Кіберпанк: Мої враження від конкурсу та творів

Як і обіцяв, цей блог присвячений конкурсу на сайті та конкурсним творам.

Одразу зауважу, що я «пройдуся» лише по тих історіях, які привернули мою увагу та які мені дійсно сподобалися.

Звісно, далеко не до всіх творів дотяглися мої руки, загалом, через недбалу організацію конкурсу, але про це трохи нижче. Також, маю зауважити, що деякі історії, хоча й допущені до конкурсу, взагалі не відповідають заявленому жанру, тож про них і згадувати не буду.

Зазначу, що наведені твори відзначені мною суто за технічною складовою та за наявністю ознак притаманних Кіберпанку.

Окремо попереджаю про можливість СПОЙЛЕРІВ, тому, тим, хто ще не знайомий із наведеними історіями, пропоную читати цей блог виключно на свій страх і ризикJ

Отже, почнемо:

«Йорган», автор Mesua ferrea.

Умовно історію можна поділити на дві частини: пригоді героїв у віртуалі і в реальному світі. Перша частина книги мені сподобалася більше, саме через майстерно прописані автором «фішечки» й деталі віртсвіту. Особливе захоплення у мене викликали патчі, які персонажі історії могли прописувати як своєрідні апдейти і використовувати для власної переваги. Також потішила око влучно й доцільно використана автором специфічна термінологія в тексті. Все це надало описам і процесам віртсвіту необхідної глибини й атмосферності.

Фінал історії одночасно справив на мене добре враження й трохи засмутив. З одного боку автор вправно надав читачеві можливість переосмислити дії й характери персонажів, з іншого боку (тут суто моє особисте невдоволення) вирішив не доводити історію до похмурої кульмінації, залишивши нотки позитиву.

Історія не є Кіберпанком, як таким, але автор створив добротну й круту кіберфантастику, яка варта уваги читача.

«Морочист», автор Оскар Бласт.

Загальний антураж історії наслідує класичні елементи жанру: штучний інтелект, кібернетичні механізми, високі технології…

Але далі починаються певні, скажемо так, дива. Створеним автором світом регулярно проносяться зловісні імпульси, які запускає ШІ, і які здатні переписувати біографії мешканців світу, стирати окремих людей та перебудовувати міські квартали. А сам Герой історії, той самий морочист, виявляється хакером особливого ґатунку – таким, який може хакнути саму оточуючу його реальність.

Першим моїм коментарем до цієї історії стала претензія щодо химерності вигаданої автором концепції.

Конкретно, я зауважив, що не може віртпрограма (нематеріальний актив) вилучити фізичну (матеріальну) оболонку субєкта або обєкта з реального світу. Якби автор не вигадував схему їх поєднання, це є абсолютно фізично неможливим. Єдине, мабуть, що може виправдати таку концепцію, це те, що події твору, насправді, відбуваються всередені кіберпростору, і не доторкаються реального світу.

Автор, натомість, запевнив, що все передбачено сюжетом і свого слова дотримався. Перші прозорі натяки стали проявлятися у тексті ближче до передостанніх розділів книги, а фінал остаточно розставив крапки над «і».

«Людожер», автор Валеріан Надмогильний.

Ця історія виявилася для мене певною цікавинкою.

Одразу, за що зачепилося око, то наявність у тексті старих добрих знайомих термінів, типу: «крига», «криголам», з якими вперше познайомився ще у романах Гібсона. Показово, що вони ніколи не траплялися мені у сучасних творах (хиба що у грі «Кіберпанк 2077»), тож зараз я був приємно вражений. Немов ностальгією повіяло. Також сподобалися атрибути й атмосфера, власне, класичного жанру.

Наразі історія не дописана, і є у мене підозра, що автор не встигне її закінчити до дати оголошення результатів.

Шкода! Бо історія гідна того аби поборотися за призове місце. А її повільне оновлення, скоріш за все, обумовлене вкрай довгим процесом модерації, через що книга довгий час не з’являлася на офіційній сторінці конкурсу і не була видимою потенційним читачам.

«Кінцева мета – "Острів"», автор Марко Черешня.

Ще одна цікава новинка для мене. Зокрема тим, що досі ніхто, як на мене, не починав історію головного героя з заводу переробки сміття. Історія, знову ж таки, на даний момент не дописана і (знову ж таки!) через занадто довгу модерацію твору на конкурс, через що автор майже втратив інтерес до участі і ледь не покинув книгу напризволяще.

Зауважу, що поки що, історія не містить всіх необхідних елементів, аби зватися повноцінним Кіберпанком, але мені було б цікаво, як автор збирається розвивати сюжет надалі, і які враження викликала б у мене ця історія у своєму розвитку.

Тим, хто дістався цього рядка, висловлюю свою вдячність і прошу зауважити, що я свідомо не створював з цього блогу якусь рецензію на прочитані твори, не розбирав їх сюжет і не переказував зазначені раніше зауваження у коментарях до наведених історій. Здебільшого, цей блог – своєрідна вечірка «для своїх», для тих, хто й так знає моє ставлення до жанру, бо читав мої попередні блоги, і приймає моє визначення жанру. Якщо ж Ви виявилися новачком, і моя оцінка чимось Вас обурила – не соромтеся про це зауважити.

Поки що, на цьому – зупинимось, й оцінимо враженняJ Я продовжу, за нагоди, знайомитися із заявленими на конкурс творами, й у разі цікавих вражень, обов’язково зауважу про них у наступному блозі. Та, раптом, у Вас вже є щось висловити з приводу наведених творів, то прошу – не стримуйте себе в коментарях.

8 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
IRMA SKOTT
25.04.2024, 09:37:58

Я не наважилася взяти участь у даному конкурсі. Деякі автори намагалися дати мені копняка)) - кликали у світ кіберпанку. Чому я цього не зробила? Я не вмію швидко писати книги (завжди по-доброму заздрю вправності вписується в часові рамки), наразі пишу у жанрі фантастики й могла б додати до власного твору трішки кіберпанку, як на мене, це неправильно - змінювати історію заради участі в конкурсі. Нехай моя книга залишиться такою, якою я її запланувала. Бажаю успіху учасникам! Ви усі молодці!

avatar
Оскар Бласт
21.04.2024, 12:26:44

Вітаю, пане Павле! Щиро вдячний за згадку моєї книги. Сподіваюся, що вона сподобається читачам. Я заявив на конкурс три книги. І одна з них, "Лайфхакер", є продовженням "Морочиста", із одного циклу. Не знаю, чи вона теж достатньо цікава.
А зі свого конкурсного досвіду написання кіберпанку хотів би зауважити, що писати його дуже важко. Так, щоб і читачам сподобалося, був екшен, і щоб не залізти глибоко у надра спецтермінології та наукових описів. Але цікаво, тут не посперечаєшся.
Мені цікаво, чи є на конкурсі ваша книга? Чомусь мені здається, що ви теж щось писали? Зізнавайтеся)))
Ще раз дякую.
Натхнення і мирного дня!

Показати 3 відповіді
Оскар Бласт
24.04.2024, 22:52:39

IRMA SKOTT, Щиро дякую, пані Ірмо! Дуже радію, що вам подобається моя книга і ви моя шанувальниця! Приємно)) Натхнення вам!

avatar
Шаграй Наталія
22.04.2024, 08:48:13

Дякую за цікавий огляд...Здається, у мене були дещо завищені очікування від конкурсу, як мінімум, я чекала більше учасників...Було цікаво, як автори обіграють тему кіберпанк...Скажімо так, фантастика у виконанні українських авторів може здивувати від враження "О, Боже!!!" до враження "О, Боже, ТО що таке?", увігнати в екзистенційну кризу й бажання то все забути на віки вічні. Тому якогось розчарування, що кіберпанк не кіберпанк в мене не було....скоріше було розчарування, що мало.

Показати 6 відповідей
Наталка Черешня
22.04.2024, 21:16:40

Шаграй Наталія, Подивимося на результати

avatar
Mesua ferrea
22.04.2024, 07:34:08

Дякую за добрий відгук. Порадували. Після наших з вами баталій під "Йорганом", думала, що критики буде значно більше:) Чекатиму ваш твір на цю тему, дуже шкода, що на конкурс він не потрапив:(

Павло Тульський
22.04.2024, 11:05:08

Mesua ferrea, Я сам його зняв)
А щодо наших "баталій", то вони вже висловлені у коментарях. Тут лише констатація тих творів, з якими я встиг ознайомитися і які привернули мою увагу:)

avatar
Оксана Усенко
21.04.2024, 14:22:37

О, цікавий огляд. У мене теж виникали такі питання щодо" морочиста" на початку прочитання, але автор дійсно гарно розвернув поясненя з сюжетом. А от інші історії не починала, бо не люблю незавершені тіорм. Але в бібліотеку тепер точно додам - зацікавили:))) Дякую!:)

Показати 4 відповіді
Павло Тульський
21.04.2024, 15:43:55

Василь Бундзяк, Інша властивість. Кіберпанк - то про нетаке вже й далеке майбутнє. Саме тому він концентрується на нашій рідній планеті, чи, максимум, на її орбіті.
Головним у жанру є акцент на технологіях і страх перед глобалізацією, яку несли із собою технології і засоби їх впровадження мегакорпораціями.
А подорожі на інші планети - то вже зовсім інші часові рамки й, відповідно, інші технології.
Але, навіть якщо відкинути визначення саме за локацією (нехай), у вашому творі присутні іншопланетяни, інші раси. Саме через ці складові я й визначив (суб'єктивно) Вашу історію, радше, космооперою.
Більш того, я зараз не сказав Вам нічого нового, про все це ми вже спілкувалися у коментарях під Вашою історією.

avatar
Kalli de Narro
21.04.2024, 14:41:33

Для мене конкурс пройшов дещо мимо, книгу подала, але писати її на 300 тисяч знаків бажання не лишилось

Показати 3 відповіді
Павло Тульський
21.04.2024, 15:20:41

Kalli de Narro, То й що? За кількістю знаків твір відповідає умовам? То все гаразд.
Буде вільна хвилинка, почитаю Вашу історію, бо початок цікавий.

avatar
Лео Нур
20.04.2024, 23:22:19

Ну все не так погано як видавалося спочатку. А то пам'ятаєте дрижаки вас били від кібернапечених;-)

Показати 4 відповіді
Лео Нур
21.04.2024, 10:55:15

Павло Тульський, Чесно кажучи, цей конкурс пройшов для мене фактично не поміченим. Я так подивився, думаю може вам цікаво буде )

avatar
Alesia
20.04.2024, 23:34:29

Тук-тук, Павле, рада бачити)))
Зі згаданих Вами творів ознайомилась лише з двома, але Ви дійсно обрали саме цікаві твори!
Не можу не погодитись і щодо самої організації конкурсу)))
Для себе відкрила нові грані авторів (оскільки більшість, якщо не всі "кіберпанківці", вимушені були створити нові аки). Це чудовий експеримент для багатьох. Сподіваюсь, що автори допишуть свої книги не залежно від завершення та результатів конкурсу.
Є реально круті ідеї та захоплюючі сюжети !!!

Інші блоги
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Відгук на твір "Легковажна"
Вітаю! Це мій черговий відгук на твори авторів-учасників марафону. Прочитав оповідання Валерії Серпень Легковажна і одразу ж впізнав в історії багато подібних моментів з життя знайомих, а тако ж і з власного. Окрім
Фінал стихійних та відеоспойлери про другу частину
Вітаю, мої стихійні!❤️ Сьогодні вийшла остання глава роману «Крадійка штормового серця» - величезна, емоційна, безумна… Думаю, вона добряче вас поштормить, але на цьому історія Торі та Шторміна не закінчується.
Закриття боргів. День 4. Сюрприз!
Доброго дня, мої шановні читачі! Сьогодні я зробив сюрприз для автора на Букнеті Павла Книжнова, бо він чекав мої два розповіді про мисливця, який боявся іти на полювання у ліс. Так от, як я й обіцяв: все збулося! І ось, що я
ЮбІлей! Нас вже більше 300!
Друзі, неймовірно радий повідомити, що за два тижні наша кількість зросла на 112 читачів! Це просто дуже круто і я Вам дуже вдячний! Тому я й вирішив, що на честь цього, я зроблю Вам СЮРПРИЗ! Отож, зараз я весь у ньому, адже
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше