Ви не бачите очима, але ви бачите серцем!

13 листопада — міжнародний день людей з вадами зору. Тому, саме сьогодні, ми хочемо поділитися з вами історією нашої авторки Тоні Калини. Попри вади зору, Тоня не втрачає надії й зараз працює над новою книгою “Яра і зоряне намисто” .

Як їй це вдається, яка у неї мотивація? Читайте у нашому інтерв’ю. 

У якості заголовку до нашого блогу, ми взяли дуже влучне висловлювання головного лікаря обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова Сергія Риженко з нагоди міжнародного дня людей з вадами зору.

Всіх вітаю. Мене звати Тоня Калина. Мені 18 років. Я живу в місті Запоріжжі. Я пишу твори на літературній платформі Букнет. А ще я не маю зору і моя робота над книгами трішки відрізняється від роботи зрячих людей.
Власне...

1. Як вийшло так, що ви всупереч вадам зору, вирішили займатися саме написанням творів?
Вийшло це зовсім несподівано. Бабуся змушувала мене читати паперову книгу, а я, втомившись пояснювати, що не бачу літери, сказала, ніби в мене є надважлива справа. Я сиділа, думала про Революцію Гідності. Вона тоді тільки почалася і ми всією родиною гостро сприймали все, що відбувається. Тоді й виник мій перший вірш. Я з ним одразу посіла третє місце в конкурсі.
А потім мама поїхала на військову службу на схід України, і я пересилала їй листи із творами, щоб вона знала, що бореться не дарма. Відтоді пишу, не зупиняючись. Зір ніколи не був перешкодою для написання творів.
Як на мене, література — найсильніша зброя і водночас сила, яка може вилікувати, відновити. Я хочу писати та пишу для українців, заради своєї держави. І, коли робиш таку справу, відсутності зору просто не помічаєш.

2. Як давно ви пишете книги?
Писати перші вірші  почала в 11 років, у 2014 році, а прозу через чотири роки.

3. Які теми ви зазвичай висвітлюєте у своїх творах?
Висвітлюю питання мови, національної самосвідомості, єдності, передаючи це в художніх творах. Також маю твір про важливість спілкування і довіри, є одне історичне оповідання (новітня історія). Згодом з'являтимуться твори з української міфології.

4. Ви пишете під псевдонімом, чи знають ваші рідні про вашу творчість? Як вони ставляться до цього, підтримують вас?
Мої рідні знають про творчість. Деякі підтримують, деякі нейтрально ставляться. Читали мої твори вибірково. Але шкільна вчителька з мови та літератури підтримує мене з першого твору, допомагає редагувати, робить зауваження, зберігає і прочитала всі мої твори, завжди чекає на нові.

5. Як відбувається процес написання книг? Вам хтось допомагає чи ви використовуєте спеціальні програми?
У мене є дуже низький залишковий зір, тому я сама роблю обкладинки на початковому рівні. Друкую дуже повільно, але сама. Я вивчила послідовність літер на клавіатурі, щоб не дивитися туди. А для того, щоб не читати очима, встановила програми для озвучування тексту. Поки програма читає, я паралельно виправляю помилки. Допомоги потребую лише, коли перевіряю розділові знаки, бо вони не проговорюються озвучкою. Тоді я прошу подруг і вчительку  мені допомогти. Але я це роблю тільки перед конкурсами чи після завершення книги. А так, заливаю твір в телефон, збільшую і редагую.

6. Чому публікуєте книги на Букнет, що саме вас приваблює на платформі?
Тому, що тут можна писати книги українською мовою. Це для мене найголовніше. Ще тут можна отримати зворотний зв'язок від більш досвідчених авторів або читачів. Це підвищує впевненість у собі й допомагає виправити помилки чи ляпи, яких не бачать ті, хто менше взаємодіє з літературою.

7. Нещодавно на Букнет було розпочато два літературні конкурси. Чи плануєте ви взяти участь у них? Якщо так, то в якому? Чого очікуєте від участі?
Так, я планую брати участь у конкурсі «Супергерой поруч», хочу показати світ української міфології. Я хотіла зробити це ще давно, але за допомогою конкурсу можна зібрати книзі більшу авдиторію. Від конкурсу очікую відгуків, я хочу щоби про наше українське знало більше людей. Також чекаю інших гарних творів та обміну досвідом.

І наостанок, хочу побажати всім творчих успіхів і подякувати адміністрації Букнет за можливість розповісти читачам мою історію!


Від Букнет. Бути інклюзивними не на словах, а на ділі. Відсьогодні автори порталу, за своїм бажанням, можуть дозволити автоматичне озвучення своєї книги у застосунку, встановивши відповідну галочку під час створення чи редагування твору. Подробиці — у сповіщенні від адміністрації. 
 

 

32 коментаря

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Тоню, дякуємо за ваш неймовірний приклад та мотивацію! Впевнена, що ви надихаєте багатьох! Щиро бажаю вам сил, натхнення та ще більшого задоволення від творчості! Обов'язково пишайтеся собой ❤️

Тоня Калина
14.11.2020, 18:49:43

Анна Котляревська, Дякую)

Тоню, ви робите велику справу. Те, що ваша зірочка загорілась саме під час Революції Гідності, вже багато про що свідчить, адже говорять, що саме важкі часи народжують героїв. І ви дійсно взяли до рук найсильнішу зброю та знайшли в цьому свою силу, відстоюючи громадянську позицію. Ваш приклад мотивує, захоплює. Дякую вам за творчість, таку відданість, любов до своєї держави і рідної мови. Бажаю безмежного натхнення і успіхів на шляху до нових перемог.

Показати 2 відповіді

Тоня Калина, Це я вам дякую. Люди, у яких патріотизм в крові - приклад для наслідування. Тому краще усміхніться:)

avatar
Буяна Іррай
13.11.2020, 22:30:18

Навіть не знала, що така авторка існує на букнет. Рада познайомитися з вашою творчістю! Ви велика молодчинка!

Показати 4 відповіді
Буяна Іррай
14.11.2020, 14:22:49

Тоня Калина, Тоді я вже знайома з вашою творчістю)

avatar
Алиса Ольгич
14.11.2020, 09:07:43

Бажаю здоров'я та наснаги Тоні, щоб всі задуми вдалося втілити.
І маю питання до Букнет, або тих, хто розібрався з новою функцією. А де читачам шукати ту чарівну кнопку?

Показати 8 відповідей
avatar
14.11.2020, 13:44:32

Алиса Ольгич, Не вистачає тут смайлів... Є кілька влучних сюди)

avatar
Ірина Звонок
14.11.2020, 12:53:18

Тоню, ви молодець! Бажаю вам успіхів і натхнення.
І ви праві, книги народжуються у серці і у голові.

Тоня Калина
14.11.2020, 13:16:48

Ірина Звонок, Так. Дякую.

avatar
Тоня Калина
14.11.2020, 12:00:28

Дякую Букнет за таку можливість. Я розповіла свою історію!)
Навіть не чекала такої підтримки і захоплення. Ніколи не вважала те, що я роблю чимось особливим. Воно просто є зі мною і все.
Дякую всім, мені дуже приємна ваша увага
Я надзвичайно рада.
І тепер у мене аж 30 відстежувачів)
Тепер настав час великої відповідальності:)
Букнет, адмін, у мене перед першим запитанням є моє... Відрекомендувалася.
І прямо перед питанням є «Власне...» там було продовження, а без нього це виглядає дуже каряво, обірвано.
Приберіть, будь ласка, це єдине слово, якщо буде можливість.
Дякую!

avatar
Ерін Кас
13.11.2020, 22:24:13

Своїм прикладом ви показуєте, що не можна опускати руки. Впевнено йти до своєї мети, перемагаючи труднощі й проблеми. Щиро дякую, що поділилися своєю історією. Успіху вам та невичерпного натхнення!

Тоня Калина
14.11.2020, 09:19:13

Ерін Кас, І Вам дякую за підтримку.

avatar
Лана Іссан
13.11.2020, 23:51:00

Дуже дякую за цю розповідь. Надзвичайно мужньо з вашого боку старатися втілювати свої мрії, досягати мети, незважаючи на труднощі. Це гарний приклад для всіх. Сили вам і натхнення надалі. Будьте здорові.

Тоня Калина
14.11.2020, 09:16:46

Лана Іссан, Дякую!) Навзаєм)

avatar
Moonraise Darkness
14.11.2020, 03:56:47

Цікаво буде почитати Ваші твори, де висвітлюється важлива в наш час проблематика)
Це дуже круто і, мабуть, вартує величезних зусиль - продовжувати писати попри такі труднощі та навіть працювати над редагуванням текстів! Багатьом авторам варто було б брати приклад і теж на повну використовувати свої величезні можливості, а не виправдовувати засилля помилок у своїх текстах різними дрібницями.

Показати 2 відповіді
Тоня Калина
14.11.2020, 09:15:19

Moonraise Darkness, Я тут перечитала цей відгук.
Насправді величезних зусиль прикладено до того, щоб сформувати розділи творів більше ніж 4000 знаків, і взагалі виставити послідовність і прописати, а так — не дуже складно)

avatar
Zinkevych Ihor
13.11.2020, 23:51:15

❤️❤️❤️
Рано чи пізно, той світ нас всіх урівняє. Але щоб бути щасливим і ділитися тим з людьми у нас завжди є все з собою.
Натхнення вам!)

Тоня Калина
14.11.2020, 07:46:37

Zinkevych Ihor, Дякую.

avatar
Ема Ноель
13.11.2020, 21:57:21

Тоню, ви надзвичайно сильна духом людина. І ваша наполегливість і цілеспрямованість викликають захват. Бажаю вам успіхів.
А Букнет дякую за таку чудову справу.

Тоня Калина
14.11.2020, 07:39:24

Ема Ноель, Дякую!) Навзаєм

avatar
Ярина Король
13.11.2020, 20:49:02

Щиро бажаю легкої перемоги у всьому! Натхнення, здоров'я і здійснення мрій. Оновлена Яра вже у бібліотеці!)))❤️

Тоня Калина
13.11.2020, 21:29:15

Ярина Король, Яриночко, дякую Вам дуже!)

avatar
Рина Мир
13.11.2020, 20:41:23

Тоню, я в захваті від вашої наполегливості та любові до літератури, до рідного слова!!! Ви велика Молодець!!! Натхненнячка вам;)

Тоня Калина
13.11.2020, 21:28:47

Рина Мир, Дякую!)))

avatar
Сана Елінс
13.11.2020, 18:05:05

Хоча й зір в мене більш-менш нормальний, але маю інші проблеми: якщо довго читатиму чи писатиму, особливо за ПК, то з'являється біль і почервоніння, все розпливається, потрібен тривалий час на відновлення. Вже й не уявляю себе без штучних сліз, які щоденно прописав лікар. Але те, про що Ви розповіли, Тоню, вважаю подвигом і справжньою любов'ю до літератури! Ви надзвичайно міцна духом. Натхнення Вам!

Показати 4 відповіді
Сана Елінс
13.11.2020, 20:37:04

Тоня Калина, спасибі)

avatar
Юліанна Бойлук
13.11.2020, 20:34:44

Тонічко, я тобою дуже захоплююся і дуже пишаюся!!! Те, що ти робиш, - справжній подвиг! Люблю тебе і підтримую!!!!! Ти чудова людина, світла, добра, неймовірна і дуже-дуже сильна!!! Хай Бог тебе благословляє та допомагає тобі!

Букнет, дякую вам за небайдужість!!!! Це інтерв'ю торкнулося всіх струн моєї душі! Я безмежно вдячна Вам за те, що дали можливість цій сильній дівчині розповісти свою історію, яка вражає, а також за можливість бути інклюзивними. Це дуже важливо! Для мене особливо важливо, бо це дуже близька мені тема.

avatar
Анна Дейна
13.11.2020, 17:50:13

Маю поганий зір, ще й різницю поміж очами у майже два діоптрія, тож на власному досвіді знаю, як це писати, коли бачиш погано та можу зрозуміти, як почувають себе ті, хто майже не бачать. Досить лише зняти окуляри, і світ стає дуже нечітким, наче за дуже матовим склом і ще контури із 3D ефектом. І ще є страх, що колись не зможу бачити у окулярах. Що тоді буде з моїми світами?
Ваш досвід допомагає зрозуміти, що і в тому випадку, якщо очі колись підведуть - всеодно можливо писати книжки. Дякую вам за те, що допомогли впоратись із цим страхом!

Тоня Калина
13.11.2020, 19:52:01

Анна Дейна, Ні, краще бережіться. Можете озвучку встановити або друкувати, не дивлячись. Просто я пам'ятаю, коли ще була зовсім незрячою. Це не добре. Там же потім із побутом складності виникають. Бережіться.

Тоню, я пишаюсь твоєю витримкою і наполегливістю. Попри всі мінуси, ти пишеш і це величезний плюс)

Тоня Калина
13.11.2020, 19:48:40

Хелен Соул, Дякую)

avatar
Квітка Лілея
13.11.2020, 17:47:16

Тоню, сонечко, яке зворушливе та позитивне інтерв'ю. Дякую.

Тоня Калина
13.11.2020, 19:47:50

Квітка Лілея, І Вам Дякую)

avatar
Ана-Марія Еріш
13.11.2020, 17:47:38

Ваш приклад справді надихає не складати руки і щось робити. Ви велика молодець)))

Тоня Калина
13.11.2020, 19:47:29

Ана-Марія Еріш, Дякую)

avatar
Лія Щеглова
13.11.2020, 18:41:12

Тоню, сонечко, ти велика молодчинка! Твоє світло запалює серця! Бажаю тобі великого натхнення, щоб все виходило! Так тримати! Пишаюся, що знайома, хоч і віртуально!

Букнет, дякую за це інтерв'ю та можливості!

Показати 2 відповіді
Тоня Калина
13.11.2020, 19:41:26

Коментар видалено

avatar
Мар'яна Доля
13.11.2020, 17:54:14

Дякую за інтерв'ю! Тоня молодець! Бажаю тобі успіхів та перемог!

Тоня Калина
13.11.2020, 19:39:59

Мар'яна Доля, Дякую!)

avatar
Інка Вікторова
13.11.2020, 17:54:38

Саме вчора згадувала про тебе й дивувалась, як ти пишеш?! Дякую за розповідь! Це справді велика справа) Ти молодчина! Бажаю натхнення!)

Тоня Калина
13.11.2020, 19:39:40

Інка Вікторова, Дякую, Інно)
Навзаєм.

avatar
Ксана Рейлі
13.11.2020, 18:21:08

Завжди захоплювалася такими людьми, бо це неабиякий приклад сили духу та наполегливості. Ви молодчинка, адже попри все займаєтеся тим, що вам подобається) Щиро бажаю вам успіхів, Тоню))

Тоня Калина
13.11.2020, 19:36:01

Ксана Рейлі, Дякую Вам!)

avatar
Anastasia Zhuravkova
13.11.2020, 18:32:03

Дуже сподобалася ваша "Вербичка", піду читати Яру. Дякую, Тоню.

Тоня Калина
13.11.2020, 19:35:14

Anastasia Zhuravkova, Приємного читання. Я дуже рада:)

avatar
Леся Найденко
13.11.2020, 18:35:59

Яка ви молодчинка! Дякую за ЯКІСНУ літературу. Наснаги вам на майбутнє))

Тоня Калина
13.11.2020, 19:34:36

Леся Найденко, Дякую!)

avatar
Джейн Лоурен
13.11.2020, 18:37:48

Я розчулилася, коли читала це інтерв’ю, дякую Букнет!
Тоню, Ви надихаєте! Щиро бажаю Вам великих успіхів та натхнення❤️

Тоня Калина
13.11.2020, 19:33:45

Джейн Лоурен, Дякую. Навзаєм!

avatar
Тая Павлова
13.11.2020, 19:26:33

Тоню, натхнення вам та наснаги! Я вірю та знаю, що у вас все вийде!

Тоня Калина
13.11.2020, 19:31:17

Танслу Павлова, Дякую!)

avatar
Тоня Калина
13.11.2020, 18:07:57

Дякую)

Дуже надихає, дякую, Тоню. Ти велика молодчинка!

avatar
Ліна Алекс
13.11.2020, 17:40:50

Дуже зворушливо и правильно. Чудово, що портал дає таку можливість всім людям з вадами зору.
Тоня чудова і позитивна дівчина! Дякую за інтерв'ю!

Тоня Калина
13.11.2020, 17:45:43

Ліна Алекс, Дякую!)

Інші блоги
Співпраця
Усім привіт! Шукає автора для співпраці. Це буде мій перший досвід, і я дуже хочу себе спробувати в цьому. Буду дуже чекати на відповідь.
Оце так обʼєми творів!
А взагалі цікава тенденція вийшла: Запитання до знавців: скільки сторінок буде в наступному творі?
Хочу Вас порадувати!)
Знижечкою на цікаву історію! Приборкай мене - Я беру напрокат тебе і твою дитину, - нахабно заявив бос, а в мене відвисла щелепа - Що, перепрошую? - Сказала заїкаючись. - Мені потрібна сім'я напрокат, ти й твоя дитина
З поверненням мене!
Сумували за мною любі? Бо я за вами дуже! Скоро буде щось дуууже прикольне, сподіваюсь ви чекаєте.. А поки, поринули у нові епізоди Хованок?
Sos
Вітаю вас, мої любі! Я у розпачі. Потрібна допомога. Хто вміє працювати з ШІ? Я також доєдналася до написання історії про босорку. Оповідання коротеньке, хотіла викласти тут. Та в мене біда. Нема обкладинки. З ШІ ми
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше