій шлях і зрозуміти, що для нього найкраще. Ми вчимося на своїх помилках, а не стаємо на чужі граблі. Бажаю успіху!

Показати 4 відповіді
Каміла Дані
25.03.2023, 19:02:36

Уляна Скіденко, Чудово! З чим я вас і вітаю! Успіху!

avatar
Лара Роса
25.03.2023, 17:48:18

І добавити немає чого)

Показати 2 відповіді
Лара Роса
25.03.2023, 18:57:11

Уляна Скіденко, Пиши)) Цікаво ж))

avatar
Таміла Калас
25.03.2023, 17:47:00

Дякую ви молодчинка:)) Я взагалі прозріла що ( Автори з лівих сторінок можуть робити капості) - сподіваюся це не правда, хоч коментарі у себе закрила, бо дуже вже сприймаю близько до серця. Успіхів вам та натхнення!.

Уляна Скіденко
25.03.2023, 18:46:50

Таміла Калас, Звісно, читачі є різні, але коли людина ні на кого не підписана й пише виключно критику - привід задуматися. Якщо книжка не подобається, я особисто її закриваю, а не йду псувати настрій автору. Не мій письменник, буває, є купа інших. Тому така поведінка дивна як на мене.
Дякую, вам теж успіхів! Сподіваюся ми навчимося сприймати критику з посмішкою, бо я поки на шляху до цього))

Дякую, ви молодець! Успіхів вам і вдячних читачів. На негативні дописи я завжди ввічливо жартую. А що тут ще скажеш? Хоча спочатку теж дуже переймалася. ❤️

Уляна Скіденко
25.03.2023, 18:43:19

Лариса Бондарчук, Так, з часом стає простіше, головне не опустити руки в цей момент) На жарти в мене не завжди є настрій, цьому буду у Вас поки вчитися))

avatar
Наталка Черешня
25.03.2023, 17:28:45

Золоті слова :)

Уляна Скіденко
25.03.2023, 18:34:41

Наталка Черешня, Пережиті))

Інші блоги
Коли ви читаєте книги?❤️
Привіт, любі❤️ Маю таке запитання до вас. Довго ламала голову над ним, але вирішила все таки задати його читачам✨ В яку пору дня ви зазвичай читаєте книги? Чи є тут любителі почитати вночі або ж навпаки зранку? Чекаю на
Останній день передплати
Останній день передплати ❗❗❗ Завтра чекайте на епілог і книгу буде завершено. Анотація до книги "Ліліт. Куплена для брата" - І що ж ми робитимемо, якщо не займатимемось сексом? – розчаровано зітхаю. - Поговоримо,
Візуалізація: Тайрон
Додаю нову візуалізацію. Тайрон Вальтазар
Придумай ім'я принцу-дракону!
Шановні читачі, нагадую, що в мене стартувала НОВИНКА, романтичне і чуттєве фентезі "СПОВІДНИЦЯ ДРАКОНОВОГО СЕРЦЯ". Щиро запрошую читати, додавати в бібліотеки і разом стежити за розвитком подій у новій книзі. Зовсім
Закохані та емоційні )
Вітаю, друзі! ) Принесла вам смаколик до Дня вишиванки ) Сьогодні протягом доби діє знижка 20% на запальну історію Мар’яни та Стаса. А ви вже знайомі з цією гарячою парочкою? Харизматичні та емоційні головні герої, протистояння
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше