Як мотивувати себе на творчість?

«Як змусити себе писати?», «Чому я не можу зібратися по півроку написати розділ, а інші пишуть продовження мало не щодня?», «У чому секрет працездатності? »

Особисто я адепт заперечення «музи» та «натхнення», і вважаю, що ці субстанції приходять під час роботи, навчання та прагнення на краще.Але що відбувається з людьми, коли їм треба попрацювати? Вони роблять все, що завгодно, крім того, що потрібно.

Бути немотивованими - не дуже приємно. Ви знаєте, що повинні виконати роботу, але у вас просто немає мотивації для цього. Однак і чарівної палички не існує, щоб виконати все за вас.

Секрет працездатності  полягає в організації процесу. 

Перш за все ви повинні кинути собі виклик і почати. Самий важкий крок – це почати. Перспективи щось почати завжди здаються сумнівними. «В мене точно нічого не вийде», «Моя творчість нікому не цікава». Більшість авторів (й не тільки) стикаються з цією проблемою і кидають справу, так і не почавши. Але як тільки ви почнете, діло по-тихеньку буде рухатись. Речення за реченням, слово за словом, одне за одним, поки ви не закінчите писати. Саме в процесі з’являється натхнення.

По-друге: позбудьтеся всього, що може вас відволікати. Сучасне суспільство й дня не проводить без соціальних мереж. Тож набагато простіше заблокувати їх на певний час для роботи, ніж постійно боротися з бажанням поглянути на улюбленого автора кожної миті протягом дня. Вимкніть їх.

Якщо ви працюєте вдома і ваших спокус набагато більше, раджу змінити клімат роботи. Попрацюйте в co-working зоні, в кафе або в бібліотеці. Це вже на ваш розсуд, де вам саме буде зручніше. Таким чином ви забезпечите собі декілька годин безперервної роботи, що дозволить вам справді зосередитись на завданні.

Почніть ставити перед собою цілі. Розбийте їх на частини і по черзі працюйте з кожною з них.

Визначте «норму», яка вас влаштувала б і яку реально можна виконати. Припустимо «1 сторінка тексту». Немає сенсу ставити планку у двадцять сторінок. Це має бути стільки, скільки ви можете написати без особливого напруження за виділений час.

Наприклад, моя «норма» складає дві сторінки тексту, але ця сторінка пишеться 9 шрифтом. Це приблизно 4500 знаків, в залежності від кількості описів чи діалогів.

Можна писати і більше норми, якщо під час роботи до вас прийшло натхнення, але перевтомлюватися все ж таки не варто.

Досить гарно організувати допоможе тайм-менеджмент. Склади план дій на день та максимально його дотримуйся. Коли чітко знаєш та розумієш, який об’єм роботи потрібно виконати протягом дня, ти можеш розрахувати свій час на виконання кожного завдання, а на вечір отримати задоволення від результату.

А розрахувати свій час тобі допоможуть такі методики: Матриця Ейзенхауера, принцип Парето, Timeboxing. В інформаційному просторі їх достатньо, варто лиш обрати свою.

Повір у себе, у свої можливості. Адже впевненість у своїх можливостях дає колосальну кількість енергії, яку можна трансформувати в реальні справи.

А головне, пам’ятай - ти оригінал, а не копія. Будь собою, будь особистістю - твори!

9 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Рома Аріведерчі
06.08.2022, 18:12:55

Восподи. Не хочеться - не працюйте. Всього-на-всього виженуть з роботи. Подумаєш, проблема) Таке полегшення настане - не треба нічого робити, нікуди спішити. Що не так?
Особисто я не розумію, нащо себе умовляти й робити те, чого не хочеться.
Невже нема чим зайнятись за ті ж гроші?

Показати 51 відповідь
Марі Керімей
07.08.2022, 08:01:42

Alesia, Сумно((

avatar
Марі Керімей
06.08.2022, 20:20:13

О, це шуму наробили. Якщо чесно, вам не потрібно роздавати поради саме тут. Адже для когось це може бути обурюючим. Знаєте... ваше: повір у себе, звучить досить сумбурно. Навіщо примушувати себе писати, якщо не хочеш? Цим ви тільки гвалтуєте себе, свій мозок і свою фізіологію. Це працює не так. І від того, що ви будете себе змушувати чи типу мотивувати, нічого хорошого не вийде. Ну, ви так познущаєтесь над собою місяць. Що далі? Знесилення, втома, втрата себе. Що ви тоді з цього отримаєте? Чи не простіше займатись тим, що справді вам до душі. Якщо не виходить писати, займіться чимось іншим. Тоді ваш стан покращиться. Вам стане легко дихати. А коли ви мотивуючи-змушуєте себе, ви робите з себе ляльку, якій потрібно в строки написати главу, бо ПОТРІБНО, я ж змотивована. Це повний каламбур і на таку пораду, я б не повелася.

Показати 8 відповідей
Марі Керімей
07.08.2022, 07:57:56

Олександра Грищенко, Та все так. Як написав автор блогу. Думки різняться.

Авторка привела непогані методи стимулювання роботи. Шкода, що дехто не зрозумів суті й вирішив зробити із цього великой цирк, сплутавши одне з іншим.

avatar
Бодісон
06.08.2022, 19:39:44

Харчування та відпочинок - це запорука гарного фізичного та психологічного самопочуття. Людина це біологічна машина, яка виконує завдання коли справна. Відсутність мотивації та лінь це завжди прояв "поломки". Фізичні вправи, вітаміни та свіже повітря найкращі засоби для творчості. Якщо немає дійсно якихось складніших психологічних проблем.
Прокрастинація не завжди погано, але потрібно точно відрізняти її від банального небажання працювати. Моя прокрастинація це завжди музика, а коли я намагаюся поскролити стрічку твіттера - це означає, що я втратив мотивацію до написання. Розслабився. Потрібно завжди нагадувати собі, що ціль ще не досягнута. Звісно, якщо автор поставив собі конкретну ціль. Без цілі можна блукати хоч все життя, а шлях до мети завжди звивистий, але він веде прямо.
Потрібно спілкуватися з самим собою, знайти комфортний режим роботи. Я майже вийшов на стабільні 3-4 сторінки на день, лише тому, що сідав щодня і писав хоча б абзац на початку шляху.
Дам одну дуже некомофортну пораду. Якщо ви сумніваєтесь, що письменництво це ваше, то кидайте прямо зараз і не витрачайте свій час. Бо колись прийде хтось дуже талановитий, працьовитий та вмотивований і вижене вас.

Показати 3 відповіді
Бодісон
06.08.2022, 23:36:23

Мері Малфо, єп

avatar
Холод Влада
06.08.2022, 22:49:33

Щодо "найважче почати" — хз, в мене часто проблема саме десь в середині твору, якийсь критичний момент, який є майже в усіх книгах, і часто це трапляється десь після написання 200 000 зн. Щодо "відволікання"... грішу, часто в телеграмі висну, навіть коли пишу... Цілі ставлю завжди, розбиваю їх на менші завдання і так і йду за тим планом дій) Щодо норми... Не роблю. Я просто знаю, що наприклад, маю писати співавторську книгу в чернетку через день по маленькому розділу(якраз ваші 4500 зн десь), а в проміжках пишу свої книги теж десь зараз в тій самій кількості знаків на день, якось так. Також можу інколи писати більше... Були періоди, коли писала 300 000 на місяць і так написала 3 романи за 4 місяці... Але потім довго відходила.
Плани допомагають, але важливо робити їх реалістичними а не суперважкими, почати з малого, щоб не відбити собі на потім бажання щось робити через невиконання тих планів.
А взагалі, найкращий план — просто сідати і писати щодня. Але всі, хто як і я, не уявляє свого життя без письма, і без того це робить, хмм... Якось так =)
Щодо віри в себе теж плюсую. Це важливо. Навіть якщо інші не вірять. Я взагалі вважаю, що все залежить саме від бажання людини.

Мері Малфо
06.08.2022, 23:26:54

Холод Влада, Дякую, що поділилися особистим досвідом.
Мені навпаки важче почати. Перед початком мені потрібно зібрати думки до купи, розробити план, щоб зрозуміти й залатати сюжетні діри, якщо вони є. Організованість та структурованість допомагають мені у цьому.

avatar
Бодісон
06.08.2022, 22:20:57

Мені так подобається, як авторка блогу повторює мої помилки та вступає в дискусію з ідіотами:))))))

Показати 3 відповіді
Мері Малфо
06.08.2022, 22:44:19

Бодісон, Цей блог став наглядним прикладом того, що люди не готові приймати поради. Дехто за них переплачує, а хтось ігнорує безкоштовні. Кожному своє)

avatar
Абсурдна Ліліт
06.08.2022, 19:26:03

Ще велике значення має дисципліна. Звісно, багато факторів має внутрішнє відчуття, самопочуття, а також зовнішні обставини. Якщо людині легше працювати, коли вона змінює обстановку - вперед.
До прикладу я придумую сюжети коли ходжу і слухаю музику. Саме в процесі прогулянки в голову приходять цікавинки.
Але якщо ви не можете взагалі себе вмотивувати і змусити хоч щось робити, то краще звернутись до спеціаліста, бо всяке може бути

Показати 2 відповіді
Мері Малфо
06.08.2022, 19:45:09

Абсурдна Ліліт, Погоджуюсь. Дисципліна також є запорукою творчого процесу.
Кожен створює свої умови для творчості, які будуть зручні саме для нього. Я досить часто використовую блокнотик під час відпочинку на природі. Щоб записати цікаві ідеї для себе.

avatar
Тейлор Грін
06.08.2022, 18:25:13

Поки ви лінуєтесь, інші автори вже заробляють ;)))

Показати 6 відповідей
Тейлор Грін
06.08.2022, 19:32:22

Мері Малфо, Мммм коучі, ясненько))

avatar
Абсурдна Ліліт
06.08.2022, 19:23:32

Коментар видалено

Інші блоги
Нова глава до Квітки Пустелі (візуал уривок тут)
Казна-звідки, з води почала вилазити сволота, наче кусок ребристого гівна, зеленувато коричневого кольору, з пащекою страшнішою, чим відьмак з похмілля. Він точно не очікував в Офірі побачити цю почвару. А саме блодзуйгера
Новинка з нагоди річниці творчості на Букнет
Привіт, мої любі! Я до вас з хорошими новинами) Стартувала моя нова сольна книжечка “Бандитка”. Ця історія заслуговує уваги хоча б тому, що вона чекала свого виходу цілий рік. І це не жарти! Просто так сталося, що у
Добірка книг на вечір❤️
Вітаю, любі Натхненники!!! Запрошую до книг, які спокушатимуть, дивуватимуть, захоплюватимуть та подарують гарні емоції. «КНИГА ТУТ» Історія цієї пари, - це один суцільний драйв. Пара, яка розпочинає своє знайомство
Дампірка в бестселлерах!
Любі мої! Щиро дякую за підтримку і покупки Дампірки))) Завдяки Вам, вона потрапила в бестселлери. Ви найкращі! Люблю всіх!!!! Щиро ваша, Нора Нойс!
2 дні до фіналу
Ще трошки...
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше