Обережно! Гаряче! (або, чи потрібен секс?)

Власне, питання просте: як ви ставитесь до гарячих сцен у книгах? Потрібні вони чи ні? І якщо так, то в якому вигляді.

Я зараз активно працюю над новою книгою "Коронована Змієм" . І настав той час, коди дитя ставить питання про "це", коли варто вирішити, чи будуть у книзі відверті сцени.


З одного боку теми в історії передбачають висвітлення досить особистих стосунків. Герої ні в якому разі не ніжні квіточки. Орка, дроу, темний маг і колишній раб. Кожен із них несе свій багаж травм, дивиться на світ під певним кутом і давно переріс той вік, коли читають казки.

Але, питання в тому, чи варто справді відверті сцени включати в сюжет? Бо я не дуже вмію цнотливо обривати оповідь на самому цікавому. Якщо вже "тримаю свічку" над персонажами, то волію зображати все досить натуралістично (а що як комусь корисно буде? Нове щось вичитає? Тай просто, якщо я вже вбивства і батальні сцени описую детально, то і це теж не омину.)

З іншого боку писати порно - не те до чого я прагну. Так герої кохаються (або ні) але це лише один з аспектів історії, і зводити все до поступально-коливальних фікцій ну зовсім не торт.

Тож сиджу я вся в муках вибору, суворо дивлюся на почату главу із першим майже поцілунком героїв і думку гадаю: а далі то що?

Буду вдячна за вашу думку. Будь яку)) не соромтесь!

13 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Питання не у доречності навіть, а у вмінні написання таких сцен. Секс може бути доречним, проте написаним так, ніби це не еротична сцена, а путівник з анатомії людини. Еротика повинна викликати відповідні емоції читача. Якщо їх немає,то і сенсу в такій сцені немає. Краще показати почуття іншим чином тоді. Способів багато)

Ал Бєлко
15.09.2022, 15:27:52

Христина Лі Герман, Цілком згодна. Сама коли читаю еротику в книжках більше всього люблю саме емоційні відтінки і переживання гг. Особливо якщо вони по різному до всього славляться і є контраст.

Звичайно, побільше, на кожній сторінці і в деталях.
Я взагалі не розумію навіщо в книжках про стосунки діалоги - пропоную одразу заливати все сексом.

А якщо серйозно, то мені здається що тут є два підходи:
1. Визначити свою аудиторію та напрям твору (тут я маю на увазі не тільки жанр, а й взагалі бажаний рівень опису локацій, атмосфери, подій та чуттєвості персонажів. Слушно було б зав'язати на сексі певні моменти, які б в той чи інший спосіб підводили нас до подій(якщо в реальному житті працює, то чому не має працювати тут). Звести визначене вище у моменти, коли це було б доцільно та деталізувати чи ні виходячи з цього. Якщо це справді цінний момент, значить краще його виділи, наприклад рідкістю сексу в творі. Або ж й справді залити то все, якщо це прекрасно показує атмосферу твору.
Сидіти, прокручувати це в голові, порівнювати зі схожими творами, працювати з аудиторією.

2. Або просто писати так, як хочеться, а там читач знайдеться.)

Показати 7 відповідей

Ал Бєлко, Я б сказав, під впливом інших почуттів та емоцій, включаючи небезпеку... або за повної їх відсутності.

avatar
Олена Блашкун
14.09.2022, 10:37:26

Ну, для початку, почнімо з того, що якщо ви не зробили позначку "18+" на самому початку, то вже не зможете цього змінити. А наявність відвертих сцен - швидкий шлях до бану книги. То ж про наявність чи відсутність подібного контенту треба думати з самого початку.
А взагалі все залежить від автора та його аудиторії - хтось полюбляє відверту еротику, а хтось воліє приділити більше уваги почуттям. Якщо не впевнені в тому, що зможете в описі обійтися без жезлів та печер - краще не братися - ставлення до ТАКОГО ПОДАННЯ сильно змінилося і окрім сміху нічого не викличе. А от якщо вмієте гарно поєднати фізіологію та чутливість - круто - це суттєво збільшить аудиторію, тим паче, якщо й з сюжетною лінією та граматикою все ок)

Показати 6 відповідей
Олена Блашкун
15.09.2022, 10:33:43

Леся Найденко, о, цікаво! Дякую

avatar
Буяна Іррай
14.09.2022, 10:35:15

романтична еротика - солодка вишенька у творі. Якщо автор вміє її написати, то чом би й ні?)

Показати 2 відповіді
Буяна Іррай
15.09.2022, 10:03:09

Ал Бєлко, Ой, не знаю що відповісти. Пробувати однозначно треба, аби перевірити успішність написаного може дайте почитати комусь?

avatar
Лоре Лея
14.09.2022, 22:17:50

думаю, треба писати те, в чому тобі комфортно) якщо не йде опис певної сцени, то навіщо себе силувати? Якщо ж все норм із еротикою, то дуже цікаво буде почитати) Якщо ж опис сексу розтягнеться на 3 розділи і книга втратить нахил до фентезі, можливо знайдеш інший літературний жанр до душі) Успіхів, впевнена - все вийде чудово)

Показати 4 відповіді
Лоре Лея
14.09.2022, 22:39:48

Ал Бєлко, цілком позитивно, як автор СЛР тобі кажу)

avatar
Мар'яна Доля
14.09.2022, 09:32:45

Про те, доречні чи ні в тій чи іншій книзі "гарячі" сцени, вирішувати тільки автору. Особисто я дуже відвертих описів не роблю, бо не хочу ставити позначку 18+. З віковим обмеженням книгу незареєстровані на сайті читачі не бачать, та й рекламують такі твори менше. А якщо не ставити 18+ і писати еротику, то модератори можуть заблокувати книгу.

Показати 4 відповіді
Мар'яна Доля
14.09.2022, 10:32:20

Ал Бєлко, Шишки все одно будуть)) Але це чудово, бо власний досвід нічим не заміниш))

avatar
Міа Натан
13.09.2022, 23:20:16

Привіт! Геть не готова говорити на тему блогу. У самої подібні проблеми. Й вирішувати їх тільки автору. Запевняю вас. Але картинку, яку ви використали у блозі, відклала в Pinterest на майбутнє й тема дуже близька. Як, в біса, все це написати, щоб не скотиться у відверту непристойність? Але й без сексу життя стає прісним й нецікавим, а творчість й поготів. Тож... я вирішила — буду слідкувати за вами. Дуже цікаво, чим це все закінчиться. Щиро кажучи, мені дуже імпонує, як ви викладаєте свої думки. Успіхів книзі та її автору!

Показати 7 відповідей
Ал Бєлко
14.09.2022, 09:48:18

Міа Натан, Ну в нюанси я вже саменька занурюсь. Звучить багатообіцяюче!

avatar
Павло Тульський
13.09.2022, 23:06:10

власне...я тут подумав...У Вас жеж є героїня-орка. Тут такий шалений простір відкривається... Охохох (моя божевільна уява, зупинись!!!))) А загалі, мені вже цікаво почитати цю Вашу сцену) Це ж після такого консіліуму)

Ал Бєлко
13.09.2022, 23:12:15

Павло Тульський, Хм... власне орка у мене там єдина з четвірки гг - поборник традиційних сімейних цінностей *сильно замислилась* хоча картинка з тим як якийсь із її спарингів переходить зовсім вже у партер яскрава що капець.

тепер от починаю розуміти що після цього консиліуму гг будуть в двозначних ситуаціях набагато частіше опинятись )))) хах)

avatar
Наталія Косенко
13.09.2022, 21:43:47

Порно - то вже детальний опис з частинами тіла і механічною дією, як на мене. Хто, що, куди й під яким кутом. А еротика завжди умісна, якщо жанр такий. Просто робити акцент саме на відчуттях. Не просто як добре було, трохи конкретики, але головне в сцені - це відчуття обох героїв, які передані через погляди, доторки, поцілунки.

Секс - важлива тема в житті кожної людини, тому писати про життя героя без нього навіть якось поверхнево. Ну знову ж залежно від жанру. Особисто я точно за еротику (не плутати з порно) у книжках з любовною лінією))

Показати 3 відповіді
Ал Бєлко
13.09.2022, 22:40:27

Наталія Косенко, о) як варіант! дякую, так і зроблю

avatar
Лара Роса
13.09.2022, 21:59:10

Гадаю, якщо гаряча сцена доречна й вдало подана, то їй саме місце у сюжеті. На скільки їх буде багато і на скільки вони будуть відвертими - це вже має вирішувати автор. Залежить від того, про що книга, на чому акцентується увага. Врешті, це частина нашого життя, і завжди можна поставити 18+, щоб читачі знали, на що розраховувати.

avatar
Павло Тульський
13.09.2022, 20:26:17

Як на мене, то для дорослого фентезі, тема сексу цілком притаманна. Єдине що, зовсім не варто робти на ній окремий акцент. Тобто, відверта сцена має бути (!), але до того ж, вона має бути описана буденно, не детальніше ніж, скажемо, батальна)

Показати 2 відповіді
Павло Тульський
13.09.2022, 20:54:50

Ал Бєлко, "зрештою надто детальні сцени насильства теж часом називають порно" - ото ж...

Гадаю, що в самому сексі нічого такого нема, інше діло як він описаний. Не моє, коли ти відкриваєш книжку, а там з перших сторінок всі один одного пристрасно люблять,так би мовити. Та, впевнена, що багато хто є фанатом такого жанру, і це теж нормально. Я за еротичні сцени, особливо у ромфанті, жанр такий, як на мене. Буває таке, що прочитала книгу, і начебто все круто, а ось інтиму не було, і це якось розчаровує. Типу, де ж хепі енд? А буває навпаки, читала книгу Діна Кунца і якось не зайшли мені ані описи, ані сам секс, він там був зайвий. Утім,можливо, для інших читачів все було круто.

Показати 3 відповіді
Ал Бєлко
13.09.2022, 20:08:26

Настуся Соловейко, о так, в мене половина гг теж творять, що хочуть, а я вперто намагаюсь за ними встигнути.
Хах) цілком з вами згодна.

avatar
Вірджинія Хоуп
13.09.2022, 17:45:39

Я зазвичай з радістю читаю секс, але якщо він в книзі, так би мовити, в тему. Тобто не просто задля задоволення еротичних потреб читача, а якось суттєво впливає на сюжет, наприклад, на ті ж стосунки героїв. А якщо сцена описана не тільки з фізіологічної сторони, а й з емоційної — то це взагалі самий сік. Бо, як на мене, близькість героїв, особливо перша (перші обійми, перший поцілунок, перший секс) це неймовірно сильний момент в історії.
Коротше, гадаю що секс заради сексу має місце бути, але в літературі конкретного жанру, в інших він повинен нести якийсь сенс.

Ал Бєлко
13.09.2022, 17:59:53

Вірджинія Хоуп, цілком згодна. десь чула правило: якщо з сюжету можна викинути усі відверті сцени й нічого не зміниться, то їх там і не треба. тобто не просто замовчати сам процес, а саме скасовувати секс як такий, але сюжет все одно піде своїм ходом.

взагалі перед тим як сіла писати добряче покопирсалась у всяких гайдах. з одного боку це береже від самих розповсюджених помилок, з іншого, тепер сумнівів більше ніж треба.

дякую за чудову пораду про емоції. якщо таки наважусь писати гаряченьке, буду зосереджуватись на переживаннях героїв, а не фізіології))

Інші блоги
Страсна п'ятниця
Слава Україні! Буде довгий лонгрід Страсна п’ятниця. І я зараз не стільки про свято, оскільки ми всі тут різні і це прекрасно. Я про свою новинку. Треба трохи погомоніти. Я ж
остання година знижки 20% на "таємний звʼязок"
Вітаю, любі! Тільки ще півтори години купуйте книгу в передплаті "Таємний звʼязок", події якої взяті з реалу, з 20% знижкою! Дешевше книга ніколи не буде! На букнеті взагалі неможливо встановити ціну дешевше
Помітили зміни?)
Привіт, мої любі) Я змінила обкладинку до книги “Немовля в подарунок” з різдвяної на міжсезонну))))) Тому не губіть книгу в бібліотеці))) Добра, мила історія Соломії і Дениса, яким підкинули двох малюків
Останні години максимальної знижки!
Запрошую до пристрасної історії від Влади Холод - роману "Таємний зв'язок"! Це емоційна історія про молоду жінку, яка не дуже щаслива у шлюбі. Одного разу на вечірці чоловік знайомить її зі своїм діловим партнером,
Нова Книга! Босорка. У полоні Верховини!
Друзі, як я й обіцяв на 300 підписників буде сюрприз! Так і сталося, тож новий фентезі-твір, що за своєю кількістю сторінок належатиме до повісті, тепер приблизно тиждень виходитиме на каналі! Історія дуже цікава та напруження!
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше