Саари 1939. Західний фронт польської компанії

Советська , російська пропаганди , кидаються твердження що, мовляв союзники кинули Польщу на з'їдання Німеччині. Навiть пальцем не поворухнули , аби врятувати Поляків.  Як зазвичай "забувають" що й захiдний фронт воював в 1939

 

  Де була армія 

 Для початку важливе уточнення  - в Британії та Франції військ в Європі по факту не було.  Пiсля першої світової сталася , яка сколихнула свiт - Ірландія відвоювала свою незалежність,  що створило прецедент для iнших колоній.Якщо ірландці зумiли , то й ми зможемо. 

  Треба сказати , що i без Ірландії вони створювали собі проблеми, часто на рівному мiсцi.Пiсля першої світової в країнах переможців виникла продовольча криза. Чоловiче населення було на фронтi , працювали жiнки.Певний час навiть армiю не демобілізовували. В тилу просто не мало достатньо припасiв , аби нагодувати повернувшихся чоловiкiв. 

  Бувши колоніальними державами ,вирішили  проблему просто - пограбували населення колонiй.У 20 - тих роках Африкою , Азією пройшла хвиля голоду. Як результат - рух опору. Додайте до цього вище згаданий позитивний приклад Ірландії, плюс Москва свої кривавi руки сунула .Так що армії в 1920 - 30 було просто не до Європи . 

 

 Що робили союзники.

 Все почалося в березні. Гiтлер анулював договір про ненапад , i почав вимагати території. 25 серпня в Лондонi було  пiдписаний договiр мiж Польщею та Британією та Францією про наступ про на Німеччину протягом двох тижнів з початку повної мобілізації. Того ж дня , був даний наказ про передислокацію бойових частин в Європу. Але навіть з північної Африки ( у Франції  в Алжирі , у Англії в Єгипті) це справа була не швидка. 

 Треба було підготувати частини до перевезення , банально із в порт привести.Пiдготувати кораблі для такої операції.Та й в італійців там свої колонії були. Треба було вирішувати якi частини виводити , а якi лишати. А це час. 

  Розумiючи це , Францiя 26 , а Англiя 28 серпня почали часткову мобiлiзацiю .Брали до війська ветеранів першої світової,  та людей з військовим досвідом. Тако ж проводилися спроби домовитися з сусідньою Литвою про військовий союз з поляками , або хоча б про надання допомоги .

  Проте в 1938 -39 роках польско -литовскi дипломатичні відносини були вкрай напруженими. До тридцять восьмого їх взагалі не було. Тож отримали відмову. Що плавно нас пiдводить до наступного. 

 

 

 Не свята Польща 

Щоб зрозуміти чого так ? Чому сусід відмовився допомагати , коротка розглянемо , що з себе в принципi представляла Польща.  А була це вельми агресивна держава. 

  Загарбницька політика Польщі, почалася з самого відновлення державностi. Уже в листопаді 1918 року була створена ЗУНР - Захiдно Українська Народна Республіка. От тільки наявність Української держави, не вкладалася в баченні  Пiлсуцкого, який  проголосив про відновлення Польщі, в кордонах до її розділу. Почалася вiйна. 

  В цей же ж час , після невдалої спроби держаного перевороту, почалася вiйна з Литвою. Як зазвичай в серединi імперій , внутрішні кордони були доволі не читкими. Плюс розселення людей .Тому так вийшло , що в райони Вільнюса (треба сказати сучасної столиці Литви) населення було змішане. Замість того аби дипломатично залагодити конфлікт, маючи оснащену французами армію , просто окупували територію. 

  В 1919 році Полякам на певний час вдалося звільнити вiд більшовиків Київ. Там  була введена польска військова адміністрація. Будь-які дії Української влади - виключно за погодженням з поляками. 

  В цей же час 1919 -20 рик Польща почала вiйну з чехословаками . Там треба вiдати належне - вони хоча б на переговори пішли. Але коли чехословакiя відмовилася віддавати цікавлячу Варшаву землю, поляки прислали підготовлену Антантою армію.  

 В тому ж 1919 роцi, через не цільове використання ресурсів, постачання по трохи починали згортати. Полякам виділяли зброю, амуніцію, боєприпаси на вiйну з більшовиками, а вони з сусідами воюють. Через що в принципи Тухачевський i зумів пiдiти аж до Варшави. 

  В 1920 - 30 існувала , i доволі активно впроваджувалася концепція "Польща вiд моря до моря", де Одеса мала стати частиною Польщі.  

  В 1932 році, планувався державний переворот в Румунії. Але його вчасно розкрили. Маючи спільного ворога - більшовиків , справу з часом пустили на гальмах. Вдалося навiть налагодити нормальні , партнерські відносини. Але не настiлки теплі , аби румуни допомогли під час вiйни. 

  В 1938 році , під час Мюнхенської змови, Друга річ посполита також не лишилася в сторони. Вони відхопили собі Ташинську область Чехословаки. Варшава просто заявила - Віддайте. 

  Внутрішня політика характеризується яскраво гаслом "З Польщі, в Польщу, через Польщу". Політика пацифікації вона відносилася не тільки до Українців. Білорусу, Литовці, Чехи дуже серйозно страждали вiд прагнення переробити їх на поляків. 

 В сумi всіх цих фактів, нічого дивного що ніхто не прийшов в скрутну годину полякам на помiч. 

 

 

 Саарська операція

 Бачачи скрутне становище поляків , i те що на сусідив їм сподіватися марно, вирішено було атакувати тим чим є.  А було там не слабо. В ходi мобілізаціi нашкребли 41 дивізію проти 22 та 2 400 танків проти нуля в німців. Всі танки Гітлер послав на польський фронт. 

 По первах успіх супроводжував французів. На танках прориваючись, вони до 10 вересня захопили 12 сил. От тільки з позицій нiмцi вiдходили , відводячи війська. При вiдходi рясно мінували дороги. Французи зупинилися через мiни, i нiмцi завдали першого удару. 

 Першу хвилю було наступу було відбито. На що нiмци вiдповiли ще ранішим мiнуванням. Через що вже 12 вересня наступ був зупинений. 

 

 Захоплення  "Вардну"

13 вересня , французи перенесли наступ на захід вiд основних боїв. Була на кордонi, облаштована до боїв - зона району "Варн", яку нiмцi без бою здали. Навчені вже досвідом, французи дали не пішли. 

 

 

  Байки та плани

Не зважаючи на більш чим скромні успіхи ( а французи навіть до основних укріплень німців не дійшли) командування в принципi позитивно оцінювало ситуацію. Як би там не було, вони захопили плацдарм на ворожiй території. Ось зараз війська накиплять , та вдарять. А сили треба сказати , копили чи малi. 

 Повномасштабний наступ на Німеччину мав здійснюватися 40 дивізіями, в тому числі однієї бронетанковою дивізією, трьома механізованими дивізіями, 78 артилерійськими полками і 40 танковими батальйонами. Наступ мав початися орієнтовно 17 максимум 20 числа. 

 Французи вирішили вiмкнути пропаганду. Заявили що наступ був зупинений перекинутими з Польщі шістью дивізіями. Чого в реальности й близько не було. Байка була розрахована, на внутрішнього споживача. Поляки прекрасно бачили скільки проти них частин

 У самих поляків , ситуація була кепська. 3/4 держави в окупації. Відступаючи на землі етнічних меншинств , польська армія відчувала себе дуже не комфортно. До масових повстань справа не доходила , але стихійні відбувалися. I вже точно, ніхто не збирався поповнювати ряди окупаційної армії. 

 Але не зважаючи на це , фронт вдалося стабілізувати по лінії Львів - Брест - Варшава. На останній лінії оборони, проте все-таки. Що придавало оптимізм. До удару в спину.

 

 

 Удар в спину та фінал 

17 вересня, всьому оптимізму настав край. Червона армія перейшла кордон , ударивши в спину. В цей же час Гітлер почав свій наступ на західному фронтi. I тут, відверто кажучи , весь західний свiт обiсрався. 

 Вони з Німеччиною не змогли впоратися, всі захоплені території ,були виключно завдяки відходу німців. А тут ще й совєти. Тож вже за ніякий наступ розмови не йшло.  Другий наступ 17 вересня ще втримали, але з третього жовтня  почали відходити. 

 Знову ж таки , вихід затягнувся на місяць. Останній бiй , було зафіксовано  17 жовтня, коли нiмцi намагалися прорвати кордон Франції. Весь "Німецький наступ" фактично відразу звiвся до окопної перестрілки , фактично без втрат. 

 Почалася "сидяча вiйна" 

 

 

 

 Бойові дії на західному фронтi 1939 року не були й близько такими масштабними як мали бути. Було мало професійних частин, ще менше мотивації . Більшість армії складали мобілізовані, яким відверто було байдуже на політику. Їм було все одно , що хтось в уряди комусь щось пообіцяв. 

 До того ж, суспільство жило в ілюзії повернення до нормального життя, тому й не стали застосовувати авiцiю. Хоча один британський повітряний флот, цiком мiг (це визнавали як нiмцi, так i британці) самотужки перетворити на пил весь промисловий потенціал Німеччини. 

 Але тоді потрібно буде відбудовувати заводи. А там наші замовлення на двигуни, автомобили, швейні машинки, запчастини. Розбомбити їх - отже зазнавати збитків через неотримання товару.

 Свiт був сліпий,  занадто оптимістичний...та ласий до грошей. Захід серйозно вважав, що ризик економічних втрат, зупинить фанатика.  Тому й проморгали катастрофу. 

 

 Сьогоднішня історія була про мало вiдомий, i відверто кажучи малозначущi епізоди компанії 1939 року. Нi Саарський наступ , нi захоплення ділянки "Варнд" погоди не зробило. Але треба відходити вiд радянського міфу про "бездіяльний захід". Вони зробили що змогли, в рамках хибного бачення ситуації. 

 Порівняно з польською компанією, втрати тут були мізерні - 2 тисячі французів , та 196 німців. I знову ж таки , треба відходити вiд совково zетовського. Треба дивитися не на число загиблих, як на мiру "доблести армии" , а в першу чергу на те що це чиїсь сини, чоловіки , батьки. 

1 коментар

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Іра Сітковська
17.10.2023, 14:42:48

дякую) люблю історичні факти та паралелі. все по колу

Лео Нур
17.10.2023, 15:18:01

Іра Сітковська, Нажаль так (

Інші блоги
Відгук на твір "Легковажна"
Вітаю! Це мій черговий відгук на твори авторів-учасників марафону. Прочитав оповідання Валерії Серпень Легковажна і одразу ж впізнав в історії багато подібних моментів з життя знайомих, а тако ж і з власного. Окрім
❤️ 100 сторінок, більше 100 000 прочитань! ❤️
Всім тихої ночі! По-перше, вітаю вас з Великоднем (хоч і з невеликим запізненням) та бажаю миру та Божого захисту! По-друге, 31 глава опублікована! Приємного читання))) По-третє, "Дружина короля демонів. Шлях арх-аміри"
Я повертаюся!
Мої любі читачі! По-перше, хочу привітати зі святом Великодня усіх, хто святкує саме сьогодні! Нехай і в кожному домі, і в нашій країні запанує мир якомога скоріше! А по-друге, рада анонсувати свою нову історію, прем'єру
#1 у "Науковій фантастиці", очам своїм не вірю!
Христос Воскрес! Друзі, не маю зараз можливості бувати тут так часто, як хотілося б. Тому напишу лише кілька слів про мої твори, щоб ви не думали, що я зовсім зник. Із "Поглядом на зорі" із циклу "Земля-2" відбувається
Запрошення на безстроковий марафон
Шановні колеги по перу! Запрошую прийняти участь у безстроковому марафоні. Що означає безстроковий? Читайте далі, зрозумієте. На марафон приймаються закінчені твори. НЕ має значення: - платні, чи ні (але враховуємо,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше