Як боротись зі страхами? Питання до авторів)

 

Вітаю усіх, хто приділив хвильку моїм переживанням!

 

Коли я починала писати книги, всередині вирувала радість та захоплення, а зараз крім нервів та переживань не відчуваю зовсім нічого. 

 

Вперше це сталось місяць тому, коли я взялась писати відразу три книги одночасно. І наче нічого важкого, але стрибки з однієї книги на іншу почали замість задоволення приносити дискомфорт та в деякій мірі страх. Страх розчарувати читачів, себе, не подати ідеї так, як їх бачу я, чогось не досягти та взагалі опустити руки. 

 

Тепер на те, щоб написати хоч невеличку главу, у мене йде набагато більше часу, а коли перечитую, вічно не задоволена своїми “писульками”.

 

Любі автори, скажіть, чи відчували ви страх перед розчаруванням своїх читачів? І як боролись із цим? 

 

Буду вдячна за відповідь кожному!

 

18 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Вірджинія Хоуп
16.09.2022, 20:43:35

Важко уявити, як деяким авторам вдається писати дві чи більше книги одночасно. І не лише писати, а ще й дописувати. Скільки б не пробувала, рано чи пізно одна з історій відправляється в жахливу папку "в процесі", де самотньо висить до завершення іншої :)
Тема страхів, здається, знайома кожному автору. Для кожного він свій. Я через усі пройшла — від страху розчарувати читачів до повного провалу себе як авторки. З ностальгією згадую ті часи, коли писала легко і з задоволенням, не переймаючись ні про що. І, напевно, саме в цьому і полягає моя істина. Писати треба не переймаючись ні про що. Замість переживань як написати той чи інший розділ аби він сподобався всім і кожному, треба поринути в нього, розчинитися у ньому. Треба прожити його і просто переповісти оті свої пригоди після (я, до речі, досі не можу повернутися у той лайтовий (назвемо його так) стан).
Радити вам все ж нічого не буду, бо повністю погоджуюсь із коментарями нижче: у кожного автора свої ліки проти цього стану. Можу лише побажати швидше повернутися у творчій процес і відпустити переліченні вами страхи ❤

avatar
Уляся Смольська
16.09.2022, 20:25:20

У вас настало звичайне вигорання. Закінчуйте книги і робіть відпочинок. Я таке пройшла. Три книги важко даються. Не знаю як ви, але я на таке більше не піду))

avatar
Рома Аріведерчі
16.09.2022, 20:14:11

Погуглите "зовнішній локус контролю" і зрозумієте, що з вами зараз коїться.
Як і те, що чужий досвід будь-чого вам нічим не допоможе.
До речі судячи з написаного, у вас ці почуття виникли через те, що ви пишете три історії одночасно (або не пишете).
Чи не простіше писати як звикле? Це не порада, просто один варіант з можливих.

avatar
Холод Влада
16.09.2022, 14:26:15

Я боюсь розчарувати тільки себе... Ну а якщо пишу в співавторстві, то ще й співавтора або співавторку. Головне, щоб книга подобалась автору, щоб він відчував, що вклав те, що хотів

Показати 8 відповідей
Холод Влада
16.09.2022, 16:36:40

Бетсі Прусс, Дякую)) взаємно

Бажаю вам якнайшвидше пройти через цей біль та продовжувати творити! Попри все)

Бетсі Прусс
16.09.2022, 16:36:39

Анастасія Дніпровська, Дуже дякую! Завдяки любим колегам, більшість з яких не пройшли мимо, я по троху починаю витісняти зі свого життя негативні емоції, тому зупинятись я поки не маю наміру. Дякую за підтримку :)

avatar
Валера Дорович
16.09.2022, 14:06:28

Мені здається час від часу сумніватися у своїх здібностях - це нормально і властиво кожній людині.
Вихлюпніть свій страх на сторінки роману і нехай герої його подолають. Десь читав, що письменство сприяє самопсихоаналізу. Не те, щоб я раджу ставитись до роботи не серйозно, але якусь дистанцію тримати треба. Дозвольте собі бути трохи не недосконалою :)

Бетсі Прусс
16.09.2022, 14:19:32

Валера Дорович, Яка цікава порада, дякую! Я обов'язково спробую. Гарного дня! І дякую, що поділились :)

avatar
Лара Роса
16.09.2022, 12:18:06

Я пробувала писати дві одночасно й зрозуміла, що для мене це не підходить, бо в одній я просто розчинялась, а друга, хоч с початку і пішла легко, далі ледве не вичавлювалась з мене. І страх-не страх, та побоювання, що читачам щось не сподобається, все ж таки є) А як з ним боротись - уявлення не маю. Просто пишу. Знайде відгук - чудово! Не знайде - значить, буду себе копати, щоб зрозуміти: що не так? Бо ж не завжди читачі залишають відгуки, на жаль.

Бетсі Прусс
16.09.2022, 12:44:53

Лара Роса, Ну, дві книги одночасно я можу писати, та страху раніше зовсім не було. А зараз япочала зациклюватись на тому, на що раніше зовсім не звертала увагу. Дуже дякую, що поділились зі мною!

avatar
Марія Люта
16.09.2022, 10:40:42

Ох, я себе переконую, що думка читачів мене хвилює мало... Але ось буває викладаєш нову главу, яка самій здається класною, але вподобайок стає менше. От ніби дрібниця, а натхнення щезає, як себе не переконуй((

Бетсі Прусс
16.09.2022, 10:48:23

Марія Люта, Ось! І запевняєш, що головне - подобатись собі, та не допомагає. Я зрозуміла, що до цього просто треба звикнути та підлаштувати муз) Дякую, що поділились!

avatar
Ія Торн
15.09.2022, 18:19:04

Ну, я не боюся розчарувати читачів, бо не дуже можу собі їх уявити як реальних людей. Інтернет дуже полегшує це відчуття.

Але коли була мала і тільки починала публікувати фанфіки, то відчувала прямо реальний біль, коли залишали образливі коментарі.

Бетсі Прусс
15.09.2022, 18:42:17

Вальда Л Ската, Як тільки починала писати на букнет, в точності так само думала. Але помітила, чим довше тут, чим більше росте аудиторія, тим більше росте й переживання разом зі страхом, що когось розчарую, щось опишу не так як хотіла, опущу руки і все тому подібне :( Загалом, росте не тільки число відстежувачів, а й відчуття відповідальності. І розумію з одного боку, що це не зовсім правильно, та подіяти з цим нічого не можу)

avatar
Каміла Дані
15.09.2022, 15:49:02

Я пишу декілька книг одночасно. Мені так краще, бо коли я пишу тільки одну тону в героях і потім важко відійти від атмосфери. Я зрозуміла під час написання книги Соломія, що мені краще змінювати світи, історії. І мені подобається. Стараюся писати одну емоційну іншу веселу, щоб герої відрізнялися.

Стосовно розчарувати читачів можу сказати тільки одне: подобатися всім не можливо. Якщо я пишу бо мені подобається, інше мене не дуже цікавить. Звісно є історії більш успішні, інші менш, але на кожний товар є свій покупець. Головне писати в своє задоволення. Що я й роблю!

Показати 6 відповідей
Каміла Дані
15.09.2022, 17:06:29

Бетсі Прусс, Успіху!

avatar
Леся Найденко
15.09.2022, 15:49:00

Поставте інші книги на паузу та зусередьте увагу на одній.
Я кожного разу кажу, що дві одночасно більше не писатиму, бо не можу поринути в атмосферу кожної з них у повній мірі.
Але знову пишу дві. Не робіть так

Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:55:50

Леся Найденко, От! Є у авторів така цікавинка, як: "Я хочу щось новеньке!" і починається викладка другої книги, хоча не закінчена ще перша. Дуже дякую за пораду!!!

avatar
Галина Левтер
15.09.2022, 16:08:25

В мене та ж ситуація. Вперше я спробувала писати дві книги, коли перша ввійшла в завершальну стадію. Це було круто. Вирішила що це мій темп. Загрузила ще одну книгу і ...здулася наче повітряна кулька. Не потягнула. Це неприємно, адже хочеться тішити читачів. Хотіла зняти книгу взагалі, та лишила. Надіюсь повернутися після завершення першочергової. Поряд з тим, я додаю малі твори, які були написані раніше, щоб розважити себе і читачів, коли зависаю щодо великих творів.

Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:49:39

Галина Левтер, Інколи бувають такі миті, що здається, ніби я і вісім книг одночасно потягну, але за цією впевненістю приховується страх перед розчаруванням. Боюсь описати щось не так, як бачу, розчарувати когось з читачів і все тому подібне. Розумію, що кожному не сподобатись, але через критику переступити й оком не мигнувши - не можу(((
Дуже дякую, що поділились своїм досвідом!

avatar
Мері Малфо
15.09.2022, 16:00:49

Як я вас розумію. Коли я тільки но завітала до творчості, то чомусь вирішила писати одразу дві книги. Для мене це було таким навантаженням та стресом. Мене дратувало майже все. До того ж, емоційне вигорання відвідувало мене часто.
А потім я зрозуміла, що не готова стрибати з однієї книги на іншу. Тож вирішила для себе писати повністю по одній книзі. І це спрацювало, зараз я отримую насолоду від кожного нового розділу.
Головне, це знайти для себе гарний підхід до книг, щоб вам було комфортно.

А щодо читачів. Автори звичайні люди, комусь ми подобаємося, комусь ні. У нас усіх різні погляди на життя та творчість, усім не догодиш.

Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:47:31

Мері Малфо, Дуже дякую! Про правильний підхід запам'ятала, але хочу все ж написати, що коли пишу одну книгу, вічно прагну більшого і чогось нового. Ну і цей раз не став виключенням. Отримала нове, та зовсім не те, що бажала. Дуже дякую, що поділились!

avatar
Фредеріка Фома
15.09.2022, 15:59:16

Теж стикнулась з такою проблемою, здалось що книги нікому не цікаві, хотілось навіть закинути одну з книг. Але згодом вирішила писати, як для себе, головне щоб історія сподобалась мені, не очікувати що відразу посиляться зірочки та коментарі, й стало легше, зараз пишу вільно відштовхуючись від своїх вподобань.

Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:38:13

Фредеріка Фома, Ніколи не тримала примарних надій про те, що зірочки та коментарі даються так легко, як хотілося б. І це в якомусь сенсі допомагало, підштовхувало рухатись далі. Та в якийсь момент мене немов перемкнуло, я стала зациклюватись на думці кожного читача, і чим більше ставало відстежувачів, тим більше наростав страх перед ними. Боялась розчарувати чи зробити щось не те, викласти не цікаву главу або описати усе не так, як уявляю. І замість того, аби радіти, що число читачів росте, я гублюсь і намагаюсь стежити за кожним словом у книгах (чого не робила раніше).
Та вам дуже вдячна, що поділились своєю думкою! Головне - щоб історія сподобалась мені. Дякую!

avatar
Неталі МакКензі
15.09.2022, 15:44:12

Можливо - емоційне вигорання?)

Показати 5 відповідей
Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:33:18

Неталі МакКензі (Netaly McKenzie), Дуже дякую) Ахах, без соцмереж - це, звісно, важко, але я впораюсь!

Може просто зробити акцент на одній, потім на другій і перейти вже на 3ю? Або переходити, коли геть стопоришся на одній.
"За двома зайцями поженешся - жодного не спіймаєш")

Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:32:24

Станіслав Войтюк, Коли акцентувала увагу на одній з книг, вічно хотілось чогось новенького... тепер он маю на свою голову "новеньке" але зовсім не те, що хотілось :(
Дуже дякую, що поділились своєю думкою!!!

avatar
Богдана Малкіна
15.09.2022, 15:48:42

Думаю, невелика пауза не завадила б) розслабитися, почитати щось хороше, надихаюче, а потім з новими силами повертатись до письма. Ну і, як на мене, три книги - то важко.

Бетсі Прусс
15.09.2022, 16:27:25

Богдана Малкіна, Дуже дякую! Я декілька днів тому намагалась дати собі відпочинок і два дні нічого не писала, і це дуже допомогло! Я швидко закінчила одну з книг, але тепер це почуття страху знову повернулось :(

avatar
Софія Вітерець
15.09.2022, 16:15:21

Коментар видалено

Інші блоги
Фінал стихійних та відеоспойлери про другу частину
Вітаю, мої стихійні!❤️ Сьогодні вийшла остання глава роману «Крадійка штормового серця» - величезна, емоційна, безумна… Думаю, вона добряче вас поштормить, але на цьому історія Торі та Шторміна не закінчується.
Розділ 18. Бурхливий ранок. Візуалізація ♥♥♥
Не пройшло й сто років, як "Пори року. Зникнення Зими" поповнилися новим розділом. "Бурхливий ранок" вже можна читати! Спершу я думала, що цей розділ буде охоплювати собою більший проміжок часу ―
У мене новини) Аж цілих три))
Привіт, мої любі! У мене для Вас є кілька новин, точніше три: Перша - я змінила свій псевдонім, добавивши до нього своє справжнє ім'я. Відтепер я підписуюсь, як Наталі Саксаганська. Друга - хотілося Вас чимось порадувати.
Дежавю подарунків)
Знижка для гарної суботи!) Подвійна помилка з босом. Дежавю. - Ти мазохістка? - Цілком логічне, я б навіть сказала риторичне питання... - Цілком можливо. Так, певно так і є, - я практично впевнена в тому, що на моєму місці
Тепер вони заручники Кохання!
Мої добрі друзі! Вкотре Ви переконуєте мене, що у своїх творах я йду вірним шляхом. Так, світ повен зла й мені доводиться, тимчасово, надавати йому трохи уваги. Але Ваша дбайливість і переживання про героїв – підкреслюють
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше