Мовомаратон! Флешмоб "діалектизми"

Привіт всім. Зараз беру участь у мовомаратоні, який почався з нагоди 30-тиріччя незалежності України. Суть маратону в тому, щоб поступово старатися перейти на українську мову замість російської(хто не знає, я живу в Харкові, і тут все моє оточення - чоловік, дитина, батьки, друзі - розмовляють російською, і я ніяк не можу перейти повністю на українську через це).

На маратоні у нас бувають дуже цікаві завдання. Ось наприклад сьогодні нас попросили знайти по п'ять діалектизмів з області, в якій ми живемо!

Я подумала, що ми тут, на Букнеті, також могли б зібрати свій список таких слів...

Не просто з інтернету, а реально вживаних, які додадуть автори та читачі =))

Тому пропоную всім авторам і читачам тут в коментарях написати скільки-небудь слів-діалектизмів з їхнього регіону =)) Почну з себе, я родом з Харкова, але жила ще й у Львові, тому напишу за ці дві області(але ви можете і в ці області теж додавати свої слова в коментарях):
 

ДІАЛЕКТИЗМИ 
Харків: тремпель(вішак), сявка(хуліган), змійка(застібка на молнії), ля(глянь, подивись), шо(що), каклета, стулка, хатина (в селі так називають кухню, що в хаті), плохенький(худорлявий), дати боцки( це на кшталт роздати на горіхи, резиняві(це гумові чоботи), клуня(сарай, де зберігають сіно), мАстерка(спортивна кофта)

Львів: ровер(велосипед), гуртівня(магазин типу оптовий?? маленький, зазвичай зі спиртним), канапка(бутерброд), філіжанка і горнятко(чашка), пироги замість вареників, зупа замість супу, баняк замість каструлі, ходити на лялі(типу на тусовки ахах)) , андрути(вафлі)

Київщина(південь Київщини, на межі з Вінницькою і Черкаською областями):  "пательня"(сковорідка). Ще з особливостей вимови: "гогірок" ( огірок), "бараки" ( буряки), "пуришки" ( порічки, червона смородина), "беріг" ( берег, у іменах, що починаються на голосну, старші люди додають "Г": Ганя, Голька, Гандрій. Шуфляда\шухляд(к)а(висувний ящик у меблях.
Шофер( водій), Шуф(х)ля( лопата, якою наш двірник відкидає сніг узимку, така пласка й широка, не та, якою копають землю).

Сумщина: гурок(огірок), тормозок(ланч бокс), крОвать, вішак, Лайба(велосипед), стульці(стільці), холодець або окрошка(окрошка), захолод(холодець),  храм(це не церква. Поїхати на храм означає сходити в гості), "пОмАдОри, ОбрАкоси". 

Дніпро: пiнджак(піджак), балакають(розмовляють), в неозначенiй формi дiєслова мають закiнчення "ть". Наприклад: будемо спать, а не спати. "шведка" на сорочку з коротким рукавом, тормозки(ланчбокси), називають), брехунець (радіо таке старе раніше було, з окремо виділеною мережою). Лісапєд (велосипед), бутер (бутерброд)

Донецьк: тремпель та мастерка у нас також кажуть))) (Донецьк)

Полтавщина-Кіровоградщина: теж балакають, а не розмовляють,  "стуло"(стілець), "чара" (сковорідка)

(тут є картинка, поновіть сторінку якщо не бачите)

Рівненщина: гуртОвня(теж саме, що "гуртівня" у Львові), досціпний(типу дуже пробивний), видзіґорний (ошатний), ну і манера замінювати "о" на "у" - субака, курова, пурося)))

Вінниччина:  "Ой яка страшна!" (коли дуже худа),   пужечки.(біла та червона смородин)

Українська діаспора в Денвері:  : "Пів на фіфті" замість "Fifty-fifty" (50 на 50) та "Help me, бо помру"

 

А з якої області ви?

Які слова у вас там є такі цікавенькі?)))

Розкажіть))) 

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Віта Волч
25.08.2021, 16:24:30

тремпель та мастерка у нас також кажуть))) (Донецьк)
Коли жила біля Дніпра, у них кажуть "шведка" на сорочку з коротким рукавом) може не тільки там так кажуть, але не чула більше такого
на Вінниччині кажуть "страшна" коли дуже худа. "Ой яка страшна!" А ще там називають білу та червону смородину - пужечки

Холод Влада
25.08.2021, 21:22:58

Віта Волч, Дякую, додала))

avatar
Лана Василенко
25.08.2021, 15:30:06

Згадала, як моя бабця (царство їй небесне) говорила "пОмАдОри, ОбрАкоси". Якщо це діалектизм, можете додати.

Показати 5 відповідей
Холод Влада
25.08.2021, 20:56:57

Лана Василенко, Клас) зараз додамо))

В Дніпрі теж ланч бокси тормозками називають) А ще у нас є брехунець (радіо таке старе раніше було, з окремо виділеною мережою). Лісапєд (велосипед), бутер (бутерброд). Може потім ще згадаю, або почую))

Холод Влада
25.08.2021, 20:56:41

Богдан Государський, Дякую за участь))) додала))

avatar
Рома Аріведерчі
25.08.2021, 17:35:35

В Києві, мабуть, проживає більше половини приїжджих. І зрозуміти, звідки ці діалектизми, досить важко.
От вам трійко на одну букву:
Шуфляда\шухляд(к)а - висувний ящик у меблях.
Шофер - водій.
Шуф(х)ля - лопата, якою наш двірник відкидає сніг узимку, така пласка й широка, не та, якою копають землю.

Показати 2 відповіді
Холод Влада
25.08.2021, 20:54:44

Рома Аріведерчі, Додала))) дякую

Це не діалектизми, напевно, але вислови нашої української діаспори у Денвері запили в душу. Вони кажуть: "Пів на фіфті" замість "Fifty-fifty" (50 на 50) та "Help me, бо помру" Веселе поєднання двох мов)

Холод Влада
25.08.2021, 18:32:03

Інка Мілашевська, додала)) клас

avatar
Устина Цаль
25.08.2021, 13:35:13

Дивні якісь діалектизми для Львова, живу тут 13 років, але ніколи не чула "ходити на лялі")) Ровер говорять не тільки на Львівщині, на моїй рідній Рівненщині теж, як і гуртівня, тільки на Рівненщині кажуть гуртОвня. А з типово львівських - то канапка, філіжанка, горнятко, пироги замість вареників, зупа замість супу, баняк замість каструлі тощо.
До речі, на Рівненщині (не знаю, чи всюди, але в моєму селі точно) є такі словечка, як досціпний (типу дуже пробивний), видзіґорний (ошатний), ну і манера замінювати "о" на "у" - субака, курова, пурося)))

Холод Влада
25.08.2021, 13:36:25

Устина Цаль, о, ці теж чула... ( канапка, філіжанка, горнятко, пироги )
Зараз додам)))
Ну я ж не місцева, от які слова чула, такі і додала до львівських)))

avatar
Мар'яна Доля
25.08.2021, 13:00:52

У нас на сковорідку кажуть старші люди "пательня". Ще з особливостей вимови: "гогірок" ( огірок), "бараки" ( буряки), "пуришки" ( порічки, червона смородина), "беріг" ( берег, у іменах, що починаються на голосну, старші люди додають "Г": Ганя, Голька, Гандрій.

Показати 6 відповідей
Холод Влада
25.08.2021, 13:08:40

Мар, =))) ми з друзями з ідеєю збірки, де події в маленьких новелах відбуваються в кожній області і Криму навіть до трійки конкурсу "Книги майбутнього" увійшли))) тема цікава, отам можна було б розгулятися з колоритними слівцями в прямій мові!

Я майже Ваша землячка, сама з Харківської області, але навчалась і жила також в Харкові) В селі, де живе моя бабуся (також Харківська область), є цікавенькі слівці і вислови:
- хатина - в селі так називають кухню, що в хаті);
- плохенький - так називають худорлявих (пам'ятаю в дитинстві я ніяк не могла зрозуміти, чому мене називають "плохенькою", я ж хороша))))
- дати боцки - це на кшталт роздати на горіхи);
- резиняві - це гумові чоботи;
- клуня - сарай, де зберігають сіно.
Є ще багато, але одразу пригадалися ці))))

Холод Влада
25.08.2021, 13:01:11

Олександра Чернобай, круто! "клуню" знала, "резиняві" здогадалась би, "плохенький" теж колись чула! Зараз додам!

avatar
Анна Пахомова
25.08.2021, 12:46:18

У нас на Полтавщині-Кіровоградщині теж балакають, а не розмовляють)))
Ще кажуть "стуло" на стілець
Є місця де на сковорідку кажуть "чара"

Холод Влада
25.08.2021, 12:49:15

Анна Пахомова, о, вперше почула "чара", цікаво)) Додала)))

Згадала. Моя знайома говорила "пiнджак". Слово здалося кумедним i я його використовувала як жарт. Ох i попало менi вiд татуся!

Показати 3 відповіді
Холод Влада
25.08.2021, 12:37:29

Iрина Мащенко (Iryna), цікаво! Дякую, додала!

avatar
Оля Дзюба
25.08.2021, 12:00:54

Я з Сумщини. В моєму рідному місті говорять на суржику, в Києві я спілкуюсь російською й українською.
Місцеві (рідні) слова, які зараз згадуються:
1. Інші кажуть огірок, а ми просто - гурок
2. А ще в нас є тормозок, а для інших просто ланч бокс.
2. Ніколи ми не кажемо ліжко або кровАть, а тільки крОвать.
3. Тремпель, плечики - звичний вішак
5. Лайбою інколи ми так називаємо велосипед
6. Ніяких стільців, а тільки стульці.
7. Окрошку ми називаємо холодцем або окрошкою, а холодець - захолодом.
8. А ще внас є храм. І це не церква. Поїхати на храм означає сходити в гості. Зазвичай, це якесь одне або два релігійні свята, коли один до одного ходять в гості. Інколи села і міста умовно розбиті на два або три храми (так кажуть у народі). Одні приймають гостей на Покрову, інші - на Спаса, хтось - на Пречисту і т.д.

Коли я опинилась в Києві і жила в студентському гуртожитку, спочатку ми не розуміли "місцеві" слова один одного і частенькь сміялись.

Холод Влада
25.08.2021, 12:08:55

Оля Дзюба, Круто! Зараз додам!))) Додала!

Інші блоги
Знижки! А також шикарна новина зі світу Назавжди!♡
Мої любі! Сьогодні знижки на всі мої книги! - 20% Б'ємося об заклад, що ти мене кохаєш? Віддана за борги Мир для мене Я тобі вiрна Його сонце А ще я готую для вас просто бомба-новину! Невже ви могли подумати,
Невже такі бувають?
Вітаю, мої любі читачі!) Гарний, розумний, галантний, мужній, наполегливий, ерудований, вміє повестись так, що жінка одразу відчуває себе особливою. Саме з таким чоловіком познайомилась Лія під час відрядження. Невже він
Про нову книгу
Всім привіт! Автор, котрий більшу частину часу мовчить, знову на зв'язку. А моє мовчання відбувалося не просто так, а супроводжувалося доволі плідною працею над новою книгою. Як ви пам'ятаєте, цією книгою є повість
Це для гарного початку вікенду!)
Відразу дві знижки сьогодні! Дочка найкращого друга - Вона твоя дочка? - Вимовляє зі сталлю в голосі - Так, моя гордість та радість, - батько мене нахвалює. - Вона виросла. Змінилася. Не впізнати. - Викарбовує зло кожне
❤️ Візуалізація-спойлер 12 глави "Коханої..." ❤️
Всім привіт! Опівночі вже вийде 12 глава! І в ній ми зустрінемо когось дуууууже знайомого))) Як вважаєте, кого саме? І які це можуть бути події/обставини? Додаю невеликий спойлер-візуалізацію:
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше