Про зірочки, вподобайки та оцінку творів

Ні для кого не таємниця, що питання оцінки творів і  вдячності читачів турбує кожного письменника, як професіонала, так і аматора. Тож нічого дивного, що воно раз-по-раз спливає у блогах. Когось ображають несправедливо виставлені бали, когось - неадекватні коменти, хтось не може дочекатися таких жаданих вподобайок. 

Спробувала я розібратися у тих заморочках, бо і мене воно інколи дістає.

Отже, бали. 

Букнет надає можливість читачам оцінювати кожне оновлення по п’ятибальній системі. Дехто користується нею, дехто ні. Це справа вибору кожного. Наскільки адекватним є подібне оцінювання і чи корисне воно взагалі? 

Із свого досвіду знаю, що більшість читачів здатні цілком об’єктивно оцінювати прочитане, а от чи здатні всі продемонструвати правдиву оцінку? На жаль, ні. На це впливає багато факторів. 

Хтось не може образити автора “четвіркою” навіть тоді коли бачить недоліки, бо, мовляв, людина хороша.  Хтось, навпаки, не здатний відірвати від серця “п’ятірку”, мотивуючи це тим, що побачивши занижену оцінку автор буде старатися ще краще. Не варто казати, що поваги ні перший, ні другий підхід не викликає і користі автору не приносить. 

Інколи люди зганяють на авторі елементарне зло. Наприклад, оцінюють на “одиниці” весь ознайомчий фрагмент платної книги тому, що не хочуть, або не можуть за неї заплатити.

Інколи “одиниці” або “двійки” виникають без бажання оцінювача, тому що решта зірочок просто не працює через технічний збій. Подібні оцінки бувають, зазвичай, спорадичними і не мають жодної системи. Оцінювачу варто було б повернутися через деякий час і виправити недолік, але, на жаль, мало хто про це пам’ятає.

А ще буває, що у автора заводиться хейтер і тоді практично одночасно на багатьох книгах з’являються штакетники з “одиниць” або ланцюги із “двійок”. В психології цього явища нехай розбираються спеціалісти, авторам варто пам’ятати, що на одного ненависника завжди знайдеться кілька десятків об’єктивних оцінювачів, а загальна оцінка - це середнє арифметичне. 

І от тепер виникає питання чи потрібні ті оцінки, якщо з ними пов’язано стільки нюансів здатних псувати автору нерви? І чи варто на них звертати увагу взагалі? А отут найцікавіше. Вони надзвичайно корисні. Але не окремо взяті, а загалом. Середнє арифметичне від оцінок за весь період існування твору і є показником вашої роботи. Зрозуміло, що чим більше людей відмітить вашу працю, тим більш об'єктивною буде оцінка. 

Мені особисто шкода, що Букнет не підбиває підсумок під всіма оновленнями. Тоді була б зрозумілою і загальна оцінка твору. 

Тепер про коменти і коментаторів.

Коментатори це найбільший скарб автора. Їх, порівняно з читачами, мало. Бо висловитися письмово про прочитане, готовий далеко не кожен.

Коментарі бувають різними. Найчастіше це  дружні вітання,  подяки за цікаву книгу, питання, якщо читач щось не зрозумів, відношення до тих чи інших героїв або поворотів сюжету. Такі коментарі - приємність для кожного автора. Чим їх більше, тим краще. Вони свідчать про те, що книга жива, а не мертвонароджена. 

Залишають коментарі, зазвичай, ваші друзі. З метою підтримати книгу.  І саме тому коменти, на жаль, не завжди бувають об’єктивними.

Найцінніші відгуки ті, що містять критичні зауваження. Якщо у вас є читачі здатні на справедливу критику - вважайте вам пощастило. До таких людей треба ставитися з особливою повагою, бо вони допомагають вам поліпшити твір.

Зустрічаються серед коментаторів і хейтери, готові облаяти книгу на рівному місці. Від доброзичливих критиків хейтери відрізняються тим, що ніколи не аргументують своїх зауважень. Критик обов’язково пояснить вам, що саме йому не подобається і чому, хейтер же просто напише, що все погано.

Як це сприймати? І чи треба видаляти подібні коментарі? 

Я б не стала. Тому що будь-які коменти ідуть на користь книзі і навіть чорний піар це все одно піар. До того ж людей які мислять самостійно, розбіжності в думках коментаторів лише зацікавлюють.

Вподобайки потрібні кожному автору. Це не просто показник нашої роботи, але і стимул до подальшої творчості. Їх забагато ніколи не буває. Втім, останнім часом стає все менше. Ви це помітили? До того ж вони набули здатності періодично зникати, так, наче твір читачам раптом перестав подобатися. Але ж ніхто не повертається назад і не забирає свій лайк, це не книга яку можна викинути з бібліотеки після прочитання!  Можливо це пов’язано з якимись технічними особливостями сучасних гаджетів, судити не берусь. Але неприємно.

Ще декого з авторів турбує розбіжність в кількості дочитаних до кінця книг і кількості вподобайок.  А от з цим все зрозуміло. 

Нічого нового не відбувається і вдячність ваших читачів не пішла в мінус.  Насправді  все вкладається в загальносвітову статистику. 

На жаль, дякує за книгу лише кожен десятий читач (це в кращому випадку) і навряд чи на цей процес можна якось вплинути, адже він відрізняється виключною стабільністю. Про це відомо давно.

Бажаю всім успіхів на письменницькій ниві і вдячних читачів. 

Запрошую нових друзів підписуватися на мою творчість. 

Заходьте, у мене цікаво.

ЧИТАТИ ТУТ

 

17 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Рома Аріведерчі
29.01.2024, 10:05:59

Чи не можете надати статистику причин. за якими читачі виставляють низький бал книзі? Кого опитували, скільки й т.і. Чи моє враження вірне - прочитали здогади авторів з цього приводу і додали свої? Щодо зникання зірочок - вподобайку легко видалити, це не технічний збій їх саме видаляють з причин. які нікого, крім тих, що видаляє. не стосується. Те саме щодо подяки. Особиста справа - сказати "дякую", чи ні. Можливо частина читачів вважає, що то автор має дякувати за те,.що його книгу читали. І навіть дочитали )
Ну і щодо того, що критичні коментарі корисні тому. що це нібито піар - ні. Це не піар в сенсі реклами для просування книги. А саме паблік рілейшнз - тобто цілеспрямоване формування враження про щось. В даному разі - негативне враження. І такі коментарі впливають на рішення про читання книги. Точніше - про нечитання Особливо коли вони аргументовані не в стилі "я таке не читаю, бо читаю не таке". Й додатково грають роль дизлайка, якого на Букнеті немає.

Показати 15 відповідей
Рома Аріведерчі
29.01.2024, 21:04:06

Єва Ромік, От ви знову фантазуєте без жодної опори на текст. У мене немає впевненості у тих, кому я розказую про прості, як таблиця множення речі. Чомусь люди воліють йти складним шляхом кудись на манівці. А головне - кликати за собою компанію приблизно такої ж компетентності. Але завжди радію, коли помиляюся. Не знаю, нащо ви мені повідомляєте про відписку. Вас ніхто не закликав підписуватись і не просив не відписуватись. То ваша особиста справа, а не моя. Тому не знаю, нащо мені про це знати)

avatar
Лада Короп
30.01.2024, 09:27:08

Вітаю. Дуже цікава інформація. На мою думку якщо читач вподобав книгу, то й судитиме її до кінця у позитивному світлі. Коментуюють зазвичай одних і тих самих авторів. Які давно зарекомендували себе у певному жанрі. Мало хто хоче щось змінювати й переключатись на інших маловідомих авторів. Бо не завжди натрапиш на дійсно цікаву й хорошу книгу.
Але це тільки моя думка бо поважаю всіх авторів на сайті. Вам Єво, бажаю натхнення у роботі й як найбільше вдячних читачів)

Показати 3 відповіді
Лада Короп
30.01.2024, 14:08:27

Єва Ромік, Можливо буває і таке.

avatar
IRMA SKOTT
30.01.2024, 09:46:33

Є такий вислів: "Ми ходимо до школи не за оцінками, а за знаннями" - і цей вислів можна застосувати до різних випадків. Оцінка - це суб'єктивна шкала оцінювання в певний момент, яка зележить від багатьох факторів.

Показати 3 відповіді
Єва Ромік
30.01.2024, 10:27:12

IRMA SKOTT, На жаль.
Дякую, що не ставитесь до цього байдуже.

avatar
Олеся Глазунова
30.01.2024, 09:18:05

Єво, бажаю гарного дня!
Хай оцінки будуть гарними, а коментарі мотивують та надихають!

Єва Ромік
30.01.2024, 09:28:19

Alesia, Дякую. Того ж усім бажаю! ❤❤❤

avatar
Тетяна Рибак
29.01.2024, 13:12:36

Питання оцінок та коментарів це досить суб'єктивне поняття як на мене. Всі люди різні і кожен керується якимись особистими причинами ставлячи оцінки чи коментарі. Ті самі оцінки, наприклад я читаю з телефону і в мене немає можливості ставити оцінки після кожного розділу, лише одне серце книзі в цілому без варіантів. Коментарі особисто для мене, це спосіб передати автору власну думку , вона насправді цікава автору. Це своєрідний діалог, потрібний насправді і автору і читачу- це дозволяє читачу краще зрозуміти книгу та автору те що книга цікавить читачів! Натхнення Вам Єво, кожен митець чи автор стикається з тим що є поціновувачі а є противники- і насправді це нормально, неможливо подобатись всім. Критика потрібна і її треба чути , але не потрібно брати близько до серця.
Просто розумійте що навіть стороння жінка в черзі може Вас облаяти через те що в неї насправді щось сталось або просто вирішили зігнати злість, а Ви трапились на шляху!

Показати 2 відповіді
Тетяна Рибак
30.01.2024, 08:05:03

Єва Ромік, ❤️❤️❤️

avatar
Айрін Айс
29.01.2024, 19:29:37

Не знаю...мені до прикладу оцінка після кожного розділу заважає. Я постійно туди дивлюся бо вона є і це мене відволікає від творчого процесу. Мені б легше було якби цієї функції не було. От коментарі цікаво читати. Як хороші так і критику. Зірочкам радію! Але їх мало і це засмучує, бо означає що не настільки все цікаво як могло би бути:)
Цікавий блог!

Єва Ромік
29.01.2024, 19:47:29

Айрін Айс, Дякую.
Зірочок у вас зовсім не мало. Отже цікаво. :)

avatar
Галинка
29.01.2024, 18:46:50

Привіт! Я читаю книги, досить багато прочитала за рік на букнеті і от не розумію як можна "правильно" оцінити главу... Не може у книзі бути весь час щастя/радість чи одні страждання, є частини де розповідають про минуле чи підводять до якихось важливих подій. Зірочка до книги - це показник
"сподобалась"/"ні", коментарі для рейтингу - зрозуміло, а от зірочки до розділів - навіщо? Як на мене це хіба морока і для авторів, і для читачів. У додатку її немає зовсім. Якщо книга цікава - читаю і зовсім забуваю за зірочки, якщо не цікава - не читаю. Погоджуюсь з Вашими спостереженнями. Водночас сумно, що замість писати СВІЙ твір, автори питають читачів "що б ви хотіли бачити?". Бо часто буває, що Я НЕ ЗНАЮ, Я ХОЧУ ХЕППІ ЕНД, А ЦІКАВІ ПРИГОДИ МУСИТЕ ПРИДУМАТИ ВИ )))❤️ А МИ ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ ПОЧИТАЄМО)
Особисто для мене важливо, щоб грамотно написано було, щоб приємно читати було. Буває, така цікава чудова історія, а помилок стільки, що перериваєш читання, бо нервує))

Єва Ромік
29.01.2024, 19:21:16

Галинка, Дякую, що поділилися.
Я рідко оцінюю розділи, та все ж трапляється. Інколи людину необхіднно підтримати, додати впевненості. Оцінюю лише ті розділи, за які можна поставити п'ятірку. А критерії у мене схожі на ваші: хороший стиль без помилок, цікавий сюжет, добре прописані герої. І ще - відсутність логічних помилок, або помилок від незнання матеріалу.

avatar
S Batura
29.01.2024, 10:47:43

Привіт усім! Величезна подяка Єві за досить змістовний і корисний для авторів матеріал.
Від себе хочу сказати, що проблема чутливого ставлення до негативної інформації може впливати на творчість і протистояння коштує чималих зусиль.
Переконаний, що у кожного з вас є свої рецепти протидії неконструктивному фону і налагодження власного емоційного стану.
На мою ж думку, кожна увага до наших творів - це всеодно увага. І якщо ми спробуємо любити кожного читача і навіть хейтера, то, можливо, перетворимо його на свого друга.
Це складний процес, але ми свідомо рухаємося у літературному напрямку, і робимо це, у першу чергу, заради мистецтва.
Коли думаєш про це, стає набагато легше і з'являється великий стимул.
Для прикладу, коли я пишу гротескну сатиру, я розумію, що моїми хейтерами є потенційні продажні чиновники. Звісно, що їм не подобається бачити себе втіленими у моїх персонажів.
Це додаткові ризики.
Колись один Турецький сатирик казав, що його найвища нагорода - це в'язниця))
Улюблена справа рухає нами...
Бажаю усім творчих успіхів і гарного настрою.

Показати 3 відповіді
Єва Ромік
29.01.2024, 17:45:18

S Batura, Дякую.

avatar
Тетяна Гищак
29.01.2024, 12:49:31

Добрий день, Єво!
Побувши трохи на Букнеті, зробила для себе висновок, що оцінки після кожного розділу ні на що не впливають взагалі. Якщо книга сподобалася,є вподобайка до книги. Ці оцінки передбачають, що можуть бути кращі і гірші розділи? Ніколи так не оцінюю книгу. Якщо у автора десь провисає сюжет, то можна написати в коментах, а оцінка сама по собі не несе ніякого сенсу. З цієї причини нікому не ставлю оцінки в кінці розділів і не звертаю увагу на такі оцінки в своїх творах.

Єва Ромік
29.01.2024, 14:25:39

Тетяна Гищак, Рада бачити вас, Тетяно.
Звичайно, було б краще оцінювати по п'ятибальній системі весь роман, але, оскільки такого тут немає, я можу побачити приблизну оцінку, окинувши оком всі розділи разом. Можна, звичайно, підрахувати підсумковий бал, для точності, але і так зрозуміло, який роман подобається більше, а який менше. Мені це допомагає. Бо вподобайку наприкінці багато хто забуває ставити, а коменти взагалі пишуть одиниці.
Це добре, що кожен з нас знайшов те, що підходить особисто йому.

avatar
Анні Ксандр
29.01.2024, 10:07:45

Вітаю!)) Пані Єво, я вражена вашою терплячістю))) Написати такий блог це цілий подвиг))) Дякуючи вам, зайвий раз задумалась "хто є хто", і чи варто взагалі витрачати свій час на все це)) Ви молодець, що поклопоталися над таким питанням, яке завжди турбує всіх авторів)) Натхнення вам у вашій праці, і тільки гарних оцінок і коментарів))

Показати 3 відповіді
Єва Ромік
29.01.2024, 11:22:38

Анні Ксандр, І проди, буває, пишу, а інколи і таке лізе :)

avatar
Alina Kruglecka
29.01.2024, 10:01:18

Корисна інформація, особливо, що стосується балів - врахую на майбутнє, як читач, що періодично не гребує коментарями. І, як читач, зазначу, що мені приємна реакція авторів, в окремих випадках коментар і відповідь переростають в діалог. Лише один раз стикнулась з агресивною реакцією авторки загалом непоганого твору на достатньо невинне зауваження з приводу русизму. Моя спроба порозумітись зустріла таку зверхню реакцію в дусі "автору видніше і хто я така, щоб вказувати на недоречності", що довелось і книгу і авторку видалити з бібліотеки. На щастя, така неприємна спроба діалогу була лише одна, решту обміну думок з приводу прочитаного були конструктивними і, сподіваюсь, взаємно корисними.

Показати 3 відповіді
Єва Ромік
29.01.2024, 11:16:32

Alina Kruglecka, Дякую. Сподіваюсь і надалі не розчарувати вас.

avatar
Людмила Єрош
29.01.2024, 10:47:12

Єво, день добрий. До речі, читаю Букнет у додатку, там зовсім нема можливості ставити зірочки після розділу. Я вже про них і забула. Коментувати кожну главу для мене, наприклад, сладно, а от кілька можна) Книги, які сподобались, я кометую, чим більше сподобались, тим більше коментую, якщо звісно читаю в процесі викладки. Якщо читаю готову книгу, то це один комент в кінці. Мені більше всього подобалась система подяк автору за гроші, де можна було поставити додаткове сердечко, чи дати нагороду, заплативши за неї, це було більш інформативно. Але знаю що тут систему використовували деякі автори для підняття рейтингу власних книг... Читерство буде завжди і всюди, нажаль, допоки відповідальність та совість будуть "сплячими"...

Єва Ромік
29.01.2024, 11:10:37

Людмила Єрош, Дякую, що поділились досвідом. Мені подобається ваша система коментів, ви висловлюєте більш узагальнену думку. Сама люблю так робити. Але і тим хто коментує книги день у день я безмежно вдячна. Завдяки щоденним обговоренням книга просувається у топі - люди бачать зацікавленість інших і беруть її в бібліотеку. Сподіваюсь, вам знадобиться ця інформація для просування власних книг.

avatar
Іра Сітковська
29.01.2024, 10:25:29

цікаво)

Єва Ромік
29.01.2024, 10:36:59

Іра Сітковська, Дякую.

Повністю згодна з вами! Дякую за чудовий блог) Можу від себе додати, що оцінювати одну главу книжки, не читавши продовження якось недоцільно. Автор може розвивати сюжет, який читачу поки не відомий. Як на мене, варто після завершення читання ставити вподобайку та писати щирий відгук :) Я так і роблю)

Єва Ромік
29.01.2024, 10:26:05

Діана Козловська, Погоджуюсь, я теж люблю спочатку прочитати книгу до кінця, а потім вже оцінювати її.

Ніби на прийомі в психолога побувала)) І пояснили і заспокоїли)дякую за інформативне пояснення)

Єва Ромік
29.01.2024, 09:55:15

Валерія Оквітань, Дякую вам за цікавість і відгук ❤

Інші блоги
Факти про сновидіння, яких ви не знали
Вітаю. Оскільки моя передплатна книга "Грішна одержимість" тісно пов'язана з темою сну й ви, читачі, активно спілкуєтеся на цю тему. Навіть багато хто зізнався, що йому особисто снилися пророчі сни! Я вирішила розвивати
І я б хотів дітей найближчими роками...
Вітаю, мої любі Натхненники!!! Літо, Греція, море та багато емоцій!!! “Красунчик з Олімпу” — Ми дорослі люди. Кохаємо одне одного. І я б хотів дітей найближчими роками. Це може бути через рік, а може бути через
Челенж #факти_про_автора
Привіт всім, я хочу доєднатись до челенджу Анни Стоун. Розповісти про себе та й взагалі просто поговорити. Факти про мене: Я немаю псевдоніму на Букнет. Вікторія Грош моє справжнє ім’я (хоча повинно б було бути Вікторія
Нова книга та єдина знижка на передплату
Я натхненна вашою увагою до моїх книг! Тому рада презентувати новинку на болючу тему зради. Анотація до книги "Зрада. Почати знову" - І що тепер? - Отже, він не збирається нічого заперечувати. Щось усередині мене
#челендж_факти_про_автора
Привіт, друзі! Побачила безліч блогів з цікавими фактами. Отож вирішила і я приєднатися до челенджу Анни Стоун. Попереджаю, що тут буде дещо багато тексту, але в цьому й суть челенджу. Чи не так? Отже, фактів буде стільки,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше