Про першу версію роману та альтернативний фінал

Обіцяла розповісти про створення роману «Залишся назавжди - Без сліду зникни ти», а сьогодні ще й рівно 4 місяці з початку публікації другої частини, тож це буде довгий ностальгічний блог. Виключно для тих, хто про це просив) Я підняла старі чорнетки й задуми, жахнулася, але поділюся задумками з вами.

 

Отже, книжку я почала писати три роки тому, коли відходила від операції і змінила роботу на тиху офісну. Справлялася з обов’язками за півдня, а потім вбивала час, як могла. Знудившись, замість прочитання чергового роману  вирішила написати свій, з блекджеком і правдоподібністю)) Надихнула двоюрідна сестричка, яка якраз почала бігати на побачення і в наших обговореннях нагадала мені, як це – вперше закохатися.

За основу взяла реальні події, які відбувалися зі мною в 18 років. Тільки прототип Дениса був набагаааато нахабнішим за нього, як би не складно це було уявити)) В реальності в нас все швидко розвалилося, а от для сюжету я, звісно, вигадала інший розвиток подій.

Спочатку історія велася тільки від імені Христини. Я дійшла до сцени на оглядовому колесі, і зрозуміла, що уявлення не маю про подальші дії героя. Тоді, щоб краще його зрозуміти вирішила схематично накидати розвиток їхніх стосунків в минулому від його імені. Так захопилася, що це переросло в повноцінну книжку і зустрічалися вони вже не 2 місяці, а майже 4.

Дописавши глави Дениса, зрозуміла, що потрібно повністю перероблювати Христинині. З першочергових залишилися хіба що перші, та й то змінені до непізнаваності. Наприклад, сцена суперечки на філософії мала відбутися вже після корабля, а запису до лікаря – до.

Поки я не почала публікувати роман, Христині було не 18 років, а 16. Денис про це дізнавався тільки коли робив їй коктейлі в клубі, тому психанув і сказав, що вона маленька. А Тіна потім зробила, що зробила)) Він вирішив дочекатися хоча б її 17-ліття, звідси така пауза в «завершенні справи», а не його благородство. Адміністрація Букнету сказала, що стосунки з неповнолітніми – табу, тому Христина постарішала. Але ось оригінальні діалоги:

В клубі:

«- Віддаси мені напій?

- Спочатку доведи, що повнолітня.

- Ти завжди питаєш про це після третього замовлення? Жахлива професійна безвідповідальність.

- Так, якби тобі не було вісімнадцяти, в мене могли б виникнути проблеми.

- Я молодше, але нехай це залишиться нашою таємницею.

Сподіваючись, що це жарт, задаю питання, яке до цього просто не спадало мені на думку.

- Хочеш сказати, ти станеш повнолітньою через місяць?

- Точніше через тринадцять.

Від цієї інформації в мене піднімаються волоски на руках. Христині шістнадцять? Вона молодша за Поліну? При одній думці про це мені стає ніяково. І це дуже м’яко сказано.

- Хочеш сказати тобі та сімнадцяти немає? Як тоді ти опинилася в університеті? - цікавлюся розгублено, поки Бойко відпиває з келиха, який я несвідомо відпустив.

- Пішла до школи в шість, а потім перестрибнула четвертий клас. З вином ти вгадав. Бажання твоє.

- Чому ти не сказала про це раніше?

- Я ж щойно його спробувала.

- Христино...

Від мого суворого тону вона хмуриться. Я ж намагаюся прикинути, коли востаннє робив щось, що тягнуло б на кримінальний термін.

- Скільки тобі років?

- Двадцять.

- Чому ти не сказав раніше, що такий старий?

- Я щойно дізнався, що моя дівчина неповнолітня. І приховувала це понад два місяці. Як гадаєш, я схильний жартувати?

- Віка згоди я досягла, то яка різниця? Це просто цифри.

- Просто цифри, просто цнота, просто постійні маніпуляції. Що б ти зробила, якби я приховав від тебе щось настільки важливе?

- Вислухала б і постаралася зрозуміти.

- Тому вчора втекла, як тільки побачила Віту? Так намагалася мене зрозуміти? Ти вимагаєш від мене того, чого сама ніколи не робиш.

- Це різні речі, і ми ведемо розмову ні про що. Якщо тільки ти не збираєшся сказати, що цього разу кидаєш мене через вік.

- Христино, тобі, чорт забирай, шістнадцять і ти поки маленька! Як ще я маю вчинити?!»

 

І звісно герої жартували про це в «сучасному». Ось момент з їхньої розмови на кораблі

«- Безалкогольний? Від тебе взагалі ніякої користі.

- Востаннє, коли ти змусила себе напоїти, виявилося, що тобі шістнадцять, - посміхнувся Денис. - В мене тоді все життя перед очима промайнуло.

- Точно, я ж можу тебе шантажувати. Начебто термін давності злочину ще не минув.

- Якщо збираєшся подати на мене заяву за своє розбещення, Тіно, дай хоч спочатку його завершити».

 

Ой, якщо кожну зміну так розписувати, вийде ще один роман. Розповім коротко. Отже, книжка мала бути одна і Денис розкривав всю правду біля альтанки, Христина на стосунки не погоджувалася, але передумувала після розгону Майдану.

Ніхто проблем Саурецького не вирішував – він мав повертатися в Німеччину, та замість цього пішов на війну. І загинув під Іловайськом. Фінальна глава була від імені Бойко, яка приїжджала в лікарню, а Костя передавав їй останній вірш Дениса.

Епілог теж був від імені Себастьяна, але той приїздив на могилу батька. Там зустрічав Христину з дорослою донькою від іншого чоловіка. Вони з дівчиною сперечалися, як наші герої на початку історії, між ними пробігала іскра і народжувалася надія, що вони зможуть те, що батькам не вдалося.

Після завершення книжки Христини мені пришла в голову ідея переплести глави більш тематично. Багато чого додалося і прибралося, це була дуже довга та кропітка робота. Віршований зміст в першій чого тільки вартий))

Потім я захотіла розділити глави стилістично. Розповідь від імені Дениса стала вестися в дієсловах теперішнього часу, а Тіни – минулого. Ви могли помітити, що в епілозі першої/пролозі другої/останній главі герой думає також в «минулих», і тільки в кінці повертається до характерних йому протягом історії «теперішніх». Це зроблено спеціально, як і чередування Тіни-Христини в його думках. Коли йому погано чи він на неї ображений, то звернення більш офіційні, а коли розгублений – все змішано))

Коротше, з одної великої я розписала дві великих, додала більше сцен з розвитку стосунків, інтриги, страждання. До останнього думала, що похорони в бонусі будуть Дениса. Мене зупинили коментарі та жаль, адже герої і так настраждалися. Я подарувала їм максимальний хепіенд з тих, що вписувалися в історію.

Якщо цікавить щось конкретне про роман – пишіть, бо історія стільки разів змінювалася, що перша версія взагалі не схожа на фінальну і обговорювати детально ніякого часу не вистачить.

Все, завершую блог і біжу писати проду на завтра до «Зроблю своїм (тимчасово)», бо щось забалакалася. В мене були перші вихідні за півроку і я казково відпочила, валяючись в ліжку і не роблячи взагалі нічого. Чистий кайф!

 

 

10 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Фата Моргана
13.03.2023, 14:20:37

Пара, створена на Небесах, без перебільшення, варто лише прочитати про першу зустріч й відчуття розряду струму ) . Тож Подяка вам за книжку і за happy end як нагорода за випробування, які вони пройшли).
Приєднуюсь до думок про другорядних героїв, які зажили своїм повноцінним життям, що хочеться про них хоча б короткі окремі історії почитати )

Показати 2 відповіді

Уляна Скіденко, то шо називють "хімія" :)

Альтернативний фінал - все одно Христина не залишилась з Алексом :) ?
Не дарма ж Ден та Тіна не змогла забути один одного два роки - такий потяг, що магнітом тягнуло.
Просто якби у ході переробки не планувався щасливий фінал, для чого тоді були такі болісні розставання і депресії після них? Вже на кажучи про інтимну сторону питання. Чи лише для того, щоб героїня пішла своїм шляхом, а не стала "тінню мажорчика" :)?

Показати 2 відповіді

Уляна Скіденко, Спасибі за діалог :)

avatar
Anastasiia Lypovska
12.03.2023, 23:16:44

Дякую, за блог) Дякую, що змінили фінал, натхнення вам та творчих успіхів) Розумію тепер, що ви надихалися реальними подіями та емоціями, що й зробило книгу такою емоційною та правдивою!!!
Думаю, що у багатьох дівчат були емоційно бурхливі стосунки у 16 - 17 років, і лише в деяких вони переросли в дорослі та свідомі стосунки) І які ж ті всі емоції справжні у 17, і якою дорослою себе вважаєш)
Дякую за цей цікавий хеппі енд, з прекрасним та цікавим майбутнім для України і за живого Дениса)

Уляна Скіденко
13.03.2023, 22:16:56

Anastasiia Lypovska, В мене ні однієї знайомої/знайомого, в кого перші бурхливі стосунки не розпалися б. Молодість - пора шаленого кохання, вибухових емоцій й тупих помилок) Через це за нею і сумуємо всі))
Якщо буду писати фантастичний роман про Себа, то зроблю вже Дениса безсмертним))

avatar
Анні Ксандр
12.03.2023, 20:03:44

Пройшла чималий шлях... Натхнення не спинятись.

Показати 6 відповідей
Анні Ксандр
12.03.2023, 22:11:24

Уляна Скіденко, Це дійсно так) Так само й в мене зараз, було одне в проекті написано, але все переробляю, але маю кістяк на який слід орієнтуватись)

avatar
Іра Сітковська
12.03.2023, 20:19:43

от якби Тіна дійсно була неповнолітня, то таргани Дена з приводу цноти стають більш зрозумілішими)
Фух, як же класно, що все - таки перший задум змінився і герої отрмали шанс бути разом( хоч і не без розлуки у 2 роки), а потім у 10 "воєнних" - з короткими зустрічами ( сумарно місяць на рік)
ну і ще коли такі особистості разом то можуть принести багато користі своїй же країні.
І виховати достойних громадян! от сини близнюки та навіть Себ ) талановиті. і це ще останньому не дуже з генами пошастило з боку матері...
Почитати перший задум та як завжди бобмезні діалоги - бальзам на душу)
Питанння про роман ще були, але чогось на даний момент з голови вивітрились...)

Показати 4 відповіді
Іра Сітковська
12.03.2023, 21:35:45

Уляна Скіденко, о як...цікаво, Штірліц 21 століття!)
а от до Влада - Доля прихильна)
хоча ми не знаємо чи так легко жити з Сонею))

avatar
Лоре Лея
12.03.2023, 20:29:01

Ахах, скільки цікавого, скажу, що я рада за живого Дениса)) однак розвиток подій з Іловайськом був би занадто драматичним і реалістичним, я .б плакала) а так я щаслива за героїв і в фінальній версії також було над чим сумувати, але результат перевершив очікування однозначно)

Показати 3 відповіді
Іра Сітковська
12.03.2023, 21:39:11

Лоре Лея, мене трусило найбільше на описі загибелі доньки та посивілої Тіни, а перед тим та чуйна сцена в лікарні і гра з братиком , на завершення фото, яке у майбутьному бачить Себ.
Напевно тому трусило, що в такій реальності ми зараз живемо( ракетні атаки
Хоча діти і без війни можуть хворіти тощо ((

avatar
Іра Сітковська
12.03.2023, 20:56:26

А інші герої роману одразу з`явились у задумі?Наприклад, Поляков? і теж нічого не виходило "як треба" ) у стосунках з Тіною?
Взагалі всі персонажі вийшли живими, продуманими, з якимись штрихами, які їх характеризують , тому вже виникають в уяві читача "як реальні люди")
навіть у Бонусі нові персонажі - наче знаєш їх пів життя)!

Уляна Скіденко
12.03.2023, 21:30:43

Іра Сітковська, Поляков з'явився одразу, про це забула сказати - починалася перша частина з прологу. Там якраз сцена в їдальні, де Христина тікає від розмови з Денисом, її діалог з Сашком, те як вони виходять разом з корпусу. Потім вона сідає до нього в машину, не обертаючись на Саурецького, блокує номери й видаляє переписки. І далі йде два роки потому, де Денис повертається. Але подивилася, що динаміки немає, якщо з прологу починати тому прибрала його.
А персонажі спочатку народжуються як сюжетні функції, потім додаю їм глибини та власної передісторії. Це взагалі окрема тема, про роботу над героями, дуже довга))

Я вам дякую за 2 книжки. Я і сміялася і переживала. Дякую за розкриті теми!

Уляна Скіденко
12.03.2023, 21:24:43

Світлана Гончарова, Спасибі, дуже рада, що сподобалися!

avatar
Наталя
12.03.2023, 20:21:27

Через років три видасте якийсь романчик під назвою "Як написати бомбезну книжку. Від А до Я". Таємниці творчості - цікава тема (якщо автор чесний). Купила на днях роман Таїс Золотковської "Пиши", правда, ще не отримала. Вона досить популярна і підприємлива авторка, вперше читатиму її, навіть цікаво, чи сподобається.
Не завжди те гарне, що розкручене, але побачимо.
До речі, цікаво, що мені практично завжди найбільше подобається перша книжка серії, коли автори, як правило, тішаться останньою, в якій уже дуже гарно вивчили характер своїх персонажів, сюжет не переобтяжений зайвим, він легший... Мені подобається якась більша розхристаність в перших, де крізь сюжет відчутно пробиває непричесаний автор.
А вам успіхів. Ви - неймовірні. І перший варіант закінчення теж був би гарним, хоч і радію, що не вбили Дениса.

Уляна Скіденко
12.03.2023, 21:20:44

Наталя, Чесно, вперше чую про цю авторку, теж цікаво, що там за книжка. Бо дуже мало про письменництво на українській.
Я пишаюся другою частиною, а люблю теж більше першу, де все тільки починається) Дякую за теплі слова!

avatar
Іра Сітковська
12.03.2023, 20:08:56

вау!)) Це як раз для мене!)
дякую! Пізніше - коментар розгорнутіше!)

Інші блоги
Доброї ночі!
Привіт! Знижка на історію! Подвійна помилка з босом. Дежавю. - Ти мазохістка? - Цілком логічне, я б навіть сказала риторичне питання... - Цілком можливо. Так, певно так і є, - я практично впевнена в тому, що на моєму місці
Перший розділ "Відроджених з Попелу"
Вітаю, дорогі читачі! Перший розділ "Відроджених з Попелу" вже на Букнеті (а я і досі не звикла до назви). Сподіваюсь, що початок книги вас не розчарував. Буду рада вислухати будь-які ваші думки стосовно першого розділу,
Ось такі презенти підходять?)
Історія по знижці! Не для тебе мама Ягідку ростила Чому мужики вважають, що якщо жінка живе з ними, то вони приручили дику тваринку? Невже чоловіки такі наївні та розслабляють булки в найнесподіваніший момент? Ха!
2000 підписників
Привіт, мої любі! Ви бачили скільки вас у мене? На цю хвилину 2015 підписників!!!! Я так радію цій цифрі. Я ціную кожного з вас! Кожного! Чуєте?! Ваша Майська сьогодні навіть трохи святкувала цю подію. Завтра викладу відео
Вища ельфійка
Як сприйняла Ейлірейн той факт, що вона є вищою ельфійкою і чим це їй загрожує — читайте у новому розділі "Академії Фейлім". Я залишила кабінет ректора в засмучених почуттях. Я хоч і думала останнім часом, що можу
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше