Конкурс як моральна дилема.)

Впевнений, рано чи пізно, але кожен автор, який має хоч якусь стабільність у творчості, стикається з конкурсами. А особливо тут, на БукНеті.
Але наскільки це хороша ідея? Де закінчується творчість як та сама початкова іскринка, що вперше підштовхує нас записати якісь думки в зошит, і починається робота для когось?

У призмі людини як соціальної істоти формується необхідність на підтримку чи визнання тим самим соціумом (якщо ти не фанатик чи соціопат). Тут все зрозуміло. Зрозуміло й те, що частина авторів банально саме цим і живе. Зрештою, професіонал тим від любителя і відрязняється, що заробляє певною діяльністю гроші.
Мене в цьому питанні більше цікавить, як автору зберегти своє особисте авторство, а не продатись, так би мовити, за 30 шекелів. Та чи дійсно це можливо? З іншого ж боку, якщо культура залежить від економіки, то чому в літературі має бути інакше?

Тобто, звісно що я візьму участь (якщо тільки мені не стануть на заваді незалежні від моєї волі обставини). Але цікаво як до цього ставляться інші. Впевнений, хтось назбирав купу матеріалу і тепер просто не захоче витрачати свого часу на щось інше. Хтось проти через "врєдність" (мені просто подобається як інколи звучать слова в контексті однієї мови, прямо перенесені з іншої). А хтось сноб і вважає що це не його рівень.
Але ж решта приєднується до такого івенту. Бере і пише, на мій погляд, доволі непогані твори. Ну принаймні сюжети.

І тут постає питання: наскільки твір, написаний в заданих рамках (і від самовтиснення в ці рамки теж, до речі) можна вважати саме "справжньою" роботою письменника?
Звісно, якщо хтось буде брати участь, то теж пишіть. Але додайте чому Ви це робите)

21 коментар

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Рудий Лепрекон
19.12.2022, 22:08:45

Хочу взяти участь у конкурсі, хочу перемогти, хочу... Хоча б почати писати ._.
От як ви це робите?

Показати 3 відповіді

Рудий Лепрекон, На жаль.(

avatar
Валера Дорович
12.11.2022, 10:10:04

Інакше кажучи, ви запитуєте де закінчується творчість і починається комерційний копірайт? Мені здається, на платформах, подібних до БН, такого поділу (здебільшого) немає, точніше тут "два в одному" :)
Особисто я не проти участі в будь-якому конкурсі, якщо мій текст підійде його умовам, але й спеціально писати "на задану тему" не буду.

Показати 22 відповіді

Рома Аріведерчі, То не читайте?)

avatar
Alla Hutnichenko
15.11.2022, 11:11:11

Всім, хто хоче розвиватися в письменницькій діяльності - беріть участь у конкурсах! Ставте собі рамки, обмеження, втискайтеся в них. Вчіться працювати, маючи певні умови. Випробуйте себе. Покажіть, що ви можете, що ви вмієте. Що ваша робота - не потік свідомості, цікавий лише вам, а справді достойна праця, варта зусиль і вдячного читача.
Не обов'язково погоджуватися з коректурою редактора видавництва, автор має відстоювати свою думку і свій твір. Можливо, доведеться пожертвувати не одним контрактом, поки знайдеш свого видавця. Але перш ніж доведеться це робити, станьте тими, кого захочуть видавати. Беріть участь в конкурсах.

Показати 8 відповідей

Alla Hutnichenko, Ух ти, тоді я радий що помилявся)

avatar
Сакуура
17.11.2022, 17:04:56

оце тут блог підняли) прямо битва)

avatar
Тетяна Гуркало
16.11.2022, 23:12:47

Ну у вас і проблеми.
Думаю, все залежить від того, як і що ви сприймаєте. І як пишете взагалі. Якщо ви в не конкурсних творах ставите якісь кордони, наприклад, в вашому магічному світі ніщо не береться ні з відки, є щось, чого не може бути, якщо ви десь описали свій світ, написали план і так далі, то написати щось суто своє в рамках конкурсу — не проблема. Вони насправді незкінченно широкі. Якщо ви пишете, як пишеться і самі ніколи не знаєте чим все закінчиться, то да, конкурси — самовтиснення.

Показати 6 відповідей
Ганна Зюман
17.11.2022, 15:24:27

Станіслав Войтюк, (⁀ᗢ⁀)(⁀ᗢ⁀)(⁀ᗢ⁀)

З приводу конкурсів маю історію, яку треба читати швидко, бо довго вона не провисить. Можна скопіювати :)))
ERROR - або історія однієї дуже вигідної системної помилки.
Для складання рівняння озвучу змінні:
0) Прийшов на сайт, бо прочитав рекламу про сотні тисяч покупок, півсотні тисяч читаців, відрив від російського і плин до українського.
1) Сайт розрахований на початківців. Іменитих акул тут немає.
2) Автори початківці працюють через комп"ютер. На сайті (РС) все працює добре, нарікань немає.
3) Кожен новий читач і потенційний донатер же, завантажує саме телефонний застосунок. Переважна більшість читачів читають через телефон. Напевно, саме тому у застосунку є автоозвучка, а на сайті немає. А автору для роботи через телефонний застосунок (у минулому застосунку) помилками створювали неможливі умови.
4) У телефонному застосунку не працює пошуковик. Не працював у старому загальному застосунку, не працює і у новому для українців. Від технарів ідуть лише відписки. Загальний строк помилки у пошуковику більше місяця. Питання до старожилів, чи ви пам"ятаєте взагалі коли він працював?
Далі у відповіді --->

Показати 63 відповіді
Oxi Ternova
16.11.2022, 22:38:26

Alesia, В мене теж, але проблема в пана Олександра дійсно є. Хоча мені той додаток взагалі незрусний, я від перших днів своїх на Букнет читаю з браузера із мене це влаштовує.

avatar
Alesia
14.11.2022, 21:30:40

Станіславе, ми тут з Сашком (аби ж тільки на Сашка не образився))) влаштували невеличкий срачик, вибачте, будь ласка)))
Але блог протримався серед перших весь вечір ))

Показати 2 відповіді

Alesia, Головне щоб не побились.)

avatar
Рома Аріведерчі
13.11.2022, 20:33:05

Ізвініті.
Дійшло, що це мені нагадує ) "Гамлєт. Як censored купатися мені. Чи може іскупатися? Купатись чи не купатись? censorські ці питання заcensored." (Відомо хто)

Показати 3 відповіді

Рома Аріведерчі, Повіяло в блозі далекими щасливими часами..)

108 повідомлень під блогом, нехай буде 109)

Показати 3 відповіді

Віталій Партицький, Ну, знаєш, я взагалі-то талант, а мене не оцінили як треба, зате Автора Х...)

avatar
Лоре Лея
02.10.2022, 20:14:56

Я хочу прийняти участь у конкурсі і саме думаю над сюжетом) чому? А чому ні? Випробувати себе, отримати більше аудиторії, а може навіть перемогти. В будь-якому випадку це прекрасний досвід і нові знайомства. Як про конкурс дізналась, в першу чергу про тебе подумала) обов'язково приймай участь)

Показати 18 відповідей

Олександр Холодний, Дякую, але у мене й сюжет чекав роками.
Якщо брати отак одразу, то я не певен що вийде добре.)

avatar
Лара Роса
02.10.2022, 19:47:51

Мені дуже важко втискуватись у задані рамки. Я пам'ятаю про сестру таланту, та якось з цим в мене поки що не дуже)) Але, якщо в когось це виходить, і виходить непогано, то чому не рахувати це справжнім твором письменника? В людини вже давно могла бути ідея на подібну тему й тут сталась нагода її втілити. То й що, що за винагороду? Ми ж не ханжі. Цей світ, на жаль, збудовано саме так, а живитись сонячним світлом ми ще не навчились)) Що поганого в тому, коли людина отримує задоволення від творчості і їй за це платять?

Показати 20 відповідей

Олександр Холодний, Ну це зрозуміло, просто свого часу мене дещо шокувала сама методика)

avatar
Тетяна Гищак
12.11.2022, 07:48:44

Конкурси дають можливість періодично спускатися з небес на землю. Коли виявляється, що кращих за тебе набагато більше, ніж здавалося, то хош-не-хош, а своє дітище вимушений покращувати.

Показати 8 відповідей

Тетяна Гищак, Тут півсайту таких біженці, якщо не переважна більшість.)

avatar
Рома Аріведерчі
12.11.2022, 14:13:09

Шановні автор, у мене око сіпається від ваших "прийняти участь" і запитань на кшталт тих, які зустрічають "в хаті". Конкурси -не вибір без вибору. І туди нікого не знімають з поїзда, примушуючи писати конкурсний твір. " Конкурс" - це від слова "конкуренція". Нащо конкурувати на чужому полі і робити те, чого не вмієте?Щоб що? Хто заробляє гроші на конкурсах, де виграє один з учасників (і хіба це гроші до речі)
Справжній твір письменника (масло масляне у квадраті) можнане рахувати (бо до одного рахувати смішно), а вважати\не вважати твором з багатьох точок зору. І жодна з них не має відношення ні до рамок, ні до "тої самої початкової іскри". А тільки до того, наскільки вміло написаний твір.

Показати 2 відповіді

Коментар видалено

Я от подумав, якщо соняшник замінити на скажімо кукурудзу.
Чорного кота на білу ворону.
сорочку на штани кольору хакі з колорадськими ознаками, то можна й конкурс виграти. Бо від соняшників у мене аж мурахи тілом

Показати 10 відповідей

Білопілець Сумний, xD

avatar
Сакуура
11.11.2022, 20:28:02

А я після спорту ненавиджу змагання і все що близько до цього)
А ще щоб відточити майстерність є багато різних цікавих задач, по яких можна писати замальовки.

Показати 18 відповідей
Сакуура
12.11.2022, 16:27:46

Станіслав Войтюк, ))))))

avatar
Інна Турянська
11.11.2022, 21:35:38

От чесно чому я приймаю участь, бо це мотивує. Це мені як копняк під дупу, вибачте за слово. Бо я часто лінюся коли немає рамок або обмежених термінв, і все часто так і залишається в моїй голові.)) або якщо і пишу то просуваюся помалу, гірше равлика. А так є додаткова мотивація та певний стимул. До того ж тут завжди цікаві конкурси та сильні конкуренти, це змушує триматися у тонусі і не відставати, знайомить із новими людьми та їх творами.
Ну а щодо того, що писати для когось то не думаю, що це так. Кожен автор має свій особистий стиль, які свої фішки та навички і хоч тема задана для всіх одна, але твори при цьому у всііх виходять різні. так можливо є дещо схожі ідеї чи напрямки, але при цьому можна зберегти свою унікальність)....
ну а якщо відчуваєте, що от зовсім не ваше, то і не прийматиму участь. Але можна і так поглянути: а чому б не кинути собі виклик та не вийти за рамки? Це навпаки підвищить вміння та додасть чогось нового.
Ну а якщо щей виграш буде, ну то це взагалі приємно? Хіба ж не так) До того ж це можливість отримати нових читачів та друзів. можливо і критиків та завидющих додасться, але це теж з одного боку добре)

Інна Турянська (Innaturianska), От я теж помітив, що немає нічого ефективнішого за старий-добрий метод батога й пряника.)

avatar
Наталка Черешня
11.11.2022, 21:40:49

Я думаю, конкурс - непоганий привід втілити якийсь із задумів "на потім"

Показати 5 відповідей

Олександр Холодний, Там вказана Наталка.)

avatar
Ганна Зюман
02.10.2022, 20:21:12

Коли майбутній художник вчиться малювати, він не починає з відточування свого власного стилю, він вивчає основи, вчиться використовувати різні техники, поєднувати їх і УВАГА! використовувати ОБМЕЖЕНИЙ набір. Наприклад малювати малюнок використовуючі лише один колір фарби, або робити графічний рисунок застосовуючи виключно точки і не робити жодного штриха. З першого погляду це обмеження, але саме воно дає вміння в майбутньому використовувати увесь спектр наявних інструментів.
То чому ж у образотворчому мистецтві таке затискання у рамки називається навчанням, а у письменництві ви називаєте це ОБМЕЖЕННЯМ творчості?

Відповідь на питання чому. Я меркантильна особа. А конкурс непоганий засіб залучити нових читачів до своєї творчості.

Показати 5 відповідей

Ганна Зюман, Так, припали. :)

avatar
Лео Нур
11.11.2022, 21:05:21

У мене для цього є декілька причин. По перше - спробувати в чомусь новому. По друге - знайти нових читачів.

Лео Нур, І це зрозуміло. Я також такої думки.

avatar
Мар'яна Доля
02.10.2022, 20:17:08

У мене є друзі в ФБ, які не пропускають жодного конкурсу. Як ото є призолови, що беруть участь у різних розіграшах за лайк і репост, так є літературні призолови)) Які сьогодні пишуть оповідання про кохання, завтра хайтек, післязавтра історичну розвідку, а потім ще вірші і есе)) І десь та й виграють. Такий підхід до справи можливо, й приносить свої плоди, бо потім вони можуть вказати у своїй творчій біографії "лауреат скількох-то конкурсів".

Показати 5 відповідей

Мар, Так, є такі. Це як хоббі, спорт. І так, мені як початківцю, і любителю, було приємно коли вдавалося потрапити в фінал. Тішило і надавало наснаги далі займатись цим.

avatar
Rose Noire
03.10.2022, 08:05:00

Я не писала у такому жанрі і мені цікаво наскільки добре я зможу - це зробити , як швидко і чи будуть задоволені читачі результатом . А конкурс - це просто привід випробувати свої сили . Головне що ти прийняв участь , навіть попри те що є набагато кращі автори у цьому жанрі або досвідчені ( Я справді в захваті від робіт авторів зі стажем ) і ти не вирішив скласти руки . Все залежить від людини , ви запитаєте сто людей і всі відповіді будуть різні .

Показати 3 відповіді

Rose Noire, Сподіваюсь, Вам цей жарт не знадобиться
:)

Інші блоги
Обрання матрацу)))
Вітаю, любі читачі!!! Запрошую до теплої книги де є зріле кохання та один будинок на двох. «НАХАБА В МОЄМУ БУДИНКУ» Серйозна, життєва, місцями весела історія зрілого кохання. Пошук себе. Прийняття минулого. Щастя
Назву книги про Заборонене Кохання вгадано
Вітаю, мої палкі вогняні! Нову назву книги про заборонене кохання вгадали майже-майже одразу. Я щиро радію, що ви настільки відчуваєте текст та героїв, адже більшість ваших припущень дуже пасували книзі. Правильний варіант
Як (не) покусати мажора. Інструкція у новинці!
Вітаю, мої любі! Після тривалих холодних дощів нарешті розпогоджується на вулиці, а заодно і у авторській голові, тож я згадала, що зовсім забула поділитись деталями про свою найсвіжішу новинку під назвою "Помічниця
Одна з мільйон речей, яку я в тобі люблю.
Вітаю, любі Натхненники!!! Запрошую до книги "Наша дахозносна весна" Цитати з нової глави Більше уривків 18+ та новин ви можете знайти ось тут А ще є можливість отримати щось смачне) Героям
Чи варто прощати обман?
Вітаю всіх! Романтичний період у ВБИВЦІ ІЛЮЗІЙ, схоже, завершився і, при цьому, досить боляче. Чи для обох? Хтозна. Для Ніель - точно. А от що відбувається з Ґілланором - поки невідомо. Чи вдасться йому вирватись з засідки,
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше