"Нелогічності" у наших творах)

Чи потрібно створювати опис магічного світу?

Ми всі автори такі впевнені в собі))) Ми ж знаємо все наперед, можемо тримати все в голові і знаходити вихід із любої ситуації… А чи дійсно так?

Я почала описувати заздалегідь магічний світ не так давно. До того моменту мені здавалось, що… по ходу діла я все вигадаю)) Ну що ж, першою та основною проблемою стало те, що я навіть нотатки не вела, і забувала хто є хто, правильні імена/назви, т.і. Але я зараз навіть не про це.

Автори створюють свої магічні світи, але… чи знаємо ми щось про них? Ні. Які там закони, звичаї, географічна місцевість, погода, артефакти та дивні істоти…? А скільки населення в нашому королівстві? Виникає логічне питання, а навіщо це все? Ні автору, ні читачам така «вікіпедія» не потрібна.

Але завжди є «але»)))

Наприклад, візьмемо кількість населення того містечка в якому мешкає наш головний герой. Навіщо? – запитаєте ви. Щоб зробити історію більш реальною, цікавою, живою нам потрібний зовнішній світ, який оточує героя.

Наприклад, наш герой поспішає на зустріч зі своїм другом/подругою. Він йде вулицями/парками/площами. Зупиняється у назначеному місці та чекає. Що та хто навколо нього? Йому сумно та ніяково стояти на порожній вулиці, де коли не коли пробіжить якийсь волоцюга? Чи може він любить спостерігати за живою, багатолюдною вулицею, і йому неприємно, огидно бачити поряд з собою обірваних жебраків?

Одне речення. Одна думка головного героя розповість читачу багато про що. Створить уяву про місто та його населення. Розкриє настрій головного героя перед зустріччю. А також може зіграти значну роль у майбутньому.

Нещодавно я зрозуміла, що хоч фантазія у авторів безмежна, краще працювати з чітко поставленою задачею, дотримуватись якихось меж. І перед тим, як створити перші сторінки історії, я створюю  опис світу: від кількості населення королівства/міста, законодавчого інституту, географії місцевості, погодних умов, до  опису основних локацій та всіх магічних артефактів/істот, задіяних у книзі.

В Служниці, як наразі і в новій книзі я прописую для себе склад населення: який процент заможних, бідних і т.і.; чим заробляють собі на хліб.

Звісно, описувати в книзі це все я вважаю недоречним та нудним для читача (хіба що це дійсно має якесь відношення до сюжету). Але це допомагає в роботі авторові.

1. Населення. Якщо я вибрала, що у мене в королівстві великий процент бідного населення і це грає якусь важливу роль в сюжеті, то я буду намагатися і показати читачу, що навколо головних героїв багато бідних халуп/районів/мешканців. І нікого не має дивувати, що вони повинні чимось заробляти собі на хліб. Логічно, так?

2. Погода. Звісно, спостерігаючи за основними, гострими подіями історії, читач може і не звертати увагу на те, що у героїв протягом їх життя лише сонячна, безвітряна погода))) Дуже часто, коли автор захоплюється та пише, пише, пише, він забуває, що навколо героїв має існувати якийсь зовнішній світ. Але що зміниться для читача, якщо інколи буде непогода?) Як і для живих, реальних людей це може вплинути на настрій героя. А поганий настрій може інколи повністю привести героя до несподіваних ситуацій) Якраз зовнішній світ і робить історію, героїв більш живими))))

3. Локації, де проходять основні події. Автор-початківець може дуже легко забути про те, що герої не можуть бути весь час в одному приміщенні) Або ще є такий варіант, що навпаки, автор починає перекидати за один день героїв з одного королівства в інше без допомоги «магічних порталів». Ви повинні прописати основні локації, щоб а) змінювати декорації для читача, б) щоб прописати для себе самого відстані, методи переміщення героїв і… може треба заповнити ці декілька днів дороги новими пригодами/зізнаннями?…)))

4. Законодавчий інститут. Коли справа в середині книги доходить до законів світу, введення посадовців… тут автор впадає або в депресію, або  пише аби щось, тільки би продовжити писати.

А потім у читача виникає питання: а чому героя за це будуть катувати?

Відповідь автора: тому що це ж мій вигаданий світ і там свої закони.

Ну, а як же! Ми ж усі знаємося в кожному авторському магічному світі! Тут же їх на сайті тільки один, і лише твій))

Тому автор має знати наперед які саме закони діють у його світі і чому. І про це донести читачам поступово, в розмовах, монологах, щоб коли станеться подія Х, читач вже знав, що очікує героїв.

Приклад з історії «Леді та волоцюга»: я поступово знайомлю читача з соціальними прошарками населення, їх термінами (пам’ятаєте «ресу» Дарію зі Служниці?) та законами.

Наприклад, волоцюга, який мешкає у самому бідному районі столиці не має права заговорити та тим більш торкатися не за яких обставин заможних мешканців. Про це буде згадуватися до того моменту, як головного героя поведуть на публічне покарання. Щоб читач був готовий до цього, ловив моменти, коли герой порушує закон та гадав, закусивши губу: чи поведуть, чи зроблять донос, чи все обійдеться, та що ж він робить, адже знає, що на нього чекає покарання?!

5. Магічні артефакти/істоти/магія Автор створює магічний/фантастичний світ, тому напевно там дійсно існує магія?) І артефакт, напевно, не один? І магія за щось відповідає та несе в собі. А також крім дракона в світі є ще хтось?

Коли автор вигадає всі ці магічні «пункти» ще до початку написання книги, йому буде легше, повертаючись до своїх нотатків, заповнювати світ магією.

Це мої особисті спостереження та досвід. Але чи користуються цим інші автори? Створюють вони описи своїх магічних світів чи покладаються на самих себе та свою фантазію?

А також питання до читачів: чи помічаєте ви якісь «нелогічності»? На що саме ви бажали би звернути увагу авторів?

7 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Але й це не так мене бiсить(вибачте) як не соответствие поведiнки до того як автор описав спочатку характер, оточення, виховання, наследственность й раптом, звiдки не вiзьмись, без якогось духовного зростання, працi над собою I т.д., I т.п. Прямо героiня й взiрець для наслiдування. Або у забитоi безхатченки з'являються королiвськu замашки.

Делісія Леоні
21.10.2023, 17:46:50

Лиана Михалюк Зайкина, О, а ось з цим повністю згодна! Характери героїв для мене це святе, тому намагаюся її проробити дуже досконало.

Ой, про назви-iмена, в точку! Зустрiла в однй книзi в якiй зустрiчались всi iмена на одну лiтеру. Спочатку плутались читачi, а потiм й автор! Було доволi кумедно

Делісія Леоні
21.10.2023, 17:45:08

Лиана Михалюк Зайкина, З іменами інколи біда)))

avatar
Dark Overlord
21.10.2023, 15:39:38

Це постійні страждання вибору: дати короткий опис, розгорнутий, чи взагалі нічого не описувати. Моя найбільша проблема - "інфодампи", або інформаційні звалища. Сюжет стає на паузу і йде сторінка опису, бо мені ж так кортить описати максимально детально все. Потім, редагуючи текст, видаляю цілі абзаци цього мотлоху, який нібито і написаний гарно, але лише відволікає від подій. Ось знову даю надмірний опис)))
Щодо магії в книгах - потрібно бути обережним. Якщо дати героям великі можливості, а вони не будуть їх використовувати без жодних пояснень: чому вони ними нехтують? Це бісить. Згадаймо того ж Гаррі Поттера, коли професор дав Герміоні цяцьку, що відкручує час назад для того (увага), щоб вона встигала на одразу два заняття по навчанню. Скільки халепи трапилося там, а вони ніколи його більше не застосовували. Відкрутили б час, коли Воландеморт був ще шмаркачем, і помістили б його у той клятий Аскабан, чи перевиховали б)
Я стараюся дуже обережно поводитися з такими магічними смаколиками)

Показати 3 відповіді
Делісія Леоні
21.10.2023, 16:22:38

Dark Overlord, Згодна щодо опису через дію!!! Мабуть це важко на початку творчого шляху, але це дійсно допомагає зробити текст більш живим. Це навчання і ще раз навчання))) Кожен наш наступний твір - це відточення майстерності)

avatar
Лариса Лешкевич
21.10.2023, 15:46:47

Я мою особисту думку, автор, звісно, повинен знати все про той свiт, який вiн створив, але не треба це вивалювати на читача. Або додавати дуже дозовано, від сцени до сцени, щоб не втомляти. Якщо опис кімнати для розвитку подій взагалі не важливий, то краще обійтись парою красномовних, влучних фраз. Це саме стосується і зовнішності героїв. Тобто, як на мене, то краще дотримуватися так званої “золотої середини”

Делісія Леоні
21.10.2023, 16:00:46

Лариса Лешкевич, Саме про це я і мала на увазі. Одне влучне речення, один діалог може розкрити читачу набагато більше, ніж цілі описи. Але треба знати автору наперед яким він уявляє свій світ, щоб доречно донести це в своєму творі. Я проти довгих описів для читачів) Але і забувати про навколишній світ, мені здається, теж не варто. Треба навчитися майстерно користуватися словом) І ви правильно сказали : дотримуватися "золотої середини")

avatar
Анна Вовік
21.10.2023, 15:31:52

Цікавий пост) я не люблю коли надто детально описують кімнати, вулиці і все таке, я тоді просто пробігаю очима. Але логіка в світі має бути однозначно.

Показати 3 відповіді
Делісія Леоні
21.10.2023, 15:46:18

Анна Вовік, ❤️❤️❤️

Дякую за корисний блог!
А нелогічності я рідко помічаю, бо пам'ять коротка XD
Прописане оточення це дуже круто, але буває автори цим надто захоплюються і починають накидувати забагато деталей, які по суті є водою, яку я часто почала вже пропускати, бо мені не цікаво, коли до кожної дрібнички описують кімнату, в якій герой буде лише раз знаходитись

Делісія Леоні
21.10.2023, 15:38:51

Юлія Ковалевська, О, я також не люблю довгі описи, особливо кімнат, речей, оточення... Проте треба намагатися передати це в одному чи двух реченнях. Або через діалоги) Тут дійсно треба знати межі) Дякую за відповідь) ❤️

avatar
Анна Шпилевая
21.10.2023, 15:05:26

Особисто я обожнюю коли у книзі прописано все від А до Я, від природи до погоди, від населення до законів, від історії до родоводу героїв) Це настільки створює атмосферу, допомогає заглибитися у світ, в якому відбуваються події... Ці всі деталі неначе намистини з яких потім створюється ошатне намисто - історія, яку дарує читачу автор. Тому так, я помічаю неточності, можливо це трохи прискіпливо, але твір без цих моментів мені здається прісним і не цілісним.

Делісія Леоні
21.10.2023, 15:36:34

Анна Шпилевая, Дякую за пояснення та думку) І повністю з вами згодна) ❤️

Інші блоги
Всім привіт!))
Знижки на всі ці історії!!! Хочу тебе покарати Я вагітна від свого опікуна. Гірше людини немає. Він - монстр. Від нього не сховатися ... І він мене знайшов. Тільки він не знає, що він стане батьком. І я зроблю все, щоб врятувати
Ви мене здивували)
Слава Україні! Ви мене здивувалиJ) Так-так, ви. Мої читачі. Коли я давала присвяту своїм пташечкам на початку книги «Вектор ризику», то звісно очікувала фідбеку, бо трохи не вірила, що зможу
Не пропустіть!
Дуже солодка знижка на історію!) Сім'я у спадок До появи ЦЬОГО чоловіка у моєму житті все було тихо, розмірено, розплановано. Я повільно, але впевнено йшла до своєї цілі. І я явно не очікувала, що як тільки ВІН увірветься
❤️ Візуалізація: глава 25 та анонс ❤️
Всім привіт. Публікація 25 глави переноситься на післяобід. В якості компенсації ділюся бомбезною візуалізацією. Як ви зрозуміли, буде досить спекотно))) Цього разу від імені Олівки.
Два нові БонуснІ розділи!
Вітаю всіх, друзі! Вирішив переглянути структуру нашого твору і дещо трохи змінив! А саме додав нові перші два розділи, через що всі інші теж змістилися на два вперед! Ці перші два розділи розкривають сюжет лише поверхнево,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше