Платити, чи не платити? - ось в чому питання

Всім привіт! 

Обіцяла поділитися роздумами щодо теми платних книжок. Ділюся. 

Нещодавно дізналася про сумну статистику, - лише близько 20% читачів готові купувати електронні книжки.

Замислилася. 

Знаю, що більшість людей, без вагань купує друковані книги, які прагне мати в своїй бібліотеці, але чомусь не надто охоче сплачує скромну вартість електронної книги.

Так само, люди з задоволенням платять гроші за квиток в кінотеатр на фільм, але їх давить жаба купити цей самий фільм  за 40-60 гривень у відмінній якості через додаток цифрового телебачення. 

Люди мого і старшого покоління добре пам’ятають часи, коли купували музичні альбоми на касетах чи дисках. А зараз не кожен готовий платити стандартну щомісячну абонплату за користування цілою бібліотекою музики.

Чому так?

Може, тому, що ми звикли отримувати більшість контенту через інтернет безкоштовно: піратські фільми, музика, тощо? 

Світ стрімко рухається в напрямку цифровізації, цим самим спрощуючи та пришвидшуючи момент потрапляння продукту творчості від митця до споживача. Але це аж ніяк не спрощує та не пришвидшує сам процес створення якісного продукту творчості.

Тож підведу підсумок вищесказаного:

Я закликаю усіх (себе в тому числі) вчитися цінувати працю українських митців, яким дуже непросто творити в умовах війни та знаходити із дня в день натхнення.

 Творчість – це не лише задоволення від процесу, це ще й самодисципліна, наполегливість та жертви (особисто я принесла в жертву творчості спілкування з друзями, на зустрічі з якими постійно не маю часу).   

 

Дякую усім, хто цінує чужу працю! І бажаю, щоб вашу роботу також оцінювали достойно!

З любов’ю та побажанням миру нам всім, Ірина Гранч.

13 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Лада Астра
14.09.2023, 21:53:55

Творчість це ще той крадій часу))) навіть коли натхнення розпирає і пишеться швидко і легко це все одно час що автор витрачає кожного дня. Ніколи не замислювалася над цим поки була просто читачем і тільки коли сама почал писати то зрозуміла що написання історій це не тільки задоволення і рожеві єдинороги в голові, а й неабиякі зусилля і старанн. Тому так, думаю що справедливо коли автор може хоча б ті ж тони кави окупити)))

Ірина Гранч
14.09.2023, 22:21:58

Лада Астра, Бажаю Вам натхнення та вдячних читачів!

avatar
Лана Жулінська
14.09.2023, 16:27:07

Я пишу ще зі школи, але перші історії ворожою мовою. Викладала на подібній платформі. Спілкувалася із письменниками. До продажу не доходила, бо писала періодично, у вільний час. Але тоді переглядала вебінари, і бачила цю статистику. Моя статистика читачів не дозволяла відкрити продаж) зараз пишу українською, також рідко, більше читаю) якщо автор "мій", то купую. Часто навіть в процесі, а тоді читаю увесь твір) бо розумію, як це важливо, мої роботи іноді нагороджували: щастю не було меж:)))

Ірина Гранч
14.09.2023, 17:46:32

Лана Жулінська, Спершу людина навчається цінувати себе, потім інших, а далі інші починають цінувати її❤️ Успіхів Вам на Вашому творчому шляху!❤️

avatar
Кейтрін Шкроб
14.09.2023, 01:42:59

Дуже влучно написано.

Ірина Гранч
14.09.2023, 07:40:16

Кейтрін Шкроб, Дякую

avatar
Kateryna Neznayko
13.09.2023, 20:00:36

Я, навпаки, щаслива, що можу спочатку прочитати початок книги і дійшовши до платної частини зрозуміти: платити чи не платити. І при цьому не треба кудись їхати за книгою, все під рукою+ можна послухати. Та й ціни маленькі) ну а ще ця невеличка ціна це подяка автору за старання

Показати 3 відповіді
Ірина Гранч
13.09.2023, 23:13:02

Kateryna Neznayko, 100% ❤️❤️

Я думаю, тут питання в рівні культури наших громадян і в нас самих в першу чергу. Багато книг на букнет коштують, як склянка класної кави. І діло не в тім, що в людей нема грошей - є, повірте! В моєму місті кав'ярні на кожному кроці, і в основному всі рентабельні. Ті люди, які читають, люблять читати, як правило мають роботу чи якийсь стабільний дохід. І цілком можуть собі дозволити купити за 39-49 гривень книжку, на яку автор затратив не один місяць свого часу. Тим більше, що частина цих коштів йде букнету, адже за цим додатком і сайтом теж стоять люди і це їх заробіток. А для малозабезпечених верств населення або нових читачів у кожного автора є декілька книг для безкоштовного прочитання)))))

Показати 3 відповіді
Ірина Гранч
13.09.2023, 22:43:17

Валентина Бродська, Не можу не погодитися))) Але ж треба трошечки порозмірковувати, раз вже тему почали))

avatar
Ліана Меко
13.09.2023, 15:12:45

Як то кажуть, піраміду Маслоу за пояс не заткнеш)) Думаю, в нас зараз дуже велика кількість українців знаходиться на межі бідності, тож приходиться робити вибір між закриттям базових потреб та споживанням платного контенту. Ну і звичка споживати безкоштовно - так, є таке, і змінити це дуже важко - навіщо, коли й так нормально?
На Букнеті дуже багато безкоштовних книжок, і вони так чи інакше схожі одна на одну. Тож нащо платити за те, що можна взяти на халяву?
Виключення, я думаю, складають улюблені автори, за якими і в вогонь, і в воду, і за будь які гроші))
Це я так собі пояснюю і заспокоюю, бо дійсно дуже засмучує процент покупок.

Показати 4 відповіді

Іра Сітковська, Оце точно, вже нема де паркуватися, і таки-так: пачка цигарок - це дві книжки на букнет.

avatar
Сергій Невідомий admin
13.09.2023, 15:24:24

Розчарую всіх, хто розповідає про важкі часи, як причину меншої долі покупців серед читачів. Зараз купують краще, ніж, наприклад у 2019 чи 2020 роках. Тобто питома вага тих, хто платить, зараз вища.
Між іншим Голівуд розців під час Великої депресії, коли грошей у людей не було, але на кіно вони їх витрачали.
Тому не варто шукати причину там, де її немає.

Ірина Гранч
13.09.2023, 16:34:30

Сергій Невідомий, Це і втішає, і засмучує одночасно) У будь-якому разі, розвиток культури та наповнення своєї душі творчістю завжди на часі, а особливо в морально важкі часи

avatar
Анітка Санніфео
13.09.2023, 14:21:41

Фото дійсно круте, а статистика сумна...
А тема актуальна й цікава.
Зараз дійсно багатьом складно, й часом доводиться обирати між книгою та більш ваговими речами.

Я вже давно, наприклад, перейшла на підписку у Музиці, відпала потреба шукачати та качати нові композиції, вони всі є в додатку) Зручно:)
Так само є підписка на Нетфлікс))
Книги на піратках перестала читати також доволі давно, тим більше що зараз є багато цікавих книг у додатку Якабу, наприклад) Ну й тут на Букнет)) Я хоч й активний читач, але часу не так багато, на місяць більше 4 книг майже ніколи не купую)

Показати 3 відповіді
Ірина Гранч
13.09.2023, 15:03:53

Анітка Санніфео, ❤️❤️

avatar
Валера Дорович
13.09.2023, 14:04:46

До питання "паперові проти електронних" книжок. Паперову можна дати мамі або другу почитати, а електронну - ні, можеш читати тільки сам. Виявляється такий у нас закон! :) Ти купив електронну копію роману, але якщо друг/родич хоче прочитати, то він теж має купити електронну копію. А тепер можна і про піратство поговорити...

Показати 3 відповіді
Ірина Гранч
13.09.2023, 14:32:49

Валера Дорович, Коли я писала про електронні книжки, то мала на увазі безпосередньо портали, де книги бувають лише в електронному варіанті. Всесвітньо відомих авторів не брала до уваги. У випадку, коли можна купити друковану книгу замість електронної, яка коштує вдвічі дешевше, я завжди оберу друковану і, так, як Ви і сказали, дам потім її почитати мамі, бабусі, сестрі)))

avatar
Valentina Daleka
13.09.2023, 14:09:32

Слава Україні!!! Чому така платоспроможність,багато заберає війна,я наприклад напишу про себе,от читаю і сподобалась книга ,а коли стає платна то постає вибір купити книгу чи кинути на тепловізор,автівку чи дрон бо скинули збір і воїна чього ти знаєш,місяць тому сама збирала гроші на автівку сину дякую автори з Букнету відгукнулись,от і виходить,що шукаєш піратське.Миру і перемоги.

Ірина Гранч
13.09.2023, 14:15:03

Valentina Daleka, Героям Слава! Чудово Вас розумію. І не звинувачую нікого ні в чому. Перед кожним із нас завжди стоїть вибір і ми маємо право обирати. Цей допис більше для того, аби кожен звернув увагу, чи робить він вибір з певного пріоритету, чи це просто застаріла програма та звичка. Миру нам всім та найшвидшої перемоги!

avatar
Богдана Малкіна
13.09.2023, 13:57:42

20% то ще чудовий показник)

Ірина Гранч
13.09.2023, 14:06:22

Богдана Малкіна, Чесно кажучи, там де я про це прочитала, приводилася значно менша статистика))) Я трошки перебільшила, щоб було не так сумно.

avatar
Сергій Невідомий admin
13.09.2023, 10:26:21

Фото - вогонь. Прямо, як у кіно уявляють робоче місце письменника. Свічки для творчості, чи якщо у вікні раптом світло вимкнуть?;-) А тема блогу цікава.

Ірина Гранч
13.09.2023, 11:19:00

Сергій Невідомий, Дякую:)

avatar
Юлія Богута
13.09.2023, 10:30:00

Згодна з вами. І піратки, і досить низький рівень заробітку. Люди платять гроші на основні потреби, а до книг в принципі не у всіх доходять руки і гаманці. А якщо доходять, то їх мало і тому читач надає перевагу піраткам.

Ірина Гранч
13.09.2023, 11:16:12

Юлія Богута, Можу їх зрозуміти... Сама себе часто ловлю на тому моменті, що можу заплатити за склянку кави 60 гривень, бо це ж, типу базова потреба, а кіно по тій самій ціні в гарній якості не дивлюся, а шукаю піратське.

Інші блоги
Доброї ночі!
Привіт! Знижка на історію! Подвійна помилка з босом. Дежавю. - Ти мазохістка? - Цілком логічне, я б навіть сказала риторичне питання... - Цілком можливо. Так, певно так і є, - я практично впевнена в тому, що на моєму місці
Перший розділ "Відроджених з Попелу"
Вітаю, дорогі читачі! Перший розділ "Відроджених з Попелу" вже на Букнеті (а я і досі не звикла до назви). Сподіваюсь, що початок книги вас не розчарував. Буду рада вислухати будь-які ваші думки стосовно першого розділу,
Ось такі презенти підходять?)
Історія по знижці! Не для тебе мама Ягідку ростила Чому мужики вважають, що якщо жінка живе з ними, то вони приручили дику тваринку? Невже чоловіки такі наївні та розслабляють булки в найнесподіваніший момент? Ха!
2000 підписників
Привіт, мої любі! Ви бачили скільки вас у мене? На цю хвилину 2015 підписників!!!! Я так радію цій цифрі. Я ціную кожного з вас! Кожного! Чуєте?! Ваша Майська сьогодні навіть трохи святкувала цю подію. Завтра викладу відео
Вища ельфійка
Як сприйняла Ейлірейн той факт, що вона є вищою ельфійкою і чим це їй загрожує — читайте у новому розділі "Академії Фейлім". Я залишила кабінет ректора в засмучених почуттях. Я хоч і думала останнім часом, що можу
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше