Від автора автору (флешмоб порад)

 

Від автора автору (флешмоб порад)

Якось Оленка Блашкун поділилась "шкідливими порадами", як НЕ треба писати книгу.

І, мабуть, багато хто задумався, а як же таки треба? Першою на це складне питання вирішила відповісти Ганна Зюман і започаткувала флешмоб "Від автора автору".

Порада від Ганни Зюман тут. 

А від Єви Райн тут .

 

А моя теж тут. Ви її як раз читаєте )

Спершу мені хотілося показати початківцям, як легко зі старту полегшити читачеві дорогу до вашого твору. 

Бо начебто всім відомо, що важко читати текст, набраний від першої до останньої літери без абзаців і відступів.

І що каскад складнопідрядно-складносурядних речень на пів сторінки - не альо. Навіть коли він записаний через кому та її посестр  -,  ; , _,. та

І, що, насипати коми, як з, мішка, в най,несподіваніших місцях  - то збивати читача  пантелику і приховувати від нього сенс написаного. А у вас же він є в написаному, чи не так?

З жалем довелося відмовитись від спокуси   викласти тут щось з власної колекції скрінів. Бо не маю на меті нікого присоромити чи образити.

Але при перегляді цих скрінів виявилося - ї дещо об'єднує.

Тому з'явилася з’явилась інша порада.

Шановні автори, ви ж не на уроці з розвитку мови у четвертому класі (чи в якому вчителі ще не втратили надії її розвинути у бідось           школярів) І вам не треба витискати з себе кросівоє у вигляді означень і метафор до кожного слова.

Ви скажете, що читач хоче чітко  уявити те, що ви описуєте. І без означень, метафор і влучних народних висловів уявить щось не те.

І що ми не можемо залізти в голову читача і дізнатись,чи він все правильно уявив. Тому треба додавати підказки у вигляді означень. Щоб читач знав (навіщось), що сукня була саме червона, а кохання - солодке.

А я вам на це скажу, що тільки-но відбувся експеримент в польових умовах.

Тобто в нейромережі, яка створює картинки за описами. 

Згодьтеся - це той самий читач у вакуумі, якому треба правильно описати, щоб він правильно все зрозумів і уявив.

І от вам результат: 

Це створено за запитом "чоловік спортивної статури й тендітна жінка".

PMwLpZEUjNTkhdTBbMrHpYek54Orl4t4HIMuvIFQE58pA88UvbTX064xoXwfI0TTqPCRwjcLk4U1Z78RvwGnUZlfZlKjf6GjpyCJj4Yhl72frUtlDZg7tXDyQ3DjcHYARknBnNhMidudt7dRlw2tI-c

А от вам картинка з тими ж словами й англійською метафорою про бджолу, щоб натякнути на почуття цих двох.

Бачите, що уявляє штучний інтелект, який думає приблизно, як пересічний читач? Додане всього одне красиве означення, і він бачить не пару і не почуття між чоловіком і   жінкою, а оте “наче бджола” або ”бджолиний”.

v6tWGJHHgdTrfFpz-bPiws0181u6ir5oGEOJU8S9NAPPI8dkbe0eX7foFUiYRUImP_g6Zh93A7GEV12VnEVEual4xc3axzvSamYdoIV417V4Zl1Ub3bV_KLTIWCEFgYJgYyYNN0er4EseIejuSHyLS0

 

І це тільки два слова в реченні. А у нас уже пара жінка/бджола. І жінка зовсім інша. 

Якщо далі писати без означень і метафор, читач повернеться до розуміння того, що тут йдеться про пару людей, а не про людину і бджолу. 

А якщо ні? Якщо до кожного іменника прикручено прикметник, а зверху присипано метафорами й сталими виразами?

У читача в голові утворюється багато картинок. Але вони не стосуються того, про що ви намагаєтесь розповісти.

Розшифрую.

Кожна людина, яка спромоглася знайти в інеті Букнет, уже має уявлення про те, який вигляд має будь-що з того, про що ви пишете.

І як би ви не описували масло масляне, вони уявляють якесь власне масло і ступінь його масляності.

А якщо ви хочете припечатати їх порівнянням або вумним натяком, то он що відбувається. Читач уже відлетів думкою до власних асоціацій і забув про ваш цікавий і чудово оснащений прикметниками й мудротами твір. Ви його втрачаєте, як кричать в кіно про лікарів.

Радити далі нічого не буду. Бо я за свободу слова і самовираження. А ви всі освічені і досвідчені.

Вдалих книг і більше вдячних читачів кожному, і нехай ніхто не піде ображений )))

 

А на трибуну для гарних порад кличу Олену Блашкун.

Нехай дасть корисну пораду, а не тільки шкідливу )))

15 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Валера Дорович
05.02.2023, 01:45:51

Мені, як читачеві, метафори цікаві не тільки як допомога в поданні описуваного, а й визначення того що знаю під іншим, несподіваним для мене кутом зору.
В іншому згоден, побиті метафори до зрозумілих речей - зло :)

Показати 3 відповіді
Рома Аріведерчі
05.02.2023, 12:38:43

Валера Дорович, Такі і видаватиме, бо це копія реакцій тисяч людей. Мережа сама нічого не створює. Мозку "в кайф" не перенапружуватись. Якщо можна використати таке слово. Але його функція - давати адекватну картину світу. Коли інформації забагато, то або картинка спотворюється, або мозок перемикається на інше.

avatar
Кейтрін Шкроб
04.02.2023, 19:24:43

Означення та метафори навряд придумали дурні люди. От я обожнюю читати книги, де є чимало метафор. Просто не всі вміють їх використовувати, а ПЕРЕДОЗ тим художніми засобами, то звісно, що обернеться не тим боком і спаскудить твір. Дякую за цікавий блог.

Показати 3 відповіді
Рома Аріведерчі
04.02.2023, 22:40:38

Кейтрін Шкроб, Саме так )

avatar
Єва Райн
31.01.2023, 16:57:50

Чудова демонстрація на прикладі нейромережі. І бджола дуже мила)

Показати 7 відповідей
Рома Аріведерчі
04.02.2023, 12:46:13

Лана Василенко, :)

avatar
Оля Пасічник
01.02.2023, 10:39:22

О, я саме очікувала Ромочко, такого відвертого професійного розкриття. А особливо про малюнки штучного інтелекту ( 20 років тому і уявити не могла, що такі картинки за допомогою слів можна буде малювати.Хоча наша уява давненько малює, мабуть від початку існування людини., А як вимальовує мозок все це, то залежить від освіченості, від того наскільки людина начитана і має просторову уяву, має широке пізнання навколишнього світу. Хоча не писака я, а лише слухака та читанка, але люблю отакі всякий поради, набут від з досвіду. Ромо, респект!

Рома Аріведерчі
01.02.2023, 14:25:32

Оля Пасічник, Так. Раптом виявилося, що ми й справді малюємо картинки в голові. І підвисаємо, якщо картинка перенасичена деталями. І це не одна картинка на всю книгу. Вони змінюються з кожним реченням. І ми іноді маємо на увазі одне, а читач бачить зовсім інше. Якщо це разово, то не критично. А якщо перенасичувати текст непотрібними деталями, мозок сприйме його нісенітницею. І книгу просто закриють.

avatar
Тая Стрельцова
01.02.2023, 08:50:21

Хороші поради і яскраві приклади. Дякую за цікавий допис!

Рома Аріведерчі
01.02.2023, 14:21:29

Тая Стрельцова, Радію, що вамсподобалося )

avatar
Емілія Дзвінко
31.01.2023, 23:42:00

Я напевне буду ложкою дьогтю у вашій бочці меду, та все ж сподіваюся, що не ображу. Тим більше - це суто моя думка. Так, згода, що не слід зловживати прикметниками. Але метафори - це не прикметники, а їх використання в художньому творі - це завжди в плюс. Почитайте будь-який твір вашого улюбленого автора і викиньте з нього метафори. Різниця відчується? Інша справа, що не всі вміють цим користуватися правильно. Я зараз читаю вашу книгу "Повернися, Якщо насмілишся" і я вам скажу, що ви також не уникаєте художніх засобів типу метафор, і епітетів і тд. І це добре. Мені подобається те, що я читаю, бо це не сухо .. То чому таке ставлення у вас до метафор? Експеримент з нейромережею - це цікаво, але не відображає сприйняття читача букнету. Кажу, бо по роботі інколи стикаюся зі штучним інтелектом і розумію, що він інколи лажає, бо думає не як людина, поки що ) Для чистоти експеременту вам би потрібно було проаналізувати дані користувачів букнету, створити середньостатистичний типовий портрет, а вже потім порівнювати дані зі штучним інтелектом. Це затратно по часу.

Показати 3 відповіді
Рома Аріведерчі
01.02.2023, 02:39:36

Емілія Дзвінко, Не знаю до чого тут позиції. У мене не суб'єктивні аргументи, а два зображення з серії експериментів з описами. Нейромережа сама нічого не вигадує. Вона демонструє те, чого навчилася від людей. Тобто люди саме так реагують, а мережа повторює. Причому тих людей трохи більше, ніж читачів Букнету. І вони - з усіх куточків світу. Тобто це узагальнена, а значить типова реакція. Вона показує, що читач витрачає деякий час на обробку нових перемінних. І може обробити саме так, як це робить нейромережа - бо у нього свій досвід і свої асоціації. Не такі, як в автора.
І з того, що вона саме така, можна користуватись, а можна не користуватись. Це не осуд будь-яких художніх засобів. А порада не використовувати їх без потреби. І не писати красіво заради того, щоб було красіво.
А використовувати метафори й інші тропи для того, щоб досягти потрібного ефекту, а не знизити його чи знівелювати.
Це блог з порадою, а не урядова постанова. Він про те, що автори самі собі шкодять, коли хочуть прикрасити те, що прикрашати не треба.Тому ви дискутуєте самі з собою.

avatar
Лео Нур
31.01.2023, 22:58:04

Шикарна порада. Нiколи якось над таким не задумувався)))

Рома Аріведерчі
31.01.2023, 23:08:09

Лео Нур, Одне діло знати, що мозок реагує на сторонні подразники, то ще Павлов на собаках показав. А побачиш, як там з однієї картинки моментально робиться інша, і зовсім не та що треба, то уже не забудеш )

avatar
Тетяна Гищак
31.01.2023, 21:23:18

Скласти текст так, щоб малою кількістю слів влучно показати те, що хочеш, - то вищий пілотаж.
Чому ж так багато буковок у цьому дописі, якщо пише його досвідчений автор?))

Рома Аріведерчі
31.01.2023, 21:31:45

Тетяна Гищак, Автор не дуже досвідчений. Він ще й два роки на Букнеті не відсвяткував. Зате автор знає різницю між худліт і нонфікшн. Так от ловіть інсайд. Якщо вам треба, щоб читач запам'ятав (а не побачив, відчув і пережив, як в худліт), давайте більше тексту з прикладами. Б мозок людини автоматично запам'ятовує приблизно 15% тексту. будь-якого. Порахуйте,що запам'ятається з вашого коменту. Вийде дуже наочно.
А от якщо ви пишете хоку, то норм )
Тепер ви знаєте різницю.

avatar
Єва Ромік
31.01.2023, 19:28:18

Дякую, Рома. Ваш блог, це цілий комплекс порад їз прикладами як не треба писати. Коми як з мішка - це про мене. Інколи сама дивуюсь, звідки беруться :). Про складні речення мені пояснили ще в школі, тому стараюся ними не зловживати, але й занадто спрощувати мову не вважаю за потрібне. Все ж людина не штучний інтелект, а влучно вжите порівняння ще нікому не зашкодило. На мою думку, перегинати палку не треба, але якщо все залишити на додумування читачеві, то і книгу писати не варто.

Рома Аріведерчі
31.01.2023, 19:49:29

Єва Ромік, Радію, що ви знайшли тут щось корисне для себе )

avatar
Мак Карсегі
31.01.2023, 18:01:22

Чудова порада. Хоч я і не люблю довгих описів з метафорами, але й сам себе інколи ловлю на "трьох прикметниках до одного іменника". Дякую за корисний блог)

Рома Аріведерчі
31.01.2023, 18:22:01

Мак Карсегі, Прошу )

avatar
Єва Райн
31.01.2023, 16:41:10

Ох вже ті метафори та прикметники. Особливо по три до кожного слова. Гарний, статний, чудовий хлопець їхав на побачення до своєї коханої палко, пристрастно і солодко подруги. І вона вийшла до нього, під високий, молодий, зелений, як трава весною в лузі дуб.

.... А далі півсторінки опису дуба, бо без нього не осягнути всю глибину кохання цієї пари )) І до кожного листка теж бажано по два-три означення))

Показати 5 відповідей
Рома Аріведерчі
31.01.2023, 17:57:49

Єва Райн, :)

avatar
Ганна Зюман
31.01.2023, 16:29:51

Дякую. Оце "складнопідрядно-складносурядних речень на пів сторінки" прямо в тему.
Саме такою була моя перша книга (яка, до речі, таки була пізніше переписана). І мені знадобилося не мало часу, щоб зрозуміти, що так писати все одно що вчиняти злочин против читачів.
А найгірше, що я дуже довго не хотіла чути поради щодо спрощення тексту (/▽\*) вважаючи той жах власним авторським стелем.
Брррр! Аж моторошно згадувати. Бідні мої перші читачі (/▽\*) ім справді треба ставити пам'ятник, за те, що вони не кидали мене на першій же сторінці.

Показати 10 відповідей
Ганна Зюман
31.01.2023, 17:48:05

Рома Аріведерчі, саме так :)

avatar
Олена Блашкун
31.01.2023, 16:15:32

Тричі перечитала про коми, які збивають з пантелику, перш ніж зрозуміла =)))

Виклик прийнято!Дякую)

Показати 3 відповіді
Рома Аріведерчі
31.01.2023, 17:17:00

Олена Блашкун, Писемність - дуже недавній винахід людства в порівнянні з існуванням мови. А коми та інші розділові знаки - то взагалі майже свіжа мода ))) колись писали не тільки без них, але й без інтервалів між словами. Тому що пергамент був дорогий. А як ввели в обіг паперові книги, то уже і пробіл придумали, а потім і оце все багатство. А коли багатство потрапляє в невмілі руки, то таке й відбувається. Тож краще трохи менше ком, ніж на одну більше )))

avatar
Ліка Радош
31.01.2023, 16:26:59

Хм... Оці складно піднядня/сурядні речення, то мій гріх - каюсь)
Правда при редагуванні стараюсь усе складно обрізати

Показати 3 відповіді
Рома Аріведерчі
31.01.2023, 16:49:49

Ліка Радош, )))

avatar
Мілана Кім
31.01.2023, 16:16:18

Щиро дякую!)

Рома Аріведерчі
31.01.2023, 16:29:33

Мілана Кім, Прошу)

Інші блоги
Навела порядок)
Привіт, найрідніші!))) Сьогодні засіла трохи навести лад на своїй сторінці, бо ж мене давно напрягав той смітник, що на ній робиться, та все руки не доходили поприбирати. Повидаляти б ще половину раннього написаного, та все
Енн і Агвід
Вітаю!!! На Букнет триває публікація історичного роману "КРІЗЬ ТЕРНИ ДО ТВОГО СЕРЦЯ" Оновлення вже публікую частіше, ніж раніше) Це четверта книга циклу ГРАНДВЕЛЛ, хоча її можна
Нові глави завтра
Привіт усім, хто читає «Подарунок». Сайт пише, що вас аж 18ть Завтра опублікую 3 може й 4 глави, а продовження вже наступного тижня. Треба текст перечитати/поділити/загрузити. Незабаром на сцені з’являться
Вимушений шлюб, владний герой etc.
Вітаю, любі читачі і читачки! Є у мене певна “серія” книг, схожих за вайбом і атмосферою, де неодмінно є вимушений шлюб (чи просто стосунки), юна невинна героїня, впевнений сильний чоловік (часто владний) і багато-багато
Обкладинку за каву
Вітаю, колеги!) Мене звати Ангеліна Александренко і я обожнюю робити обкладинки. Маю телеграм-канал, де виставляю обкладинки для наявності (на даний момент, їх більше 200!!!), також роблю на замовлення. Використовую ШІ та
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше