Поговоримо про жанри: любовний та жіночий роман

Продовжуючи розмову про літературні жанри, неможливо оминути увагою такі популярні в нас на Букнеті любовні та жіночі романи. Проте особисто я часто плутаюсь між цими двома поняттями - для мене вони багато в чому тотожні. Довелося трохи "покопатися" в різних публікаціях, щоб вияснити, що до чого. Допомогла мені в цьому цікава стаття письменниці Ельвіри Барякіної. 

Чим відрізняється любовний роман від усіх інших? У любовному романі основою сюжету є пристрасть головних героїв один до одного. Варто лише відсікти її -  і від книги нічого не залишиться.

Мета любовного роману - створення у читачів прекрасної ілюзії : вони кохані і їх кохають.

Кілька років тому організація Американські автори любовних романів (Romance Writers of America) провела цікаве дослідження. Виявилось, що романи про кохання складають біля третини усіх художніх книг. У 2005 році 64,6 мільйона американців прочитали хоч би один дамський роман. Прихильниками цього жанру є люди від 15 до 75 років, причому половина з них входить до вікової групи від 25 до 54 років. Дивно, але факт: чоловіки складають 22 % читачів дамських романів. Багато хто з них підписується на отримання книг поштою, але оформляють усі на ім'я дружини - щоб не ганьбитися.

Любовні романи, як правило, публікуються в серіях із загальним оформленням. Деякі видавці верстають усю серію так, щоб в кожній книзі була однакова кількість сторінок — це скорочує витрати на друк, пакування та доставку. У серію підбираються книги з якою-небудь об’єднуючою ознакою: це може бути любовна містика, фентезі, еротика. офісний роман, любовний детектив тощо. Але головною сюжетною лінією незмінно є кохання.

Піджанри любовного роману:

Чік-літ (від англійського Chick - Lit - література для курчат). Піджанр виник завдяки численним телесеріалам, що розповідають про молодих дівиць, що думають більше про кар'єру, ніж про заміжжя. Героїням близько двадцяти, вони працюють на низькооплачуваній роботі і мріють про зоряне майбутнє. І тут з'являється ВІН - накачаний, розумний і багатий. При цьому Героїня - зовсім не тургеневська дівчина. Вона може палити, матюкатися і навіть мати не одну, а дві-три любові усього життя. Стиль викладу, як правило, іронічний. Оповідання часто ведеться від першої особи. Найчастіше це розповідь про шефа та його підлеглу. 

На заході виділяють ще і хен-літ, тобто літературу для пані більш старшого віку. Стиль викладу аналогічний чік-литу. Відмінність полягає в тому, що героїні хен-літу за тридцять, у неї все гаразд з грошима і громадським становищем, вона у шлюбі, але не за тим, ким потрібно, або тільки що розлучилася. Ще одне відгалуження - мам-літ або література для мам. Все те ж саме, але головна героїня має дітей і вони істотно впливають на розвиток сюжету. 

Жіноча проза.. Героїня менш емансипована і самовпевнена, не палить, не п'є і взагалі поводиться зразковою панночкою. Належить до середнього класу. Мета та ж - знайти чоловіка мрії.

Гламур. Розповідь про сердечні драми багатих і знаменитих. Вони теж шукають Принца, але обов'язково з  півцарства на додачу.

Еротика.  По ходу справи Героїня з Принцом часто і довго займаються сексом. Усе це описано у барвистих деталях.

Любовний історичний роман .Пошук Принца здійснюється на тлі замків і пишних крінолінів. Історією вважається все, що було до 1950-х рр., пізніший період в очах читачів виглядає не так романтично. Героїня і Принц йдуть попереду свого часу і відрізняються шириною світогляду і свободою від забобонів.

Любовна фантастика /фентезі.  Пошуки Принца заводять Героїню в майбутнє або в тридев'яте королівство. Перепони їхньому коханню влаштовують  галактичні пірати або Володар Чорної Праски.

Любовна містика. Любовна історія розвивається за участю потойбічних сил, як то - відьми, перевертні, вампіри, джини, янголи і інші паранормальні істоти.

Любовний трилер. Героям загрожує страшна небезпека, вони тулитимуться один до одного, і в результаті виходить кохання.

Любовний детектив.  Зазвичай в цих романах третій зайвий - покійник. Героїня і/або Принц розслідують злочин і паралельно кохають один одного.

Любовна сага. Розповідає про життя жінки - від дитинства до пенсії. Відповідно любов до Принца проноситься через роки.

Про жіночий роман  як окремий жанр я не знайшла інформації у Вікіпедії, деякі літературознавці виділяють його, але описують так, як любовний роман, тобто ототожнюють ці два поняття. Мені здається ( хоча я не претендую на істину) що спершу цей жанр називали жіночим романом, але потім з’ясувалося, що його читають і чоловіки, тому й перейшли на визначення “любовний”. 

Зрештою, я втомилася шукати істину, і просто процитую визначення жіночого роману з російської версії Літнет:  “ Книги жанру жіночий роман не завжди мають яскраво виражену любовну лінію. Вона може приховуватися за добротними пригодами, фентезійним антуражем  чи  історичними подіями. У центрі сюжету жіночої прози часто стоїть героїня, яку особливо не жаліє доля. Тут глибше змальовується минуле, стосунки з друзями, недругами, переживання і внутрішній світ героїні. Але скільки б перешкод не стояло на шляху, героїня завжди йде вперед і досягає заповітної мети - сім'ї, коханого, кар'єри. Жанр не випадково названий жіночим, адже саме тут педалюють проблеми жінок, обіграються складні, але типові жіночі ситуації і вихід з них.

Об'єм романів цього жанру іноді може складати конкуренцію деяким епічним творам, а від кількості пригод, що припали на долю героїні, можуть позаздрити багато авторів пригодницьких романів. Але ні пірати безкрайніх морів, ні могутні володарі або навіть чорнокнижники, про яких ходять страшні  історії, не зможуть завадити героїні в досягненні мети.”

А як ви вважаєте, чи є різниця між любовними та жіночими романами і в чому вона полягає?

 

Про інші жанри можна прочитати тут:

Найпоширеніші помилки авторів у визначенні жанрів

Фантастика

Фентезі. містика, жахи

Детектив

Трилер

Історичний роман

 

 

 

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Таміла Калас
09.06.2020, 20:07:10

Ох і цих жанрів і піджанрів повигадують, а ти потім голову собі ламай. Скоро до кожної книги будуть вигадувати жанри. Я вважаю читачам цього не потрібно, все має бути у міру локанічно. Людина хоче читати книгу, а не блукати у масі жанрів. Наприклад жанр - Еротика, взагалі його не потрібно це звучить так грубо і брутально вистачить жанру Любовний роман і позначки 18+
Коли між головними героями любов і все узгоджено то це звичайний процес. А еротика це с ким попало чи з усіма підряд, або грубе насилля. Поки що мені непотряпляло таких книг.

Показати 9 відповідей
Лана Іссан
11.06.2020, 01:32:19

Дякую.

avatar
Лана Іссан
10.06.2020, 23:51:22

Дякую. Дуже гарно пояснили. І весело. Хоч, звісно, сумніви відносно різниці між любовним і жіночим романом залишаються. Це все дуже не точна наука. Мені теж здається, що жіночий роман - це з більш серйозними темами, а не лише шури - мури. Але такий може бути і чоловічий, Чому його так не називають? Плутанина. Успіхів вам.

Мар'яна Доля
11.06.2020, 00:06:29

Дякую! Так, заплутана історія)) Але будемо сподіватися, з часом на сайт додаватимуться інші жанри, і буде легше кожному автору вибрати той, що ідеально підійде його твору.

avatar
Алекс
09.06.2020, 17:54:41

Почуто (досить давно) від Андрія Валєнтінова (є такий фантаст з Харкова). Вільний переказ, бо запис не вівся.

Жіночий роман - опус, сюжет якого підкорюється отакій жорсткій схемі:
Герой - альфа-самець, жаданий для усеї жіночої ЦА.
Геройка - досить заурядна. В цілому схожа на типову читачку, щоб ті мали можливість ототожнюватися.
На початку опуса герой геройку або впритул не бачить, або зневажає чи гидує нею. Вона його, зазвичай, теж.
У якусь мить в неї "соски твердішають". Цей процес має бути детально розписаним.
Зазвичай, потім (але необов'язково одразу) відбувається статевий акт. Усього описується не більш двох серий статевих актів.
Наприкінці альфа-самець повністю підкоряється жінці та стає бета-самцем. Краще за все - через шлюб, але необов'язково.
Головна пара має вгадуватись найтупішою читачкою з ЦА, як тільки обидва з'явилися на сцені (а це має бути на перших сторінках).
В опусі може існувати ще одна пара, комічна. Інших романтичних історій в опусе жанр не дозволяє, щоб не розпорошувати увагу читачок.
Оскільки багато читачок впевнени, що гарний жіночий роман спроможна написати лише жінка, досить багато ненайгірших жіночих романів створени чоловіками, але під жіночими псевдо.

Показати 7 відповідей
Алекс
10.06.2020, 22:33:38

Tokashi Nakadzima, рамінь))

avatar
Мар'яна Доля
09.06.2020, 20:07:32

До речі, мені тут натякнули. що я щось маю проти жіночої літератури, хоча сама пишу в основному про жінок і від імені жінок. Це так, бо все ж, якщо ти жінка, то тобі легше зрозуміти персонажа власної статі та більш правдоподібно передати емоції та відчуття. Проте мені завжди хотілося відійти від цього стереотипу. Спочатку я написала роман. де головним героєм був хлопець, але розповідь я вела від третьої особи. Потім - книгу, де одні й ті ж самі події можна було побачити як очима героїні, так і героя. А далі буде ще "гірше" - роман від першої особи - чоловіка))

Показати 2 відповіді
Мар'яна Доля
10.06.2020, 20:35:15

Дякую! Мені цікаво спробувати все)) Взагалі - письменництво - це свого роду магія, коли ти можеш подумки побувати в будь-якому куточку земної кулі, чи в будь-якій епосі, чи створити власні світи. І зациклюватися на чомусь одному - це як все життя сидіти на дієті - може і корисно ( в тому плані, що економічно вигідніше писати на одну тему і про тих самих героїв), але потім не буде що згадати))

avatar
Moonraise Darkness
10.06.2020, 18:40:27

Які "пташині" назви піджанрів любовних романів англійською)))
Корисний блог) тепер знатиму, що якщо один з жанрів книги: жіночий роман - то може ще читатиму, а любовний роман виходить написаний за сюжетною заготовкою, навряд чи зацікавить... якби ж то автори ще усі автори правильно визначали жанр...) Хоча може завдяки цій серії блогів стане трохи зрозуміліше, як це зробити)

Показати 2 відповіді
Moonraise Darkness
10.06.2020, 18:51:24

Мар'яна Доля, Дякую за корисну ідею)

avatar
Tokashi Nakadzima
10.06.2020, 15:45:10

І як це я профейлив... Треба ж було обирати жанр любоффно-наукова хфантастика, не бачити себе в топі до кінця днів своїх...

Мар'яна Доля
10.06.2020, 16:52:20

Ну ваші твори під цей жанр підійшли б)) Так що можете любовну фантастику другим жанром ставити. Чи еротичну фантастику - там точно у топі будете, бо творів зовсім мало))

avatar
КТГорошко
09.06.2020, 19:30:55

Нарешті я зрозумів, що до чого))
Треба негайно змінити жанр свого незакінченого твору

Показати 5 відповідей
Мар'яна Доля
10.06.2020, 10:23:51

КТГорошко, Ну добре, переконали))

...давати розлогі коментарі про різницю між жіночим та любовний романом, це як всерйоз розлого віповідати на формальне привітання How do you do?

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
09.06.2020, 20:00:25

Джордж Лонглі (George Longly), Повністю згодна!

avatar
Устина Цаль
09.06.2020, 16:54:43

Сама назва "жіночий роман" мене трохи конфузить. Бо якщо є жіночий, то десь мав би бути й чоловічий, ні?) Та й про що це - жіночий? Про кохання? Так кохання цікаве не лише жінкам, що статистика, яку наводите, й підтверджує)) Та й не всім жінкам цікаве кохання))
Тому мені подобається Ваше пояснення, що жіночий роман - це про жіночі проблеми. І це цілком логічно, що у жінок проблеми бувають не лише з коханням. Тому ототожнювати ці два жанри - якось ну... не тойво))) З тим же успіхом всі книги про війни і всілякі стрілялки можемо називати чоловічими романами))

Мар'яна Доля
09.06.2020, 17:20:08

От мені теж з тієї самої причини не дуже вдалою є сама назва "жіночий роман". Якби в мене був літературний сайт, я б скоріше зробила жанр "психологічний роман" з більш серйозними "життєвими" творами ,ну і "любовний" як більш розважальний. А "жіночого" не робила б зовсім, щоб не було гендерної дискримінації))

avatar
Ліна Алекс
09.06.2020, 14:07:21

Як завжди, влучно і по полочках))

Мар'яна Доля
09.06.2020, 14:41:52

Ліна Алекс, Дякую!

avatar
Лія Щеглова
09.06.2020, 13:48:14

Чудово розписано, Мар'яно!))) З гумором)))

Показати 3 відповіді
Мар'яна Доля
09.06.2020, 14:03:28

Лія Щеглова, Ага, тепер стало більш зрозуміло, дякую!

Інші блоги
Моя книга "За зачиненими дверима" друком
Привіт усім! Як я вже раніше писала в блозі, моя книга "За зачиненими дверима" вийшла друком і тепер її можна придбати в книжкових магазинах онлайн і оффлайн форматів. Нижче додам кілька посилань. Але я не писала ще
Сексуалізація драконів або що я пропустив?..
Шановне панство, одразу скажу - проблему прискіпливо не вивчав, навіть не гуглив. Бо здалося, що це якось краще буде запитати у місцевих. Особливо в "старожилів". Але чому серед творів БН я бачу так багато сюжетів про
Букток автора
Сьогодні ділюсь посиланням на свій ТікТок де є багато інформації стосовно моєї книги. Додаткова інформація стосовно її написання та публікацій. А ще більше візуальзацій і деталізацій персонажей?? Запрошую в www.tiktok.com/@curlyanaunger Пориньте
Новини про все на світі!
Що ж вирішила трохи побути соціальною на Букнеті, поки є настрій)) «Пиши проду!» — скажете ви. — «Нащо нам ті блоги!» Скажете й матимете рацію, бо по продовженнях біда, котру я скоро
Потрійне потрапляння в ціль!
Дві знижки на сьогодні! Буду тобою володіти - Я казав, що тобі не вдасться сховатися, - стискаю подарований ним букет. Шипи завдають біль, але я навіть не кривлюсь. Страх заглушає все. – Я й не думала. Я повернулася додому,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше