"Чоловіча" та "жіноча" література. Дубль 2

Трохи менше року тому я виклала у своєму блозі  допис під назвою "Чоловіча" та "жіноча" література - правда чи міф?

Натиснувши на назву,ви можете перейти і глянути,про що ми тоді говорили. Була досить жвава і цікава дискусія щодо спрямованості тих чи інших жанрів літератури на цільову авдиторію певної статі. А зараз, коли вже минуло трохи часу, я познайомилася з багатьма новими цікавими авторами - як чоловіками, так і жінками, і мені захотілося знову повернутись до цієї теми.

Вірніше, трохи не так. Тоді я просто запропонувала поговорити про це, але не висловила своєї думки, а от тепер готова бути більш відвертою)) Не секрет, що пишу я більше для жінок і про жінок, ну так уже склалося, що сама я жінка,тому мені легше передати психологію представниць своєї статі. Але й оповіді від імені чоловіків у мене також є. Та мова не зовсім про це.

Я хочу сказати велике "дякую" тим нашим мудрим і мужнім чоловікам-колегам, котрі не ставляться зневажливо до, так би мовити, "жіночої" літератури. Бо зустріла я за увесь час на Букнеті лише одного автора, який сказав: "Я принципово не читаю книг, написаних жінками". А натомість,попри те. що більше мене читає все ж жіноча авдиторія, маю немало чудових читачів-чоловіків.  Та авторів-чоловіків, котрих із задоволенням читаю сама.

Згадаю кількох із них, хто найбільше вразив мене ( у хорошому значенні слова). Чи не першим моїм  другом на цьому сайті  став письменник, музикант  і філософ Witold Paigert Він вже на той час був "старожилом".мав багато книг. які користувалися популярністю у читачів.І от Вітольд зайшов на мою сторінку, до книги, котру на той час мало хто читав, і написав, що це "фентезі світового масштабу". Я спершу навіть не повірила, подумала - він іронізує. Та потім познайомилася ближче та отримувала незмінну підтримку і з іншими своїми творами, за що дуже й дуже вдячна!

Також багато цінних порад ( хоч і критики також) я почула від КТГорошко  Хто знайомий з цим автором - знає, на його язичок краще не потрапляти)) І коли він зібрався читати мій роман "Перехрестя" ( а це любовна історія.ще й написана мною в юному віці), я не знала,куди ховатися, бо думала - зараз буде такий рознос)) Проте, на мій подив, я отримала позитивний відгук.

Так само зараз мій історичний роман читає історик за освітою Тарас Мельник  І в мене все та ж ситуація - колінця тремтять)) бо книга все-таки трохи з ухилом в любовну тематику, а до того ж, я не зовсім упевнена, що мої версії тих чи інших історичних подій не викличуть у фахівця скептичну посмішку... Але Тарас поки що мене не дуже лає, і я рада цьому)) До речі, "Тисячу років тому" мабуть чи не найбільше читає чоловіків ( ну,може,ще "Сміттяра" також).

З Марко Войт можу поговорити на будь-які теми, у нас багато спільного - вік, професія, жанрова приналежність наших книг. А ще це надзвичайно делікатний та інтелігентний чоловік, котрий володіє чудовим почуттям гумору. І саме йому спала на думку чудова ідея нашого "Супергеройського марафону".

Іван Дурський - дуже цікава особистість, я незмінно читаю його книги, блоги, а ще це  блискучий майстер ведення дискусій та автор дотепних літературних мемів.

І такий же уклін моєму відданому читачеві двох нинішніх  книг "у процесі", котрий не втомлюється їх коментувати і  висловлювати пропозиції, щодо вдосконаленя текстів - Alex@ua

Я не всіх згадала, вибачте, бо так блог би став безкінечним)) Але дякую усім і бажаю вам натхнення та багато-багато читачів. До речі, друзі-читачі, загляньте на сторінки, відзначені мною - я всіх цих авторів рекомендую!

Шановні мої друзі-чоловіки, ви круті! У вас надзвичайно талановиті твори! І я, спілкуючись із вами, зрозуміла - поділ літератури на жіночу та чоловічу - це тільки стереотип. Насправді літературу можна ділити тільки на хорошу і ще кращу))

А що не дуже хороше - те не література.

Але то вже тема для іншої розмови...

А ви що думаєте з приводу "гендерних" питань у літературному процесі? Цікаво почути думки усіх - і читачів, і письменників!

13 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти
avatar
Марко Войт
16.08.2020, 23:31:54

Хотів і собі втрутитися у деякі суперечки в коментарях, але у нас з Вами, справді, стільки спільного, що все важливе Ви самі написали, поки я в суботу копав картоплю, а в неділю ловив рибу)))

Показати 2 відповіді
Марко Войт
17.08.2020, 00:02:55

Мар'яна Доля, Що є, то є)))

avatar
Мигаль Мартин
16.08.2020, 16:08:49

А як зрозуміти що читають чоловіки? Чи можна десь побачити які саме люди додали книгу до бібліотеки? Бо я не можу знайти(((

Мар'яна Доля
16.08.2020, 21:28:42

Мигаль Мартин, Хто додав до бібліотеки, на жаль, не показує. То хіба по "зірочках" і коментарях можна отримати уявлення))

Вибачте, але це більше нагадує бажання пожаліти (я зараз кажу про перші абзаци). Типу, ви чоловіки такі класні і хороші, але на Букнет вам досягти результатів, які перевищуть жіночі, не вдасться. смиріться з цим. Поправте мене, якщо я не так подумав. Читаючи допис, ТІЛЬКИ така думка в голові сформувалась. Я знаю, що винятки є, але на глобальну ситуацію, вони навряд вплинуть.
Щодо гендерного питання, тут взагалі складно, тому що страшно щось говорити в сторону жінок, не отримавши у відповіть неконтрольований потік агресії з одночасним переходом на особистості. саме через це перестав писати коментарі до робіт жінок-авторів, де присутна хоч крапля критики. Я вже зрозумів. що жінку може критикувати жінка, а чоловіки - вони не розуміють. Вибачте, але так воно і є.

Показати 46 відповідей
Діана Вільнер
04.08.2020, 17:07:24

Алекс Перейра, погоджуюсь з вами)

avatar
Крися
04.08.2020, 11:21:29

"Насправді літературу можна ділити тільки на хорошу і ще кращу))"----Підтримую ;)

Кожному щось подобається своє.

Показати 4 відповіді
Іван Дурський
04.08.2020, 12:42:32

Крися, Згадайте: про смаки не дискутують, коли слухатимете блатний шансон в автобусі чи таксі... Або мильні опери в когось вдома.

Хтось тихенько думає про себе, а хтось просто не толерує шлак. І внаслідок: якість контенту навколо дивним чином виростає.

avatar
КТГорошко
04.08.2020, 10:52:55

Дякую.
Блог чомусь нагадав спогади стприх вояків про минулі бої))
"- А пам'ятаєш під... ти мене на... післав, коли випадково замість 7,62 пятьорку привіз?"
"-Так, гарні були часи..."

Мар'яна Доля
04.08.2020, 11:46:57

КТГорошко, Влучна асоціація))

avatar
Avee Delmonico
03.08.2020, 19:02:23

Чесно, до цього допису я про таке й не думала... Читала та й годі. А тепер? Щось я не думаю, що справді є такий чітко розмежований поділ, адже, я впевнена, є чоловіки, які із захопленням читають любовні історії, і є жінки, які божеволіють від бойовиків (як-от я :)

Показати 11 відповідей
Avee Delmonico
03.08.2020, 22:19:07

Мар'яна Доля, Так і я про те. Як на мене, то більш...по-чоловічому, чи що?

avatar
Тарас Мельник
03.08.2020, 19:37:03

Читаю Ваш роман не з гендерної поваги, а завдяки його сюжету, вмінню працювати з історичним матеріалом і адаптувати історичний матеріал (читаючи Вас, у мене самого з'явилася ідея попрацювати над цікавим періодом у історії, написавши щось подібне). Мене цікавить твір і я ніколи не перейду третю сторінку того, що не варте мого часу. У вашому романі перейшов далеко далі, і маю бажання поцікавитися ще чимось. Взагалі ніколи не ділю авторів на чоловіків і жінок... у мене вдома на поличці Кінг, Лавкрафт, Гранже, Гарріс... і опа Тесс Герітсен... у неї жінки в головних ролях, але сюжети то що треба!! Отож, готовий читати і прагну якісної книги, навіть якщо його написала жінка і про любов там кожен третій рядок... головне, як написала... хоча душа моя у трилерах, хорорах і детективах, але вона відкрита... не вистачає тільки часу!

Показати 5 відповідей
Мар'яна Доля
03.08.2020, 20:21:27

Тарас Мельник, Такого точно не буде))

У Вас, дійсно, гарні книжки. Зичу Вам успіхів і добра Вашому серцю. ))

Мар'яна Доля
03.08.2020, 19:31:57

Анатолій Хільченко, Дякую! Навзаєм!

avatar
Іван Дурський
03.08.2020, 18:57:59

У вас якісні твори, того й читаємо, до якого жанру вони б не відносились. Видно, коли автор з повагою ставиться до читачів, за що ми вас і любимо. А Сміттяр в антиутопії то почесний конкурент мого Стрімера. Мотивує писати краще.
Дякую за згадку про мою скромну персону і багато вам ще читачів серед чоловіків!

Мар'яна Доля
03.08.2020, 19:00:56

Іван Дурський, Дякую! Вам також бажаю багато читачок)) Бо серед дівчат любительок фентезі та фантастики не менше, ніж шанувальниць жанру СЛР.

avatar
Zinkevych Ihor
03.08.2020, 18:38:20

Кожен є рабом власних думок і переконань. Це би дуже обмежило мої літературні вподобання, а тому не бачу раціональності в гендерному підході до літератури :)

Мар'яна Доля
03.08.2020, 18:49:38

Zinkevych Ihor, І ви маєте рацію ))

Інші блоги
Новинка!!!
Запрошую до новинки! Анотація до книги "Спадкоємці мера " - Нащо кликала? Давай коротко і по ділу. - Якщо коротко, - роблю паузу, вдивляюсь в байдуже обличчя чоловіка. – Я вагітна. Від тебе, це точно. Щоб не шукав крайніх. -
Знижка на Будь моєю, Марі
Артур привозить мене у дорогий ресторан. В такому я була лише раз у житті, коли моя подруга одногрупниця виходила заміж. Згадую минуле і здається, що все хороше у моєму житті залишилось там, до заміжжя. А зараз суцільна яма. -
Всім доброї ночі!
Ось ці книги з гарною знижкою сьогодні!) Одержимість Суворого - Я нагадаю чия ти власність, - його голос б'є по натягнутих нервах, тремтіти від страху змушує. - Не підходь, - голос зрадницьки хрипить. - Ти моя. Користуватимуся
Моя пропозиція така...
Дуже солідна знижка на книгу! Колишні. Моя назавжди. Робімо ставки хто облажався по повній програмі? Га? Є варіанти? Не соромтесь. Звісно я! Населення світу нараховує понад вісім мільярдів людей, і наскільки ж "удачливою"
Чим я пишаюсь, від Міланте Готем
Не так вже й багацько, але є, що є. Поїхали! Пишаюсь тим, що продовжую писати, навіть після того, як залишився один - починали ми вдвох, як співавтори, із Олежем.. Пишаюсь тим, що війшов за межі своєї фентезі, спробувавши написати
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше