Панна. Те, що точно варто побачити =)

Упродовж 21, 22 та 23 глав у книзі “Панна” згадуються певні місця Мезоамерики, які розташовуються на території сучасної Мексики, Болівії, Перу та Чилі.

Можливо, хтось встиг там побувати до війни, то пригадає свої мандри, а хто не був — занотує цікаві місця і об’єкти, які можна буде відвідати/побачити/помацати після перемоги України.

Отже, поїхали!

 

Теотіуакан. Мексика.

У минулому багатолюдне місто на висоті 2000км над рівнем моря.

Первісна назва невідома. У перекладі з мови ацтеків Теотіуакан перекладається як «місто, де люди ставали богами».

Кут відхилення Дороги мертвих від півночі. У книзі запропоновано один з варіантів, чому так сталося.

Піраміда Місяця

Розмиття підніжжя піраміди Сонця

 

Тіауанако. Пума-Пунку. Болівія.

Обидва комплекси розташовані на східному узбережжі озера Тітікака, на висоті 4000км над рівнем моря. Тіауанако вважалося столицею Віракоча.

Реконструкція Тіауанако

Розкопки.

Сучасна реставрація (зліпили все, що знайшли, докупи... майже рівно зліпили).

Зображення Віракоча на воротах.

Самі ворота. Таке враження, що їх де знайшли, там і поставили, але вони явно не стояли на цьому місці...

Пума-Пунку і його характерне “лего”.

Деталі обробки вражають (ну от точно молотками робили, не інакше). Частина плити, що була під землею краще збереглася.

Розкидане каміння зібрали у впорядкований кам’яний хаос. Ніхто не знає, який вигляд мала початкова споруда, тому зібрані елементи так і лежать.

Руйнування комплексів не характерні для землетрусів, оскільки уламки розкидані й притрушені ґрунтом. Є купа гіпотез про те, хто та як міг його зруйнувати, але точної відповіді наразі нема.

При дослідженні Пума-Пунку з’сували, що плити кріпилися між собою за допомогою спеціальних внутрішніх металевих скоб, кілька штук вдалося знайти. Вони виготовлені зі сплаву заліза, міді, кобальту і нікелю (приблизно 2%). Останній на території Болівії не видобувається.

Ольянтайтамбо. Перу.

Місцеві гіди на екскурсії з задоволенням розкажуть вам красиву романтичну історію кохання доньки Головного Інки Пачакутека і його воєначальника Ольянтая, на честь якого й назвали цю заставу, таких собі місцевих Ромео і Джульєтту, але їхня історія, на противагу відомій версії Шекспіра, закінчилася щасливо.

Вид на тераси знизу.

Інший ракурс.

Також вам розкажуть, як інки будували-будували фортецю, але... недобудували. Якщо не вдаватися в деталі, то можна послухати, покивати і піти далі, але якщо замислитися над тим, як саме інки доставляли багатотонні блоки з кар’єру на сусідній горі, то натхненна розповідь гіда перетворюється на гарбуза гарну казку для туристів.

Храм десяти ніш. Не знаю, чому це місце назвали храмом, особисто моє враження, що це просто коридор з місцями для лампадок.

Інший ракурс. Чітко видно, що була друга стіна, камені з якої лежать внизу. Зверху над проходом видно примітивну кладку, явна реконструкція. Схиляюся до думки, що авторство належить інкам, які намагалися підлатати поламану споруду.

Вид на “храм” з іншого схилу і...

...слід від можливого потоку, що зсунув блоки у напрямку свого руху, зруйнував “храм” і тераси, які інки відремонтували як змогли.

Весь комплекс не виглядає недобудованим, він виглядає зруйнованим. “Втомлені” блоки не тягли на скелю, їх звідки скинула невідома сила, що прийшла із заходу. Можливо, якби Ольянтайтамбо не знаходився на виступі між скелями, то руйнування були б меншими, як у Писак, наприклад, але... як є.

Раніше це була якась споруда...

 

Саксайваман. Перу.

Перекладається, як Ситий яструб.

Реконструкція.

Офіційна версія, що це фортеця, але... три зубчастих мури зовсім не захищені з боків. Моя версія того, що являла собою ця споруда описана у книзі =)

   Фланг “фортеці”.

Полігональна кладка “зубів”.

Характерні трапецевидні ніші.

Вихід породи, а також “гірки”.

"Гірки” ближче.

Вид з "гірок".

Відірвана й перевернута вершина, як кажуть гіди — вершина храму (але особисто мені на храм не схоже). Що могло так зірвати верх споруди від скелястої основи і перевернути — не кажуть. Землетрус навряд чи на таке здатен.

У «Коментарях про царство інків» Гарсаліса де ла Вега (XVI ст.) про Саксайваман писав:

«Це неможливо уявити. А коли побачиш своїми очима, починає здаватися, що тут не обійшлося без чаклунства й що це справа рук демонів, а не людей. Він побудований з таких величезних каменів і в такій безлічі, що відразу виникають питання, як індіанці добували ці камені і як доставляли їх сюди, як обробляли їх і ставили один на одного з такою точністю?»

 

Острів Пасхи (Рапа-Нуї). Чилі.

Останній пункт на сьогодні. Острів віддалений від узбережжя Південної Америки майже на 4000 км, до Полінезії — ще далі.

Згідно з книгою, саме тут молоді а-і-зі розважалися стрільбою по кам’яних бовванах (моаї) і їхні розваги сприйняли за підготовку до війни. Якщо уважно поглянути на те, як розставлені моаї, то чим це не тир?

Платформи знаходяться переважно по периметру, і моаї хаотично розкидані суходолом, ніби й справді розліталися від пострілів з боку океану.

Хтось згубив капелюх...

У місцевих є легенда, що ходити на кар’єр Рано Рарака вночі не можна, і якщо хтось таки наважиться піти, то пара червоних очей з неба спопелить неслуха. Що то за очі і чим вони спопелять — невідомо, але це прекрасний привід пофантазувати про корабель з лазерними установками, який знаходився там колись =)

 

Платформ (місцева назва АХУ) на острові несподівано багато, збереглися далеко не всі. Деякі аху просто в жахливому стані, їх навіть не намагаються реставрувати.

Зруйнована аху.

Якщо поблукати островом, то можна знайти знайому з Південної Америки полігональну кладку, з якої викладали постаменти. Вони невеликі, але тут важливий не розмір, а використана технологія. Певно, будівельники добре володіли нею, і вона не була для них чимось складним, раз використали  її і тут.

Далі буде...

 

 

10 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Dana Boiko
14.08.2024, 21:19:57

До війни була в Саксаюамані на святі присвяченому культу Інті (Сонцестояння і Новий рік в одному флаконі) — Інті-Раймі. Цікава подія. Його, як і наш Купала, церква забороняла, а також репресувала і нещадно карала тих, хто наважувався його святкувати. Тож думка з “Туману” про солярний культ дуже в тему.
Про вершину “храму” згодна. Вона там не просто перевернута, вона при падінні ще й розкололася, тож той “храм” зруйнував 100% не землетрус. Може і справді “дагал зі”?

Алан Кервін
28.09.2024, 21:13:30

Dana Boiko, про культ — не в брову, а в око =)

avatar
Любов Василик
25.07.2024, 08:06:06

Просто немає слів....

Показати 3 відповіді
Алан Кервін
25.07.2024, 22:33:29

Любов Василик, дякую ❤️

avatar
Ріна Март
25.07.2024, 09:09:37

Надзвичайно цікаво! Дуже дякую за цей детальний екскурс! Мезоамерика - мій улюблений період зарубіжної історії )))
Це Ваші особисті фото? Вам пощастило усю цю прадавню красу побачити на власні очі?

Показати 2 відповіді
Ріна Март
25.07.2024, 20:07:18

Алан Кервін, Євразія велика ))) Можна за все життя не об'їздити ))

Відчувається вплив творів Грема Хенкока :)
Дуже цікавий аналіз, дякую.

Алан Кервін
25.07.2024, 16:36:51

Валеріан Надмогильний, саме так =)
Дякую Вам за коментар.

avatar
Таісія
25.07.2024, 09:22:01

Це дуже і дуже пізнавально і інформативно. Мені деякі з цих споруд скоріше не храми нагадало, а частину підпірних стін. Але працюючи у сфері будівництва і не раз чуючи, що щось не можна так збудувати, я от і представляю такі споруди з гігантських каменюк, які не реально посунути, а тут стільки всього з їх збудовано. Кріплення кам'яних плит скобою знаю, що використовується і зараз, але тепер я розумію, скільки ж цьому методу років. Але руйнування цих споруд, це точно не діло рук людини, бо тут простими ручками не посунеш "ці камінчики". Багато в світі цікавих місць, багато чого нам точно історики і дослідники не розкажуть, бо, мабуть, краще інколи не всю правду знати. Але побувати в таких місцях хотілося б. Добре, в час технологій, ми можемо відкрити все в інтернеті і хоч якось насолодитись такою картинкою

Алан Кервін
25.07.2024, 09:51:25

Таісія, мегілати досить цікава тема і зустрічаються вони букавально по всій поверхні Землі. Можна вигадувати найфантастичніші сценарії як і хто з них будував бо, на жаль чи на щастя, ми ніколи не дізнаємося як все відбувалося насправді) І навіть якщо ці знання таки дістануться якомусь певному колу людей, то відкривати їх для всіх не варіант. Погоджуюся, що інколи всю правду краще не знати.
А мріяти про подорожі треба — думки матеріальні =)

avatar
Іра Сітковська
24.07.2024, 22:14:43

воу воу))

Алан Кервін
24.07.2024, 23:26:39

Іра Сітковська, десь так, десь так =)

avatar
Аня Осадчук
24.07.2024, 22:13:58

Дякую за пояснення. Дуже пізнавально.

Алан Кервін
24.07.2024, 23:26:28

Аня Осадчук, будь ласка)

avatar
Оксана
24.07.2024, 21:15:14

Захоплююся Вашою обізнаністю та інтелектом. Я поки що призупинила читати Панну -.хочу прочитати її в завершеному вигляді, щоб не втрачати логічний ланцюжок подій між публікаціями глав. А наразі насолоджуюся Екстремофілом. Дякую за Вашу творчість!

Алан Кервін
24.07.2024, 23:26:09

Оксана, книга перетнула екватор і близиться до завершення, до того ж я її трохи скорочую, щоб не затягувати =)

avatar
Олеся Глазунова
24.07.2024, 19:58:19

Дякую за цікавинки )))

Алан Кервін
24.07.2024, 23:22:25

Олеся Глазунова, будь ласка =)

avatar
Юлія
24.07.2024, 19:57:56

Дивовижні місця, загублені цивілізації…
Дякую)

Алан Кервін
24.07.2024, 23:22:15

Юлія, хтозна, загублені чи ні =)

Інші блоги
Бета
Вітаю! Питання до авторів. Де ви зазвичай шукаєте бета-рідерів до нових творів? Чи тероризуєте друзів та родичів? :) П.С. Наразі завершено чорновик містично-психологічного трилера "Темні стежки". Найближчим часом планую
Проблема автора
"Дотики покажуть" - саме так називається перша книга, яку я публікую. Чи правильніше сказати називалася? Я часто думаю про назву і зараз вона мені здається такою банальною. До того ж вона не роз'яснює головних подій,
Краєвиди чарівного світу
Сьогодні, друзі, хочу показати вам ілюстрації, створені штучним інтелектом, для мого драконячого світу. Цього разу я включила до колажів переважно пейзажі - гори і озера, вежі і замки. Хоча мої герої мешкають переважно у
111 підписників! ♥
Привітики! Нас вже 111! ♥ Юху! Чом не привід розповісти трохи про себе?) ✨Знайомтеся! Це я колись в минулому, трохи молодша за Майка та Діану з "Апельсинчик та його сонце"))) У кого
Ставлення до мiстики
Вітаю, шановні! Хочу торкнутися такої цікавої теми, як містика. Особисто я в такому жанрі не пишу, лише інколи додаю містичні моменти у свої твори. Але читати полюбляю) Жахи не виношу, та коли сюжет трохи бентежить
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше