Як написати анотацію?

Сьогодні вже вкотре натрапила на геть непідходящу анотацію до хорошої книги. І спало мені на думку поділитися тим, що знайшла, коли сама стикнулася з подібною проблемою. 

 

Отже, для написання анотацій існує певний алгоритм.

Якщо його дотримуватися, то все вийде.

 

  1. Опис. Де і коли відбувається дія.
  2. Герой. Хто такий і чому його доля повинна хвилювати читача.
  3. Проблема, з якою стикається герой. Що він втрачає або знаходить (це має бути надзвичайно важливим для нього).
  4. Задаємо питання (зможе чи не зможе герой вирішити проблему), інтригуємо читача або приводимо рішення.

 

Що важливо враховувати:

 

  1. Постарайтеся вмістити анотацію в один-два абзаци.
  2. Не робіть оцінок (найсмішніша в світі книга, нове слово в літературі, так ще ніхто не писав, тощо).
  3. Використовуйте прості речення, так інформація сприймається легше.
  4. Не використовуйте в анотації уривок з книги, вирваний з контексту він буде читачеві незрозумілим.
  5. Не переказуйте в анотації сюжет книги. Це не спойлер.

 

Ось  що у мене вийшло, коли я скористалася запропонованим алгоритмом:

 

Анотація до книги ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ МРІЇ

 

Одного дня на київському вокзалі з'явився хлопець у дивному одязі. Особливої уваги на нього ніхто не звернув, а дарма. Не відомо ж хто він і звідки. А раптом прибулець із іншого світу?

Таріс потрапив на Землю зовсім не випадково. Він зробив те, що протягом останніх ста років не вдавалося нікому з його народу - перейшов межу між паралелями. І він не просто мандрівник, а вчений, дослідник.  Що він знайде у нашому світі, кого зустріне, що забажає забрати з собою? А раптом тут на нього чекає загублене відкриття і ще хтось, без кого серце відмовляється битися? Який вибір він зробить: залишиться у Києві, чи все ж таки піде додому із мрією коли-небудь повернутися? 

 

Якщо мій досвід комусь знадобиться, буду рада.

 

18 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Таміла Калас
13.05.2023, 21:05:36

Анотація - моя болюча тема, я їх писати не люблю, не вмію, хай би хто що казав чи радив. Ну не вмію і все.

Показати 5 відповідей
Єва Ромік
14.05.2023, 00:00:18

Таміла Калас, Поцікавлюсь, звичайно, але не з метою критики, а заради знайомства. ))
Бо анотація це така мінлива річ, що її критикувати немає сенсу, адже переписати анотацію можна будь-якої хвилини.

avatar
Анні Кос
13.05.2023, 20:56:53

Я б ще додала: уникати імен, назв, риторичних питань. Один-два персонажі, основний конфлікт, жодних узагальнень, тільки конкретика

Показати 5 відповідей
Єва Ромік
13.05.2023, 23:20:36

Анні Кос, Про синопсиси пишу у книзі А ДАВАЙТЕ НАПИШЕМО РОМАН. Подивіться на моїй сторінці, вона невелика. Там також є алгоритм написання. У якості приклада навожу свій синопсис до роману ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ МРІЇ.

avatar
mi larde
13.05.2023, 21:42:10

ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ МРІЇ - захоплюючий роман про хлопця на ім'я Таріс, який з'являється на київському вокзалі у дивному одязі і привертає увагу всіх навколо. Виявляється, цей загадковий прибулець не просто мандрівник, а вчений з іншого світу, який здійснив неймовірну подорож крізь паралелі.

Таріс відправився на Землю з метою дослідження і відкриття. Його зустрічі в Києві несподівано змінюють все - він виявляє загублене відкриття та знаходить справжню любов. Зіткнувшись з важким вибором, він мусить вирішити, чи залишатися у цьому світі і реалізувати свої мрії, чи повернутися до свого дому з надією повернутися колись.

"ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ МРІЇ" - це захоплива історія, яка переносить читача у світ таємниць, відкриттів і незабутніх емоцій. Ця книга спонукає задуматися про важливість мрій, вибору та цінності кохання. Вона зачаровує своїм напруженим сюжетом і переплітає реальний світ з фантастичними елементами.

Чи зможе Таріс зберегти свою мрію, яка стала його найбільшим надбанням? Відповідь на це запитання чекає на вас у сторінках "ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ МРІЇ".

Єва Ромік
13.05.2023, 22:01:33

mi larde, Дякую. Це надзвичайно цікаво, подивитися на свій роман очима іншої людини.

avatar
mi larde
13.05.2023, 21:40:58

Якщо ви хочете написати анотацію, ви можете дотримуватися наступних кроків:

Визначте ціль анотації: Що саме ви хочете передати потенційному читачу? Чи це загальний огляд, опис змісту, основні теми або ключові ідеї?

Зверніть увагу на головні елементи: Виділіть основні теми, ключові ідеї, цільову аудиторію та особливості тексту, які слід включити в анотацію.

Стисло опишіть зміст: Скоротіть оригінальний текст до його основних елементів. Спробуйте передати основну ідею або зміст, не уточнюючи деталей.

Будьте чіткими і лаконічними: Використовуйте зрозумілу мову і стислий стиль письма. Дотримуйтесь обмеження на кількість слів або символів, які задані вам.

Перевірте і редагуйте: Перевірте свою анотацію на правильність і зрозумілість. Виправте будь-які граматичні або стилістичні помилки.

Основна мета анотації - зацікавити читача і надати йому достатньо інформації, щоб вирішити, чи хоче він читати текст повністю

Єва Ромік
13.05.2023, 21:59:52

mi larde, Хороший алгоритм, хоч і дещо складніше сформульований. Гадаю у нього знайдеться чимало прихильників. Дякую.

avatar
Рома Аріведерчі
13.05.2023, 21:06:42

"Одного дня на київському вокзалі з'явився хлопець у дивному одязі. Особливої уваги на нього ніхто не звернув, а дарма. Не відомо ж хто він і звідки. А раптом прибулець із іншого світу?" - цього більше, ніж досить. Все інше нічого не додає. І герой не настільки зацікавив дивним одягом, щоб цікавило все інше. В столиці одягом мало кого здивуєш, десяток.Тож локація теж ні про що не говорить, але і це нецікаво. Спойлер невдалий. Він занадто багато відкриває, а нічого з описаного не наводить на цю думку.
Тут методична помилка.
В анотації треба дати цікаве для читача, а не для героя.
Описи взагалі треба скорочувати до мінімуму, а якщо вони є, то описувати конкретику. Дивний - це ні про що. Одного дня - зайве. Ну не можна ж з'являтись довше дня. То ж не чеширський кіт.
Варіант - На одному з київських вокзалів (автобусних, залізничних, може річковому?) Пасажири побачили хлопця, одягнутого в кілт і вушанку. Він гадав, що вдало замаскувався під місцевих. Пасажири - чи не холодно йому босим в калюжі, де плавають крижинки. Ні він, ні пасажири гадки не мали, що чекає на цього дивака. коли він вийде на вулицю,зплишаючи за собою мокрі відбитки ... )

Показати 3 відповіді
Єва Ромік
13.05.2023, 21:40:09

Рома Аріведерчі, За це я вас і люблю.

avatar
Раміна Тісова
13.05.2023, 20:37:57

Добрий вечір, пост ваш дуже корисний, а особливо для мене, тому що я починаю писати книгу і не могла зрозуміти як цю анотацію писати велике дякую !

До речі ваша анотація мені дуже сподобалася і зацікавила напевно найближчим часом я прочитаю одну чи дві ваші книги може бути і більше не знаю що сподобається)))

Єва Ромік
13.05.2023, 20:56:52

Раміна Тісова, Дякую. Рада буду почути вашу думку про мої книги. Всі поради щодо того як написати роман я зібрала в окрему книжечку і опублікувала на своїй сторінці. Там трошки більше ніж в блогах :). Можливо ви знайдете ще щось корисне. Повідомте, як почнете публікацію, неодмінно поцікавлюся і залишу відгук. Бажаю успіху.

avatar
Єва Ромік
08.04.2023, 12:24:18

Я скористалася порадами друзів і підкорегувала трошки анотацію, прибрала два осанні речення в першому абзаці. Стало дійсно краще. Дякую.

avatar
Елена Быстрова
09.09.2022, 12:17:26

Дякуємо за цікаву інформацію!

Єва Ромік
09.09.2022, 13:15:42

Елена Быстрова, Прошу. ❤

avatar
Лара Роса
09.09.2022, 11:35:19

Дякую! Зберегла собі)

Показати 2 відповіді
Лара Роса
09.09.2022, 11:53:03

Єва Ромік, Дякую)

avatar
Рома Аріведерчі
08.09.2022, 15:31:00

Не ображайтеся. Анотація у вас гарна - мене особисто б привабила тому. що я люблю жанр і в темі. як там все має починатися.
Але сам текст порушує рекомендації з блогу (і правильно робить, до речі. Рекомендації ті скоріше для друкованої книги)
Чому - Ну тому, що невідомо, чого треба хвилюватись за героя. У нього все добре - прибув і молодець дослідник. А далі іде спойлер. Ні, спойлерище - переказ і натяк на те, чим закінчиться. Як спойлером є і рекомендоване питання "чи вдасться". Та звісно вдасться.
При тому - повторюю - анотація для любителів жанру зайде.
А це означає, що самі рекомендації не тойво )
До речі тут у топових авторів повно анотацій-цитат. І знаєте, воно не завадило популярності. Скоріш навпаки.

Показати 4 відповіді
Рома Аріведерчі
08.09.2022, 16:55:20

Єва Ромік, Я взагалі говорю про те, що анотація для друкованої книги й електронної - різні речі. Навіть ті хто пише книгу повністю або на 2\3, як я, і потім викладає, не робить це одним шматком ( а якщо робить - то не треба так більше робити) Читач електронної книги, а більшість з них бачить книгу саме в процесі, не може зробити того, що роблять читачі в магазині - погортати й перевірити,чи там є те, чим заманюють. Він бачить іконку обкладинки - часто це просто пляма, схожа на тест Роршаха. І перші три речення в анотації. Якщо вони теж не цікаві або невпізнавані, далі діло не піде. Якщо все ж клікне на анотацію, то там має бути те, що змусить перейти на першу сторінку. Бо їх може бути небагато. І до двох третин читачів ми втрачаємо на першій сторінці. І ще невідомо скільки - через невиразну обкладинку й анотацію. Тож перші три фрази вирішальні. Нікому не цікаво, чи дописана книга - то вже потім. Цікаво чи варто на неї переходити серед тисяч інших.
В цьому різниця. І вона важлива.

avatar
Валера Дорович
08.09.2022, 16:18:23

Як на мене – цілком робочі поради.
Щодо вашого прикладу, я б спробував з 4 речень зробити 2 у першому абзаці та з 6 - 3 у другому. Втім, розумію, що роздавати поради найлегше :)

Показати 2 відповіді
Валера Дорович
08.09.2022, 16:54:58

Єва Ромік, Ось знаєте, погоджусь! :)

avatar
Буяна Іррай
08.09.2022, 12:55:36

Загалом розписано добре, з порад не погоджуся з 4 пунктом, де не можна використовувати уривки. Якщо ви аналізували бестселери порталу, то більшість анотацій саме - уривок. Якщо коротко узагальнити блог, то анотація - це коротка реклама, котра має користуватися усіма хитростями, щоб викликати у читача бажання розгорнути книгу.
З вашої анотації перші два речення не подобаються, вони там зайві, як на мене. З наступного абзацу і так зрозуміло що він прибулець,нашо повторювати? Далі ви порушили власне правило, частково розкрили сюжет книги, хоча це й зроблено для інтриги, але можна цікавіше. Якщо нахил на любовний роман, то для успішності ще трішки підкорегуйте. Коли це більше фантастика, То трішки поправити початок, та поставленні запитання. А то ви з кожним наступним наче відповідаєте на попереднє.А головна інтрига твору зав'язалася на кінцевому виборі, повернеться, чи залишиться.

Показати 3 відповіді
Ганна Зюман
08.09.2022, 15:15:15

Буяна Іррай, Єдине вірне правило "це коротка реклама, котра має користуватися усіма хитростями, щоб викликати у читача бажання розгорнути книгу." ❤ (ɔˆз(ˆ⌣ˆc)

avatar
Роман Муха
08.09.2022, 14:05:59

Дякую, це перший блог який я зберіг)

Єва Ромік
08.09.2022, 14:26:38

Роман Муха, І вам дякую. Успіху у творчості!

avatar
Софія Вітерець
08.09.2022, 12:52:22

Цікаві спостереження)))
У мене ніколи не було з цим проблем, якось слова приходять самі. А от з синопсисами.... Можливо, поділитеся у наступному блозі ще й такими порадами?))) Буду дуже вдячна)))

Показати 2 відповіді
Софія Вітерець
08.09.2022, 14:02:53

Єва Ромік, Та це лише для конкурсів, але мучуся з ними конкретно))) Дякую))) Чекатиму)))

avatar
Уляна Скіденко
08.09.2022, 13:38:58

Думаю, анотація має підходити стилю твору. Інколи це авторський опис, в другому випадку така собі сповідь героя.
А от уривки, вирвані із контексту, як тут популярно, я не розумію. Ніби автору лінь було щось вигадувати.
З іншого боку, якщо читач шукає конвеєрну книжку, яка дотримується всіх канонів улюбленої теми, типу мільйонерів, босів, "владних" чоловіків-соціопатів, несподіваної вагітності і т.д, то реально навіщо анотація? Там часто тільки імена змінюються)

Єва Ромік
08.09.2022, 13:49:26

Уляна Скіденко, Цілком погоджуюся з вами по всіх пунктах. :) :) :)

avatar
Елена Шевцова
08.09.2022, 12:48:26

Дякую єво! Корисна інформація!

Показати 2 відповіді
Елена Шевцова
08.09.2022, 12:58:02

Єва Ромік, Дякую)

avatar
Лоре Лея
08.09.2022, 12:42:27

Круто, дякую) зберігаю пост до бібліотеки)

Єва Ромік
08.09.2022, 12:45:50

Лоре Лея, Нехай все у вас добре виходить.

Дякую. Чудова рекомендація. У мене з анотацією завжди проблеми.

Єва Ромік
08.09.2022, 12:43:56

Ліліт Наві (Lilit Navi), Прошу. Успіху!

Інші блоги
Промокоди до книги "Назавжди моя"
Вітаю мої любі ;) Декілька промокодів вже чекають на вас )))) Надіюсь вам сподобався моя творчість, буду чекати на відгук у коментарях книги )))) Назавжди моя Злата : Мого дядька вбивають у мене на очах, ще й
А хто це в нас тут такий соромʼязливий?
Чому на попередній запис аж нуль реакції? Ви не соромтеся! Цей автор добрий і в принципі лояльний. В цьому плані, я схожа на Маркуса — можу зтерпіти і вислухати багато чого. Та краще все ж не зловживайте. Жартую!
Гра в слова.
Вітаю всіх приймаю естафету від Лариси Бондарчук. Й теж беру участь у міжавторському челенджі від пані Турянської. Тобто з вас слова, а з мене міні оповідання, або щось типу того. Слова очікую до завтрашнього вечора. Побачимо,
Міжавторський челендж. Гра в слова
Я знаю, що від мене ніяк не дочекаються завершення "Принца...", але доки маю із ним проблеми і працюю над іншим твором для вас, перехоплюю естафету від Тетяни Овчіннікової і долучаюся до челенджу, вигаданого Інною Турянською.
"Покорити Голлівуд" офіційно завершено!
Привіт всім! Моя книга "Покорити Голлівуд" офіційно завершенна. Нажаль мені її прийшлось скоротити, адже під кінець вона мене порядком замахала. Книга класна і тм. тп., ае в мене намає вже сил тягнути 3-4 маштабних
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше