"Сучасний Шерлок Холмс": Роботи, що запам'яталися!

Ну що ж, друзі, вітаю усіх, хто зазирнув у мій блог!

Як то кажуть, «і року не минуло»… Ну, так от, це як раз про мене.

Більше місяця тому я обіцяла створити свій власний «Топ-скільки-то-там» учасників конкурсу детективних історій «Сучасний Шерлок Холмс». Конкурс давно лишився у спогадах. Усі його учасники та члени журі вже давно зайнялись іншими проектами й поринули у них із головою. І я виключенням не стала…

Аж тут майнула думка: «Я ж обіцяла! Давала слово створити свій власний список уподобанців!»

І то нічого, що вже не актуально. Обіцянки мають бути виконані!

Але, зважаючи на відносну давність подій, мушу зізнатися, що дещо у пам’яті вже відійшло на задній план. Тому тут писатиму максимально коротко про ті роботи, що запам’ятались або чимось захопили. Не всі вони стовідсоткові детективи, а деякі й зовсім ні. Це ті оповідання, що сподобалися особисто мені, не зважаючи на жанрову приналежність.

Ну, що ж, поїхали?! 

***

Іванка Сокіл «Відлуння» 

Цікава детективна історія із головним героєм, що має надприродні можливості. Писала про це оповідання у попередньому блозі.

Оксана Усенко «Правильний варіант» 

Моторошний своєю реалістичністю детектив.

Ні, тут немає рік крові, але є речі, на які слід звернути увагу усім, а особливо батькам підлітків. Ще сподобалася хронологія із датами, що у такому короткому жанрі, як детективне оповідання, зіграло важливу роль, допомагаючи читачеві краще розібратися із низкою подій.

Олаф Фалко «Проклятий міст» 

Оповідання не досконале за багатьма критеріями, починаючи від детективного жанру та закінчуючи слабенько прописаними персонажами і нестиковками. Але! Настільки воно вийшло атмосферним – я неначе сама побувала у тому чудернацькому світі! Дякую!

Мар’яна Доля «Гортаючи стрічку» 

Доволі цікавий, з присмаком містичності (як мені здалося), детектив на дуже болючу тему: «Соціальні мережі та їх роль у сучасному житті». Кінцівка неочікувана та, як на мене, просто жахлива – у сенсі подій, що там трапилися, а не самого тексту. Проте я впевнена, що знайдеться багато людей, яких захопить не лише основна частина оповідання, але і кінцівка також.

Мар’яна Доля «Учениця мага» 

На відміну від попередньої роботи автора, ця на детектив майже не тягне. Але яка ж класна казочка вийшла! Зачиталася! Написано легенько, з гумором, та ще й постраждалих не виявилося – якраз усе те, що я люблю!

Tory Chameleon «Ти мене не знайдеш» 

Ця робота – одна із моїх найулюбленіших на конкурсі. Захоплююча, з неочікуваною приголомшливою розв’язкою. Мене по-справжньому «зачіпило»!

Лише одне питання до Tori: а чи такого типу програма мала місце бути 12 років тому? Бо щось особисто я не впевнена. Хоча, якщо «так», то добре. :-) 

Tory Chameleon «Темні секрети складних взаємин» 

Може, комусь із членів журі цей детектив виявився недосконалим. Нехай так. Пальцями на колег тицяти не буду. ;-) Та для мене така доволі легка подача виявилася ідеальною. Завдяки авторці я зрозуміла, що особисто для мене саме такими і мають бути детективи. Я слідкувала за міркуваннями ГГ, не втрачаючи ходу її думок, що деколи траплялося у більш «детективних» детективах. Хо-хо, і так буває.

Так що відтепер, якщо і повернусь до читання цього жанру (хоча, попередньо маю оскомину збити), історії буду обирати саме такі. Схожі за легкістю подачі. Дякую!

Анна Пахомова «Старший інспектор Міськбезпеки і схиблений ангел» 

Лише два слова: «Дайте ще!» 

Вадим Володарський «Без гальм» 

Цікавий детектив. Кінцівка трохи зашвидка (на мій суб’єктивний погляд), але справила враження. Ще й подумалось: «От і чому деякі люди отакі ***?» Тобто, мотиви убивці для мене зрозумілі, але вони якісь дурнуваті, недалекоглядні. Чому деяким людям так важко налаштуватися на щось нове? Ох і роздратував же він мене – отой, хто убивцею виявився!

Ірина Ярошенко «Системна помилка» 

Детективна складова, можливо, й трохи заслабка, у порівнянні із деякими роботами інших авторів, але оповідання мені сподобалось. Футуристичний роботизований світ справив враження – дуже жваво уявлялося усе те, про що написано. Просто я люблю фантастику. І Хоча доволі прозорий натяк на головного злочинця відбувся уже десь у середині оповідання, дочитувала я його все одно із великим задоволенням.

Буяна Іррай «Цитриновий поцілунок» 

Ну, здається, про це оповідання у період конкурсу чи не легенди складалися – таке воно круте. І цього разу я погоджуся із враженням нашої громади!

Вразило! Зачіпило! І досі пам’ятаю оті краплі води, що капали із не до кінця закритого крану… Та майже до останнього не була впевнена у тому, хто ж убивця. Правда, і у цьому оповіданні для мене лишилося кілька відкритих питань. Та на фоні якості цієї роботи, певно, вони не є надто суттєвими.

Віктор Полянко «Грицько Петренко і Таємний підвал» 

«Оце так фантазія у людини!» - так я думала, читаючи оповідання. Цікаво та, місцями, ду-у-уже дотепно. Звісно, як детектив, цю роботу важко було сприймати, але як пригодницьке фентезі – із задоволенням! Дякую!

Надія Голубицька «Ляльки Синьої Бороди» 

Захоплива історія, що не відпускала до останнього. Заплутана, інтригуюча. Єдине, що завадило роботі стати на першу сходинку у моєму особистому топі, так це те, що у якийсь момент я трохи заплуталась. Можливо, таким і повинен бути справжній детектив, але упущена на мить низка подій «застопорила» мене. Ну і в деяких іменах я, часом, чомусь плуталась.

Та, в цілому, оповідання дуже достойне!

Aillin Ai «Мрець в авто» 

Насправді, робота сприймалась не дуже легко: важкувато було прослідкувати зачіпки, які час від часу спливали у розповідях кожного із героїв у ході розвитку подій. Але! Мені дуже сподобалась ідея подачі розповідей від такої великої кількості героїв. За цю ідею аплодую стоячи! 

Ярина Мартин «Приховане видіння» 

Найперше оповідання про Єву мені також сподобалось, але це було уже значно сильніше: краще продумано та грамотніше написано. Особисто мені було цікаво, і дійсно хотілося дізнатися, чим же усе скінчиться. Ну і моя особиста радість – це любовна лінія. На мій погляд, дуже доречна. Так що, дякую! Авторе, Вам однозначно є куди рости і Ви це робите – так тримати! 

Andrew Marchenko «Долоня мерця» 

Нестандартна ідея, цікава подача! Браво! Докладніше писала про цю роботу у попередньому блозі.

Ярослав Бунчук «Безногі Перегони» 

Мені сподобалися персонажі, такі, у-ух… «професіонали» своєї справи! А найбільше – хід думок слідчого, котрий, не виходячи зі свого офісу, за кілька годин напруженої мозкової діяльності, зміг розкрити злочин. І навіть не один! Клас!

Галицька пані «В гостях у смерті» 

Гарна, досить заплутана, детективна історія із несподіваною розв’язкою. Хотілося б, аби персонажі та місця були прописані трохи краще, тоді робота точно стала б найкращою. Та, в моєму особистому «топі-за-жанром», оповідання і так на одному із перших місць. Дякую за гарну роботу! 

Selena Raynee «Пригода в океані» 

Під час прочитання я виявила кілька нестиковок у сюжеті. Проте, оповідання мені сподобалось: легкою подачею, самою ідеєю та її втіленням. Дякую! У Вас гарний потенціал для написання детективних історій для таких сентиментальних жінок, як я. ;-)

Сергій Величко «Персонаж» 

Скажу відверто, що оповідання сприймалося трохи складно. Тяжка життєва ситуація «піддослідного» посилювала враження. Після прочитання залишився гіркуватий присмак полину і жагуче бажання приділяти більше уваги своїм близьким. Певно, саме такий післясмак від прочитання і запланував автор.

А от подача виявилася іще більш неочікуваною. У моєму особистому арсеналі такої ідеї іще не було. Вперше таке побачила, і теє мене дуже вразило! Бачу, що один у одного завжди є чому навчитися… Дякую!

Алекс Юстасум «Загадка на півстоліття» 

Робота – ну зовсім не детектив, але читати її було приємно. Історії на реальних подіях завжди підкупають своєю щирістю. Дякую Вам, авторе, за Вашу відвертість!

Ана Пест «В горі та радості» 

Гарна перша спроба у детективному жанрі, що вилилася у перемогу! Вітаю! Так тримати! 

Таліана «Троянди в лісі» 

Робота, яка сподобалася переважній більшості журі. Цікава, добре прописана і, що важливо особисто для мене, із хеппі-ендом. Дякую!

***

P. S.: Автори, учасники даного конкурсу! Якщо у Вас виникнуть питання стосовно Ваших творів, питайте, не соромтеся. Бо когось могла ненароком і пропустити. Думки щодо творів – мої особисті, суто суб’єктивні. Та якщо вони для Вас виявляться важливими – радітиму, як дитинча новій іграшці!

Усім дякую за увагу!

14 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Оксана Усенко
25.11.2019, 19:08:23

Дякую за добрий відгук на мою роботу і широкий огляд інших. Деякі не читала, але після вашого огляду візьму до бібліотеки:)

Lena Kindness
26.11.2019, 11:20:45

Оксана Усенко, І Вам дякую, що завітали, та за цікавий детектив!

avatar
Віктор Полянко
25.11.2019, 12:39:22

Дякую за чудову добірку! Якщо я не помиляюся, це найбільш масштабний огляд конкурсних робіт, які тут були! Чимало з них я ще не читав, але реклама заохочує ;-)

Lena Kindness
25.11.2019, 12:53:11

Віктор Полянко, І Вам дякую, що завітали, та що взяли участь у конкурсі! Дуже цікаво було нарешті познайомитися із Вашою творчістю!

avatar
SiBiMol
23.11.2019, 16:41:40

Вау оце ви і провели роботу!!! Я прочитав лише деякі з наведених творів, але у вас дуже цікава думка. А що ви скажете про мою розповідь "feedback"? Залюбки дізнався вашу думку про нього.

Показати 4 відповіді
Lena Kindness
24.11.2019, 23:31:35

SiBiMol, Зрозуміло!) Тоді більшість питань щодо твору відпадають самі по собі. Але, все ж таки, дуже раджу уникати задовгих вступів (як на початку оповідання з котом, коли тексту багато, але усе, що було потрібно, сказано ще у перших трьох реченнях). Та краще продумати деталі. Наприклад, яким чином той самогубець кожного дня опинявся на даху і його ніхто не помічав? По-перше, у найвищій (тобто наймодерновішій також!) будівлі має бути таке відеоспостереження, котре бачить усе. Камери на кожному поверху тощо... Та й вихід на дах має бути закритим, причому закритим дуже надійно. Здається, що це логічно. Тож, якщо хлопець туди все ж мав змогу потрапити, треба звернути на це хоч крихту уваги і дати бодай натяк якийсь на те, ЯК він те зробив! Тобто, на такі речі (деталі) треба звертати увагу.
Дякую, що пояснили походження оповідання! Успіхів у створенні роману!

avatar
Ярина Мартин
24.11.2019, 18:58:46

Дякую за такий чудовий відгук! Надіюсь, глянете продовження і поділитесь враженнями)

Lena Kindness
24.11.2019, 20:32:27

Я Вам також вдячна: за те, що завітали! :-) Стосовно прочитання, то вже обіцяти не буду, що прочитання буде швидко! :-)

avatar
Анна Пахомова
24.11.2019, 09:23:57

Дякую за відгук! Дуже приємно!

Показати 3 відповіді
Lena Kindness
24.11.2019, 17:52:41

Анна Пахомова, Розумію. Удачі!)))

avatar
Tory_Chameleon
24.11.2019, 00:43:51

Дуже дякую за такий відгук:)
Стосовно Вашого питання, не 12, а 7 років тому (я трішки змінила часові рамки ще в процесі написання, бо дуже вже неправдоподібно виглядали діти, які надибали таку програмку, і ворожка з власним сайтом у 2007 році). А от на момент 2012 виглядає більш правдоподібно, у т. ч. реальність подібного додатку.
Несподівано, що відмітили й інший мій конкурсний твір))) В мене крутилася ідея написати цикл оповідань про Ангеліну, але коли багато читачів або проігнорували твір, або оцінили як посередню роботу, засумнівалася...

Lena Kindness
24.11.2019, 12:36:42

Tory_Chameleon, Дякую, що завітали!
Насправді, другий твір не менш цікавий. Насамперед, саме Ангеліною. Вона - дуже неочікуваний персонаж, як для детектива. Її б тільки проприсати (відкрити) трохи краще, і можна було б детективний роман писати, чи збірку оповідань про її "пригоди". І, навіть, нехай це б не були справжні криваві злочини.
Це якраз такі "легенькі" детективи, які із задоволенням читали б молоді дівчата. Ну, то, звісно, на мою суб'єктивну думку. Але вона дійсно класна!
Удачі!

avatar
Лія Щеглова
24.11.2019, 09:47:10

Олено, нагадала про той шалений час! Що ж, так теж цікаво)))

Lena Kindness
24.11.2019, 12:29:02

Лія Щеглова, І Вам привіт, Ліє!))))) 😚

Дякую за високу оцінку мого твору.

Lena Kindness
24.11.2019, 12:22:34

Надія Голубицька, І Вам дякую, що завітали та за Ваше оповідання! Побільше б таких робіт!

avatar
Ана Пест
23.11.2019, 21:06:21

Це взагалі був найкращий конкурс! Адже учасники могли отримати відгуки і зауваження від читачів та колег-конкурентів протягом усього конкурсу. Ще й члени журі не просто виставили бали та назвали призові місця, а й проаналізували всю проведену роботу, вказали на сильні й слабкі сторони конкурсних оповідань. Ще й учасники могли персонально звернутися за коментарями до членів журі. Такої взаємодії у літ.конкурсах я ще не зустрічала!

Lena Kindness
24.11.2019, 12:16:40

Ана Пест, Дякую, Настусю! Ми (члени журі) намагалися провести таку роботу, яку хотіли б побачити, якщо б самі приймали участь у конкурсі. Це був дуже класний досвід!

avatar
Мар'яна Доля
23.11.2019, 15:13:20

Дякую за такі цікаві відгуки! Дуже приємно, що й мої твори вам сподобалися))

Показати 3 відповіді
Lena Kindness
23.11.2019, 16:28:38

Мар'яна Доля, Навзаєм!))

avatar
Буяна Іррай
23.11.2019, 15:04:49

Ого, скільки творів фаворитів! (Дякую що й мене згадали!) Із задоволенням прочитала весь блог. Знайшлося кілька робіт, котрі я не читала. Хммм.. Треба виправити.

Показати 3 відповіді
Lena Kindness
23.11.2019, 15:28:00

Буяна Іррай, У ФБ - Елена Портная)). До Вашої роботи було кілька питань, та вони не критичні. У Вас дуже добре вийшло!

avatar
Ірина Ярошенко
23.11.2019, 14:04:00

Дякую за пост! Ще раз переконалася в тому, що у нас був найкращий конкурс з можливих, де журі висловили думки, поділилися враженнями та ще й аналізували твори! Дуже приємно побачити у цьому списку і власний твір, рада, що сподобався!

Lena Kindness
23.11.2019, 14:07:26

Ірина Ярошенко, І Вам дякую за цікаві оповідання! 🤗

Інші блоги
Без попередження - "Босорка. Помста"
Всім доброго часу доби. Вирішив і я написати оповідання про босорку - "Босорка. Помста". Оповідання буде складатися з трьох частин, тож вже за три дні ви зможете дізнатися всю історію повністю. Як зазвичай, я накрутив
Книга, цитати з якої зберігають. Знижка
Вітаю, любі читачі і читачки! Є у мене невелика, але глибока історія, цитати з якої часто записують і скрінять мої читачки. Це “Брудні секрети твоєї дружини”. Сьогодні на цю книгу діє знижка — максимально можлива,
Відгук на книгу "Гравці", автор Юлій Череп
Вітаю. Сьогодні буде відгук на книгу "Гравці", автор Юлій Череп. Відгук написаний у рамках безстрокового марафону. Це моя перша рецензія/відгук, тому сподіваюся що вона відповідає всім правилам марафону. Жанр:
Анонс новинки, яку ви чекали)
Привіт вам. Пишу для вас продовження "Есміни. Некромантки для слідчого". Думаю запустити новинку 22 числа. Що скажете? "— Як ти собі взагалі уявляєш побачення на місці злочину в своїй дурній голові...? Мені що, калюжу
Тизер таємничої новинки ❤️
Вітаю, мої палкі вогняні! Ви довго чекали, поки ваша авторка сплітала інтригу. І зараз я готова трохи відкрити завісу пекельної новинки, премʼєра якої відбудеться вже зовсім скоро! Гарантую: ви відчуєте все Підписуйтесь
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше