Що спільного між Олександром Дюма і автором Букнет

Привіт! 

Не так давно в моєму Телеграм-каналі "Читаємо і пишемо" розгорілася дискусія на давно забуту ( як я вважала) тему.

А саме: одна авторка висловила думку, що електронні книги — це не книги, а справжні книги мають бути видані на папері. 

Хоча сама вона потім зізналася, що видала власну  книгу лише тиражем 40 екземплярів, із яких 25 продала, а 15 подарувала рідним. 

*Тут автори електронних книг на Букнеті з тисячами бібліотек і сотнями продаж посміхнуться, але насправді мене здивувало інше: виявилося, що багато людей гадки не мають про можливість читати книги "у процесі", і коли я розповіла, що це таке, дивувалися: "А що, так можна?"

Ніхто зараз, думаю, не сперечатиметься, що читання онлайн вже стало зручнішим ( і економнішим для бюджету) ніж покупки паперових книг.

Проте оцей міф: "я читаю лише завершені книги", живе і на Букнеті. Я особисто стикалася багато разів із тим, що читачі обурюються: "Що це ви собі вигадали? Викладаєте книгу по шматочках! Допишіть, а тоді вже публікуйте на сайті!"

Тут, якби я попросила підняти руки тих авторів, яким теж таке писали читачі, мабуть, був би ліс рук))

Але насправді, чи є книги в передплаті, або в процесі таким уже винаходом ери інтернету? Виявляється, зовсім ні! 

І класики 19 століття теж писали "проди" і отримували коментарі від читачів! Тільки це було не в інтернеті ( який ще не винайшли), а на сторінках газет і журналів! 

Найбільше така практика "романів з продовженням" поширилася у Вікторіанську епоху в Англії. Більшість відомих книг того часу вперше побачили світ у вигляді розстрочки у щомісячних або тижневих виданнях. 

Шалений успіх "Записок Піквікського клубу" Чарльза Діккенса , вперше опублікованого у 1836 році, закріпив життєздатність та привабливість серіалізованого формату в періодичній літературі. За тієї епохи межа між "якісною" та "комерційною" літературою не була чітко вираженою. *Втім, як і зараз))

Були й інші відомі письменники, які писали серійну літературу для популярних журналів. Наприклад, Вілкі Коллінз, автор детективного роману "Місячний камінь" та сер Артур Конан Дойл, який створив славнозвісні історії про Шерлока Холмса спочатку для серіалізації в журналі  Strand.

Не відставали  й американські періодичні видання, які спершу друкували твори британських письменників, а з часом почали  спиратися на зростаючу базу вітчизняних авторів. Журнальні публікації ( ексклюзивні, до видання на папері) приносили авторам чималий прибуток,  тоді як письменники сприяли зростанню накладу періодичних видань. Наприкінці XIX століття ті, кого вважали найкращими американськими письменниками, спочатку публікували свої твори у серійній формі, а потім лише у повному форматі.

Серед американських письменників, які писали в серійному вигляді, були Генрі Джеймс і Герман Мелвілл. Журнали приваблювали авторів можливістю отримати широку аудиторію, і забезпечити в майбутньому покупки їхніх книг ( адже прочитавши роман в журналі, читачі потім купували для домашньої бібліотеки повноцінну книгу).  Однією з перших відомих американських книг, яка вийшла у серійному форматі, є "Хатина дядька Тома"  Гаррієт Бічер Стоу, яка була опублікована протягом 40 тижнів.

Серіалізація була настільки стандартною в американській літературі, що автори тієї епохи нерідко вбудовували структуру розстрочок у свій творчий процес. Вони часто ділили свої твори на багаточастинні сегменти однакової довжини.

В той час споживання художньої літератури було інакшим, ніж у 20 столітті. Замість того, щоб читати книгу в одному томі, читачі  терпляче чекали на вихід нових епізодів протягом року, а автори та періодичні видання часто реагували на реакцію аудиторії, публікували відгуки читачів, їхні запитання та відповіді авторів. 

У Франції майстрами серіалізованого жанру були Олександр Дюма і Ежен Сю. Наприклад роман "Граф Монте-Крісто" було розтягнуто на 139 "прод". Серіалізація стала однією з головних причин того, що романи XIX століття були такими довгими. Автори та видавці продовжували історію, якщо вона була успішною, оскільки авторам платили за лінії та епізоди.  

Хто тут дорікає авторам Букнету, які пишуть по кілька романів одночасно? Згадайте: Олександр Дюма творив неймовірними темпами, часто писав зі своїм партнером дванадцять-чотирнадцять годин на день, працюючи одразу над кількома романами для серійного видання.  Різниця в темпі написання та випуску значною мірою визначала успіх автора, оскільки апетит аудиторії створював попит на подальші платежі.

Отож, все нове є добре забутим старим))

Шановні автори, сподіваюся, тепер вам буде чим відповісти своїм опонентам, які зневажливо ставляться до тих, хто викладає твори "в процесі", а не ховає в шухляду, очікуючи, поки ними зацікавиться видавництво))

А я, користуючись слушною миттю, хочу  запросити вас до читання моїх книг “у процесі”: романтичного детективу “Колишній ворог” та написаного у співавторстві з Владою Холод  любовного роману “ Фантазії мого президента”!

J3MfzkMjUEMLXfVv8yIXpa4OeAvC8y8KDywgYhO6Rglu-PCXN7kn7A-wX6CxPiJz-rGyU_3KARsJXZO0HPO9SIr7UNfbhjnlltltxeTFOKSsJDKGAZ2IX4-BqnNsguNbSTzqDfem5r_tF--VFk-0-Q

T3LxP1j389b-58G_r3jQICS6whgQ53FnfQjJNRoobnywyX76wgPScMz8GQ_mXgt8B7fuKwcLVSPCZuLomvrdHJseXvGZfsS7H8LWYceIrkmHCuz_Ti-u2tBC647Xl35ZojKAcWhdzzpOkc9SSbkNZw

А 27 лютого виходить наша з Владою Холод нова книга, цього разу в жанрі любовно-пригодницького фентезі. Вона буде просто неймовірною)) Джордж Мартін нервово куритиме ( жартую, звичайно, але в кожнім жарті є доля правди))

Не пропустіть, обов'язково підпишіться на нас, і тоді, як тільки новинка з'явиться на сайті, ви одразу отримаєте сповіщення і зможете розпочати читання.

Ми недалеко втекли від Дюма, часу даремно не гаємо)) Тож приєднуйтесь до дружньої компанії наших читачів. Веселе і цікаве дозвілля гарантуємо! 

 

21 коментар

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Змий
22.02.2023, 12:18:51

Ну це вже пролила бальзам на душі усіх авторів так пролила.Від душі.)))))))Можна було б рознести цю писанину в щебінь та вже нехай тішаться.))))))

Показати 5 відповідей
Мар'яна Доля
22.02.2023, 14:07:32

Змий, Я думаю, атака вас тільки порадує, збадьорить) Тому творіть, бажаю натхнення і успіхів!

avatar
Юлія Міхаліна
22.02.2023, 11:39:31

Дякую за блог!❤️ Дуже цікаво!)) Тепер, дійсно, є залізний аргумент відповіді тим, кому не подобаються в процесі))

Показати 2 відповіді
Юлія Міхаліна
22.02.2023, 12:28:02

Мар, О, теж чудовий варіант))

Я пам'ятаю, як у дитинстві читав якийсь журнал з історіями, які мали продовження, було дуже цікаво. Навіть у якійсь газеті були невеликі уривки, і я кожен тиждень чекав продовження. Приємні спогади)
А щодо нелюбові уривків, я тих людей теж розумію. Неприємно, коли читаєш уривки, а автор кудись зникає і ти не розумієш, буде колись закінчення історії чи ні(

Мар'яна Доля
22.02.2023, 12:24:35

Дмитро Євтушенко, Це точно, незавершені історії це великий мінус для автора, треба обов'язково закінчувати, аби не викликати недовіру в читача.

Дуже цікава тема. Думаю, що Букнет та інші інтернет-сайти для авторів - це майбутнє книжкового ринку. Та й не майбутнє, а вже його початок)) Немає різниці, як і де ти читаєш - на папері чи в телефоні. Хіба що книги для дітей повинні бути паперовими. Хоча б якась частина точно. В мене син любив їх гризти))

Мар'яна Доля
22.02.2023, 11:11:04

Лариса Бондарчук, Згодна з вами) Зараз багато людей тривожаться, що електронні книги витіснять паперові. Але колись так само хвилювалися через те, що кіно замінить театр. Насправді цього не сталося, продовжує існувати й те, й інше))

avatar
Лана Іссан
21.02.2023, 19:02:19

Дуже цікаво. Я знала, що багато авторів у минулому публікували свої романи частинами у журналах, але ви дуже гарно це підкреслили. Дійсно хороша паралель. От би і нам ще платили за кожен розділ)))) (Жартую, тоді б деякі книги були, як Санта Барбара і читачі роками б чекали завершення. )
Успіхів.

Показати 2 відповіді
Лана Іссан
22.02.2023, 00:18:37

Мар, Ого, не знала. ))))

avatar
Юлія Богута
21.02.2023, 20:21:11

Дійсно наболіле) "Ти не автор, доки не видав за свої кошти тираж в 50 примірників, з яких і 10 не куплять")

Показати 5 відповідей
Мар'яна Доля
21.02.2023, 21:46:38

Юлія Богута, У мене є один знайомий поет-пенсіонер, який видав 14 книг, вірніше тоненьких брошюрок віршів, символічним накладом. Але зате організував розкішні презентації кожної книги) Людині дуже важливо було прославитися)

avatar
Ірина Русакова
21.02.2023, 20:56:51

А я люблю читати в процесі. Завжди чекаєш, що ж далі буде. От тільки коментувати не дуже подобається. Іноді в кінці можу щось написати. Але люди до сих пір люблять звичайні книги. В мене теж величезна бібліотека вдома. Коли я познайомилася з Букнет, то стала читати електронні книги.

Мар'яна Доля
21.02.2023, 20:58:33

Ірина Русакова, Я теж не вмію писати багато коментарів, зазвичай уже коли прочитаю книгу повністю, сідаю й пишу розгорнутий відгук) Але авторам насправді страшенно приємно, коли коментують кожен розділ)

12-14 годин((( як це знайомо. Дякую, Мар'яно за шикарний блог❤️

Показати 2 відповіді

Мар, ❤️❤️❤️

avatar
Холод Влада
21.02.2023, 20:11:37

Як же я чекаю виходу новиночки *_* скоро буду писати

Мар'яна Доля
21.02.2023, 20:14:34

Холод Влада, Клас, бо я вже скучила за продовженням))

avatar
Оксана Зіентек
21.02.2023, 17:28:21

О! Дякую! Тепер я зрозуміла, звідки "ноги ростуть" у всіх оцих порад авторам, що "усі глави повинні бути однакові за розміром". А після Вашого блогу стало ясно, що автори порад орієнтувалися, скоріш за все, на досвіт американських письменників.

Показати 4 відповіді
Оксана Зіентек
21.02.2023, 19:47:18

Мар, :-)))

avatar
Ліна Алекс
21.02.2023, 18:31:47

Ох, як я люблю паперові книги! Якби могла, скупила би цілий книжковий магазин)) На жаль, реалії сьогодення такі, що читати виходить тільки в електронному вигляді, а багато з тих книг, які хотілося б читати, не існують в електронці((
Серіальний формат для нашого швидкоплинного життя саме те, що треба.

Мар'яна Доля
21.02.2023, 18:55:30

Ліна Алекс, Дякую! Сама такої ж думки))

avatar
Лара Роса
21.02.2023, 16:16:44

Успіху новинці! Натхнення))

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:36:53

Лара Роса, ♥️

avatar
Софія Вітерець
21.02.2023, 17:30:34

Дякую за чудовий блог))))
Та й зараз напевне і досі є багатенько журналів з якимись історіями "в процесі") Також такими захоплювалася до того, як відкрила для себе Букнет)))

Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:35:41

Софія Вітерець, Дякую! Думаю, що журнали є, але більше для старшого покоління звичні, а молодь більше полюбляє онлайн-читання ))

avatar
Очеретяна Кішка
21.02.2023, 17:06:58

Та не треба навіть заглядати так далеко в минуле. Згадайте "Роман-газету". Там також публікували твори по частинах, та ще й черга була в бібліотеці, щоб підшивку отримати. Так що в продах немає нічого нового, думаю проблема виникла через те, що багато електронних книг залишаються незавершеними.

Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:10:10

Очеретяна Кішка, Я в дитинстві передплачувала журнал "Однокласник", там публікувалися цікаві детективи, трилери, містика, якраз з продовженнями, то так нетерплячка брала , що треба місяць чекати до нового розділу. Зараз, на щастя, проди частіше виходять))

avatar
Віра Вікторівна
21.02.2023, 16:14:41

♥️ Ой, Мар'янко!) Наразі читаю дванадцять книг... Із них одна завершена!) Чесно, починала більше, але не встигаю))) Дякую ♥️♥️♥️

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:08:41

Вера, ♥️

avatar
Емілія Дзвінко
21.02.2023, 16:46:26

Дякую за цікавий допис. Десь п'ять років тому в нас на останньому курсі універу була дискусійна панель на схожу тему. Хто за що і чому. Почула дуже багато різних думок. Я читаю і такі і такі книги із задоволенням. Бо і в тих і в тих є свої переваги. Паперові близькі фізично, бо їх можна погортати, відчути папір на дотик, зробити свої нотатки тощо. Але електронні - мобільніші в багатьох питаннях, дешевші, деякі з них можна читати в процесі (для мене це +) та й екологічніші. Але багатьом читачам та й авторам ще треба призвичаїтися, думаю ситуація за років 5 трохи зміниться. Презентація новинки інтригуюча, загляну до вас 27 лютого :)

Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:07:58

Емілія Дзвінко, Дякую! Я пригадую, коли в мене ще не було смартфона, а тільки звичайний кнопковий телефон, то я тягала з собою паперову книгу, щоб читати в транспорті чи в черзі до лікаря, це не надто зручно. А от удома, в улюбленому кріслі з чашкою чаю читання паперової книги приносить кайф. Тому, на мою думку, хай буде й те, і інше))

avatar
Богдана Малкіна
21.02.2023, 16:13:22

Раніше теж читала лише завершені книги, але потім спробувала "в процесі" і мені сподобалося)

Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:05:57

Богдана Малкіна, Так, у кожного виду читання своє задоволення)) Дякую!

avatar
Устина Цаль
21.02.2023, 16:24:04

Електронні книги, звичайно, дешевше, але я люблю паперові за те, що можна читати з олівцем і підкреслювати цитати)))
Дякую за цікавий блог)) Про Дюма і Дікенса знала, а от про американську літературу - ні.

Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:04:33

Устина Цаль, Дякую! Я люблю паперові книги і не втримаюся від покупок все нових, хоч і ціни зараз кусаються. Але завдяки тому, що є електронні, мій сімейний бюджет досі функціонує, інакше б він міг зазнати краху))

avatar
Лоре Лея
21.02.2023, 16:48:21

Клас, дякую за цікавий блог) насправді мені також писали з претензіями про впроцесники)

Мар'яна Доля
21.02.2023, 17:03:15

Лоре Лея, Дякую! Мабуть, усім пишуть, принаймні з тих авторів, кого я питала, всі отримували такі "коменти щастя"))

avatar
Анні Ксандр
21.02.2023, 16:28:00

Дуже цікаво))) За новинку також)))

Мар'яна Доля
21.02.2023, 16:43:11

Анні Ксандр, Дякую! Я вже скучила за фентезі, люблю цей жанр ( думаю, мої читачі також скучили))

avatar
Reader Lana
21.02.2023, 16:33:27

Я теж полюбляю "завершені" книги, в яких немає того "очікування",але...... після того як почала читати "в процесі", то змінила ставлення до таких книг)) це так цікаво.....можна обговорювати сюжет) ділитися емоціями після проди) зворотній зв'язок це просто ВАУ))
Але все таки "в заначці" є завершені, коли хочеться щось прочитати "від А до Я"))))

Мар'яна Доля
21.02.2023, 16:42:39

Reader Lana, Так, я сама люблю читати одразу великими шматками, коли неможливо відірватися)) Але разом із тим і саме очікування нового розділу улюбленої книги це таке приємне відчуття, коли заходиш і бачиш оновлення, і кидаєш усі справи, щоб прочитати)

Інші блоги
Одразу 2 розділи "Еро-тур для сміливих"
Святкую разом з вами, що нас вже понад 300! Дякую, що підписуєтесь і ставите лайки. Це дуже стимулює писати більше і частіше. Тому сьогодні на честь такого гарного кругленького числа - одразу два нових розділи книги "Еро-тур
Якби Ден вів інсту...
Що ж, вирішила і я взяти участь у цікавому челенджі «Якби персонаж моєї книги вів інсту», який започаткувала моя подруга Ханна. І сьогодні хочу показати сторінку Дена — центрального персонажа серії книг «Поклик
Якби Тіс вів інсту
Доброго часу доби, творча спільното!❤️ Пропоную вам взяти участь у цікавому челенджі "Якби персонаж моєї книги вів інсту" , який запропонувала моя творча подруга Ханна Трунова. А наступний персонаж
Приручений бос зі знижкою❤️
Усім привіт) Ох, дівчата, хочу сказати, що таких ось босів, про якого я вирішила вам нагадати, варто починати приручати прямо з понеділка і від самого ранку))) Щиро запрошую вас до роману «Приручити боса», який сьогодні
Тизер №2. Локації Колонії
Вітаю мої любі читачі та читачки! ❤️ Пропоную вашій увазі другий тизер до моєї книги "Колонія. Історія Ріки", який має назву «Локації Колонії». Захотілося трохи позайматися візуалізацією та передати
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше