Про підлітків на Букнет

Всім привіт!

 

Якийсь час тому  Оксана Кириченко (Aillin Ai) вже піднімала тему про підліткову літературу і там детально розповіла про ознаки жанру та про те, як писати не варто на прикладі окремо взятих книжок, що були видані у світі. Я б хотіла торкнутися теми підліткової прози зокрема на Букнет.

Почну з невеликої передісторії для тих, хто прийшов пізніше. Цього жанру не було раніше, і фактично, на платформі не було місця для дитячої та підліткової літератури. Було «Різне» і була «Молодіжна проза».

Згодом адміністрація порталу внесла певні зміни у розподілення жанрів. З’явилась «дитяча література» у «різному». Але молодіжна лишалася єдиною. У той час там було намішано мама-мила, всього різного. Автори ж як думають, якщо я молода (а хто себе немолодою вважає?) – то пишу молодіжну прозу. І виходило, що в одному розділі «молодіжної прози» було буриме із кохання, ґвалтування, пригод, драконів, що мають статеві стосунки з принцесами й всякого-всякого-всякого. Фактично, авторам, які пишуть не для дітей, а для підлітків – у цьому розділі не було місця, бо їхні роботи просто губилися серед того розмаїття. Хоча сама платформа неодноразово заявляла, що «молодіжна» - це якраз для підлітків і туди не можна ставити ценз 18+ та додавати книги з цим віковим обмеженням. Але хто ж би там читав ті рекомендації, правда?

Тут варто зауважити, що згідно з Законом України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», до молоді належать громадяни віком від 14 до 35 років. А ВООЗ офіційно продовжила вік, коли людина вважається молодою – тепер це 44 роки.

Самі розумієте, те що доцільно читати дитині 14 років – не завжди буде цікаво 35 чи 44 літнім людям. І навпаки, не все, що читають повнолітні, доцільно давати дітям-підліткам.

Окремим жанром підліткова проза з’явилась лише декілька місяців тому, здається, у березні цього року. За що, власне я, дуже дякую платформі, адже це дало змогу розділити та виокремити те, що можна радити дітям-підліткам.

Але… Знову-таки велике-велике «АЛЕ». У цей жанр стали пхати теж саме, що у молодіжку. Ну а що? Там конкуренція менша, легше вийти в топ.

 

Тож, до чого я все це? Зроблю пунктами, аби було наочно.

 

1. Любі автори, якщо ви підлітки – це ще не значить, що ви пишете підліткову прозу! Література для дітей та підлітків – це украй серйозно! Це те, що формує особистість молодого покоління. І це відповідальність!

 

2. У підлітковій прозі завжди - чуєте? - завжди героями виступають діти. ДІТИ. Можна трохи старшого віку, ніж та авдиторія, на яку ви розраховуєте. Але це мусять бути неповнолітні особи.

 

3. Діти за нашим законодавством НЕ МОЖУТЬ брати шлюб. Тож, якщо ваші герої одружились, стали чиєюсь «ігрушкою» (це цитата з твору, який нещодавно бачила в підлітковій прозі), ведуть розпутне життя, показують стриптиз, міжрасово кохаються з ким-то там – це НЕ підліткова проза. Ставте молодіжку – не прогадаєте.

 

4. Якщо ваші головні герої палять сигарети чи травку, вживають алкоголь, наркотики, і ви робите акцент на тому, що це нормально - це НЕ підліткова проза. Так, наші діти мусять знати про ці явища та їхні наслідки. Але важливим є аспект, в якому автор вказує, що це не є нормально та правильно. Ми за здорову націю! (Пункт додано за підказкою Ірини Ярошенко).

 

5. Поважайте цей жанр! Адже це для дітей! Для наших дітей! Власне, знаю, що на порталі є чимало неповнолітніх авторів, які пробують себе – і це чудово! Але ж, дівчатка, хлопці, ретельно зважуйте, чи справді ваш твір відповідає розділу «підліткова проза»? Чи справді ваша мова бездоганна і гідна тої, на яку рівнятимуться підлітки? Просто на мить уявіть себе мамою / татком підлітка та чесно спитайте самого себе: чи хотіли б ви, аби вашу роботу читала ваша дитина? Що вона з того винесе? Чи справді їй буде корисно прочитати вашу історію?

 

У фіналі свого тривалого спіча (дякую всім, хто дочитав до кінця) хочу порадити шикарні історії з розділу підліткової прози, які я читала, могла оцінити та сміливо раджу власним дітям: «Чак. Магія крові» та «Чак. На порозі світу» Оксана Кириченко (Aillin Ai), «Сходинки» та «Сходинки. Повернення» Ірина Ярошенко, «Місячна троянда» Ірина Ярошенко, «Одна історія на двох» Ярина Король. Крім того, на порталі представлено підліткову літературу від видавництва АССА. Там славнозвісні Коти-вояки і ще ряд повістей. А у безкоштовному доступі є твори зі шкільної програми.

ПиСи. Нагадаю, що адміністрація порталу лишає за собою право міняти жанр книги без згоди автора, лишати його тільки один на свій розсуд, не даючи автору можливості втручатися та змінити, заблокувати книгу за порушення. Це прописано в тих же правилах, які, як правило, рідко хто читає.

Тож, нащо нам такі нєрви? Обирайте жанри вдумливо.

Всім добра…

 

 

24 коментаря

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Гарний і корисний пост, дякую вам за те, що розповіли усе детально про цей жанр ❤️. Чесно, я своїй книзі теж спершу надала жанр "Підліткова проза", але потім зрозуміла, що герої за віком трохи не підходять і змінила. На жаль, багатенько авторів-підлітків часто додають свої книги в жанр "Підліткова проза", а не завжди там усе так правильно, як хотілось би. Трохи лячно, що читала деякі книги авторів, типу мене, і там постійно були ранні сексуальні відносини та алкоголь, що для нашого суспільства, певно, стало нормою. Хай сайт займеться перевіркою чи блокує твори, які не відповідають жанру та віку, для якого призначений.

Лія Щеглова
25.08.2020, 17:16:35

Кушнір Олександра, даруйте, не побачила коментар. Так, у першу чергу саме автор мусить оцінювати текст на відповідність тому жанру, в який хоче поставити роботу. Воно для всіх жанрів актуально, але підліткова -то окрема тема. Гадаю, сюди тільки якісне треба ставити, коли на 100% впевнений у тому, що бездоганна мова, що є сенс.
Модератори реагують, якщо їм вказати, на цю невідповідність. Тут якраз той випадок, коли варто свідомо стежити за тим, що з'являється у рубриці та скаржитись на книгу, якщо вона порушує умови жанру.

avatar
Historyk
03.08.2020, 14:06:21

Авторам і справді здалося б стежити за тим, що вони пишуть і який жанр тому присвоюють, тим не менш, самим підліткам не завжди кортить читати літературу, що відповідала б їхньому віку, навіть навпаки – часто вони навмисно обирають твори, які важче даються їхнім юним мізкам. Це стосується як творів із топів елітарної літератури так і творів сороміцького характеру або й узагалі – творів для дорослих

Показати 2 відповіді
Historyk
03.08.2020, 16:46:22

Лія Щеглова, Підтримую

avatar
Анна Дейна
03.08.2020, 15:08:57

Адміністрація Букнет, н.м.д., має створити розділ порад від авторів і додавати туди такі от крутезні блоги!

Лія Щеглова
03.08.2020, 16:16:16

Анна Дейна, хм, дякую за таку оцінку блогу)))
Щодо розділу - згодна, є багато цікавезних.

avatar
Максим Власвіт
03.08.2020, 12:53:34

"Література для дітей та підлітків – це украй серйозно!"
Згоден, ще й як серйозно. Але цю серйозність на мою думку не так вже й легко усвідомити. Це безпосередньо треба мати діло з самими підлітками, бути вчителем, або що.

Показати 2 відповіді
Максим Власвіт
03.08.2020, 13:44:56

Лія Щеглова, Ну аякже

avatar
Margo
01.08.2020, 10:47:47

Найважливіше у підлітковій літературі - те, що називається ініціацією. А форма може бути різною.

Показати 3 відповіді
Лія Щеглова
03.08.2020, 11:51:57

Margo, як я вас розумію!))))

avatar
Алекс Перейра
01.08.2020, 08:36:45

Підліткова проза має мотивувати підлітків задуматися над власним життям. Кожен твір несе якийсь урок для читача.

Показати 3 відповіді
Лія Щеглова
01.08.2020, 10:30:14

Алекс Перейра, умовно - так))

так, так, література має виховувати. неодмінно.

Показати 2 відповіді

Лія Щеглова, чудово! ))

avatar
Олеся
31.07.2020, 21:23:50

Дуже слушні зауваження!:)

Лія Щеглова
31.07.2020, 21:26:22

Олеся, дякую, мені теж так здається)))

avatar
Ана Пест
31.07.2020, 20:29:53

Ой, як давно вже назрівало питання підліткової літератури! Як влучно, Юлю, виділили основні проблеми. І справді: зовсім не одне й те саме література для підлітків і і література, написана підлітками. Підтримую!

Показати 6 відповідей
Ана Пест
31.07.2020, 21:08:51

Лія Щеглова, ;-)))) О дощ пішов!)

avatar
Svitlana Kvitka
31.07.2020, 17:25:35

О, дуже актульна тема! Юл, молодець, що написала! Іноді зазираю в цей розділ, цікаво, що пишуть сучасні Букнет-автори, багато такого, що жахаєшся. І річ не лише в тому, що там відверто видно авторів-підлітків, річ в темах. Невже про це мріють? Не розумію!

Лія Щеглова
31.07.2020, 17:44:56

Svitlana Kvitka, дякую, що оцінила! Так, мрії у авторів-підлітків місцями жахливі(((

avatar
КТГорошко
31.07.2020, 16:04:19

Цілком слушний блог.
Більшість підлітків його не зрозуміють (ах, мамо, я згадую зараз все, що ти казала))), але тему піднімати треба.

Лія Щеглова
31.07.2020, 16:39:44

КТГорошко, ну серед нас двох (я маю на увазі дорослих та підлітків) ми дорослі і, в ідеалі, можемо мати (не стала писати "маємо") важелі впливу на дітей. На нашому боці досвід)))

avatar
Ярина Король
31.07.2020, 15:32:46

Тема важлива! З усім повністю погоджуюсь). Окремо дякую за рекомендацію свого твору. ) Інші книги, які Ви рекомендуєте, чудові. Тепер, щодо моєї книги "Одна історія на двох" . Я досі переживаю, що там все не так, як має бути))). Бо майже усі заборонені теми зачепила: і алкоголь, і куріння, і той самий секс. Вперше за всю історію мого перебування на платформі, дехто з читачів, спочатку поставив вподобайку, а потім її забрав. І я навіть знаю, за котрий із моментів))). Усіляке було). Твір для мене ... такий неоднозначний, чи що... І хоч наче й завершила його, та все одно не відпустила. Деякі моменти обдумую досі ))) Правду говорять, що підліткова література - то велика відповідальність!

Показати 6 відповідей
Ярина Король
31.07.2020, 16:26:08

Лія Щеглова, Головне, у тих ваганнях не загубитися))) От справді, вік живи, вік учись))

avatar
Олена Когут
31.07.2020, 16:03:18

Я в захваті від того, яке порушено питання!! І рекомендації прикладів - ЦІННО!! Але залишається риторичним питання- ЧИ ДОСЛУХАЮТЬСЯ і чи ЗВЕРНУТЬ УВАГУ, чи ПЕРЕГЛЯНУТЬ свої визначення жанрів і тексти автори, які пишуть у цьому напрямку?!!!!

Лія Щеглова
31.07.2020, 16:22:14

Олена Когут, мовчати не було сил))) А далі вже, як вийде)))

avatar
Богдана Малкіна
31.07.2020, 15:51:50

Я теж спочатку свою книгу в підліткову прозу засунула, а потім змінила жанр. Все-таки не для дітей вона, хоча й про підлітків.

Лія Щеглова
31.07.2020, 16:19:56

Богдана Малкіна, це добре, коли автор вдумливо підходить до цього жанру! Дякую!

avatar
Ірина Ярошенко
31.07.2020, 13:40:54

Дякую, Ліє, за пост і рекомендацію! Тема не просто важлива, а вкрай необхідна! Звісно, підлітки люблять думати про майбутнє, описувати свої мрії, але, коли описано сцену, як ГГ насолоджується алкоголем та цигаркою? Чи дівчина думає, як провести ніч із хлопцем? У підлітковій прозі, ви серйозно? Тут кожну сцену зважуєш, як написати, щоб і жорстокості не було перебір, і стосунки такі, як слід, навіть репліки, щоб перегибу не було, оцінюєш, а вчора теж кілька відкрила, а там жах - клуби, травка, секс, алкоголь...

Показати 4 відповіді
Ірина Ярошенко
31.07.2020, 14:47:44

Лія Щеглова, Дякую)

avatar
Анна Ост
31.07.2020, 13:03:36

Таку інформацію варто виставляти на сайті, хоча б час від часу, замість реклами: "Твої герої переспали? А ти вірно обрав для них жанр?" Або "Не лізь до підлітків із сексом і гвалтуванням".
Дуже хороший допис, аби тільки він трапився у потрібні руки!

Показати 2 відповіді
Анна Ост
31.07.2020, 14:42:31

Лія Щеглова, Дуже на це сподіваюся, повністю підтримую)

avatar
Мартіна Зоріна
31.07.2020, 13:47:11

Вау, вражена. Не цікавилась особливо цим жанром, адже маю лише один невеличкий твір про студентів. Я не бралась писати про дітей і для дітей, вважаючи, що то дуже відповідально. Тут не можна написати будь-яку дурницю і підлітки зрозуміють її. До них завжди потрібен особливий підхід і правильні приклади. Як взагалі допускають до публікації такі твори в такому жанрі?

Лія Щеглова
31.07.2020, 14:19:59

Мартіна Зоріна, от і я так вважаю, що для дітей - це мега відповідально. Навіть не беруся поки що за такі проєкти, хоча ідеї є. Сподіваюся, цей блог прочитають не лише ті, хто думає так само, як я. Сподіваюся, хтось таки піде зараз та поприбирає свою "підліткову" прозу з цього жанру.

avatar
Іван Дурський
31.07.2020, 13:53:08

Проїхались, називається, катком по певних... кхм... екземплярах. Повністю підтримую! Де тут вподобайки тицяти?

Лія Щеглова
31.07.2020, 14:18:29

Іван Дурський, платформа обмежує нас в емоційних реакціях сучасного світу)))
Дякую за підтримку))

avatar
Мар'яна Доля
31.07.2020, 12:56:10

Повністю підтримую!

Лія Щеглова
31.07.2020, 13:13:24

Мар'яна Доля, дякую!)

Ну, я як вчитель, теж спеціалізуюсь на створенні розповідей молодіжної тематики. В мене абсолютно всі роботи стосуються підліткового віку дітей. Тим паче завдяки такій хистрості, до карантину через розповіді розкривав потрібні для дітей питання навчального характеру.

Лія Щеглова
31.07.2020, 13:13:00

Палаш, мені подобаються вчителі, що наважуються відходити від рамок шкільної програми та сприяють розвитку креативності у дітей.

Дякую за допис! Це дуже серйозне питання.
Цих вимог, на жаль, і деякі видавництва не дотримуються.

Лія Щеглова
31.07.2020, 13:10:38

Наталія Девятко (Natalia Devyatko), важливе, серйозне, викликає багато дискусій, і маємо у ньому багато недбалостей. Що украй прикро.

Інші блоги
Оповідання за вашими ідеями!
Таксь, друзі, я навіть не очікувала, що буде такий фідбек, але мені дуже приємно! Буду робити так - одне оповідання на тиждень, кожен понеділок о 16:00. Буду відмічати ваш нік в анотації, та кожен твір буде у циклі коротких
Таємнича новинка ❤️ Трохи подробиць
Вітаю, мої неперевершені вогняні! Перший, другий та третій розділи таємничої новинки готові! Щоб ви розуміли складність роботи: проконсультувалась з дівчинкою, перелопатила інформацію, написала розділ, відправила
Гарячого тигра замовляли? Новинка!
Добрий день, мої хороші. Любите відверті історії про перевертнів з перчинкою? Тоді запрошую вас у мою новинку, історію Кирила та Маші Не пручайся, мишко Анотація: – Вийди! Хто ти взагалі такий? –
Історія двох вагітностей
Сьогодні хочу запропонувати вам познайомитися з двома моїми книгами, об'єднаними однією темою! Аліса - мати-одиначка, яка, щоб забезпечити доньці гідне життя, наважилася на непростий крок - народити дитину
Кохання чи одержимість? Ви писали подібне?
Усім привіт! Що ж, зовсім недавно я опублікувала продовження мого роману "Дім втрачених ілюзій", яке має назву "Коли сонце не зійде" і щиро хочу подякувати тим, хто підтримав мою новинку! Для мене це дуже приємно
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше