Книжковий блогінг в Україні: який він сьогоднi

На Заході книжковий відеоблогінг є важливою складовою сучасної літератури. Огляди книг набирають тисячі переглядів, а про блогерів пишуть авторитетні видання.

А що ж відбувається з книжковим відеоблогінгом в Україні? Іра Зеленчук і Гульбану Бібічева, авторки каналів Imagination і Gulbanu Bibicheva, люб'язно погодилися відповісти на кілька запитань адміністрації Litnet. Читайте відповіді блогерів  у нашому інтерв'ю.


Розкажіть, будь ласка, наскільки український книжковий блогінг зараз популярний на Youtube?

Іра Зеленчук: Книжковий блогінг є досить вузькою спеціалізацією і тому приваблює лише тих хто читає, або якось пов'язаний з книгами. Оскільки зараз україномовних книг стає більше, вони стають якіснішими і різноманітнішими, то і цікавість до них зростає. Відповідно зростає і зацікавленість, до каналів на яких розповідається про книги. Але якщо говорити про популярність таких каналів на просторах YouTube в загальному, то нажаль, ми не виходимо за вузьке коло книголюбів.

Гульбану Бібічева: Гадаю, дуже популярний. Що ще більше надихає - молодь активно цікавиться цим напрямком буктьюбу. Час від часу натрапляю на відео  у мережі з новими обличчями. У спільноті в Фейсбук з'являються нові блогери, що викладають відео огляди книжок. Бачу що справа живе і розвивається.

Чому вирішили стати саме книжковим блогером?

Іра Зеленчук: В першу чергу я вирішила створювати відео для YouTube, а вже потім обрала тематику каналу. Оскільки я частіше за всього вільний час проводила з книго, то вирішила, що буде цікаво розповідати про прочитане.

Гульбану Бібічева: Це сталося спонтанно. Одного дня зрозуміла, що маю потребу поділитися своїми враженнями, а більше емоціями, від прочитаного. Найкращий і найщвидший спосіб - зняти відео. На той момент (три роки тому) я вже мала досвід блогінгу на своєму родииному каналі, де виходили влоги про життя моєї сім'ї.

Наскільки важко розвивати літературний канал? Яких зусиль докладаєте для цього?

Іра Зеленчук: Розвиток літературного каналу потребує великої кількості зусиль. Для створення одного відео потрібно прочитати книгу, написати сценарій, відзняти матеріал, змонтувати і нарешті розповсюдити відео. Щоб канал розвивався потрібно постійно створювати контент, якщо він буде одноманітним ( завжди про те, що прочитав автор і ТД і тп), то глядачеві стане нудно, та і самому автору теж, тому потрібно вигадувати щось цікавеньке. Для прикладу, на моєму каналі є і підбірки, які користуються популярністю, теги, факти про письменників, відео про книжкові новини, а також підбірки фантастичних книг за десятиліттями. Зовсім нещодавно були опубліковані три відео, в яких п'ятеро сучасних українських авторів відповідають на цікаві питання, такі відео є цікавими, але на них витрачається багато часу і зусиль. Саме створення відео, всі етапи і сам процес, приносять мені массу задоволення тому я не жалію на це сил.

Гульбану Бібічева: Три роки тому існувало всього кілька україномовних каналів про книги. Могла б перелічити не більше 7-10. Глядачі ж не мали вибору і були змушені дивитись тільки нас :) Тож розкрутка і розвиток відбувались якось природньо  без зайвих зусиль з мого боку. Наскільки ситуація змінилась, важко сказати. Думаю конкуренція за увагу глядачів зросла. Ось що по справжньому важко - витрачати багато часу на блог, і до того ж робити це регулярно протягом років. Далеко не всі витримують і кидають. Саме тому, що продовжую, я завдячую успіху каналу. 

Що можете сказати про сучасну українську літературу?

Іра Зеленчук: Завітавши на мій канал ви побачите, що більше полюбляю фантастичні твори, тому говоритиму про письменників саме в цьому жанрі. 

Я щиро радію, що зараз є багато українських авторів, які пишуть добре і навіть чудово. Не виникає бажання апелювати лише тим, що це український автор і йому можна пробачити все. Я особисто навпаки завжди прискіпливо ставлюся до творів наших авторів говорю, що мене збентежило, а що не сподобалося, хоча і роблю це в досить м'якій формі. 

Сучасна українська література зараз лише почала набирати оберти, тому завдання українського читача допомогти їй не зупинитися.

Гульбану Бібічева: Вона точно є. Вона різна: якісна і не дуже, цікава і ні, охоплює практично всі жанри. 

Частіше робите огляди на книги українських чи іноземних авторів і чому?

Іра Зеленчук: Як я вже говорила, зараз я є досить жанровим читачем, тому читаю багато книг і українських авторів і зарубіжних. Зараз в моєму списку прочитаного переважає перекладна літератур, але я намагаюся читати все, що виходить і в наших українських авторів. Чому так вийшло, що перекладна література переважає? Та все просто, в нас роками дуже мало видавали українських авторів та ще й українською. 

Пам'ятаю, як прочитала "Культ" Любка Дереша, я ще місяць ходила під враженням і читала все, що він написав. Тому для мене немає значення чи український автор чи ні, головне твір.

Гульбану Бібічева: Роблю огляди на всі прочитані книги. А читаю я все. Тобто буквально приділяю увагу різним напрямкам і авторам. Перекладної літератури все ж більше, бо зазвичай, хочу читати те, що популярне у світі, не тільки українських авторів. І ще - тому що перекладають зазвичай справді визнані твори/роботи, а з українським книговидавом інколи можна схопити кота у мішку, якщо ви розумієте, про що я :)

12 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Gulbanu Bibicheva
21.11.2019, 11:10:12

Привіт! Всім щиро дякую за увагу і підписку, за зацікавлення! В свою чергу відкрила для себе вашу спільноту і цей чудовий портал.

Показати 4 відповіді
Софія Чайка
26.11.2019, 17:12:22

Gulbanu Bibicheva, вітаю! Сайт дійсно чудовий:)

avatar
Ірина
20.11.2019, 12:56:48

Всім привіт!
Радію, що в коментарях є багато тих хто хоче щоб я ( і Гульбану=)) прочитали книги з порталу. Залишайте в коментарях посилання на книги, які на вашу думку варті уваги. Для мене головне щоб книга була завершена =) Як тільки прочитаю щось цікавеньке на порталі, зроблю огляд. Тому підписуйтесь щоб не пропустити.
П.С Це я так незграбно рекламую свій канал)

Показати 8 відповідей
Софія Чайка
26.11.2019, 17:10:59

Ірина, вітаю! На жаль фентезі не пишу)
Та відеоогляди із задоволенням подивлюся:)

avatar
Уляся Смольська
20.11.2019, 20:47:19

Не знала, що є окремі відео-канали, які роблять огляд книжок) Знаю, що в інстаграмі є багато профілів, які діляться враженнями про прочитані книги. Сама на такі підписана. А от відео ні разу не дивилася. Дякую за корисну інформацію! Було б чудово, якби дівчатка зробили огляд книг наших літнетівських авторів)))

avatar
Юліанна Бойлук
20.11.2019, 20:34:01

Дуже цікава інформація! Дякую велике! Насправді це дуже круто, коли проводять відеоогляди книг. Це дуже цікаво, пізнавально))) Сподіваюся, що дівчат зацікавлять багато книг з нашого порталу)))

avatar
Дрешпак Максим
20.11.2019, 00:12:51

Дівчата молодці! Було б круто, якби адміни Літнету замовили в них серію рекламних оглядів на якісь книжки порталу. Це прямо він-він ситуація!

Букнет admin
20.11.2019, 10:43:01

Дрешпак Максим, Дівчата самі вирішують, що читати і на які книги робити огляди. Тому "замовити" не зовсім коректне слово на наш погляд. А ось запропонувати ознайомитися з книгами Літнет цілком можна.:)

avatar
Лія Щеглова
20.11.2019, 06:40:55

Цікаві враження.
Популяризація читання набуває нових форматів та, закономірно, вийшла за рамки діяльності бібліотек. Стає індивідуальною ініціативою, і це здорово, насправді!
П'ять років тому таку діяльність я починала з письмових вражень, об'єднуючи на одній платформі відгуки різних людей. Але тоді були геть інші часи, і, напевно, якщо б робила це зараз, то обрала б саме відео формат. Та спонукало мене до того бажання поділитися прочитаним! То були дивні часи, коли складалося враження, що я ледь не єдина навколо, хто читає. Поговорити про книги нема з ким. Але той проєкт, на щастя, переконав мене у зворотному. Люди справді читають! Їх є багато в Україні, хто читає, і це класно!
Наразі, мої колеги з Миколаєва продовжують букблогерство. Є книжкова альтанка. Принципи змінилися, справді відео формат - це щось нове. Ну, і Інстаграм зручний в цьому плані формат пропонує.
Сподіваюся, ситуація дедалі більше ровиватиметься, а такі канали набуватимуть розвитку.

avatar
Andriyash K
19.11.2019, 18:24:31

Радує, що навіть незважаючи на обмежене число глядачів, дівчата все одно намагаються робити (і у них це виходить!) цікаві огляди книг. Давайте попросимо їх зробити огляд на популярні книги Litnet.

P.S. Підписалася на обох буктьюберiв.

avatar
Ірина Ярошенко
19.11.2019, 16:40:07

Сподіваюся, шановні адміни запросили цих дівчат в гості на портал)

Показати 2 відповіді
Ірина Ярошенко
19.11.2019, 18:17:01

Litnet, Дякую за відповідь, було б цікаво, чи сподобалось би їм тут.

avatar
Дмитро Чорнота
19.11.2019, 18:13:24

Раніше не знав про існування таких відеоблогів. Цікава інформація. Сподіваюсь найближчим часом отримає новий рівень популярності

О, корисні посилання) Не знала, що у нас в Україні є такі канали))

Інші блоги
Перша 1000
Вітаю вас, мої любі! В мене вчора було потрійне свято. День народження доньки. День Ірини. І та-дам.... Моя 1000 підписників. Сьогодні вас вже 1006. Хочу вам всім подякувати за те, що ви разом зі мною. Що читаєте мене та
Промокод до "Невипадково"...
Любі читачі! Давайте трохи пограємо з Вами. Якщо Ви прочитали сьогоднішній розділ “Моя на добу”, то розумієте, що у вас є шанс виграти промокод до книги “Невипадково. Продовження” і зануритись в історію кохання
Нова Книга - Нова Обкладинка
Доброго недільного дня, друзі. Розпочинаю роботу над новим текстом, умовна назва - Інквізитор. Події відбуваються у наші часи. Прошу допомоги в обранні обкладинки. Буду щиро вдячний.
Ідея для майбутньої історії
Друзі привіт. В мене як завжди в нічний час з'являються геніальні ідеї. Тому я вирішила поділитись нею з вами. Уявіть собі невеличкий роман, де любов і небезпека переплітаються, як шовкові нитки. Це буде історія про
Знижка 12% - "Єдина для демона"
Дорогі читачі! Сьогодні (19.05.2024) діє знижка 12% на мій роман: "Єдина для демона. Нікому не віддам" Анотація: Подарунок долі або непереборне випробування? Все життя Даміан думав, що Єдина - це казки, а на ділі виявилось
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше