Як у Вас з творами на військову тематику?

Усім привіт!
Останні дні мені трапляється велика кількість творів по війні в Україні. Вони чудово написані, з хорошим сюжетом, за душу беруть, але... Мене дратує, коли спекулюють цією темою на конкурсах. Можливо, це і не спекуляція, а крик душі й автори просто не можуть втриматися і втикають страждання українців у кожну щілину. Намагаються таким чином привернути увагу Долі до нашої біди. Та мене це дратує. От не можу навіть собі пояснити чому, тому і ви не питайте. Якщо знаєте відповідь, то звісно пишіть і поради будуть доречні. А ще може когось це теж торкає, тож напишіть як ви справляєтеся. Було б цікаво почути думку авторів.

Текст відредагувала, щоб моя думка стала зрозумілішою))


 

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Це дуже важлива і чутлива тема. Наразі я теж над нею замислююсь, і відповіді досі не знайшов.

Природно, що людину, яка звикла свої емоції та переживання трансформувати у текст, тягне вилити на папір найгірший, найстресовіший та найболючіший у її житті досвід. Та я дещо боюсь цього. Це зараз і мені болить, і усім болить. Я, з одного боку, розумію, що це важливо, і з певної точки зору це навіть ще один фронт нашої боротьби (досить згадати "20 днів у Маріуполі" - це ж величезний внесок у те, щоб ситуацію в Україні розуміли, щоб нас підтримували). З іншого боку, люди досить гостро і емоційно реагують на твори, які зачіпають настільки свіжі їхні рани. Кілька разів спостерігав, як авторів, які ризикували наближатися до трагічних подій сучасності, як-то різанина у Бучі, наприклад - досить серйозно хейтили. Мені менше всього хотілося б, аби про мене сказали, що я хайпую на людському горі, що моя писанина образила пам'ять когось із загиблих чи нанесла травму комусь із тих, кому пощастило вижити. Тож ще думаю.

avatar
Тома Сагаль
07.02.2023, 22:50:27

Доброго вечора. Прочитала Ваш блог. Війна та страждання - гостра та болюча тема, про яку потрібно говорити. Спробуйте і ви щось таке написати, проникнутись стражданнями, біллю. Це наша реальність вже багато років, і я не розумію як про це можна мовчати.

Таша Павлова
08.02.2023, 00:19:14

Тома Сагаль, Доброго вечора. Дякую, що прокоментували. Я тільки за, щоб люди не мовчали. Писати про війну, я поки що не можу, бо знаю, що не здатна передати увесь жах війни, атмосферу, переживання і біль людей, почуття втрати й розпач.Тому і не беруся. Можливо колись, коли я зможу груду, що у мене в середині сидить, оформити у слова, я щось і напишу. І мені не подобається, коли інші пишуть аби написати. Я не кажу про всіх. Є твори, над якими я плачу і вони того варті.

avatar
Лео Нур
06.02.2023, 22:29:20

Якщо чесно то вас не розумію. Чосу саме дратує? Зараз багато класних книг про вiйну. Та й взагалі, якщо якийсь жанр не подобається, вас же ніхто силою не змушує читати.

Показати 8 відповідей
Таша Павлова
07.02.2023, 22:12:46

Лео Нур, Точно)) Я ж так і не подивилася. Дякую,що нагадали.

avatar
Змий
07.02.2023, 08:15:32

Звикните.Запевняю.У самій війні є декілька позитивних моментів.На ній швидко дорослішаєш,вона правильно розподіляє життєві пріорітети,на ній починаєш цінувати власне життя та життя оточуючих тебе людей, і як казав Залужний на ній зразу видно хто є хто.Є ще дещо,але вже нехай.Вас я розумію по тій простій причині (як я тут вже декілька разів писав)що сам би із задоволенням забув би хоча б чвертку того що бачив.І такі твори це нормально.Через це пройшли США починаючи із Вьєтнаму,той таки оркостан,Британія після Фолклендів,Балкан та Іраку...Тепер ми.

Показати 2 відповіді
Змий
07.02.2023, 10:34:57

Таша Павлова, От і добре.)

avatar
Інна Камікадз
07.02.2023, 07:33:11

Я пишу про війну і читаю про війну. Усі довкола так прагнуть позитиву, що скоро забудуть якою ціною ми отут можемо строчити свої писулі.

Показати 2 відповіді
Таша Павлова
07.02.2023, 09:51:15

Інна Камікадз, Позитиву не можна не прагнути. Звичайна захисна реакція організму, бо інакше... В мене є зараз багато прикладів, де люди просто стають як скажені собаки або амеби. Я прагну позитиву, бо це дає мені сили підтримувати інших людей, розповідати дитині, що ми обов'язково переможемо, пояснювати чому я так впевнена. І повірте я не забуду якою ціною, і дитина моя знатиме та пам'ятатиме. Та роблю я це не через "капець нам хана", а через той же позитив, який намагаюся зібрати по краплях в жменю й у відро.

avatar
Тетяна Гищак
07.02.2023, 07:27:23

З коментарів зрозуміло про який конкурс йде мова. Я там виклала свій твір, і він також про війну. Зауважу, що це єдина коротенька мініатюра, яку я спромоглася написати за останній рік, хоча до лютого минулого року в мене була купа ідей і творів, серед яких жодного про війну. Чи можна це назвати спекуляцією? Я про інше зараз писати взагалі не можу. Або нічого, або про війну, бо звикла писати на актуальні теми.
А спекулянтів на конкурсах завжди достаньо. І цю фальш одразу видно, можу погодитись. Буковки можуть бути складені гарно, але все рівно звучати фальшиво, бо не містять душі автора.

Таша Павлова
07.02.2023, 09:38:07

Тетяна Гищак, Щиро дякую, що поділилися)) Натхнення і миру. І гарних оцінок)

avatar
Змий
07.02.2023, 08:18:34

Мало не забув.Причин може бути безліч.Якщо почати іх перечислювати то просиджу за цім як мінімум до обід.Це може бути і натхнення,і бажання заробити на гарячій тематиці,може бути сповідь із катарсисом...

avatar
Оксана Усенко
06.02.2023, 22:18:40

Дуже дивно, що твори про війну вас саме дратують. Якби ви сказали " боляче читати, бо душа болить", я б подумала, що то перегукується з особистими переживаннями. Якби сказали, що трапився твір де написана дурня, неправда - зрозуміла б. А от те, що вас саме дратують нормально написані, правдиві твори( ви самі сказали, що гарні) лише тому, що відображають наші реалії, особисто мене наштовхує на думку, що або у вас з нами різні реалії, або ви настільки заглибилися у власну мушлю, що будь-який натяк спробувати зняти рожеві окуляри то для вас стрес.Тому навіть не знаю порадіти за вас ( якщо ви раптом десь на Багамах:), чи поспівчувати вам.

Показати 2 відповіді
Оксана Усенко
07.02.2023, 08:17:31

Таша Павлова, Тригери у кожного свої. Те, що для одного тригер, дня іншого новина. Спекуляції є, і будуть завжди, але якщо зараз просто забороняти цю тематику, то матимемо ще й викривлення фактів, бо одна справа описувати сьогодення, і зовсім інша - постфактум, спогади. Мені здається твори про війну зараз доречні, бо консервують для майбутнього нинішній стан душі людей, ситуацію. Мені здається це важливо. А щодо конкурсних творів... Мабуть ті конкурсні твори були не на Букнеті.Бо тут військову тематику з конкурсів вимітають непрямими заборонами:)))

avatar
Емілія Дзвінко
06.02.2023, 22:46:34

Це нормально, що кількість написаного про війну росте. І не лише на букнеті, друкованих книг також виходить чимало. Це потрібно і це на часі. Не всі вони хорошої якості, бо одна справа писати про війну, бо всі пишуть і я хочу, а інша справа - писати добре із сенсом та глибиною. А ще є окрема категорія - це тексти-рефлексії про пережитий досвід свій чи знайомих. Це не зовсім худліт, але також торкає за душу. Я це більше сприймаю як потребу людей виговоритися. Я прихильниця тенденції, що про війну пишуть, бо це актуально і на це є запит читача, ну і якщо вдатися в історію, то в період Другої світової війни було те саме. Зараз просто можливостей більше. Якщо вас дратують твори про війну - ймовірно ви або не читали хороших текстів, бо хороші тексти не можуть дратувати, або причина в іншому, наприклад, що хтось про це написав, а ви ні. Це не означає, що темою спекулюють, тема просто актуальна. Не ображайтеся, це суто моя думка.

Таша Павлова
06.02.2023, 23:56:17

Емілія Дзвінко, Дякую за Вашу думку. Знаєте, моя бабця тільки про війну і читала. Де вона тільки ті книжки брала? І перечитала їх стільки, що воєнні історії у неї ніколи не закінчувалися, хоча тільки пару класів закінчила. Можливо і ми колись будемо зачитуватися. Можливо і я колись напишу

avatar
Рома Аріведерчі
06.02.2023, 12:52:39

У мене зустрічне питання. Нащо ви читаєте те, що нібито для вас неприйнятно й аж настільки засмучує? Якщо ви в цьому розберетеся самотужки або з психологом, без опитувань широких кіл прогресивної громадськості, то або перестанете їсти кактус, або зрозумієте, нащо воно вам потрібне. І тоді ви скинете біле пальто й не пробуватимете більше вводити моральну цензуру на твори будь-якої тематики.

Таша Павлова
06.02.2023, 13:06:37

Рома Аріведерчі, Я й намагаюсь мінімізувати контакт з такими творами, принаймні на даний момент. Просто стикнулася з конкурсною ситуацією, де тему міфології обігрують війною, давлячи на почуття і страждання. Притому, що я написала, що є доволі гарні твори, чудово написані. В підняла я тему спекуляції. І моральну цензуру ні в якому разі не збираюся вводити. Кожен пише як хоче і про що хоче. А щодо білого пальто, я його зроду не носила, бо хоч і вірю в світле, та не відкидаю темне)

avatar
Лоре Лея
06.02.2023, 10:42:08

Вітаю) розумію ідею цього блогу і можу погодитись з неприємними відчуттями, але також бачу, що про це не можна не писати, бо для деяких людей це єдиний спосіб виговоритись і пройти певну літературну терапію. Інша справа. як саме та з яким змістом про це пишеться. Для себе я цю тему поки закрила, хоча в мене є книга, яка частково описує і цю війну також, вона була потрібна була мені самій, вона допомогла мені розібратися у власних думках.
Думаю, що зараз, будь-який твір на військову тематику можна насварити, бо це типу спекуляція. це хайп, це гра на публіку, навіть якщо це не так. Хтось навпаки може сказати: "А як можна писати про кохання і побутові проблеми, коли війнонька?".
Дратуватися нормально, не читати книги про війну зараз нормально, але гнобити працю людей, вбачаючи в ній щось неприйнятне конкретно для себе... Мабуть, кожному своє. Про війну хочу написати, але більше про людей в цих умовах, а не про романтику окопів, бо вона впливає на всіх, навіть на тих, хто зараз сидить вдома. Однак все трохи згодом, бо зараз мені більше хочеться подарувати людям приємні емоції і нагадати, що навіть в умовах війни життя йде далі і є місце для світлого.

Показати 10 відповідей
Лоре Лея
06.02.2023, 11:56:13

Таша Павлова, "Романтика" в моєму коментарі використана з сарказмом, сподіваюсь нікого це не образило. Маніпуляція чи ні, а війна не може не залишити відбиток на сучасних творах, та було завжди. В різні історичні епохи люди писали про актуальне, а якщо я вірно розумію, то люди вчать історію не так радісно, як читають розважальні книги. На жаль, війна мтала частиною нашої буденності, це факт. Це не норма і це не можна романтизувати, але писати про це так, щоб ніхто не залишився незадоволеним нереально

Ви не одна така. Коли ще було АТО, десь у 2015-му році, я приймав участь у конкурсі фантастики на іншому сайті. І хтось написав оповідання, де дії відбуваються, як раз день на Донбасі, в АТО. Фантастики в тому творі майже не було, але твір увійшов у 10-ку кращих, серед майже з пів сотні. Після того мені складно читати такі історії, бо якщо ти пишеш про війну, неважливо що, ти вже для всіх завчасно пишеш, щось "цікаве".
Я не кажу про біографічні твори, які дійсно розповідають, як важко було в окупації, і що переживали люди під завалами. Але художні твори, які суто для "галочки" відбуваються на передовій, на мою думку це дійсно хайп.

Таша Павлова
06.02.2023, 11:23:48

Дмитро Євтушенко, Дякую. Дуже співзвучно з моїми почуттями

avatar
Анна Шторм
06.02.2023, 10:41:37

Повністю розділяю вашу думку. На тему війни я готова читати людей, які були на нулі чи в окупації. Але після нашої перемоги. Букнет - платформа, створена для того, щоб люди можли відпочити, відволіктись. Саме вона свого часу рятувала мій дах від поїздки без зворотнього білету. А коли бачиш тут фото загиблих (і таке було, так), спроби спекулювати, щоб виділитись - це страшенно дратує.

Таша Павлова
06.02.2023, 11:09:28

Анна Шторм, Дякую за Ваш коментарій. Я теж повністю розділяю Вашу думку))

avatar
Ганна Зюман
06.02.2023, 10:45:06

Взагалі-то на букнет заборонені твори про військові дії, які відбувалися на протязі останніх сто років, виключенням є книги які є опублікованими видавництвами.

Показати 2 відповіді
Ганна Зюман
06.02.2023, 11:00:03

Анна Шторм, Саме так

Інші блоги
Новий розділ - уже сьогодні!
Привіт, мої вірні друзі! Як ви уявляєте собі відьму? Героям довелося завітати до однієї з них. Сядьте, заплющить очі та намалюйте собі образ, який спадає на думку, коли ви намагаєтеся побачити перед собою відьму. А тепер
Я Не Знаю, Куди ДалІ Йти...
Легкі рішення, прості шляхи, вдалі обставини. Як часто ми чекаємо на диво? Що хтось прийде і зробить все за нас, щоб нам не довелося брати на себе відповідальність за власні життя? Ми кажемо, що нам страшно, тому краще
4 книги. 4 боси. 4 спекотні історії.
Вітаю, любі НАТХНЕННИКИ!!! Спекотно… ніжно… солодко…весело… життєво… ОБЕРЕЖНО!!! SO HOT !!! Візуалізація усіх босів (гарячі) "ТИ МІЙ БОС?!"- 20% Уривок: — Що таке? — Ти, ще запитуєш?!
Єдина і неповторна) Знижка на передплату!
Вітаю, мої дорогі читачі! Я з приємними новинами) Лише сьогодні, 29 вересня, книга «Кришталева довіра» продається зі знижкою. Вона єдина за період передплати. Книгу буде завершено 17 жовтня, тому невдовзі ми дізнаємося
"Ти - моя параноя" Знижка
Друзі, сьогодні діє знижка на мій повний емоцій роман ТИ - МОЯ ПАРАНОЯ Що робити, якщо дівчина, яку я до трясучки кохаю, хоче піти, бо вважає мене неадекватно ревнивим? А що, якщо наші стосунки доходять до того, що ми
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше