Як знайти свою "нішу" на Букнет?

 

Незабаром мине рік, як я тут, тож, думаю, вже можна сказати, що період "новачка"закінчився та поділитися сяким-таким, набутим численними "танцями на граблях" досвідом, як виживати та знаходити своїх читачів у самвидаві.

І першою порадою, яку я спочатку піддавала сумнівам ( коли про неї прочитала в чаті Телеграм від адмінів Букнету) стане — вибрати свою "нішу", себто жанри ( один чи два-три близькі за тематикою), у яких ви тут будете працювати та вдосконалюватися.

Чому я цю пораду спершу ігнорувала? Бо в мене були "в загашнику" твори різних жанрів — близькі до сучасних любовних історій, фантастичні, фентезі, згодом додався історичний роман. Я гадала, що таким чином, по-перше, збільшу кількість підписників, по-друге, зможу визначити, які жанри на сайті користуються найбільшим попитом, а, по-третє, зрозумію, писати в якому жанрі мені найлегше і найприємніше.

Зразу скажу — висновки були дуже несподіваними. Для мене несподіваними, але адміни про все це попереджували, тільки ж я вже писала, що граблі — моє все))

Отже, я вирішила дебютувати на сайті із жанром, який є гібридом фентезі та фантастики, ближчим до фентезі, я його про себе називаю "епічним", щоб відрізнити від інших моїх фентезі, які є більш простими.

Але я зіткнулася з проблемою, що мою "Землю дощу" майже ніхто не читав. Чому? Я не знала. Зараз уже можу сказати, що "ларчик просто відкривався" —  я була невідомим автором, мала небагато підписників, моя книга десь бовталася в хвості рейтингу. Та всі через те проходять, можна не описувати детально)) І шляхи вирішення проблеми знаходять різні — хтось флегматично продовжує писати далі, не зважаючи особливо на мізерну кількість прочитань, хтось починає активно рекламувати свої твори чи пише скандальні блоги ( ну а що тут такого — чорний піар — це теж піар)). Я, як людина з аналітичним складом мислення, почала вивчати творчість авторів, котрих читали найкраще, і зрозуміла, що це, переважно, любовні романи. "Ага, — подумала я, — ми теж таке маємо."

І покинула на якийсь час фентезі, а стала викладати на сайті свої раніше написані твори на "життєву" тематику. Навіть захопилася так, що роман "Перехрестя" у процесі викладення суттєво переробила — ну, сподіваюся, це пішло йому тільки на користь))

Завдяки "любові любовній", як я лагідно називаю деякі свої повісті і оповідання, мені вдалося досить швидко знайти нових відстежувачів. І разом з тим зрозуміти ще один секрет успіху — на Букнет вигідніше писати не твори "малого жанру" ( новели, оповідання тощо), а повноцінні романи. Бо оповідання мають швидкий відгук, але швидко й губляться, вони не впливають особливо на ваш рейтинг. Потім я їх для зручності зібрала у збірку "Життя без коректур".

Отже, на початку найбільший успіх серед моїх оповідок  мав любовно-детективний роман "Перехрестя". Зрадівши цьому, я вирішила написати теж любовно-пригодницьку історію, але вже з фантастичним ухилом — так з'явився на світ "Сміттяр." Його теж добре читали, було багато позитивних відгуків,  я навіть здивувалася, адже це був мій перший досвід на царині фантастики.

Увесь цей час я продовжувала писати свою трилогію, але вона ніби лишалася трохи "за кадром",читали її небагато порівняно з іншими творами. І лише після виходу другої книги "Повітряний замок", з якою я брала участь у конкурсі "Літературний листопад", моє фентезі-дітище знайшло більше шанувальників. На третю книгу "Вітер і Соловейко" я змогла відкрити передплату, і наразі це роман, який має найбільше "зірочок" серед усіх інших ( поки що)).

Найбільше бібліотек має перша книга циклу про Дану — "Земля дощу". Отак-от несподівано, коли я вже майже повірила в те, що трилогія пройшла повз читачів, вона взяла і "вистрелила". Так що, шановні автори, ніколи не здавайтеся, обов'язково дописуйте свої твори до кінця.

Новим моїм експериментом став історичний роман-фентезі "Тисячу років тому". Отак, шляхом багатьох спроб і помилок мені стало ясно, що епічне фентезі з якимось складним придуманим світом і великою кількістю персонажів — це не зовсім моє. Я збираюся і надалі працювати в жанрі фентезі, але це буде історичне, близьке до  існуючої в минулому реальності ( от тут я дійсно кайфую, коли пишу — обожнюю історію, усі ці версії, варіанти розвитку подій, загадки і таємниці — я можу про це говорити годинами, якщо мені не заткнути рота)). Або ж фентезі міське, близьке до реальності вже нашої, в якій ми живемо.

Я завжди обожнювала читати історії, в яких із нашими сучасниками, звичайними людьми, траплялися різні неймовірні пригоди. От і мій новий цикл "Химерні оповідки" буде саме про це. Поскільки полюбляю синтез жанрів, то до фентезі додам ще дрібочку містики і жахів, а третій роман циклу — то буде взагалі психологічний трилер.

Отже, якщо говорити про "нішу", треба перш за все подумати, чи подобається вам той чи інший жанр настільки, щоб ви уже не розпорошувалися на інші. Бо я спробувала недавно написати сучасний любовний роман — і потерпіла фіаско. Мені стало нецікаво. Все через те, що вже втягнулася у світ фентезі, історії, пригод — і звичайні герої з їх повсякденними проблемами перестали мене надихати.

Тому важливо, добиваючись успіху на Букнет, не намагатися встигнути відразу скрізь — обирайте своє, те, що вам близьке, і наполегливо працюйте в цьому напрямку. Коли у вас буде своя аудиторія, ви займете власну нішу — то готуйтеся до того, що твори у вашому "рідному" жанрі хапатимуть на льоту, як гарячі пиріжки… але, якщо ви зважитесь на експеримент і спробуєте написати щось кардинально протилежне — читачам може не "зайти"... Просто будьте готові до такого розвитку подій і не страждайте потім через це))

А ви вже визначилися зі своєю "нішею"? Чи довго до цього йшли, а може, досі знаходитесь у пошуках?

 

Мене тут вже питають, коли я все встигаю — і книги писати, і блоги "строчити". Сама не знаю, та зараз щось прийшло бажання порозмірковувати на навкололітературні теми. На відміну від романів, блог я можу писати "на ходу", наприклад, цей  ось створився, поки смажила на обід кабачки)) Сподіваюся, він стане корисним для авторів-початківців (хоча підозрюю, що багато хто  все одно, як і я рік тому, надасть перевагу власним "граблям")) Але це й добре, бо може подарувати читачам сайту багато цікавих, різножанрових та неповторних книг!

9 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Анна Дейна
25.05.2020, 17:05:40

Дякую за досвід, дуже цікаво і корисно. Шукала саме щось подібне буквально минулого місяця, коли почала знайомство з букнет.
У мене особисто великообсяжні твори є різного жанру, здебільшого це фентезі, на другому місці - сучасні любовні історії. Тут тільки планую почати публікацію одного тексту з останніх.
Зі свого боку я би радила не зациклюватися на чомусь одному, і писати те, що вам цікаво саме зараз. Не залежно від жанру. Найцікавіші книжки світу саме так в з'явилися.
А межа є тільки та, яку ми самі собі встановлюємо. Та, здається, тут уже хтось писав про подібне.))

Мар'яна Доля
25.05.2020, 17:19:51

Дякую! Повністю згодна з вами. Бачу, що є багато комерційно успішних письменників, котрі бачать, що якась тема користується попитом у читачів, і пишуть про неї знов і знов ( як наприклад, авторка знаменитих "50 відтінків..."). Але тоді є ризик назавжди асоціюватися з якоюсь однією своєю книгою, а всі наступні будуть лише наслідуванням і подобою першої, хоч, може, й приноситимуть гарний прибуток. Ну, тут вирішувати самому письменнику, я якось і статті про побутову техніку писала для підробітку)) Та все одно душа просить того, що цікаве авторові в першу чергу. І чудово, коли він зможе тим своїм творінням захопити й читачів, щоб творчість водночас і надихала ( а не була просто ремеслом), і приносила якусь матеріальну віддачу.

Ніші і рамки встановлюємо ми самі.
Самі ставимо собі планку, вище якої не плануємо скочити.
Самі крутимося заради того, що собі нафантазували - родину, дітей, роботу, переконання.
Та часом хочеться смачно сказати - ту його все НА.
От тільки, натомість жодних альтернатив.
Перпетуум.

Показати 2 відповіді
Moonraise Darkness
24.05.2020, 11:09:28

George Longly, А й справді щось в цьому є... Тож ну їх - усі ті ніші і рамки!..)))
Хай живе гопак на граблях)))

avatar
Тетяна Юр'єва
23.05.2020, 17:05:05

Дуже цікаво вас почитати. Я нібито одразу визначилася з нішею - це детектив, але от повністю реального детектива ніяк не виходить. Все в фентезі качає :)

Показати 2 відповіді
Тетяна Юр'єва
23.05.2020, 17:14:28

Дякую :)

avatar
Лія Щеглова
23.05.2020, 16:46:15

у кожного свій шлях!))) поради щодо жанрів - мабуть таки слушні, але ж все одно хочеться писати не те, що в тренді, а те, до чого лежить душа. Інакше маячня виходить. Але тут, скоріше, варто у себе обрати жанр, який любий та слідувати йому...
або не слідувати)))
Коротше, все одно у кожного свій шлях)))

Мар'яна Доля
23.05.2020, 16:48:37

Так, на власному досвіді переконалася - от у нас у тренді любовні романи, але мені легше вплести любовну лінію в твір іншого жанру, аніж писати тільки про кохання.

avatar
Ерін Кас
23.05.2020, 14:47:04

Дуже корисний блог.Дякую Вам)

Мар'яна Доля
23.05.2020, 16:22:49

І вам дякую, що прочитали мій "потік свідомості"!

avatar
Анна Пахомова
23.05.2020, 15:08:24

Так само пробувала і пробую в різних жанрах.
І не зважаючи на те, що краще заходять читачам любовні романи, зав'язувати з фентезі не збираюсь.

Мар'яна Доля
23.05.2020, 16:21:21

Повністю вас підтримую)) Адже фентезі - це своєрідний жанр, який з кожним роком набуває все більшої популярності.

Я теж пробую себе в різних жанрах і вважаю, що це правильно. Автор має писати те, що окриляє його, і хай це хорор чи жахи, або ж еротика і романи. Обирати лише автору.

Мар'яна Доля
23.05.2020, 16:20:22

Та й просто цікаво, що з цього вийде)) Іноді письменник може не здогадуватися, який із його творів стане популярним, "робити ставку"зовсім на інші.

Інші блоги
ЧутливІ ДІти Холодних БатькІв...
Писати і плакати, це я вмію. Бо мої книги лікують в першу чергу мою душу. І якось так виходить, що за сумісництвом відгукуються у ваших серденьках. Мені б дуже хотілося, щоб людей, які розуміють емоції Ліри, в світі
Шалена новина!
Гарна та добра знижка! Я завелася - зупини мене! Життя прекрасне! Я застукала свого голого хлопця на секретарці, помилочка - тепер уже колишнього хлопця. Так от, значить, після цього видовища я поїхала до друзів на дачу,
Топ-5! Незапланований блог
Всім доброго часу доби! Взагалі-то я сьогодні не планував створювати блог, хотів дати вам перепочити. Але вам не пощастило!.. =D Хотів поділитися з вами радісною новиною. Моя книга «Ліс втрачених душ» потрапила у Топ-5
В моєї бібізянки день народження)
Якщо честно, мені навіть не віриться, що моїй молодшій сестрі сьогодні виповнилось 20 років. Я її вже привітала, тому ніяких особливих побажання писати тут не буду(та й я не майстер привітань), але для вас в мене є дві чудові
Візуалізація з ШІ героїв "Розсипавши сіль"?
Погралася трішки і ось така візуалізація за допомогою Штучного Інтелекту вийшла❤️ З характеристикою
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше