Своєрідний крик душі.

Оскільки я тут недавно, то хочу висловити свої відчуття від побаченого. Чиатачи деякі творих, мабуть молодих авторів, з*явилося дивне відчуття. Люди пишуть, але їх зовсім не цікавить інший бік медалі. Хочуть отримувати тільки комплементи, тільки похвалу. А як же рости над србою,  ріст автора у глибину?  Цей пост мабуть своєрідний крик душі.

Прочитавши десь з десяток різних творів, я побачила, що є автори, які пишуть може й непогано (вигадують уікаві сюжети), але всеж таки якось незріло. Під одній з книг я написала, що щось їй не вистачає. Та  у відповідь почулв - сама дура, за собою слідкуй! А потім навіть звинувачування. Що  взагалі пишу безграмотно, тобто  вони побачили самі помилки. А де там помилки, в чому. Якщо орфографічні. Так, вибачайте, там не може їх бути. Ворд він сам підказує. Чи є у тексті проблеми з орфографією. Та ви самі це знаєте. А якщо коми, лабки, крапки, то невже це так відволікає від тексту та сюжету?
Не буду переліковувати, що це були за твори, щоб це не виглядало своєрідною  рекламою. Але скажу, що це жах. І якщо це майбутнє нашої літератури, то мені страшно за це наше майбутнє.
Хоч багато сюжетів можна поділити на декілька  видів і це не погано, бо ці теми завжди будуть притягувати й взагалі майже усі історії народжуються так. Або автор починає думати, що якби  в житті це було ось так та ось так…  Або це історії на кшталт Попелюшки, тільки в різних стилях, жанрах, часі. І це не погано. Але, хоч ви берете сюжет, який завжди спрацює, то все одно треба зробити це цікаво, по новому, пластично. А те що я побачила – все навпаки.  В ліричний сюжет раптом потрапляє історія про викрадення дитини та так, що це не просто – не історія, а нісенітниця. Все - майже все – не життєво. Всім відомий Станіславський, якби жив волав би: «Не верю!» та писав капслоком та червоним кольором. Стільки питань постає від таких  вкраплень у сюжет. Від того, що так не буває, до того, що а навіщо ви це зробили. Бо коли  в  сюжет вводиш нову сюжетну лінію, то заздалегідь требо подумати, а що з нею робити далі? Яке її майбутнє у цій історії? А також подбати, щоб читачі розуміли мотив цього. От навіщо раптом викрали дитину. Та з яких причин та мотивів. Але нічого такого не відбувається. Тому читаєш та думаєш – так не буває. Хоча ми знаємо, що у житті можливо все. Але, коли немає мотиву, або герой раптом перетворюється з одного в протилежно іншого, то також багато постає питань, які приносять сумніви та бажання покинути читати.

Наприклад в одній з цих нових книг кохана жінка головного героя раптом викрала його дитину без усіляких на це підстав. А також вираховували її також по дитячому. Бо дитина запам’ятала, що на викрадачі був якийсь там браслет. Вибачте, але таких браслетів може бути купа та носити їх може будь хто. Такий спосіб показати, що ось й усе розслідування – це просто жах!  Якщо читач читаючи раптом розуміє, що його вже не турбує доля героїв, а більше  цікавлять питання, чого це раптом все ось так просто та не природно? То ваш сюжет – бездарний. Ви програли. Інтригу не зберегли та  людина не повірила вам, як письменнику.
А про героїв це взагалі окрема тема. Бісить, коли автор подає героя, або головного, або другорядного, як мужнього чоловіка, доброго керівника, сильного, мужнього, власного. Та ще й його рік прямим текстом вказує (наприклад від 30 до 40). А потім цей чоловік починає, з легкої руки автора, робити вчинки підлітка, або двадцятирічного хлопця. Або розмовляє мовою юнака, плаче, вмовляє героїню не йти від нього в істериці, або признається в коханні, так як це вже не робить покоління чоловіків за сорок, то це просто смішно. Ба більше – це бридко та відштовхує від книги. «Так не буває!» - каже  підсвідомість. Й читати вже не хочеться.  Не можна дорослу людину зображати, як підлітка. Або якщо вже задуманий тип особистості, то він такий до кінця має бути.  Якщо герой сангвінік – то  спілкуватися він має як сангвінік, лаятися він має як сангвінік. Мститися він має як сангвінік та усі конфлікти він має робити саме в одному характерному для нього типі. Не може людина бути мужньою та як удав спокійною у бізнесі та з друзями. А потім, коли автор хоче показати героя у труднощах, або у коханні чи при розриві відносин, то це якийсь холерик, істеричка та алкоголік. Взагалі, якщо хочеться зробити героя яскравим та життєвим, то можна поцікавитися наприклад психологією. Існує 14 психотипів людини, які по різному проявляються в чоловіках та жінках. Вони можуть бути змішаними, але деякі ніколи не поєднаються один з одним. Все це робить людей унікальними. Наприклад шизоїдгий психотип не поєднується з епилептоїдним. Вкрай рідко з істероїдним. Ось де можна розгулятися фантазії. Придумуєш героя та немов ляльку одягаєш у наряди, обираєш їй тип  особистості, характер, звички та вади. Все це так цікаво! 

Ми віримо та співчуваємо певним героям, тому що бачимо їх живими, цілісними, такими ж як і ми. А інакше  наш мозок  впадає в cумніви.
Тому такі дитячі діалоги та поведінка героя не як  в людини – відштовхує. Про що я хотіла натякнути. Але все марно. Краще ж слухати компліменти, ніж вчитися та рости у своїх творах.
Окремо хочу сказати, якщо задум саме показати, що сорокарічний чоловік так й не став чоловіком, а залишився мамчиним сином. То це окрема розмова. Тоді це требо й казати, наприклад в розмірковуванні самого героя, або якщо автор розмірковує над долею цього герою. Або ввести друзів, або його маму, через яких це буде виражено.
Те ж саме можна написати й про героїнь. Молоді дівчата, але занадто мудрі – не на свій рік – відштовхують, як і коли жінки середнього віку вкрай романтичні та наївні. Або якщо героїня – стерво, то не стане вона милою дівчинкою, тільки тому, що насправді дуже сильно покохала. Як і  милі дівчата  добрі та чуйні,  не перетворюються водночас у стерву. Якщо ваша героїня перетворюється у жінку- вамп, то дайте їй на це час. Покажіть, як це з нею відбувалося, з яких причин, яких мотивів. Хто її образив, або як вона стала на цей шлях. Або наприклад натякніть хоч про її минуле, важке дитинство, чи  щось так, що з неї почало робить це.
Тому навіть красивий опис життя та героїв, але пластикові не живі діалоги, або поступки героїв, які  не притаманні для людей певного віку, певної нації або певній професії  - це все  не врятує твір. Такі речі роблять, що люди не захочуть читати далі. Все це  паплюжить сюжет, паплюжить навіть найгарнішу ідею .
А ще я побачила, що деякі історії мабуть набридли автору. Бо все починалося так яскраво, сюжет закручувався, інтригував та вабив. Але кінець раптом був ніяким. Якби так писала Агата Крісті, чи стала би вона відома? Чи стали її детективи – бестселерами? Мабуть ні.
Якби вона спочатку закрутила інтригу, а потім просто спокійно розповіла, що  насправді оцей вбив цього, а той був у зговорі з тим, та поплатився. То сюжет просто був би навіки втрачений. Хочеш закрутити сюжет, май сили потім його також  феєрично розкрутити. А якщо забракло сил, то може почекати, або не закручувати настільки міцно.
Ось такий вийшов крик душі. Написала, та трохи заспокоїлася.


 

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Мар'яна Доля
18.05.2020, 22:41:55

Не дуже гарна ідея, як на мене - відключати коментарі до книги та потім пропонувати їх писати у блозі. Все таки, блог призначений зовсім для іншого - щоб доносити якусь цікаву інформацію до читачів. І не розумію, яка різниця, де критикуватимуть чи хвалитимуть - в коментарях під книгою чи у блозі? Читачам зручніше прямо під книгою - а до блогу не кожен добереться.

avatar
Heorhii Kostienkov
18.05.2020, 22:21:32

Запрошую вас ознайомитися з моєю книгою) Буду радий вашій конструктивній критиці))

avatar
Таміла Калас
18.05.2020, 17:54:14

А я заборонила коментарі, не хочу ні похвали ні критики. Кому сподобається поставить зірку або підвищиться на автора. А чийсь негатив мені не потрібний. А що до порад пишу блог і питаю що мене цікавить. Тут є на сайті критики які образно можуть написати людині що вона "тупа" або "дурна". Таке собі самоствердження за рахунок інших ніби "самі-самі" - це вони:)

Тетяна Перлина
18.05.2020, 18:19:57

Таміла Калас, Це цікаво! Слушна ідея. Дякую.

Зрозумійте і тих дітей, які ще оно вчора, написали геніальні тести (за їх баченням) незрівнянного злету фантазії, романтизму, гумору та дотепу - а сьогодні вже очікують ЧУДА. Смачної халяви, яка впаде просто з неба.
А тут якісь критики із орфорграфією та пуктацією, із фонемам та морфемами. Бр! Яка гидота!
До речі, коли пишеш чотирма мовами - Word не допоможе. Переключення на перевірку правопису не такі швидкі, ще й із купою багів. Але то окрема тема.
А тепер про логіку та фабулу. А де ви таке бачили у реальному житті. Всі живуть як безсмертні, запихаючись отруйними ідеями та руйнівною їжею. Наслідок - отруєне покоління, токсична наука та література. Журналістика за шаблоном - "що накажете" у виконанні "за такі гроші - ваш темник зайвий, наказ вгадано ментально"...тотальна проституція свідомості.
Не треба злитися на дрібні недоліки. Хто їх не має? :--)

Тетяна Перлина
18.05.2020, 10:40:16

George Longly, Дякую. А помилки як би ж то були дрібні. Дрібних й у мене вдосталь. Але ж коли навіть глузд втрачений, то як цим не жахатися.?!

avatar
Іван Дурський
18.05.2020, 07:45:56

Це ви ще укр версію воттпаду не бачили, он там жах для очей. Букнет ще нічого, яку-не-яку якість тримає в порівнянні.
Ой, а до критики то тут вистачає «ранимих творчих» особистостей. З часом навчаться сприймати. Або ні.

avatar
Микола Пилипів
18.05.2020, 02:00:30

Тут вистачає адекватних людей для спілкування та обміну творчістю, навіть якісною. Тому не опускайте рук і шукайте друзів-авторів, твори яких гідні стати частиною життя читача)

avatar
Дмитро Чорнота
16.05.2020, 15:05:08

Одразу зрозуміло які книги в цілому Ви маєте на увазі. Я теж якось пробував таке читати. Єдине, що можу Вам порадити - не читайте їх. Від більшості таких авторі Ви нічого не доб'єтеся своїми зауваженнями. Це безкоштовний самвидав без фільтрів, тому фільтрувати потрібно самому. Не переймайтеся.

Тетяна Перлина
16.05.2020, 20:51:37

Дмитро Чорнота, Дякую!

Дуже легко побачити в історії ваших коментарів, які ви книги маєте на увазі) насправді, шкода вашої праці та часу витраченого на даний об'ємний блог. Автори, які працюють над собою і так працюють (щодня по шість-вісім годин, в обіймах словників та різноманітних інформаційних ресурсах, не шкодуючи кошти на редакторів, щоби твір був якісний). А ті хто цього не хоче, тут хоч сто блогів напиши — вони все одно нічого не будуть змінювати. Це ж самвидав. Тут часто з'являються автори, які щось пишуть та хутко то закидають, як ще одне невдале хоббі)

Тетяна Перлина
15.05.2020, 12:08:37

Вікторія Задорська, А я більше для себе писала, як що чесно. Мені хотілося виговоритися. Бо ні з ким.

avatar
Senja Aleksandra
15.05.2020, 00:08:44

Нагадало анекдот :))

В антропологічному музеї йде екскурсія. Молодий екскурсовод говорить:
- Подивиться сюди. Перед вами череп Петра 1 в п'ятнадцятирічному віці. Йдемо далі. Це череп Петра 1 в тридцятирічному віці. А це посмертний череп Петра 1.
Один зі слухачів зацікавився розповіддю і запитує:
- Пробачте, а як це три черепи однієї людини?
- А ви з якої групи?
- З дорослої.
- Так-так, йдіть, не заважайте. Це екскурсія для школярів!

Тут самвидав: багато юних авторів купаються у власних письменницьких амбіціях та у похвалі таких же юних читачів, яких своїми творами чіпляють. Якщо хочеться вусатих старих пузанів, то це до районної бібліотеки:))

(Взагалі нічого не маю проти ані тих, ані інших :)))

Показати 3 відповіді
Тетяна Перлина
15.05.2020, 12:06:31

Senja Aleksandra, Мені до районної бібліотеки ще рости та рости. Навіть щоб туди потрапила книжка, требо зацікавити видовництво..
А анедот смішний. Дякую!

avatar
Лана Іссан
14.05.2020, 23:05:23

Тетяно, згідна з вами по багатьох пунктах. Зокрема, що сюжет має бути реалістичний, логічний і грамотний. Також в тому, що всім варто прагнути вдосконалюватися, адекватно реагувати на критику. На конструктивну критику. Та так вже склалося, що тут збираються не генії світової літератури, які працювали над своїми творами роками, а , переважно, люди, різних професій і досвіду, які поступово вдосконалюються. Та , на жаль , часто банально бракує часу, щоб надто довго "вилизувати" кожне речення, чи розділ. Як би не хотілося зробити книгу досконалою. Бажаю вам успіхів і натхнення.

Тетяна Перлина
14.05.2020, 23:37:53

Лана Іссан, Дякую, що відгукнулися!

avatar
Анна Пахомова
14.05.2020, 23:34:33

Підтримую))) вже не раз писала і про достовірність, і про героїв, і про героїнь. Та насправді народу в основному все одно. Мало хто з тих, хто тут пише майбутнє сучукрліту, не хвилюйтесь. Дуже багато авторів які графоманять, не дописують твори, закидають їх. Це самвидав. Тут нормально писати всяку всячину, і не чекати критику.
Складніше знайти достойні твори. Але вони є, бо хто хоче вчитись, той вчиться

Інші блоги
ІмпульсивнІ РІшення Завжди ЗайвІ...
Мені часто кажуть. що я зібрана, холодна і дуже стримана. Принаймні такий образ створюю в голові, коли люди мене ще погано знають. Тільки рідні та близькі друзі знають, яка я насправді))) Мабуть, це так, бо в підлітковому
Остання доба Кроків
І знову привіт!)) Попри те, що в мене сьогодні дивний день, але в який я однаково втомилась, але не спинилась, згадала, що завтра буде опубліковано останній розділ "За два кроки до тебе". А отже, передплата завершиться,
Потребую вашої підтримки!
Привіт друзі! Я знову влізла в конкурс)) Цього разу написала маленьке оповіданнячко про старий будинок. Сподівань на виграш мало, але раптом вийде, то я буду щасливою. Бо приз у конкурсі навчання, а я хоч намагаюся вдосконалюватись
Моя новинка у флешмобі "Одягни монстра"
Привіт, любі мої! Давненько не писала я блоги, виправляюся, бо маю для вас новину! Зачиталася я фентезійним флешмобом "Одягни монстра", і не витримала моя душа. Отже, зустрічайте! Веселий бонус до вашого улюбленого
Любі мої читачі
Я впевнена що більшість з вас не прочитала поки що мій новий твір, тож... Любляче вас закликаю це робити, інакшеее, застріляю вас цукерками "Корівка" , "Шарм" , та " Рафаелло"))))) Тому всьооо, летіть читайте, щоб
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше