Читацька гігієна

  ***

Сидять якось Шерлок Холмс та Доктор Ватсон за чаєм і після протяжного звуку, що доносився знадвору, Ватсон не витерпів і поцікавився:

- Холмс, а що це за виття доноситься з боліт?

- Нічого особливого, прото черговий автор побачив кількість переглядів СЛР.

***

  Всім піс! СЛР - це, звичайно, не серцево-легенева реанімація, або для тих, хто в бронепоїзді, поясню: це сучасний любовний роман. Я сам часто з жалем дивлюся на відгуки багатьох авторів, але що тут поробиш. Читацька гігієна не дається нам при народженні і її потрібно виховувати. Я ні в якому разі не хочу говорити, що всі твори цього жанру це трата часу, хоча... xD Добре, добре, без особистого.

Не знаю як у вас, але коли я бачу на обкладинці пару, що обіймає одне одного, або зливається в поцілунку, виникає якесь відчуття ніби хочеться бігти далеко-далеко звідси і, бажано, не повертатися. Виникає якесь навіть таке досить обгрунтоване відчуття того, ніби всіх їх штампують на одному і тому ж конвеєрі, а їх автори вже починають відчувати нестачу фоторгафій для фотошопу, так як всі можливі комбінації моделей пропрацьовані, хоча...)

А ще, виникає відчуття, ніби всі жінки цього світу вирішили перечитати відчуття п'ятнадцятирічної дівчинки, яка творить зі своїм життям все, що завгодно і нарешті навести порядок у своєму житті. Хоча, все можна зрозуміти, всі ми втомилися від цього життя, але ж не можна зводити все буття до одної фрази: ну хто ж з ким? І тут цікавість до пози виступає вже орієнтиром до більш чисто розбещеного, чи то виточеніших смаків читача.

У всьому цьому вихрі може скластися відчуття, що життя це і є лише стосунки, а поза стосунками це не життя, або якесь інвалідне уявлення. Натомість нам дають в приклад купу нездорових, часом маразматичних, відносин напівтварин з вже зовсім неприхованою любов'ю до мазохізму. Хоча, це напевно і є нйбільшою перевагою, адже погодьтеся, не всі ми використовуємо для прийняття рішень розум, але возносити це як найвищу мету і заперечувати існування інших варіантів, а саме так і є, бо повторивши десять разів фразу люди самі починають в неї вірити, а що ще гірше програмувати себе. 

Один раз сказане, це вже багато разів обдумане, але ще, можливо, не зроблене.

Так от, вони роблять левову частку з допущення і обдумування таких думок.

Взагалі такого роду мислення зводить до образу жінки-табуретки з червоно дерева в колекції трохи розбещеного, не владного, а скоріше безпорадного і не завжди розбірливого в своїх стосунках чоловіка.

Найпечальніше, якщо жінка чи дівчина дійсно піде по таких пріорітетах і буде робити все у своєму житті як вказано в таких альманахах, вона стане нецікавою для чоловіків. Не слухайте нікого, але ЄДИНЕ, єдине, що цінує чоловік - це гордість. Так було і буде завжди. Можна не мати грошей, а можна стати "дешевкой", вбогістю.

Короче, я зараз не про те. Хочу заспокоїти всіх у цій нелегкій і довгій боротьбі. Час на нашому боці, адже твори, в яких є помимо любовного сюжету, цікава історія чи купа різних конфліктів, рано чи пізно поховають твори з виключно любовним сюжетом. Це потрібно бути настільки жалюгідним, щоб до цього довести. Але не думайте, що суперник спить, він також в цій боротьбі старається якось розширити свій арсенал. Так і народжуються шедеври.

В мене все.  І як казав мій сусід, всім "веселої праці!". Натхнення чи муза не приходять самі. Це коли робиш щось чи думаєш над чимось тисячі чи мільни разів і коли мозок через перенапруження відключається, починає грати свою скрипку підсвідомість.

Всім піс!

 

 

 

 

 

11 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Іван Дурський
02.10.2020, 18:50:37

- Берімор, а що це так шумить?
- Конвеєр, Сер.
- Чому, Беррімор?
- Штампує СЛР, сер.

Чи погані любовні романи? Ні. Чи погані вони тут? Так. Бо однотипні. І не про любов, а про хіть. Але контент в браззерс все ж цікавіше буде. Чи можна було б щось з цим зробити? Так, але не роблять, бо й так схавають, а коли не схавають то просто прикривають свій шлак іншим жанром. Любовний детектив, любовне фентезі, любовні триллери здебільшого просто декорації. Забрати їх і нічого особливо не зміниться. Єдиний неприємний аспект – це все кочує сюди з-за порєбріка, нічого свого автори в більшості не вигадують. Сумно.

В довгій перспективі слр собі будуть існувати, але, крім поціновувачів, нікому не буде до нього діла. Що й відбувається зараз. Ну є вони, ну приходять нові автори, пишуть свої вологі фантазії – і йдуть. Не всі, але більшість точно махає рукою, іноді ще й дописи про це робить.

Залишаються старі знайомі, заслужені працівники владного конвеєра. Та й добре, що залишаються. Зароблять собі тут, то й нехай і далі заробляють. Вони хоч вичитують і редагують те, що пишуть. Або хоча б вдають...

Дякую за цікавий допис!

Показати 5 відповідей
Zinkevych Ihor
02.10.2020, 19:46:22

Іван Дурський, У нашому випадку це однозначно, без зайвої філософії і виключень з правил.

...на всякий товар знайдеться покупець.
СЛР - це ЩОСЬ.
Назви - то гумор і сатира в одному флаконі.
"Любов приперла", "Закоцяти покоцаного", "Зубата поцька", "З коханим на пекельній сковороді", "Зрадлива Діарея", "Міняю Ктулху на Втулку", "Сороміцькі перверсії незайманки із Єдинорогом", "Деменція віддається Вампіру", "Відьмачка хорошає Фавна ", "Дефлорація свідомості", "Гаплоїдка шукає Диплоїда"...
А які тексти...
Дякую, дякую, дякую... :--)

Показати 13 відповідей
Іван Дурський
02.10.2020, 18:53:20

Джордж Лонглі (George Longly), У вашому коменті прекрасно все.

avatar
Інна Камікадз
01.10.2020, 20:35:02

Блін, беру мотузку й мило, бо я написала СЛР. Одна біда, нема владного героя і жінки-табуретки:)))

Показати 8 відповідей
Інна Камікадз
02.10.2020, 15:25:06

Вячеслав Третяк, так, а ще потребує шалених зусиль)))

avatar
Вячеслав Третяк
02.10.2020, 11:29:15

Людина - істота соціальна. Без інших таких же істот вона існувати не може, вона дичавіє, божеволіє й перетворюється на скотину. Тому їй завжди було і завжди будуть цікаві інші істоти. А оскільки в житті людини любов (в усіх її проявах - до протилежної статі, до дитини, до ближнього, до батьківщини, до роботи, зрештою) займає найголовніше (і навіть не думайте сперечатися!) місце, то завжди любовні романи або романи з любовною лінією існуватимуть і користуватимуться популярністю.
Нащо я написав, це ж очевидно! Ну, хай буде.
Пан Ігор зачепив дуже важливу тему: як писати любовні романи. Дякую йому за це, бо сам їх клепаю зі страшною силою. І насмілюся висловити думку, яка, зрештою, вже висловлена: любовний роман перш за все мусить бути про життя, причому настільки впізнаване, наскільки в автора вистачає таланту. А оскільки життя без любові - це херня, то любовна лінія сама по собі обов'язково виникне. Такий роман залишиться в літературі, а оті усі неправильні, де тільки любов (та ще й до монстрів або альфа-самців, яких, крім Путіна, мабуть, і нема) вони зникнуть. Або ті, де любові нема, їм теж капець.
І да, є небезпека, що дівчатка начитаються отого усього і стають табуретками.

Показати 9 відповідей
Zinkevych Ihor
02.10.2020, 14:39:42

Вячеслав Третяк, )))) матріархат наступає і соціалізація матріархального суспільства диктує умови опису альфача, зокрема, до прикладу, як папу римського xD такими мають бути альфачі майбутнього))) чуйні і мудрі.

avatar
Мар'яна Доля
01.10.2020, 21:45:36

Немає нічого нового під сонцем)) Колись читала цитату з якогось давньоримського філософа, який обурювався тим, що його сучасників цікавлять лише оповідки про любов і примітивні комедії))

Показати 12 відповідей
Вячеслав Третяк
02.10.2020, 12:20:40

Мар'яна Доля, От і я про те саме. Талановита людина може писати в різних стилях, не тільки в улюбленому.

avatar
Мартін Штарк
01.10.2020, 23:07:55

Ех, правда! Я то думаю, чому в мене мало переглядів. Потрібно було на обкладинку гарну пару і в анонсі написати: "Буде гаряче". А так пішла я в темне місце зі своїм сюжетом без лобзань.

Показати 2 відповіді
Вячеслав Третяк
02.10.2020, 10:56:15

Мартін Штарк, Авжеж, обкладинка - це необхідна й достатня умова успіху. Не всі це знали, а тепер знають і стануть успішними.

avatar
Moonraise Darkness
02.10.2020, 00:25:26

Коли в СЛР немає нічого окрім любовної лінії (ні додаткового сюжету, ні психологічного правдоподібного підґрунтя, ні чогось розумного і філософського, а лише штамповані фрази і сюжетні повороти запозичені у першого ліпшого конкурента по жанру, та акцент на фізичних параметрах персонажів і алогічній любовній любові), то таке читати настільки нудно, що й СЛР, та що реанімація не допоможе)))

Показати 2 відповіді
Вячеслав Третяк
02.10.2020, 10:47:16

Moonraise Darkness, Істинно так!

Це все, звісно, правильно. Але... Щодо народження шедеврів. Назвіть шедевр без любовної лінії (хай навіть незначної). Так, може знайдеться пару. Та все ж, відсоток їх мізерний. Бо і в "Парфумері" (останнє речення після смерті Гренуя чомусь особливо запам'яталося, хоча читала я його ще огого як давно), і в "Імені рози" любов присутня :)

Показати 7 відповідей
Zinkevych Ihor
01.10.2020, 22:32:27

ГаляВуд, xD

Інші блоги
Прода! Прода! Та візуал
Вітаю! Нова глава книги "Полювання на Місяць" вже готова для прочитання. Жанр: техно-фентезі, фантастика. – Ні! Не чіпай Алісу! – обурилась Віола, що першою оговталася від отетеріння та кинулася на мисливця. –
Соціальні мережі
Мої любі читачі! В мене до вас є питання... Вже не перший раз я намагаюся повернутися до ведення соціальних мереж для більш детального знайомства з моєю творчістю, а також для можливості спілкування з читачами. І мені
Новий розділ!повернення в Місяць-Сіті.
Вийшов новий розділ Космічної подорож-2.Дослідження Сонця."Повернення в Місяць-Сіті". Оцінюйте і дивіться https://booknet.ua/book/kosmchna-podorozh-2dosldzhennya-soncya-b425361.
Допоможіть обрати наступну історію
Вітаю, мої любі читачі та читачки! Хотіла з вами порадитися щодо історії, яку писатиму наступною. Яка з них, на вашу думку, звучить цікавіше? Історія 1 Головна героїня та її чоловік (у розпал сімейної кризи) потрапляють
Східна леді | Візуал
Вітаю, мої чуттєві вогняні! Ви жадали побачити візуалізацію героїв книги "Спецпідрозділ "Титан": Східна леді", а хто я така, щоб відмовити вам? Якщо ви ще не читаєте цю унікальну заборонену історію кохання
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше