Школа молодого автора: співпраця письменників

Всім привіт!  

Сьогодні хочу поговорити про  співпрацю авторів. Адже , незважаючи на конкуренцію, яка між нами може існувати, допомога та підтримка людини, з якою ти “на одній хвилі”, надзвичайно важлива. 

 

Отож які є види співпраці? 

Співавторство, за визначенням Вікіпедії, це “ спільна творча діяльність щодо створення твору. Співавторство може виникати за наявності письмової або усної угоди про сумісну співпрацю над створенням твору. Співавтори є первісними суб'єктами авторського права. Не є співавторством надання автору твору будь-якої технічної допомоги. Також не є співавтором особа, що брала участь, навіть творчу, у створенні ідеї або концепції твору, оскільки ідеї є змістом твору й авторським правом не охороняються.” 

На Букнеті багато хто пробує працювати в співавторстві. Це вигідно, тому що об’єднується аудиторія одразу двох авторів, і кожен з них може знайти нових читачів. Плюс писати книгу вдвох легше і швидше, ніж одному. Зазвичай  робота над  творами у співавторстві будується так: 

1) Автори пишуть по черзі, один розділ один автор, другий  - інший ( або як вони домовляться). 

2) Розповідь ведеться від імені двох героїв, один автор пише від одного героя, другий - від іншого.  

Є певні “підводні камені, якщо у співавторстві вирішують працювати письменники, що пишуть у різному стилі та жанрах, може бути дуже помітна різниця і сам твір не матиме цілісної картини. Або ж один автор ретельно підходить до написання і редагування, уважно вичитує написане, працює над помилками, а другий - не заморочується. В такому випадку конфлікти неминучі.  

Ще слід враховувати, як швидко кожен автор працює, бо той, хто звик викладати оновлення щодня, може бути незадоволений, якщо його колега пише один розділ на тиждень. Тому всі ці деталі варто обговорити заздалегідь. 

А якщо книга має бути комерційною, то підписується навіть спеціальний договір з адміністрацією, де всі аспекти зазначаються ( хто буде власником прав на книгу і таке інше). Може бути створений і спільний акаунт двох співавторів, а можна писати кожному зі свого профілю, причому книга буде відображатися на сторінці кожного  з авторів.  

Ось які роз’яснення можна знайти, натиснувши на кнопку “Стати співавтором” на робочій сторінці: “Після того, як ваш співавтор додасть вашу загальну книгу на своїй сторінці, ви можете подати заявку на співавторство. Після прийняття співавтором вашої заявки, дана книга буде також і на вашій сторінці, а ваші відстежувачі отримають сповіщення про появу вашої нової книги. При цьому редагувати книгу і додавати текст в неї може тільки той співавтор, який створив книгу. Якщо планується комерційне використання цієї книги, заявку на відкриття передплати / продажу також може подати тільки співавтор, який створив книгу.” 

 

Колективна збірка кількох авторів. Я особисто у співавторстві ще не працювала, а от у написанні колективних збірок брала участь не раз. Плюси їхні подібні до спіавторства - ми залучаємо до прочитання свого твору аудиторію інших авторів, які теж беруть участь у збірці. Також разом рекламувати спільну книгу набагато ефективніше, адже в кожного свої сторінки в соцмережах, способи просування. 

Колективну збірку можна організувати по-різному. Досить простий спосіб - обирається один  укладач збірки, якому усі надсилають свої твори, а він їх впорядковує і формує книгу, яку викладає на своїй сторінці. Таких укладачів може бути двоє, вони тоді діють як співавтори. Зазвичай укладачами стають автори збірки з найбільшою кількістю відстежувачів ( щоб книгу бачило якомога більше читачів). Інші учасники долучаються до реклами збірки, зазвичай пишуться дописи в блогах з посиланнями на всіх авторів. 

Ось приклад колективної збірки, у якій я брала участь - "Різдвяні оповідки" 

Мінуси такого типу збірок у тому, що зазвичай найбільше користі вона приносить укладачеві, на чиїй сторінці розміщена. У нього додаються прочитання, відстежувачі тощо. Не всім це до вподоби. Такий тип колективної збірки гарний для молодих авторів, які тільки починають свою діяльність на Букнет. Коли упорядником виступає досвідчений автор з великою кількістю читачів, який допомагає молодшим колегам.  

А у випадку, якщо автори всі мають приблизно однакові досягнення, можуть виникнути суперечки, кому бути укладачем, чому спільна книга має працювати на рейтинг лише двох авторів і все таке... У цьому разі краще використати інший тип написання збірки.  

Можу для прикладу розповісти, як ми готували до друку збірку «Час героїв». Спершу оголосили про збір усіх бажаючих та терміни написання збірки. Потім кожен надсилав організатору коротку розповідь про своє майбутнє  оповідання та обкладинку книги. На обкладинки ми розробили спільний логотип. 

Протягом місяця до виходу збірки організатор випускав серію дописів у блозі та соцмережах, кожен допис присвячений одному автору та його твору. Також ми домовилися, що кожен автор у кінці своєї книги порекомендує твір іншого автора ( для цього склали список, хто кого рекламує). 

Усі книги вийшли в один день, цьому був присвячений ще один допис у блозі, де ми зібрали посилання на сторінки всіх авторів та їхні книги, що ввійшли до «супергеройської збірки». Ось ще один блог, де ми зібрали умови написання колективної збірки

( можливо, хтось захоче теж організувати такий челендж))

Як бачите, тут мороки більше, але й віддача від спільної роботи краща ( бо кожен автор рекламував не тільки себе, а й колег).

 

А ви писали у співавторстві, брали участь у створенні збірок? Буде цікаво почитати ваші враження!  

А в наступному випуску «Школи» ми поговоримо про бета-рідерство, написання рецензій у блогах та читацькі марафони.

 

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Ліза Марчук
09.08.2024, 18:19:47

Перепрошую, а як співавтор може додавати нові розділи до спільної книги?

Показати 7 відповідей
Мар'яна Доля
13.08.2024, 17:14:49

Ліза Марчук, Будь ласка) Успішного співавторства!

Дякую за роз'яснення, дуже корисно!

Мар'яна Доля
01.02.2021, 17:49:37

Юлия Ковалевская, Будь ласка! Дякую, що зазирнули до мого блогу))

avatar
Аліна Скінтей
01.02.2021, 14:55:19

була корисна інформація)
дякую)

Мар'яна Доля
01.02.2021, 17:49:12

Skintey Alina, Будь ласка! Рада, що вам ця інформація стала в нагоді!

avatar
Іван Дурський
31.01.2021, 09:36:37

Один раз працював у співавторстві. Це ще та морока. Дедлайни зірвані, погляд на сюжет різний. Більше шуму, ніж самої роботи.
Другий раз навряд чи б на таке пішов. Лише, якщо ідея книги буде крута. Тоді б ще задумався.

Мар'яна Доля
31.01.2021, 09:51:42

Іван Дурський, Так, якщо книга серйозна, а не пишеться просто з комерційною метою чи для розваги - то. мабуть. дуже складно дійти згоду двом авторам.

avatar
Анна Дейна
31.01.2021, 00:38:20

У співавторстві був досвід мінімальний. Одного разу на зібранні літ.об'єднання писали у парах. В нас був діалог поміж двох персонажей. Обидва автори були не надто досвідчені, тож вийшло перетягування ковдри у якому ніхто не переміг.
Другий раз, якщо так це можна назвати, був таким: я створила одного персонажа, інший автор створив йому антагоніста. А третій автор їх обох прописав у оповіданні. Яке, доречі, на літературній надії Дніпра (конкурс такий був) навіть до фіналу потім дійшло. (Погугліть "Кревні брати" Олесь Дейна - так, те оповідання писав мій чоловік.) Тобто це не зовсім співавторство. Та мені було б самій цікаво написати оповідання з тима персонажами, яких мені дадуть. Люблю всілякі літературні завдання.))

Дуже тішуся, що втрапила у збірку "час героїв". Наразі теж моє оповідання бере участь у конкурсі, тож довелося його тимчасово прибрати з сайту...

Мар'яна Доля
31.01.2021, 08:12:29

Анна Дейна, Так, це дуже цікавий досвід))

avatar
Інка Вікторова
30.01.2021, 21:04:05

Мені сподобалося писати і збірку ("Кохання - це") і спільний твір ("Реальна ілюзія" та "Втеча"). І в тому і в другому випадку мені дуже пощастило з авторами)) Було кльово!

Мар'яна Доля
30.01.2021, 21:10:59

Інка Вікторова, О, це класно, що досвід позитивний!

avatar
Ніка Єнжель
30.01.2021, 20:28:11

Співавторство для мене штучка цікава. Наче і нестрашна, але як уявляєш собі те, що хтось з тобою писатиме одну історію, про одних і тих самих героїв, їхні пригоди і так далі - починаєш перейматися, чи задумане вам обом вгодить, чи будете ідеї перебирати, доки не посваритеся... Та якщо автори на одній і тій самій хвилі, то ніби не мало би бути багато непорозумінь. Складна штука, може, коли-небудь спробую х) О, чекаю наступної теми! Буде, як на мене, дуууже актуальна :)

Мар'яна Доля
30.01.2021, 20:52:57

Ніка Єнжель, Дякую! Я думала. що це все вміщу в один блог, але вийшло забагато, тому вирішила розділити на два. Тим більше, в мене у групі ще триває опитування))

avatar
Стю Слейтерус
30.01.2021, 20:16:53

Памятаю час героїв, було цікаво. Та й деякі оповідання переросли в повноцінні романи, чи стали поштовхом до їх написання)

Мар'яна Доля
30.01.2021, 20:51:36

Стю Слейтерус, Так, я зараз, пишучи книгу на "супергеройський" конкурс, згадала старі добрі часи))

avatar
Мар'яна Доля
30.01.2021, 19:40:52

Чомусь не виходить відредагувати допис, тому додам в коментарях невеличке оголошення))
Тільки завтра діятиме знижка на всі мої комерційні книги.
Це чудова нагода заощадити кошти та отримати море задоволення від читання.
Тож не гайте часу, як годинник проб'є дванадцяту, біжіть купувати книжечки :D

Інші блоги
Куди вже більше?))
Ох, скільки ж знижок сьогодні... Ти належиш мені! Вони хочуть мене... Один хворий мною, одержимий... Хоче стати моїм господарем, позбавити волі, розпоряджатися моїм життям. Інший - страшний, жорстокий, нещадний чоловік,
Дежавю!
Супер знижка на книгу! Подвійна помилка з босом. Дежавю. - Ти мазохістка? - Цілком логічне, я б навіть сказала риторичне питання... - Цілком можливо. Так, певно так і є, - я практично впевнена в тому, що на моєму місці мало
Мій відданий захисник. Знижка
Сонечки, привіт! Поспішаю повідомити гарну новину. Протягом доби діятиме знижка романтичну історію Ярослава та Ангеліни. Книга МІЙ ВІДДАНИЙ ЗАХИСНИК розповідає про щире кохання всупереч. Яке здатне здолати навіть
Всі серця барикади руйнуй. Усе руйнуй, що треба...
... вже є тут. Доброї ночі, мої яскраві зіроньки! Всім, хто читає "Я не боюсь своїх бажань" - невеличке оголошення. Знаю, знаю! І вибачаюсь! Але хочу, щоб ви прониклись атмосферою. Це важливо! Дві нові глави, на мою
Маленька добірка книг
Привіт, мої любі❤️ А що, як я скажу вам, що існують чоловіки, здатні на все, аби їхня кохана була щасливою? Лунає дивовижно, чи не так? Але сьогодні я приготувала для вас добірочку моїх книг, герої яких здатні на все, аби їхня
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше