Ошляхетнення насильства в книжці

...і чому я його не розімію. Натрапила нещодавно я на одну книжку. На нашому порталі. Роман написаний за вже згаданим шаблоном для всіх любовних романів. Але родзинкою твору стало згвалтування головної героїні, і систематичний примус до статевих зносин. Під кінець вона закохалась в свого мучителя. Соплі. хепі-енд. (Мабуть, бо я не дочитала).

Не так давно цю тему ми вже обговрювали. Але я хочу торкнутись до неї не з боку моралізаторства, не з погляду пропаганди якихось моральних цінностей. Ні. Мене безсумніву обурюють такі сюжети своєю недостовірністю. Памятаєте, як я писала про те, що достовірність для мене надважливий критерій хорошої книжки.

А тепер подумайте, що відчуває людина з курсом судової психіатрії в голові читаючи таке? Зараз розкажу. Не одноразово світила науки з галузей психічних розладів ставили питання: чому серед засуджених за статеві злочини так багато рецидивів, невже у нас така погана система перевиховання даних субєктів злочинного світу? А коли питання стоїть, його намагаються вирішувати. Ну і відповідно, якщо вже піддослідні сидять в камері, і поки їх співкамерники не по придушували з ними можна вести бесіди, світили науки цим користаються.

Дослідження встановили 85% засуджених за згвалтування страждають ( чи насолоджуються, тут вже як хто скаже) розладами сексуальної повіденки та супутніми психічними розладами.

В сексології є термін "парафілія", який позначає розлад сесуальної поведінки, при якому досягнення задволення не можливе без приниженя чи примушування партнера до статевих зносин, це якщо утрувати і не вдаватись в безліч пояснень.

Парафілія є формою психологічної залежності, яка призводить до сексуальних дисфункцій (порушення ерекції або еякуляції), утруднює або виключає сексуальний контакт як взаємодію між двома людьми у разі, якщо не підтверджується парафілічними фантазіями або діями. (Найпоширеніші форми садизм і мазохізм).

Так от, описуючи головного героя роману з явними ознаками парафілії автор що справді вважає, що його вилікує КОХАННЯ? От просто так, гвалтував і принижував своїх партнерів, а поті хоп! і осознав, що був не прав? Без психотерапії? Без таблеток? Просто тому, що соромно стало?

Правда?

Та не буває такого! От просто не буває. Не можна дві третини книжки із смаком і деталями описувати процес приниження Головної героїні, щоб під кінець  вона вийшла заміж за цього "хама". Бо після шлюбу, любі мої, чарівного виправленя не відбудеться. Звір не стане добрим і лагідним. Нормальний, психічно здоровий чолвоік не отримає задволення від згвалтування. А той що отримує, то він після одруження тільки ввійде в смак. Або втратить інтерес до цього обєкта і піде гвалтувати інших.

І повірте на слово сімейне насилля це не романтично. Це не "Бє, значить кохає". Це зламані носи, щелепи руки і ребра. Це пошкоджена психіка дітей. Це страх. Постійний страх за себе і своїх рідних. Це співзалежність і неможливість розірвати порочне коло без допомоги. Навіщо це романтизувати? Навіщо давати читачкам надію на те, що от  у неї буде як в книжці? Та не буде. Ударив одного разу - ударить і ще. Принизив, примусив - зробить і ще раз. І робитиме, і робитиме, знову і знову. Бо це як шизофренія, воно не лікується.

На цьому фоні, рідкісні книжки, які описують справжнє переживання жертви насилля заслуговують особливої уваги.

Хочеться дізнатись у авторів з яких мотивів вони замовчують реальні переживання жертви, викривляють їх і ошляхетнюють монстрів?

Окреме питання до читачів - за що ви лайкаєте такі книжки? Що вас в цьому всьому приваблює? 

 

 

 

26 коментарів

Щоб залишити коментар, увійдіть в обліковий запис

Увійти

Я , здається , знаю про яку книгу йде мова )))) Я теж не дочитала , бо особистості героїв , їх характери, мають для мене велике значення. Завжди приємніше читати про достойних людей , які мають клепку в голові і почуття власної гідності ( звісно , сюжетні перипетії можуть бути різні , і вибори різні),а коли героїня - якась дурепа набита , інфантильна дамочка в рожевих окулярах, для мене це - фііі. Ще один нюанс - багато читачок! явно віддають перевагу "по жостче" - герой - гівнюк , прям самець такий ого-го, секс - до синців , до якого герой ну дуже якийсь голодний )) - і цим вдало користуються письменники - "Просили - нате!" . Головне , хепіенд крутий забахнути - герой всьо осознал , любофф і т.д. І не важливо , що героїня до цього пару раз була поставлена нижче плінтуса і синці не встигають сходити . У мене , чесно кажуть, завжди мороз по шкірі він таких описів , біль у ліжку - то для мене занадто ))

Показати 3 відповіді
avatar
17.04.2020, 23:32:33

Іванка Юрків-Гусак, то розраховано на 15-річних, або на людей неглибокого складу розуму)))

avatar
Марта Грейс
15.04.2020, 19:51:10

Якщо говорити про психологічний стан, то кожен п'ятий на планеті хворий психологічним розладом. Як на мене психологія річ дуже тонка, дуже-дуже тонка. Насправді з насиллям боротьба одна. Це підти. Якщо жінка цього не робить. можливо це і жорстоко, але винна у всьому вона, якщо залишається.Ти або йдеш, або не йдеш. І це твій вибір. І тут ніякі твори не вплинуть, рожеві чи правдиві. Тут навіть не в насильстві справа, чому ж жінки не залишають таких чоловіків? І тут їм ніякий твір про розкриття очей про насилля не допоможе, на жаль.

Показати 14 відповідей
Марта Грейс
15.04.2020, 23:53:17

Анна Пахомова, Я розумію, зазвичай, фішечки такі розкривають із самого початку. Це перше правило, аби привернути увагу читача. Якщо це книга то з першої сторінки ознайомлення з героєм. І це було б повинно контрастно тут тобі одна дія, тут зовсім протилежна, оце от тримає. Але це повинно бути зразу. От в чому автор і проколовся.

avatar
Лана Іссан
15.04.2020, 22:22:25

Дякую авторці блогу за те, що піднімаєте такі теми і заохочуєте авторів до відповідальності. Я теж вважаю, що автори зобов"язані писати те, що хоч якоюсь мірою буде нести добро читачеві, або принаймні не шкодити, що вже гірше. А от заробляти гроші, чи популярність , пропагуючи вкрай ганебні речі, не допустимо. Розумію, що деколи можна писати про злочини і т.д , але не представляти їх, як щось нормальне. Але те, що такі твори отримують лайки - показник морального стану суспільства. Хліба і видовищ. Плакати хочеться.

Анна Пахомова
15.04.2020, 23:34:30

Що ж може саме почитавши нашу полеміку у когось з авторів з'явиться бажання написати роман де гвалтівник сяде на 8 років в тюрьму

avatar
Альма Лібрем
15.04.2020, 18:14:34

Не читаю такого і не пишу такого (а книг в мене багато, хоча тут, на україномовній версії, поки що лише одна). І ніколи не розуміла такі сюжети.
Але... Зіткнулась з тим, чого не можу зрозуміти в читачах.
В одній книзі (в жанрі фентезі) в мене головними героями була сімейна пара. Він - простолюдин, який отримав дворянський статус. Вона - дівчина з багатого та поважного роду. Пара, зрозуміло, не рівна, суспільство косилось і засуджувало (читачі були в курсі, що одружились ці двоє через кохання, але оточення пари в книзі - ні).
І ось, сцена. Сторонній чоловік випадково помічає на руках героїні синці. Моментально звинувачує головного героя, чоловіка цієї жінки, в побутовому насиллі.
Жінку, як виявляється, ніхто не бив. Просто в неї складна вагітність в першому триместрі, існує така патологія, з'являються синці на тілі.
І мене вразило обурення деяких (добре, що не всіх) читачів. Мене питали, де пристрасть, що за дурна відмовка для тих синців і т.д.
Той герой, між іншим, багато "доброго" вислухав на свою адресу. Чому? Тому що, будучи відміченим як "владний", проявляв це на роботі (радник короля), а вдома був лагідним і люблячим чоловіком.
Чесно, я зла та вражена донині.

Показати 4 відповіді
Альма Лібрем
15.04.2020, 20:42:02

Анна Пахомова, О так. Тобто людина, яка приймає рішення за всю державу, вона ж геть не владна! Жінку чогось вдома не б'є... До порад прислухається. Та ще й каже, що любить, от дурень!

А якщо серйозно, то персонаж так і залишився для мене найулюбленішим, і я дуже рада, що ні на які угоди з совістю не йшла і написала так, як хотіла))) І свою думку про владних так і не змінила.
Нічого, з часом зібрала аудиторію, яка цінує саме справжніх чоловіків, а не хворих на голову тиранів.

avatar
Буяна Іррай
15.04.2020, 17:50:00

На мою думку, будь-який автор має відповідально ставитися до посилу свого твору. Ви гарно зробили, що підняли дану тему, бо багато таких "грішників" на сайті. З насильством взагалі варто бути обережним, якщо сам нічого подібного не проходив, то не ризикуй писати. Це з погляду моралі. Але кому в голові мораль?! Коли цю ситуацію прикрашають розовими шмарклями, виглядає досить так Нічо. Однак, реальність значно сувора, і не дай Боже комусь подібне пережити...

Анна Пахомова
15.04.2020, 19:18:03

Тішусь вже тим,що багато людей підтримали неприпустимість виправдань злочинів.
Нажаль у нас в країні засилля ГО які займаються грантожерством під лозунгами протидії насильству, а насправді нічого не роблять. Тож, якщо автори трішки з розумом будуть підходити до своєї творчості, можливо ми разом зробимо більше ніш всі існуючі ГО разом узяті

avatar
Ілля Сумаряк
14.04.2020, 23:16:23

де тут лайк поставити?

Показати 4 відповіді
Анна Пахомова
15.04.2020, 16:28:30

Maks DM, Дякую)

avatar
Таміла Калас
14.04.2020, 21:42:01

Не згідна НІСКИМ! Та тут і без насильства вистачає творів в яких можна знайти, ненормативну, грубу лексику, наркотики, п'янки - гулянки, від коли це стало нормою?.
Кожен намагається вигадати для себе виправдання і філософствувати над цим.
Багато пишуть "О, як це Грішно та Неправильно" І надалі продовжують писати про це. Насилля - так, це погано.
Але подумайте самі, які ви дивитися фільми, слухаєте музику, читаєте книжки, що вас найбільше цікавить?. Страждання, біль, розчарування і.т.п. Мало кого цікавить :
" Щасливе сімейне життя". Думка - моя, а ви можете тільки погодитися або ні.

Показати 10 відповідей
avatar
15.04.2020, 16:07:50

Любера Анна, Вас тут не викриють, авторка певно зайнята черговим романом)) з таким самим сюжетом))

avatar
Вісенна
14.04.2020, 23:22:48

І я погоджуюся з посилом цього блогу. Потрібно знати міру і, якщо є такий задум, хоч намагатись обережно ходити по тому лезу, я б навіть сказала - робити це виправдано. Якщо бідну героїню спіткало подібне випробування, особисто я хочу бачити, як вона його подолає та стане сильнішою. А не кохання "большое и чистое", бо навіть якщо воно там і могло статись, то після такого однозначно приречене. Досить виховувати нові і нові покоління підсвідомих жертв.
А для рівноваги і як то кажуть, гендерної рівності, я б занесла сюди і історії, де героїня знущається з героя. Серйозно, знаю кілька серій одної російської авторки(і не однієї, по правді, то нині мейнстрім), де усі сім(+ -) книг отого "как би власного героя" тримають за доброго такого килимка для ніг, чия місія тільки терпіти вибрики героїні, витягувати її файну дубку з неприємностей й бігати в холодний душ. Бо обраниця то да, то нє, хочу/не хочу, я "не такая, ти не такой", і мільйон причин чому ні. Як натикаюсь на подібне, задаюсь питанням, чи авторки мали справу з живими, справжніми чоловіками. Чи просто ідеальний герой нині це такий, що "сільнєє всєх" й крутіший від варених яєць, а поруч з "коханою" - ідеальний "тєрпіло".

Показати 3 відповіді
avatar
15.04.2020, 15:21:00

Вісенна, Теж таке бачила, зазвичай сюжет закидують у інші світи і там таке починається... рабство, домінанство і усілякі збочення з ельфами і таке інше... думаю такі авторки морально і розумово на дуже низькому щаблі розвитку, то клініка...

Слизька тема для книг. Тим хто таке пиши, потрібно бути дуже обережними, і думати, як це подати, щоб не було негативних наслідків. В книзі Ані Котляревської мені дуже сподобалося, як вона це подала.

Показати 2 відповіді

Вікторія Задорська, Ну, там благо насильник то не головний герой був))) І шансів на закохатися в нього не було зовсім) Хотілося передати той стан... коли героїня приходила до тями... але, чесно, думаю, що не дотягнула. В житті усе складніше, але моя романтична складова вирішила, що головний герой допоможе їй отямитися швидше) Дякую, що згадала про мою книжечку, люба!

avatar
Іван Дурський
15.04.2020, 01:21:47

Чудовий блог. Буду віддуватись за чоловіків.
Таке (прости Господи) чтиво – це звичайна романтизація побутового насилля серед сімейних пар. Також, мною це бачиться, як перенесення авторками своїх сексуальних девіацій на сторінки книжок. Типу, читабельне порно.
Але різниця в тому, що в порно прелюдії для галочки; хепіенди там не завершуються коханням і весіллям (і взагалі, хто додивляється порно до кінця?). А от в книзі має бути сюжет, кульмінація, розв‘язка. От і починають прелюдії заміняти сюжетні лінії, пропагуючи цим самим нездорові відносини чоловіка і жінки.
І починають йти викакування про владних героїв, програші в карти, хамство, активне нав‘язування своєї присутності героїні.
Вишнею на гнилому пирозі стає ставлення героя до інших жінок, як до сміття, але гг для нього особлива. Бо кохання ж лікує, хіба ні? Особливо неправдоподібних героїв.
Прекрасно, просто прекрасно...

Показати 2 відповіді
avatar
15.04.2020, 11:59:27

Іван Дурський, Лайк вам і вподобайка. Ви все правильно охарактеризували.

avatar
Дар'я Новицька
14.04.2020, 20:27:54

Справжня жертва насильства ніколи, чуєте, ніколи не те щоб покохати, а й навіть згадувати обличчя свого кривдника не схоче! Бо це приниження, біль, комплекси й страхи на все життя! Уся ця "дурість" (вибачте, автори) про "любов", то вже схиблені натури з психічними розладами.
Той, хто про таке пише - ви обманюєте читачів, роблячи злочин "рожевими фантазіями".

Показати 3 відповіді
Анна Пахомова
15.04.2020, 11:45:00

Дарья Новицкая, Наведені в блозі любовні романи передбачають випадкове насилля яке плавно перетікає в сімейне - жертва зрештою виходе заміж за мучителя.

avatar
Лія Щеглова
14.04.2020, 23:01:11

Важлива тема, Аню! І тут справді халепа в тому, що формується хибне уявлення про стосунки.

avatar
Бабка Лєнка
14.04.2020, 22:00:01

згодна з авторкою блогу. думаю,багато що залежить відкультури, в якій була вихована героїня. якщо з дитинства дівчинку сприймають не як людину, а як предмет на продаж і вчать її, що треба змилитися, може, їй легше пережити згвалтування у стосунках. може. не факт. але не для жінок, які були виховані повноцінними особистостями. про гумових ляльок твір не накдто цікавим буде. а про нормальну повноцінну людину - неправдоподібно. хіба що у людинитеж психічні відхилення. але тоді треба занурюватися в психіатрію й пояснювати, що ця жінка пережила й що спричинило иу неї мазохізм? чому вона прагне, щоб її все життя мучили (варіанту "закохалася в гвалтівника" не існує, у таких стосунках існує людина, яка прагне себе за щось покарати)

Анна Пахомова
14.04.2020, 22:26:36

Окремо ще напишу блог огляд літератури про жертв з країн де виховують по іншому

avatar
Moonraise Darkness
14.04.2020, 19:11:31

Дуже пізнавально) Дякую за цікавий блог!
Подібні казочки з хепіендом, де достовірність кульгає на усі наявні кінцівки дійсно з незрозумілих причин зараз дуже популярний.
Тема насильства і психічних розладів взагалі доволі цікава, може через це і подібні книжки такі популярні.
Як читач, інколи читаю й таке,(лайки не ставлю), але намагаюся знаходити книги, де правдоподібно передана психологія жертви і нападника, а кінцівка логічна і єдині позитивні моменти в ній, це смерть чи довічне для маніяка і курс психіатрії для жертви))
Найдивніше в таких книгах це те, що жертва закохується в цього жорстокого чувака вже в процесі, коли він починає з неї знущатись...
Автори, які таке пишуть, як на мою думку, мабуть просто не знайомі з психологією (ну на щастя не довелося їм побувати в реальному житті в ролі жертви))
Пишуть в сучасній художній літературі дуже багато різного,(а в Інтернеті і поготів!), тож варто користуватися здоровим глуздом і не приміряти усе те на своє реальне життя)) Сподіваюся, що читачі і автори різних екстремальних жанрів так і роблять)
З іншого ж боку, хто може знайти проблеми в житті, то й без будь-якої сторонньої допомоги їх знайде...

Показати 7 відповідей
Анна Пахомова
14.04.2020, 22:23:21

Жесть.
Але думаю не тільки начитаються, а ще і надивляться.
Та психічні розлади сексуальної поведінки переважно формуються в дитинстві. В дорослому житті вони тільки розвиваются, або пригнічуються

avatar
Farrell Firedrakonc
14.04.2020, 21:45:06

А мене окремо бісить, що в розділі "бойового фентезі" на вищих рядках стоять недавнонаписані "любовні". А так, ті всі книги де "от любві до ненавісті" і навпаки, "властниє герої і сильниє героїні" в мене викликають роздратування. Коли вже Літнет перероблять за ідеями Anaptal-а.

avatar
Ана Пест
14.04.2020, 20:45:44

Чиста правда! Деякі книги читаєш і відчуваєш, наче в багнюці вивалявся((( А в коментарях лише Вау! Клас! Супер! І зірочок, наче на небі.
Автори ж в свою чергу виступають в ролі адвокатів для мерзотників, створених ними. Прикривають їхні вчинки тегом #владний герой. У нього ж душа ніжна та незаймана! То ж не жорстокість та хіть, а вимогливість і пристрасть! Чи можливо й самі автори не розуміють, що між владним героєм і чоловіком з психічними розладами, схильним до насильства велика бездонна прірва.
А героїня, незалежно від характору чи соціального статусу, все одно опиняється в ролі жертви. Її гвалтують, принижують, глумляться, тому автор за такі випробування вирішує нагородити її великим коханням і шлюбом з тим самим гвалтівником-коханцем. Та то вже, на мою думку, приниження героїні автором!!!
Продовження подібних історій вже пишуть автори трилерів. А там вже кохання не посипають ванільним цукром. Бо ой як не солодко живеться жінкам з так званими "владними героями".

avatar
Мартіна Зоріна
14.04.2020, 20:36:33

Повністю згідна з кожним словом, написаним у блозі.Це огидно і неправильно таке писати. Теж не розумію тих, хто таке читає і вірить не зрозуміло у що.
Для мене особисто, писати таке - дико. Я розумію,що героя зі складним характером можно перевиховати, але жорстоку людину,яка глвалтує дівчину - ні. Така історія далека від реальності,хоча б тим,що ХЕ там не може бути.
Та найгірше,шо люди реально таке читають і люблять читати, пишуть відгуки і купляють за шалені гроші ці твори. Розумію,шо кожен твір має право на життя,але не варто забувати і про людяність. Хоча б написати,шо в кінці герої не разом,а гвалтівника посадили до в'язниці. Таку історію ще можна зрозуміти.
Гадаю,що тут важко щось змінити,тут має діяти цензура і бажання влади зробити такий закон,який би забороняв розповсюдження саме такого контенту. Або розмістити його в розділ- фантастика. Бо до реальності там далеко. Стокгольмський синдром - рідкість..і вже точно ним не можуть хворіти усі героїні.
Дякую за такий блог! Можливо,хтось і почує Вас і перестане писати таку гидоту.

avatar
Ірина Ярошенко
14.04.2020, 20:01:51

Повністю згодна, але мене ще найбільше лякає те, що у нас тут на порталі є купа підлітків з несформованою психікою, які читають твори 18+! А тепер уявіть, що така дівчина, начитавшись отаких творів, зустріне не дай боже такого чоловіка, то вона що? Правильно Терпітиме, бо їй здаватиметься, що так правильно, бо у книжках таке написано. І ще й дивуватиметься - чого їй так погано, а в книгах героїням це подобалося!

Показати 4 відповіді
Ірина Ярошенко
14.04.2020, 20:30:59

Оксана Кириченко (Aillin Ai), можливо, сподіваюся, що так і буде

avatar
Мар'яна Доля
14.04.2020, 20:28:02

Погоджуюсь на 100 відсотків. Добре, що адміністрація сайту блокує книги, де йдеться про самогубство, от і в випадку "смакування" процесів насильства було б непогано ввести якісь обмеження.

avatar
Леся Найденко
14.04.2020, 20:24:04

Аплодую зі сміливість..Згодна на всі сто!
А ще мене бісить, коли героїня вагітніє від згвалтування (або по п'яні), а потім цей покидьок у неї закохується, вони одружуються і стають взірцевими батьками.

avatar
Олена Когут
14.04.2020, 19:34:59

Ой нарветеся, Ви,Анцю!)) Хоча досить таки справедливе зауваження.. Я вже 2 роки на Букнеті, то сама часом дивуюся популярності деяких книг, ну просто не лізе це в голову!! Бо так багато є класних ЛОГІЧНИХ, ЗМІСТОВНИХ, ІНТРИГУЮЧИХ, ГРАМОТНИХ, НЕБАНАЛЬНИХ творів, а там нема ні коментарів, ні переглядів.. от горю тепер бажанням дізнається, хто ж переможе в конкурсі "кохання і місто"

Анна Пахомова
14.04.2020, 19:53:18

Я не боюся)))

avatar
Таша
14.04.2020, 18:51:19

Повністю згідна! Мені здається, що автори/читачі таких романів просто уявляють це як гру. Ну чоловік же по ходу якийсь там бос, красавчик і т.д., подобається головній героїні - і хоп, це вже не справжнє зґвалтування. Плюс у жінок також є свої сексуальні фетиші, деяких просто не збуджує звичайний секс, де немає бруду, голова не відключається (та сама "парафілія" з боку мазохізма? не знаю). Ну а потім коли зґвалтування закінчується - постає питання, а що з цим далі робити? По суті героїню поюзали і вона на дні. Вихід - треба її заміж, в насильника також любов, просто він от такий домінантний садист. Це би було схоже на ілюзію героїні, якби герой цинічно її послав, а вона б бігала за ним для сексу в туалеті або липла з виясненням стосунків і отримувала б копняки (як в реальності), але автори хитрять, бо це не романтично або і самі так вважають, як їхня героїня. Моя думка.

Анна Пахомова
14.04.2020, 19:14:57

Так ото найгірше, якщо вони справді вірять в те, що пишуть(((

Інші блоги
Новини, візуал, уривок
Вітання усім! У мене трохи новин, уривки і візуал Антона. Розпочнімо з найголовнішого — дилогію “Нестримне серце” і “Розкраяне серце” відредаговано професійним редактором, тому незабаром ціна
Брат чоловіка. Знижка❤️
Вітаю. Мої любі, сьогодні діє знижка на книгу БРАТ ЧОЛОВІКА. ТАЄМНИЦЯ НА ДВОХ Заборонені почуття, які почалися з безглуздої помилки. Але ні Аліса, ні незнайомець, що зіпсував сюрприз, не готові до подібного. В цій
Буктизер до "Геловінської гості"
Цьому оповіданню вже два роки, та серед вас, букнетівці, ще точно є ті, для кого воно стане містичною осінньою новинкою. Дайте знати, коли прочитаєте! Розкажіть про свої думки, відчуття, асоціації.
Ну, що ж поговоримо?
Всім привіт, я людина, яка почала писати книги. І я хочу поділитись з маленькою історією, що до написання цієї книги. Я створюю цикл, де знаходиться багато персонажів. І мені подобається, коли в книгах велика кількість
Новини!
Всім привіт! Любі читачі, рада повідомити, що книга «Під сяючим сонцем», завершена! Тепер вам не доведеться довго чекати на нові розділи — оновлення виходитимуть щодня о 8:00 за київським часом. Приготуйтеся до
Використання файлів Cookie
З метою забезпечення кращого досвіду користувача, ми збираємо та використовуємо файли cookie. Продовжуючи переглядати наш сайт, ви погоджуєтеся на збір і використання файлів cookie.
Детальніше