Інтерв'ю з Уляною Пас

Добрий день, Уляно!

Ви почали публікувати свою першу книгу наприкінці травня 2019 року, першу передплату відкрили у серпні, й на тепер у вас 19 книг, у тому числі 3 в процесі. Тобто приблизно 1,5 книги в місяць. Як у вас так виходить? Звідки така продуктивність? Скільки часу ви витрачаєте на написання книг?
В день я витрачаю від двох до п'яти годин на написання, і це при тому, що три книги в процесі. Можливо, річ у тім, що писати я люблю, і в мене начебто непогано виходить. Усе залежить від натхнення і бажання працювати. А ще дуже важливою є підтримка читачів.

Яка в середньому кількість символів у ваших творах? Як ви вважаєте, які твори доцільніше писати — великої чи малої форми? 
Особисто я обираю для читання більші за обсягом твори й сама намагаюся писати саме такі. Мені здається, що в великих творах виходить краще розкрити сюжет. Ну і, звичайно, якщо книга цікава, то її хочеться читати ще і ще. У моїх історіях  в середньому 400 тисяч знаків. Мені здається, що це нормально. Крім того, такі твори матимуть більше шансів отримати безкоштовну рекламну підтримку від Букнет на сторонніх ресурсах. 

Зараз ви працюєте над трьома книгами в процесі паралельно, дві з них на передплаті. Як часто ви публікуєте оновлення? Чому саме така періодичність?
Одна книга оновлюється кожного дня, крім вихідних. Мені подобається, коли книги викладаються часто, щоб читач не встигав забувати, що там було до цього. Інші дві оновлюються тричі на тиждень, приблизно через день. Така періодичність підходить в першу чергу мені, аби підготувати до виходу нову частину. Звісно, читачам хочеться ще частіших оновлень, але це фізично неможливо. На жаль.

Ви публікуєте книги внапусток, коли одна історія ще незавершена, а вже починається публікація нової. Чому ви обрали саме таку стратегію? А не закінчуєте одну історію, а потім через деякий час починаєте писати нову?
Мені не подобається гаяти час та втрачати цікавість читачів. Я не виношую ідею в голові тиждень чи місяць. От прийшло щось цікаве в голову і швидко сідаю писати, аби ідея не розвіялася. А тоді вже поступово розвиваю сюжет і додаю те, що хочеться. І все це в реальному часі.

Тобто у вас немає ніяких нотаток, чіткого плану твору?
Ні, немає. Усе пишу одразу з голови))) Дуже часто усі дивуються, як так, але я так пишу.

А якщо ідея не “вистрілить"? Як ви вирішуєте відкривати на книгу передплату або ні? 
До того моменту, як відкрити передплату я вже бачу загальну кількість прочитань твору, скільки читачів приходять читати кожне оновлення, яка кількість додавань до бібліотек і з цього роблю висновки — "зайшла" книга читачам чи ні. Вподобання і нагороди також мають велике значення. До того ж, я стараюся писати так, аби сюжет сподобався, адже за рік у цій справі уже трішки знаю, що любить мій читач.

Більшість книг у вашому акаунті — самостійні історії, без продовжень, але є дві дилогії. Чому так?
Як я вже і казала, усе залежить від натхнення. Я нічого не можу сказати наперед,  так деякі книги стали однотомниками, тому що ці історії завершилися. Ну, а інші знайшли своє продовження, тому що, в першу чергу, моїм читачам цього хотілося, ну і мені звичайно. 

Кількість відстежувачів вашої сторінки — понад 1500, у деяких авторів на порталі є і більші аудиторії, та це не заважає вам бути однією з топових авторок порталу. У чому ваш секрет? 
Я і сама замислювалася над цим питанням. Швидше за все, усе залежить від кількості написаних книг і тих, що в процесі. Частих оновлень, що є дуже важливим фактором для читача. Ну і напевне — самим стилем написання. Якщо я в топі, отже моїм читачам подобається те, що я пишу.

"Топовість" автора —  це його комерційна успішність. Що означає, що ви сформували навколо свого акаунту аудиторію, серед якої високий % тих, хто готовий платити за книги. Як вам це вдалося?
Я просто роблю те, що мені подобається. Намагаюся писати так, аби було цікаво і читачі хотіли читати мої книги, і звичайно ж, купувати їх. Активно спілкуюся з читачами на порталі та на своїх творчих сторінках у Facebook та Instagram. Будь-яка праця має бути оцінена, і моя не виняток. Я витрачаю багато свого часу, але роблю це з радістю, адже займаюся улюбленою справою. Мені здається, що просто потрібно любити те, що робиш і вкладати в книги усю себе, не втрачати зв’язок з читачами та постійно шукати нових. Тоді обов'язково все вийде. Перевірено на собі))) 

На вашу думку, який відсоток відстежувачів купує ваші книги за передплатою, а яка вже завершені книги? Яка кількість ваших шанувальників купують 1-2 ваші книги? 
Кожну мою книгу купують від 10 до 20% усіх відстежувачів, це як книги в процесі, так і завершені. Відсоток проданих в процесі написання книг становить приблизно 53% від загалу. Завершені книги, в більшості своїй, купують саме нові відстежувачі, й це може бути ба навіть більше ніж дві книги. Адже вони ще не знайомі з моєю творчістю та обачливо ставляться до платних книг в процесі. Та я завжди завершую свої твори  та не кидаю в процесі написання.  Це ж насамперед відповідальність перед читачами. Я так не можу та й не вмію... Мені ніколи навіть не спадало на думку, аби кинути незавершений твір, жодного разу. Хоча бува моменти, коли історія зупиняється і важко написати продовження, я роблю маленьку паузу і продовжую писати. Тому можу пообіцяти своїм читачам, що всі розпочаті твори будуть завершені.
 
За майже рік комерційної діяльності ви продали загалом більше ніж 4 000 книг, як ви вважаєте, це більше або менше у порівнянні з друкованими книгами в українських реаліях?
Мені здається, що більше, адже на даний час більшість читачів обирають саме електронні книги. Я і сама надаю перевагу електронним книгам, хоча паперові однаково займають особливе місце в моєму серці.

Чи зверталися до вас або ви до видавництв з пропозиціями видати ваші книги друком? Чи знаєте ви приблизно умови та гонорари авторів, які пропонують видавництва?
Ні, таких пропозицій не було. Я також не зверталася, хоча, можливо, і зроблю це в майбутньому. І питанням гонорарів не цікавилася.

На початку інтерв’ю ви сказали, що витрачаєте на написання книг 2-5 годин на день, тобто літературна діяльність — ваша основна робота?
Можна сказати, що так. Хоча ці години можуть і припадати на нічний час, адже у мене є сім’я, яка також потребує моєї уваги.

На зароблені за п’ять місяців цього року гонорари з Букнет ви можете дозволити собі романтичну подорож на двох до Парижу на 10 днів з авіаперельотом. Звісно, коли закінчиться карантин та дозволять літати) На що найприємніше ви витратили або плануєте витратити свій гонорар від Букнет?
На подарунки для сина)) Він часто мене запитує: “Мам, ну що ти там пишеш?” А я відповідаю, що це моя робота, за яку отримую гроші та купую йому даруночки.

Отже, ваша родина знає про вашу літературну діяльність, вони вас підтримують?
Пишу я вже давно, ще зі школи й усі родичі про це знають. Тому радіють, що я займаюся тим, що дійсно подобається.

Хто ви за фахом? Де ви проживаєте?
За фахом я фінансист і до народження сина працювала продавчинею. Проживаю в Тернополі, хоча сама з села.

Який найбільший ваш провал на Букнет? Як вийшли з ситуації?
Глобального провалу, як такого, у мене начебто і не було, але книга "Не треба боятись" не виправдала моїх сподівань. Продажі були невеликими, в бібліотеку її додавали не охоче. Хоча сам задум книги був доволі цікавим. Для себе я зробила висновок, що книга просто не "зайшла", але це не привід засмучуватися. Потрібно лише набратися терпіння і працювати на результат, адже мої читачі чекають чогось нового і цікавого. А їх підводити я не хочу.

Який ваш найбільший успіх на Букнет?
Моя книга "Розтопити лід". Я пишаюся цим романом і вдячна всім, хто так високо його оцінив. І хоча я написала її майже рік тому, ця книга ще й досі на висоті, саме з неї багато читачів починають знайомство з моєю творчістю. 

Три короткі практичні поради авторам-початківцям?
1. Не боятися розпочинати свій шлях як автора.
2. Писати те, що підказує серце.
3. Не здавати назад, читаючи погані відгуки. Критика буде завжди, але вона не повинна ставати тим фактором, котрий гальмує автора. Вона допомагає ставати сильнішим і вчитися виправляти свої помилки.

Наостанок хочу подякувати Букнету за те, що дав мені можливість одночасно працювати та відпочивати. Це дійсно круто, коли робота приносить задоволення. Тепер у мене є багато друзів на Букнет, відданих читачів, яких я дуже люблю, і море позитиву. І все це завдяки вам. Велике-превелике ДЯКУЮ!!!


Читайте та дивіться також:
Інтерв'ю з Ксенією Чейз
Відеоінтерв’ю з Анною Котляревською: Історія успіху авторки Букнет
 

24 коментаря

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Сана Елінс
17.07.2020, 14:32:50

Я просто вражена Вашою продуктивністю! Ви - великий приклад для авторів, що починають. Щиро захоплююсь і дякую за мотивацію!

avatar
Зоряна Джердж
28.06.2020, 23:02:52

Дуже вдячна за мотивацію. Ви ніби підштовхнули мене, як автора. Просто задоволена вашим інтерв'ю. А ще більше тим, що ви з Тернополя. Я також проживаю у Тернопільській області. Дуже рада, що знайшла автора з своєї Батьківщини. Удачі вам і натхнення у написанні книг.

Показати 2 відповіді
Зоряна Джердж
02.07.2020, 15:26:48

Уляна Пас, Дуже дякую. ❤️❤️

avatar
Ерін Кас
28.06.2020, 23:13:28

Мотивуєте нас своїми порадами)) Чудове інтерв'ю! Успіху вам, багато натхнення і часу все встигати))

Показати 2 відповіді
Ерін Кас
29.06.2020, 23:01:00

Уляна Пас, Дякую)

avatar
Ольга СтарФіз
27.06.2020, 10:09:58

Чудове і дуже мотивуюче інтервю! Я теж з Тернополя. Коли "гарно підросту" як автор, обовязково запрошу Вас на каву.

Уляна Пас
29.06.2020, 23:00:35

Ольга СтарФіз, Буду з нетерпінням чекати!)Успіхів вам!

avatar
Лана Іссан
27.06.2020, 11:34:58

Уляно, величезне дякую вам за інтерв"ю . За неймовірну мотивацію і за те, що ділитеся своїми секретами , як працюєте. Я вражена, як можна настільки спонтанно писати і ще й кілька творів одночасно. Як вдається не заплутатися, не забути що , де, як? Ви, мабуть, маєте геніальну пам"ять. Чудовий приклад працьовитості для всіх авторів. Успіхів вам надалі. Дякую.

Уляна Пас
29.06.2020, 22:59:59

Лана Іссан, Та ні, пам'ять у мене звичайна) Коли пишу стараюся зациклитися лише на певних героях, от і все. Дякую вам за хороші слова! Мені дуже приємно)

avatar
Ліна Алекс
27.06.2020, 12:01:19

Надихаюче і мотивуюче інтерв'ю. Завжди цікаво дізнатися "кухню" роботи автора. Кожному з нас є до чого прагнути, коли бачиш такий приклад))

Уляна Пас
29.06.2020, 22:58:41

Ліна Алекс, Спасибі! Мені дуже приємно! У вас ще все попереду. Головне набратися терпіння)

avatar
Олена Гешко
29.06.2020, 11:14:51

Гарне, змістовне інтерв'ю. Дякую!

Уляна Пас
29.06.2020, 22:56:21

Олена Гешко, Дякую вам за хороші слова!

avatar
Анна Ост
26.06.2020, 20:20:27

Ох, оце талант! Одразу по кілька книг і стільки ідей для їх написання)) Дякую за надихаюче інтерв'ю)) Є до чого прагнути)) Успіхів вам!

Уляна Пас
27.06.2020, 09:22:17

Анна Ост, Спасибі! Мені дуже приємно)

avatar
Ірина Ярошенко
26.06.2020, 21:55:23

Вітаю, Уляно, вражаючі результати! Бажаю натхнення і наснаги для подальшої роботи!

Уляна Пас
27.06.2020, 09:21:39

Ірина Ярошенко, Спасибі! Дуже дякую за чудові слова!)

avatar
Лія Щеглова
26.06.2020, 22:01:09

Вітаю, Уляно! Посидючість - велика сила! Натхнення!))

Уляна Пас
27.06.2020, 09:21:12

Лія Щеглова, Дякую вам!❤

Вітаю! Ви - велика молодець! Нехай надхнення ніколи не полишає і допомагає створювати чудові історії!

Уляна Пас
27.06.2020, 09:20:52

Надія Голубицька, Спасибі! Дуже приємно і взаємно)

avatar
Марина Сніжна
27.06.2020, 08:07:35

Дякую за чудове інтерв'ю!

Уляна Пас
27.06.2020, 09:20:30

Марина Сніжна, Дякую вам! Приємно, що вам сподобалося!)

avatar
Іса Тарк
27.06.2020, 09:02:10

Вітаю Уляно! Чудові результати, ви молодець!

Уляна Пас
27.06.2020, 09:20:01

Іса Тарк, Спасибі велике! Мені дуже приємно)

avatar
Уляся Смольська
26.06.2020, 18:38:03

Неймовірні досягнення, Улянко! Я тішуся, що серед нас є такі чудові автори, як ви! Ваша працьовитість вражає) Інтерв'ю вийшло цікавим) Успіхів, моя люба!

Показати 2 відповіді
Уляся Смольська
26.06.2020, 21:13:34

Уляна Пас, дякую, сонечко! ❤❤❤

Уляночко, ви просто наша бджілочка! Дуже мотивуєте! Дякую за інтерв'ю! Було цікаво почитати)) Нехай попереду на вас чекає ще більший успіх!

Показати 2 відповіді

Уляна Пас, Мені дуже приємно від вас це чути ❤️ Надсилаю вам промені добра та натхнення!

avatar
Леся Найденко
26.06.2020, 17:54:00

Було дуже цікаво!!! Дякую, Уляно, за копнячок до саморозвитку) з вас можна брати приклад.

Уляна Пас
26.06.2020, 19:40:14

Леся Найденко, Дуже приємно! Дякую вам❤

avatar
Богдана Малкіна
26.06.2020, 17:59:45

Дякую!!! Дуже важливі та корисні поради! Сподіваюсь, що й мені колись вдасться одночасно працювати та відпочивати!

Уляна Пас
26.06.2020, 19:39:47

Богдана Малкіна, Я вам щиро цього бажаю! Сподіваюся, що мої поради дійсно допоможуть комусь із авторів)

avatar
Софія Чайка
26.06.2020, 18:06:27

Вітаю, Уляно! Такі досягнення варті поваги і уваги.

Уляна Пас
26.06.2020, 19:38:51

София Чайка, Дякую! Мені приємно, що ви оцінили мою творчість)

avatar
Буяна Іррай
26.06.2020, 18:12:39

Нічого собі досягнення! Ви молодець!

Уляна Пас
26.06.2020, 19:38:24

Буяна Іррай, Дякую дуже! Я дійсно стараюся)

avatar
Олеся
26.06.2020, 18:22:53

Круто! Вітаю!:)

Уляна Пас
26.06.2020, 19:38:08

Олеся, Спасибі!

avatar
Стефанія Лін
26.06.2020, 18:02:20

Дуже цікаво та пізнавально)) Було приємно дізнатися про вас трішки більше))) Успіхів, люба)) Ви молодець, що так наполегливо працюєте)))

Показати 2 відповіді
Стефанія Лін
26.06.2020, 19:37:25

Уляна Пас, Ого, я здивована))) Це чудово, що ви надихнулися і отримали такі прекрасні результати, радію за вас ❤

avatar
Solomia Star
26.06.2020, 18:43:57

Дуже мотивуюче інтерв'ю!
Успіху вам і надалі)❤

Уляна Пас
26.06.2020, 19:36:53

Solomia Star, Дякую дуже! Я щаслива, що це інтерв'ю може допомогти молодим авторам не сумніватися в своїх силах)

avatar
Ксенія Чейз
26.06.2020, 19:15:42

Вітаю, Уляно! Неймовірно тішуся вашим успіхам. Ви величезна розумничка. Подальших вам успіхів, натхнення та підтримки читачів.

Уляна Пас
26.06.2020, 19:35:52

Ксенія Чейз, Спасибі! Мені дуже приємно))) Ваша творчість також на висоті і я з радістю читаю книги, які ви пишете) Я не одна тут така працьовита, нас багато)))❤

Інші блоги
Блоги за чи проти?
Привіт, мої вовченята) Останнім часом я в блогах з’являлась лише з якось важливою інформацією, але я прям скучила за вами, а тому в мене все частіше виникають думки, з якими я й хотіла поділитися з вами. Стосуватимуться
Найгарячіша мегера
Слава Україні! А ви знали, що сьогодні Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від жіночого насильства? Я от дізналася завдяки пані Світлані Фецич. Пані Світлано, ви зробили мій день. У мене три хлопаки
Перша 1000
Вітаю вас, мої любі! В мене вчора було потрійне свято. День народження доньки. День Ірини. І та-дам.... Моя 1000 підписників. Сьогодні вас вже 1006. Хочу вам всім подякувати за те, що ви разом зі мною. Що читаєте мене та
Нова Книга - Нова Обкладинка
Доброго недільного дня, друзі. Розпочинаю роботу над новим текстом, умовна назва - Інквізитор. Події відбуваються у наші часи. Прошу допомоги в обранні обкладинки. Буду щиро вдячний.
Семпер Фай скоро закінчиться...
Вітаю! Ну що? Пишу я значить Семпер Фай і з кожною главою, я все чіткіше і чіткіше бачу фінал. Я не буду розтянувати сюжет, адже він і так летить немов скажений. Тому думаю що пригоди Еві та Джейсона завершаться у наступному
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше