Булінг серед письменників! Міф чи реальність?

Друзі. Нині писав, хоча такий важкий день вийшов, що Боже борони. Писав "Літератора". І дещо пізніше, при таємних обставинах, наштовхнувся на відчуття певного дежавю, наче описані мною події могли відбуватися у реальності. Описував моменти навмисного, організованого, хейтерства між письменниками. Мені стало цікаво, оскільки я ще дуже молодий автор. У порівнянні з досвідченими колегами просто школяр, хоч знаю багатьох ще молодших за мене авторів. Як письменникам вдається виявити білінг з боку колег? Де межа між критикою та булінгом? Які емоції допомагають залишитися при цьому адекватною людиною? Як у коментарях не перейти на особистості та оцінювати тільки текст? Це важлива тема. Якщо у Вас є думки, радо пишіть. Допоможете мені з текстом "Літератора".

19 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Інна Турянська
07.08.2022, 23:47:25

Особисто я трохи боюся хейтерства, і взагалі всяких різних конфліктних ситуацій. Але розумію, що без нього, напевно, не буде. Тож потрібно навчитися це сприймати і аналізувати.
Якщо мені не сподобався якийсь твір я не пишу образливих слів чи щось таке. А якщо сподобався, то стараюся підтримати автора хорошим коментарем.

Показати 2 відповіді
Інна Турянська
08.08.2022, 12:56:16

Лоре Лея, Дякую за підтримку та вашу думку.

avatar
Лоре Лея
08.08.2022, 12:15:06

Привіт, дякую за блог) Вважаю, що критика це нормально) Іноді справді буває дієвою та актуальною, коли колеги та коліжанки підказують моменти, на які просто не звертаєш увагу. Насправді ж будь-яка література, на мою думку, має право на існування, особливо якщо є читачі, яким цікаво досліджувати твоїх героїв. Мене дивує коли автори фентезі обговорюють "недоцільність" любовних романів чи навпаки, бо ну не можна порівнювати такі речі та знецінювати щось одне. Вони ж орієнтовані на різну аудиторію. Молодий автор має писати, писати більше, бо тільки так можна створювати щось справді якісне та цікаве. Тільки шляхом спроб та помилок, як інакше? А до критики звикайте, бо завжди знайдеться той, кому не подобається і все не так, та чи варто орієнтуватись на це?

avatar
Ivaniuk Ivanna
10.05.2021, 17:06:40

Нажаль, але це правда. Сама стикнулася з цим) Одна авторка написала, що в моєму творі багато помилок і, щоб я йшла вчитися, а не писати маячню. З помилками я була згідна й заморозила книгу, щоб виправити все, але з тим, щоб мені вказували, що робити - ні. Доволі ввічливо відповівши я й забула про це, але коли виклала новий твір мені написали, що моя книга викликає нервовий сміх у тієї людини, я далі нормально написала: «Рада, що змогла розвеселити», а потім пішло й поїхало... Аби далі не розводити багнюку під книгою я написала, щоб вона переходила в інстаграм й видалила "гілку". І вже в особистих повідомленнях почався капець. Якщо коротко, то по її словам мої твори "фігня" і нікому не потрібні. Написавши, що це її думка, адже кожному своє, Я просто ігнорувала, що вона мені пише. І здавалося, що день уже зіпсований, але я змогла зайняти перше місце по рейтингу, за що я дуже вдячна читачам ʕ •ᴥ•ʔ Мене почали підтримувати автори, з якими я ніколи не спілкувалася, і це для мене багато значить до сих пір) Вже пройшло доволі багато часу від тоді, і серед авторів був такий тренд в інстаграмі, як анонімні питання, я, звичайно, теж не в трималася й завантажила F3, де мене почали хейтити ↓

Показати 4 відповіді
Наталка Черешня
08.08.2022, 12:04:30

Alesia, А, це маються на увазі коментарі сторінки, які бачать всі. Дякую.

avatar
Хейлі Ред
28.03.2021, 23:25:09

Знаєте, одного разу розсилала всім оті 'запрошую дочитання' і потрапило повідомлення до автора. Чи то він був не в гуморі, чи то я, ще досі не розумію. Якщо коротко, то отримала лонгрід. Розкритиковано все, навіть обкладинка. На емоціях написала йому 'дуже гарну' відповідь. З часом заспокоїлася, усвідомила, що це пішло мені на користь, стало так званим 'поштовхом'. Адже я почала більше вичитувати текст, редагувати все. Якось натрапила на книгу однієї авторки-початківця, яка була 'в новинках'. В тексті там — абищо. От і написала, що проблеми з розділовими знаками, є опечатки. Але мене заклювали. Одна читачка(подруга авторки) почала писати, яка я страшна. Хоча на аватарці навіть не моє фото.
Однак це все досвід. Я тепер спокійніше реагую на критику, якщо вона конструктивна. Не розсилаю нікому ті повідомленням. Вважаю, що твір і так знайде свого читача. Але тут, на Букнеті, є багато авторів, які б із задоволенням розпочали скандали для піару. Теж мені не подобається, коли мій твір критикують так, ніби я вже за плечима маю сотню романів. Я гадаю, що критика повинна бути на тому рівні, що й пише людина. Можливо, половина взагалі не в тему, але чомусь захотілось написати))

Показати 3 відповіді
Буяна Іррай
08.08.2022, 00:24:44

Буяна Іррай, (Чогось стерлося закінчення )

...Крч, пишіть, творіть, розвивайтеся. Чим більший успіх, тим привабливішим смаколиком будете для хейтерів, отож сприймайте критику як належне))

avatar
Лео Нур
07.08.2022, 21:21:35

Коментар видалено

Інна Камікадз
07.08.2022, 22:04:11

Коментар видалено

Iнодi краще булiнг, нiж вiдсутнiсть уваги. Саме так "гартується сталь".

Показати 6 відповідей

Iрина Мащенко (Iryna), +

А я думав що серед письменників, особливо "зелених" найприємніше ком'юніті!
Здавалося б, де може бути ще мирніше? Хіба лише на російському кладовищі.)

Не звертати увагу на такий собі булінг, спокійно приймати певні висловлення й робити роботу над помилками зі свого боку. Все це соц.мережа й легко не піддатися емоціям, гірше коли булінг проходить в колі оточення, бо ти бачиш як до тебе ставляться... Зазвичай пишуть ті, що заздрять твоєму успіху. Коректно відповісти й не реагувати на чужий яд

avatar
Мартін Штарк
10.05.2021, 17:39:38

Я теж молодий автор. Стикалася з різним. Добре, що хоч коментарі таких хейтерів можна видалити. :)

avatar
Анилаг Аберт
28.03.2021, 09:55:18

Стикалася з різним ставленням. І дружелюбним, і дивним... Для себе зробила висновок, що завжди залишатимусь Людиною для тих, хто є Людьми. Для неадекватів в моєму житті місця зовсім нема)

Показати 15 відповідей
Лана Василенко
01.04.2021, 07:23:49

Тарас Мельник, Ой, як ви точно підмітили.

Тарас Мельник
30.03.2021, 00:13:06

Євген Палашинський (Палаш), Коротко, але це Ваша думка.

avatar
Рома Аріведерчі
28.03.2021, 01:10:32

Нічого з власного досвіду. Але свого часу Союз письменників нашої країни написав тони доносів і пересаджав сам себе в табори. Ото був булінг 80-го левелу. А зараз тільки спроби психологічного тиску, що можуть дати ефект Стрейзанд, а зовсім не знищити об'єкт булінгу.
Може бути й таке, що митці - вічні підлітки за темпераментом, тоді реагують, як діти в школах на булінг. В такому разі і самогубство можливе.
Доросла розвинена людина творчої професії навряд чи буде сприймати серйозно нападки саме колег по художньому цеху. То звична творча обстановка, так би мовити.

Показати 10 відповідей
Тарас Мельник
28.03.2021, 19:10:30

Рома Аріведерчі, Я дико дивувався, однак у неомодерніську епоху таке має місце у житті хворих соціальними мережами та хейтерством)))

avatar
Мар'яна Доля
28.03.2021, 11:05:13

Я читаю часом у соцмережах подібні історії . Зробила висновок. що краще взагалі не реагувати на провокації. Ну. це моя позиція. А деяким авторам. навпаки, хейтерство стосовно них приносить користь. вони розганяють неабиякі срачі навколо найменшої критичної ситуації, і навіть. коли та вже затихає, приходять і підкидають дрівець у вогонь. з чого закрадається підозра. що може такі ситуації використовуються й для піару. Наприклад, нещодавно одна відеоблогерка розкритикувала історичний роман, то до цього про нього мало хто знав, а як авторка почала сваритися з нею, і робила це з великим розмахом. приваблюючи багато сторонніх глядачів і читачів, то в коментарях відразу стало мелькати : "Я про книгу вперше чую, але тепер треба купити, бо ж цікаво. що там"))

Показати 7 відповідей
Тарас Мельник
28.03.2021, 18:51:45

Мар'яна Доля, Так. Якщо спробувати годувати, то навіть образи у свою адресу вони сприймають як належне та отримують від того моральне задоволення, наче приниження когось у будь-якому плані може зробити їх самих щасливими...

avatar
Стася Павлів
28.03.2021, 10:20:44

На мою думку, критику від булінгу. В останньому немає змісту, лише викладання коричневої маси. Тоді як критика, це про слабкі і про сильні сторони твору. Бо людина ж бачить не лише погане.

Показати 3 відповіді
Тарас Мельник
28.03.2021, 17:50:43

Стася Павлів, Взагалі, як я помітив, більшість читачів все таки не пише коментарів. Просто прочитав і далі десь перегорнув, навтіь якщо сподобалася книга. Тут також тільки найактивніші тримають передову. На таких читачах усіх наші рейтинги, - зазвичай вони часто несуть конструктив.

avatar
Устина Цаль
28.03.2021, 17:09:58

Булінг чи не булінг, але плювання отрутою ох яке поширене у письменницьких колах) І починається воно часто якраз у відповідь на критику. Зрозуміла це ще коли тільки почала гуляти літсайтами і тусуватись офлайн у творчих колах. Після того взяла за правило не заводити близького знайомства чи ще гірше, дружби, з колегами по перу. Бо тут яка річ - ти хороший друг-колега, доки хвалиш, і одразу стаєш ворогом, коли, не дай Боже, покритикуєш. Скільки разів ставала свідком того, як письменники/поети обговорюють одне одного за спиною!
Інший аспект - заздрість. "От твір того-то лайно, а як читають! Примітив і несмак, читачі дурні, автор нездара...". Й пішло-поїхало.
Тому моя думка щодо Ваших запитань така: найкраще зосередитись на читачах і триматися подалі від інших авторів)) Ну або читати лише тих, хто дійсно подобається, інших просто ігнорувати. А якщо хейтять вас, найбільш дієвий також ігнор.
Хороша критика завжди аргементована і до неї слід прислухатися, бо це можливість глянути на власний твір з іншого ракурсу. Але критика рідко вдається до надмірної іронії і сарказму, якщо в хід пішли ці інструменти - це вже булінг і порскання отрутою.

avatar
Інна Камікадз
28.03.2021, 09:38:52

Якось одна авторка також задавалася подібним питанням, і тоді я їй написала, що все залежить в ступеня нашої вихованості, відтоді моя думка не змінилася:)

Показати 4 відповіді
Інна Камікадз
28.03.2021, 12:58:27

Тарас Мельник, отож-бо!:))))

avatar
Ірина Айві
28.03.2021, 10:44:05

Люблю розумну критику . Цікавлюся думкою розумних людей . Для мене це важливо , бо якто кажуть з ким поведешся ... , а людську підлість (булінг) краще обходити стороною . На жаль є у світі така категорія людей яка не задоволена цілим світом і тут нічого не вдієш (не варто стукати до глухої стіни )

Тарас Мельник
28.03.2021, 12:43:26

Ірина Айві, Погоджуся з Вами. Є люди, які вважають себе непересічними геніями на тлі епохи. Однак реальність кусається, і коли вони це усвідомлюють, то рятуються тільки думкою, що всі їхні біди через інших... таким точно нічого не доведеш без терапії. А є адекватні автори, здатні усвідомлювати чужі та свої помилки і перетворювати їх у відредаговані тексти...

avatar
Леся Найденко
28.03.2021, 00:47:38

Ох... залишатися адекватною допомогають адекватні люди поряд)

Тарас Мельник
28.03.2021, 11:52:19

Леся Найденко, Мені також. Я намагаюся спершу знайти пораду, якщо відчуваю, що самому бракує стриманості та врівноваженості. Мудрі люди поруч - вони безцінні!!!

Інші блоги
Прокрастинація: Ворог чи Союзник Творчості?
Оскільки, останнім часом я частенько повертаюся до відкладання написання нових глав книги, вирішила трохи з вами поговорити на тему прокрастинації:) Прокрастинація – це слово, яке знайоме багатьом з нас, але для нас,
Флешмоб #фентезікохання й анонс новинки
Вітаю всіх! Так, тут черговий флешмоб, під котрий вже стартували дві новинки: від Кристини Асецької - ЗАМІЖ ЗА ЗНИКЛОГО й від Юлії Богути - ЕСМІНА. ТАЄМНИЦЯ КРИЖАНОЇ КОРОЛЕВИ Саме в цей флешмоб #фентезікохання
Грибні пристрасті))
Вітання! І так у продовженні "Адаптація бездушності" у нас вирують грибні з'ясування стосунків між Марком та Кірою. От Кіра спробувала натякнути Марку на почуття за допомогою гриба псилоцибе синіючої)) "—
Знижка 10% - "Руда бестія для перевертнів"
Дорогі читачі! Сьогодні (30.05.2024) діє знижка 10% на мій роман: "Руда бестія для перевертнів" Анотація: Я ніколи не думала, що життя може змінитися до невпізнанності в один момент. Тільки я намагалася відволікти
Новини та знижки
Сьогодні діє знижка на дві мої книги. Любовне фентезі “Небажана дружина ельфа” - вона опинилася у тілі ельфійки, яку ненавидить її чоловік. Уривок: — Обов’язково так сильно стискати долоню? Я ж нікуди не
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше